Blog
Wat Is Bhang
5 min

Wat Is Bhang En Hoe Maak Je Het?

5 min
Headshop Recipes

Ontdek hier alles over bhang, een traditionele cannabis-edible uit India. We bespreken de kleurrijke geschiedenis ervan en drie smakelijke en supereenvoudige recepten!

De meeste wietliefhebbers weten wel dat je op meerdere manieren van wiet kunt genieten. Zo is het mogelijk de toppen te roken of vapen en zijn er smakelijke edibles. Maar heb je ooit van bhang gehoord? Dit is een cannabisbrouwsel dat we tot de edibles mogen rekenen en dat mensen in India al duizenden jaren gebruiken. Met wiet verrijkte drankjes, zoals bhang lassi, zijn daarbij onderdeel van de aloude Hindoetraditie, en worden tot op de dag van vandaag gebruikt.

Gerelateerd verhaal

Wiet Stengels: Gooi Ze Niet Weg!

Wat Is Bhang?

Wat Is Bhang?

Bhang is een met wiet verrijkt brouwsel, gemaakt van geperste toppen, bladeren en soms ook de stelen van de wietplant. Het is in feite een gepureerd cannabisextract dat aan drankjes of etenswaar kan worden toegevoegd. Gewoonlijk verwerken mensen het tot een drankje waarin melk, fruit en suiker, maar ook smaakmakers als gember en venkel met de gepureerde wiet worden gemixt. Het bedwelmende brouwsel wordt traditioneel gebruikt tijdens het lentefeest Holi en andere Hindoestaanse plechtigheden. Het is met name in het noorden van India razend populair en wordt vooral verkocht in bhang-shops. Bhang wordt ook gebruikt bij de Indiase natuurgeneeswijze de Ayurveda, omdat men gelooft dat het diverse voordelen biedt.

De Geschiedenis Van Bhang

De Geschiedenis Van Bhang

Het religieuze en spirituele gebruik van wiet in het hindoeïsme is al duizenden jaren geleden begonnen. De consumptie dateert van 2000 jaar voor onze jaartelling en is tot op de dag van vandaag populair en een van de vroegste wietgebruiken ter wereld.

Er bestaan diverse mythes over de oorsprong van bhang in Azië. Een van die mythes, uit Zuidoost-Azië, gaat over Hindoegoden die de oceanen deden zieden om aan de nectar van onsterfelijkheid te komen. Overal waar op aarde een druppeltje nectar terechtkwam, ontsproot een wietplant. Dat klinkt behoorlijk geloofwaardig, of niet soms?

In een andere versie van de mythe kwamen er tijdens het opzwepen van de oceanen kostbare stenen uit het water, maar ook een gevaarlijk vergif dat de hele schepping zou kunnen vernietigen. Het advies van Vishnu opvolgend, benaderden de goden Shiva voor hulp. Shiva aarzelde niet en uit mededogen dronk hij het gif uit de oceaan. Dit veroorzaakte veel pijn en zijn nek werd blauw. De pijn was bijna ondragelijk, maar dankzij de godin Parvati die bhang voor hem brouwde, werd de hevige pijn van Shiva verlicht. Nadat hij de transcendentale eigenschappen van het drankje had ontdekt, kreeg Shiva de bijnaam "Lord of Bhang".

In navolging van Shiva gebruiken hindoeïstische asceten (sadhoes) bhang om te mediteren en een transcendentale geestestoestand te bereiken. Wiet is ook populair onder Soefi's als hulpmiddel om spirituele verlichting te vinden.

Wat Is Het Effect Van Bhang?

Wat Is Het Effect Van Bhang?

Bhang kunnen we simpelweg tot de edibles rekenen; het bevat namelijk werkzame cannabinoïden, zoals THC en CBD. Het effect lijkt dan ook op dat van meer gebruikelijke edibles. Alleen het doseren wijkt iets af.

Hier mag je op rekenen:

  • Psychoactieve effecten: Euforie, creativiteit, nieuwe ideeën en inzichten en sereniteit.
  • Lichamelijke effecten: Stone, ontspanning en slaperigheid.

Mogelijke Bijwerkingen Van Bhang

Zoals met alle edibles is het met bhang ook moeilijk de goede dosis te bepalen. Het is vooral lastig om de kwaliteit/werkingskracht van de gebruikte wiet te achterhalen en hoe het is bereid. Daarom krijg je soms al snel last van ongewenste bijwerkingen, zoals zenuwachtigheid, verwarring, een verhoogde hartslag, droge mond, maagklachten en angstgevoelens. Deze neveneffecten duren niet eeuwig, maar zijn op dat moment wel vervelend.

