Blog
Cannabis Munchies
3 min

Hoe Vermijd Of Stop Je De Munchies Wanneer Je High Bent?

3 min

Iedereen weet dat je van cannabis de munchies kunt krijgen, toch? Hoho, niet zo snel. Er is bewijs dat bepaalde strains dit effect niet veroorzaken. Mocht je echter ervaren dat de drang niet afneemt dan zijn er tal van manieren om je vreetbui te overwinnen.

Heb je de munchies? Schaam je niet. Dat kan iedereen ovekomen. Maar hoe stil je die schreeuwende trek? En erger nog, is het mogelijk om voor iets gezonders te kiezen dan dat verschrikkelijke junkfood?

Nieuw wetenschappelijk onderzoek kan een tipje van de sluier oplichten, en de resultaten zijn erg overtuigend. Het blijkt namelijk dat cannabis een schakelaartje in je hoofd kan omzetten. Hiertoe behoren ook degenen die verantwoordelijk zijn voor het "honger" gevoel. Dit is een reactie die ontstaat als de hypothalamus in de hersenen aan THC blootgesteld wordt.

Het endocannabinoïde-systeem van het lichaam is in feite verantwoordelijk voor het regelen van je metabolisme, pijngevoelens, emoties, immuunreactie en het geheugen. En wat belangrijker is, het regelt ook de eetlust. Dit houdt dus in dat de "eetreactie" op de harde schijf van de mens staat.

In eerste instantie werd het verband tussen eetlust en cannabis in een medische omgeving onderzocht. Daar werd het als positief kenmerk beoordeeld. AIDS-patiënten die door de ziekte wegkwijnen kregen weer zin om te eten, net als patiënten die een chemokuur ondergingen. De vraag was waarom?

Gerelateerd artikel

Waarom Krijg Je De Munchies Van Wiet?

Dit fenomeen doet zich natuurlijk ook voor bij "standaard"-rokers. Denk maar eens aan die stereotype 'couch potato' die begraven ligt onder junkfood. Betekent dit dan dat gewichtstoename altijd in verband gebracht dient te worden met cannabisgebruik? En in elke situatie?

KIES DE JUISTE STRAIN

KIES DE JUISTE STRAIN

Er zijn belangrijke bewijzen dat bepaalde chemicaliën in cannabis de munchies veroorzaken. De reden is vrij eenvoudig; de cannabisplant bevat veel verschillende cannabinoïden. Hoewel THC ervoor zorgt dat de hypothalamus de "eet"-reactie aan of uitzet, kunnen andere cannabinoïden de impact van THC neutraliseren. Verschillende variëteiten van de plant hebben verschillende werkingen van deze cannabinoïden. Een combinatie van bepaalde concentraties kunnen bepaalde effecten veroorzaken.

Daar komt nog bij dat er nu bewijs is dat cannabinoïden samenwerken om een bepaald effect te creëren, of om de THC zelf af te zwakken. Zo is van CBD bijvoorbeeld bekend dat het een verzachtend effect op THC heeft. En het lijkt erop dat THCV dat ook doet. Het is dus niet zomaar dat strains die van beide bestanddelen grote hoeveelheden bevatten in feite op een andere manier reageren. Onder meer om de drang tot een calorierijke avond-vreetbui te doen afnemen.

Gerelateerd artikel

Cannabis Soorten Waar Je Niet De Munchies Van Krijgt?

Een van die "low munchie" strains is Blue Dream. Deze sativa strain bevat 18% THC, vanwege de zoete yoghurt en citroengeur is het een favoriet. Ze wordt tevens regelmatig gebruikt om chronische pijn te bestrijden.

Blue Dream (Zamnesia Seeds) feminized

(94)
Ouders: Blueberry x Haze
Genetica: 20% Indica / 80% Sativa
Bloeitijd: 9-10 weken
THC: 19%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

Durban Poison is er nog zo een, en is afkomstig uit Zuid-Afrika. Het is tevens een sativa, gecultiveerd door een Nederlandse kweker. Deze variëteit staat er ook om bekend dat ze energie geeft. De opwekkende effecten zijn zowel fysiek als psychisch stimulerend. 

Durban Poison (Dutch Passion)bkijk Durban Poison

HOE JE VAN DE MUNCHIES AFKOMT

HOE JE VAN DE MUNCHIES AFKOMT

Maar wat te doen als je van je favoriete strain de munchies krijgt? En wat als je van elke strain hetzelfde ongewenste effect krijgt? Geen paniek. Er zijn verschillende manieren om je hersenen af te leiden.

Onthoud dat je niet wilt eten, wat voor signaal je hersenen ook afgeven. Je kunt je instincten beheersen. De truc is om hiervan een gewoonte te maken.

NEEM IETS TE DRINKEN

Het schijnt niets uit te maken wat voor drankje je neemt. Koud, warm, met prik of niet. Het zou in ieder geval de ergste trek stillen. Koffie schijnt het goed te doen en het geeft je een energie-oppepper zodat je wat anders kunt gaan doen.

HOUD JEZELF BEZG

Er zijn veel dingen die je kunt doen zodat je niet gelijk de koelkast induikt. Je kunt slapen, mediteren, hardlopen, tekenen of schilderen. Probeer iets te ondernemen waarbij je je ogen moet gebruiken, lichamelijk niets doet en je handen vrij houdt. Te veel aan de hoeveelheid die je eet denken is een van de redenen dat de munchies altijd op de loer liggen.

BEPERK DE VERLEIDINGEN

Als je weet dat je drang krijgt als je rookt, neem dan van tevoren maatregelen. Je kunt beter je instinct volgen dan teveel ongezond voedsel tot je nemen. Als je het niet in de koelkast hebt liggen kun je het ook niet opeten.

POETS JE TANDEN OF GEBRUIK KAUWGOM

Nog een truc die vooruitzicht en planning nodig heeft is het poetsen van je tanden. Als dat niet werkt, probeer dan eens kauwgom te kauwen. Dat zorgt er in ieder geval voor dat je mond bezig is.

KIES VOOR GEZONDE SNACKS

Als je de drang om te eten toch niet kunt onderdrukken zorg dan dat je uitsluitend gezonde hapjes hebt klaarliggen. Krakend verse groentes met een gezellig dipje zijn een goede keus. Hummus en salsa zijn twee populaire keuzes. Enkele van onze suggesties zijn onder andere popcorn, fruit, noten en yoghurt.

Gerelateerd artikel

10 Gezonde Tussendoortjes Voor Wanneer De Munchies Toeslaan

BLIJF ROKEN

En om het allemaal nog verwarrender te maken is er nog iets wat je zou kunnen overwegen. De munchies zijn overwegend een probleem dat zich voordoet bij de gelegenheidsrokers. Regelmatige rokers, met name medicinale gebruikers, valt het op dat het fenomeen van de munchies snel verdwijnt. Dit zou door de cannabis-tolerantie kunnen komen.

Hoe dan ook, realiseer je dat de munchies te overwinnen zijn. Ook door jou.

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Lifestyle Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken