Blog
Wat Is Bhang En Hoe Maak Je Het?
4 min

Wat Is Bhang En Hoe Maak Je Het?

4 min

In India heeft bhang een lange geschiedenis. De mensen daar gebruiken het al eeuwenlang tijdens Hindoefestivals en ter ondersteuning van meditatie en gebed. De drank is niet alleen heerlijk, maar ook makkelijk te bereiden. Hier zijn enkele simpele recepten voor bhang die je naar wens kunt aanpassen!

Er zijn verrassend veel manieren waarop je wiet kunt gebruiken. 'Bhang' behoort tot de oudste gebruiksmethodes, maar het is in Europa en de VS minder bekend. Bhang komt oorspronkelijk uit India en wordt in het Hindoeïsme gebruikt voor religieuze doeleinden en vieringen.

Bhang is een heerlijke, verfrissende drank en daarmee heb je een totaal nieuwe manier om van wiet te genieten. In dit artikel gaan we eerst wat dieper in op de geschiedenis van bhang. Daarna bespreken we twee manieren om zelf bhang te maken.

Wat is bhang?

Bhang is een met wiet verrijkt brouwsel gemaakt van vermalen toppen, bladeren en soms stelen van wietplanten. Hoewel bhang eigenlijk een pasta-achtig cannabisextract is dat je aan allerlei eten en drinken kunt toevoegen, worden deze verrijkte hapjes en drankjes vaak ook bhang genoemd.

De populairste vorm is een drank, bestaande uit melk gemengd met fruit, suiker en verschillende specerijen (zoals gember en venkel), en niet te vergeten de wietpasta. In India is het gebruikelijk deze traditionele, bedwelmende drank te drinken tijdens het lentefestival Holi en bij andere Hindoeïstische ceremonies. Het is vooral populair in Noord-India en je treft het in speciale bhang-winkels aan. Naar verluidt, biedt bhang ook verschillende voordelen, waardoor het ook een plek in de Indiase Ayurveda heeft.

Binnen het Hindoeïsme gebruiken mensen al duizenden jaren cannabis voor religieuze en spirituele doeleinden. Dit gebruik gaat terug tot wel 2000 voor Christus en dat is tot op heden niet veranderd. Voor zover bekend, is het een van de oudste cannabisrituelen in de wereld.

Over het ontstaan van bhang doen verschillende verhalen de ronde. Een mythologisch verhaal uit Zuidoost-Azië stelt dat Hindoe-goden de oceanen karnden op zoek naar de nectar van onsterfelijkheid. Daar waar er een druppel nectar op de aarde terechtkwam, begon volgens de mythe een wietplant te groeien.

Een ietwat vergelijkbaar verhaal gaat over de god Shiva, die een giftige substantie nam om de wereld te redden en daarmee zichzelf ongelooflijk veel pijn deed. Gelukkig bereidde de godin Parvati een drank genaamd bhang, wat een einde maakte aan de kwellingen van Shiva. Na het ontdekken van de transcendentale kwaliteiten van het brouwsel, werd Shiva ook wel de 'god van de Bhang' genoemd.

In navolging van Shiva gebruiken heiligen in India (sadhoes) bhang om te mediteren en een transcendentale toestand te bereiken. Daarnaast is wiet ook populair onder soefi's die het gebruiken om spirituele verlichting te bevorderen.

Hoe maak je bhang?

Hoe Maak Je Bhang?

Gelukkig hoef je niet helemaal naar India af te reizen om bhang te drinken. Hier zijn twee simpele recepten voor bhang die je makkelijk thuis kunt maken.

Simpel recept voor bhang

Dit recept is bijzonder makkelijk en perfect als je voor het eerst bhang wilt maken of het gewoon zo simpel mogelijk wilt houden. Je begint hierbij met onbewerkte toppen van wiet in plaats van wietpasta. Dit betekent dat je zonder voorbereiding kunt beginnen!

Ingrediënten

 • Max. 15g verse toppen of knipafval van wiet
 • 500ml water
 • 700ml warme melk
 • 120ml honing of suiker
 • ¼ theelepel garam masala
 • ¼ theelepel gemalen gember
 • ¼ theelepel gemalen venkel
 • ½ theelepel gemalen anijs
 • ½ theelepel gemalen kardemom
 • ½ theelepel rozenwater
 • Smaakmakers naar keuze (eetbare bloemen, takjes munt, amandelschaafsel, noten, stukjes pistache, etc.)

Materiaal

 • Grote pot
 • Kaasdoek
 • Vijzel en stamper
 • Garde

Werkwijze

1. Breng water aan de kook. Haal het vervolgens van het vuur en voeg je wiet toe. Laat het 7 minuten trekken.

Breng Water Aan De Kook

2. Zeef met een kaasdoek of fijne zeef het plantaardige materiaal uit je 'thee'. Pers tot alle vloeistof eruit is verdwenen. Bewaar zowel dit water als het plantaardige materiaal!

Zeef Met Een Kaasdoek Of Fijne Zeef Het Plantaardige Materiaal Uit Je 'Thee'

3. Plaats de uitgeperste wiet in je vijzel en giet hier 10ml warme melk bij. Begin de wiet langzaam te malen; het is de bedoeling dat de melk wordt opgenomen. Herhaal dit proces tot je ongeveer 120ml melk hebt toegevoegd. Zet de melk met het plantenextract daarna apart.

Plaats De Uitgeperste Wiet In Je Vijzel En Giet Hier 10ml Warme Melk Bij


4. Voeg de smaakmakers met een scheutje melk toe aan de vijzel. Vermaal het tot een fijne pasta. Verwijder grote stelen en andere stukjes uit de pasta.