Het grootste probleem is dat het soms wel 30-90 minuten duurt voordat je het effect voelt. Onervaren gebruikers wachten vaak niet lang genoeg op het begin van de high en consumeren daarom al snel teveel. Het gebruik van bhang is veel heftiger dan het roken van wiet. De high kan uren en zelfs de hele dag aanhouden. Dat hangt echter van de kracht af, maar ook van hoeveel je gebruikt, je lichaamsgewicht, stofwisseling en andere factoren.

Om deze problemen te voorkomen, doe je er verstandig aan kleine slokjes van je bhang te nemen en te wachten tot het effect merkbaar is voordat je meer drinkt. In dit artikel lees je meer over wat je mag verwachten van edibles.

Gerelateerd verhaal

Alles Wat Je Zou Moeten Weten Over Cannabis-Edibles

Hoe Ga Je Om Met Het Effect Van Bhang?

Hoe Ga Je Om Met Het Effect Van Bhang?

Natuurlijk wil je dat je ervaring met bhang zo prettig mogelijk verloopt. Mocht je ooit afreizen naar India om van echte bhang te genieten, terwijl daar het Holifeest plaatsvindt, prent deze tips dan in je hoofd om het effect beheersbaar te houden:

  • Gebruik nooit bhang op een lege maag. Eet bij voorkeur wat lichts voor je aan het Holifeest met bhang deelneemt. Consumeer geen vettige of zware kost, want dat veroorzaakt vaak een hardnekkige bhangkater.
  • Drink genoeg water.
  • Consumeer geen bhang als je je niet fit voelt.
  • Neem één slokje per keer.
  • Van koffie of thee wordt je hoofd vaak weer wat helderder.

Mocht je bang zijn om te high te worden, lees dan onze blogpost over greening out.

Gerelateerd verhaal

Wat Is Greening Out En Wat Kun Je Er Tegen Doen

Hoe Maak Je Zelf Bhang?

Gelukkig hoef je niet helemaal naar India af te reizen om van goede bhang te genieten. Wij hebben namelijk drie simpele recepten voor je:

Simpel Recept Voor Bhang

Simpel Recept Voor Bhang

Dit drankje is bijzonder smakelijk en makkelijk te brouwen. Verwen je smaakpapillen met deze nieuwe manier om van wiet te genieten.

Ingrediënten

  • Maximaal 15g verse wiet of knipafval
  • 500ml water
  • 700ml warme melk
  • 120ml honing of suiker
  • ¼ theelepeltje garam masala
  • ¼ theelepeltje gemberpoeder
  • ¼ theelepeltje gemalen venkelzaad
  • ½ theelepeltje anijspoeder
  • ½ theelepeltje kardemompoeder
  • ½ theelepeltje rozenwater
  • Garnering naar keuze (eetbare bloemen, takje munt, amandelschaafsel, noten, geplette pistachenootjes...)

Benodigdheden

  • Flinke pan
  • Kaasdoek
  • Vijzel en stamper
  • Garde

Instructies

  1. Breng het water aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg je wiet toe. Laat de boel zeven minuten trekken.

  2. Zeef het plantaardig materiaal uit je "thee" met behulp van een stuk kaasdoek of een fijnmazige zeef. Stevig persen tot alle vloeistof eruit is. Bewaar zowel de "thee" als het plantaardig materiaal!

  3. Doe de uitgeperste wiet in de vijzel. Voeg 10ml warme melk toe. Stamp nu het plantaardig materiaal zodat het de melk opneemt. Herhaal deze handeling tot je plusminus 120ml melk hebt gebruikt. Zet de melk met het plantenextract even weg.

  4. Doe de garnering in de vijzel met een wolkje melk. Maal tot er een fijne pasta ontstaat. Haal grotere steeltjes en harde stukjes eruit.

  5. Meng het "theewater" met het melkextract en de pasta. Voeg de specerijen en het rozenwater toe. Doe de resterende melk erbij en wat honing of suiker voor de smaak.

  6. Roer de boel flink door. Genieten maar! Bhang smaakt koud het allerlekkerste.

Wil je eens een andere soort bhang proberen? Het is ook mogelijk een beetje te variëren met de ingrediënten voor een andere smaakbeleving. Hieronder vind je enkele voorbeelden.

Bhang Lassi

Bhang Lassi

Dit is de traditionele, populaire bereidingswijze voor het Holifeest. Mensen gebruiken dit recept om te relaxen en de eetlust te stimuleren - het drankje wordt in dit verband niet als drug beschouwd.

Ingrediënten

  • 15g knipafval
  • 240ml melk
  • 120ml water
  • 100g suiker
  • Eetlepel kokosmelk
  • Eetlepel fijngemaakte amandelen
  • Snufje gemberpoeder
  • Snufje garam masala
  • Theelepeltje grenadine

Benodigdheden

  • Twee steelpannetjes
  • Vijzel en stamper
  • Zeef

Instructies

  1. Breng het water in een steelpannetje aan de kook. Voeg de wiet toe en laat de boel zeven minuten zachtjes pruttelen.

  2. Giet het water door de zeef in je tweede steelpannetje. Bewaar zowel het vocht als de wiet.

  3. Doe de wiet en twee eetlepels melk in de vijzel en stamp het fijn. Herhaal dat enkele malen, terwijl je meer melk en amandelen aan het mengsel toevoegt.

  4. Giet de vloeistof door de zeef om het plantaardig materiaal te verwijderen. Doe vervolgens de melk, kokosmelk, grenadine en het water in een van de pannetjes.

  5. Breng dit onder voortdurend roeren aan de kook. De rest van de ingrediënten mag je nu toevoegen. Blijf roeren tot alles is opgelost.

  6. Zet het mengsel op het aanrecht en laat het afkoelen. Daarna mag het enkele uren in de koelkast. IJskoud het lekkerst!

Bhang Thandai

Bhang Thandai

Ook bhang thandai is op Hindoefestivals in India een geliefd cannabisbrouwsel.

Ingrediënten

  • Eetlepel bhang-poeder (tot 15g knipafval)
  • 1l melk
  • 100g suiker
  • 480ml water
  • Eetlepel amandelen
  • Eetlepel watermeloenpitten
  • 10 peperkorrels
  • ½ eetlepel anijszaad
  • ½ theelepeltje kardemompoeder
  • Paar sliertjes saffraan
  • Handjevol gedroogde rozenblaadjes

Benodigdheden

  • Flinke schaal
  • Blender/vijzel en stamper
  • Steelpannetje
  • Kaasdoek
  • Garde

Instructies

  1. Doe de amandelen, watermeloenpitten, het anijszaad, bhang-poeder en de rozenblaadjes met 480ml water in een flinke schaal. Laat de boel een uurtje weken. Giet het water af en stamp de ingrediënten in de vijzel tot een pasta.

  2. Breng de melk aan de kook en zet deze weg. Doe nog wat water bij de pasta en zeef deze door de kaasdoek in de (schone) schaal. Voeg de suiker, peperkorrels, het kardemompoeder en de saffraan toe. Mix de boel goed. Voeg de melk toe en laat het drankje afkoelen.

  3. Koud serveren met eventueel wat room om het wat dikker te maken. Garneren met de rozenblaadjes.

Tips Als Je Bhang Gebruikt

Tips Als Je Bhang Gebruikt

Als je bhang drinkt, houd er dan rekening mee dat dit iets heel anders is dan het roken van een joint of een pijpje. Net als met andere edibles ben je soms urenlang onder de pannen. Drink niet teveel omdat het zo lekker smaakt of omdat je nieuwsgierig bent. Het effect is fantastisch, maar je kunt ook overrompeld raken. Dit moet je wel en niet doen als je bhang drinkt:

  • Bezint eer ge begint. Het duurt soms wel 90 minuten voordat je iets voelt. Heb je later op de dag nog verplichtingen? Begin er dan niet aan.
  • Drink genoeg water.
  • Ga niet rijden en onderneem geen zaken die mogelijk gevaarlijk zijn als je onder invloed bent van bhang.
  • Combineer bhang niet met alcohol of andere verdovende middelen. Dat veroorzaakt vaak een verschrikkelijke high en een kater.

Georg

Geschreven door: Georg
Georg, gevestigd in Spanje, is een geek die veel tijd besteedt aan zijn computer maar ook aan zijn tuin. Met een vurige passie voor het kweken van cannabis en het onderzoeken van psychedelica, is Georg helemaal thuis in alles wat psychoactief is.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Headshop Recipes
Zoeken in categorieën
of
Zoeken