Vermaal Het Tot Een Fijne Pasta

5. Voeg het 'thee'-water toe aan het mengsel met het melkextract en de pasta. Voeg specerijen en rozenwater toe en daarna de rest van de warme melk met wat honing of suiker naar smaak.

Voeg Specerijen En Rozenwater


6. Meng alles goed door elkaar en genieten maar! Bhang is afgekoeld het lekkerst.

Meng Alles Goed Door Elkaar En Genieten Maar

Wil je eens een andere variant van bhang proberen? Dan kun je aan het bovenstaande recept kleine veranderingen aanbrengen voor een andere smaakbeleving. Hieronder geven we je een voorbeeld.

Bhang lassi

Dit is de traditionele bereiding die tijdens Holi populair is. Mensen drinken het om tot rust te komen en om de eetlust te bevorderen. In dit geval gebruiken we knipafval in plaats van hele toppen, maar voel je vrij om van het recept af te wijken. Voeg je liever toppen van wiet toe? Ga je gang!

Ingrediënten

 • 15 gram knipafval van wiet

 • 500ml melk

 • 250ml water

 • 100 gram suiker

 • 1 eetlepel kokosmelk

 • 1 eetlepel gehakte amandelen

 • ⅛ theelepel gemalen gember

 • 1 snufje garam masala

 • ½ theelepel grenadine

Materiaal

 • 2 steelpannen
 • Vijzel en stamper
 • Zeef

Werkwijze

 1. Breng in een steelpan het water aan de kook. Voeg de wiet toe en laat het 7 minuten sudderen.

 2. Giet het water door de zeef in de tweede steelpan. Bewaar zowel de gescheiden wiet als het water.

 3. Stop de wiet met 2 eetlepels melk in de vijzel en maal het met de stamper fijn. Herhaal dit meerdere keren, waarbij je telkens wat melk en uiteindelijk de amandelen aan het mengsel toevoegt.

 4. Zeef de vloeistof door je zeef om het overtollige plantaardige materiaal te verwijderen. Giet de melk, kokosmelk, grenadine en water in een pan.

 5. Breng aan de kook terwijl je continu blijft roeren. Voeg tijdens het roeren de resterende ingrediënten toe. Blijf roeren tot alles is opgelost.

 6. Haal het mengsel van het vuur. Laat het eerst afkoelen en zet het daarna een aantal uur in de koelkast. Serveer het koud!

Wat is het effect van bhang?

Bhang valt eigenlijk gewoon onder de edibles. In elk geval bevat het dezelfde actieve cannabinoïden, zoals THC en CBD. Daarmee heeft het een vergelijkbaar effect als andere edibles, al kunnen er wat verschillen zijn, afhankelijk van de dosis. Wanneer je edibles gebruikt, zet je lever de delta-9-THC om in 11-hydroxy-THC, een veel sterkere versie van THC met een langduriger effect. Zelfs als je ervaring hebt met roken of vapen, is het belangrijk om rustig aan te doen met edibles en je lichaam te laten wennen aan de impact.

Het effect van bhang is vaak vrij intens en resulteert in een zwaar 'stoned' gevoel. Als je op zoek bent naar een stimulerende ervaring, kun je beter gewoon een sativa strain roken. Bhang maakt je waarschijnlijk erg ontspannen, zolang je de juiste dosis gebruikt.

Een lichtere dosis wekt eerder een verhoogde motivatie en creativiteit op, terwijl grotere hoeveelheden zorgen voor een couch lock. Je kunt het effect tot op zekere hoogte beïnvloeden door te variëren met de ingrediënten in je recept. Fruit, suiker en verse ingrediënten kunnen de ervaring extra verfrissend en verkwikkend maken. Het is misschien niet genoeg om de impact van de wiet tegen te gaan, maar kan je ervaring wel in een bepaalde richting sturen.

Gerelateerd artikel

Hoe Voorkom Je Een Cannabis Couch-Lock?

Wat zijn de mogelijk negatieve effecten van bhang?

Zoals met alle drugs en alle manieren om wiet te gebruiken, kan ook bhang negatieve bijwerkingen veroorzaken. In dat opzicht kun je bhang echt als een edible beschouwen, want veel van de effecten zijn hetzelfde.

Bij een lagere dosis zijn de bijwerkingen vaak mild en in de meeste gevallen moet je denken aan:

 • Lusteloosheid
 • Licht ongemak of onrust
 • Rode ogen
 • Droge mond
 • Verminderde cognitie

Bij een hogere dosis kan bhang tamelijk ongemakkelijke en overweldigende bijwerkingen hebben, zoals:

 • Paranoia
 • Angst
 • Paniekaanvallen

Deze bijwerkingen kunnen ook heviger zijn omdat het effect van edibles urenlang kan aanhouden (12-24 uur inclusief nawerkingen). Daardoor heb je misschien het gevoel dat je in de stone gevangen zit. Ervaar je een negatief effect? Onthoud dan dat dit uiteindelijk afneemt en, hoe akelig het ook kan voelen, je er altijd van herstelt.

Bhang: een goddelijke drank

Bhang is nog altijd erg populair in India, terwijl het in Europa en de VS nog niet zo bekend is. Ben je dol op edibles en wil je simpelweg iets anders dan de standaard brownies of koekjes? Dan kan bhang een uitstekend alternatief zijn!

Het is makkelijk te maken en je hebt een hoop ruimte om te experimenteren, dus al met al is dit eeuwenoude drankje zeker het proberen waard!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Headshop Recepten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken