Blog
Holotropic Breathwork: Veranderd bewustzijn zonder drugs
2 min

Holotropic Breathwork: Veranderd bewustzijn zonder drugs

2 min

Is het mogelijk een veranderd bewustzijn te bereiken zonder stoffen te gebruiken?

Holotropic Breathwork is net zo mysterieus als het interessant is. Het is een spirituele en therapeutische oefening die de gebruiker meevoert naar een veranderde toestand van bewustzijn van een door psychedelica geassisteerde therapie, maar zonder drugs te gebruiken. Daarom gebruiken veel mensen het om trauma's uit het verleden aan het oppervlak te brengen en ze aan te pakken vanuit het perspectief van deze veranderde toestand. Het is een oefening die zo krachtig is, dat het soms een "meditatie van industriële kracht" wordt genoemd.

DE GESCHIEDENIS VAN HOLOTROPIC BREATHWORK

Holotropic Breathwork is een techniek die is ontwikkeld door Dr. Stanislav Grof en zijn vrouw Christina. Grof is toevallig een van de eerste pionierende wetenschappers die het klinisch gebruik van LSD onderzocht en hij was ook een van de oprichters van de transpersoonlijke psychologie beweging. Hiermee heeft hij een reputatie opgebouwd als een van de meest deskundige psychiaters van het moment, maar hij wordt ook een beetje als non-conformist beschouwd.

De daadwerkelijke techniek is halverwege de jaren zeventig ontstaan, ontschoten uit Grofs groeiende kennis over LSD, waarbij hij de therapeutische aard als kader gebruikte voor de ademhalingsoefening. Zelfs de naam Holotropic Breathwork komt van de focus op de therapeutische toepassingen, afgeleid van het Griekse "holos", wat "heel" betekent en "trópos" wat "keer naar" betekent. Dit komt samen in Holotropic en komt, vrij vertaald, neer op "keer naar welzijn".

Grof, nu 84, geeft nog steeds les over de beoefening van Holotropic Breathwork in therapeutische omgevingen.

DE EFFECTEN VAN HOLOTROPIC BREATHWORK

Het is lastig om de effecten van Holotropic Breathwork te beschrijven omdat de ervaringen van persoon tot persoon verschillen. Sommige gebruikers melden dat ze hun vroegere zelf tegenkomen, ze zien visioenen, betreden diepe meditatieve toestanden, voelen lichamelijke sensaties, spiritueel ontwaken en krijgen het vermogen traumatische gebeurtenissen uit het verleden los te laten.

HOLOTROPISCH BREATHWORK, DE UITVOERING

Opgemerkt moet worden dat Holotropic Breathwork een gepatenteerde term is, die alleen wordt uitgevoerd met gecertificeerde en goedgekeurde vaklieden. Dit komt omdat de uitvinders een complex ritueel eromheen hebben gecreëerd, die de ervaring ondersteunt. Het draait om een veilige omgeving, begeleiding, muziek en tekenen. Natuurlijk heeft dit mensen niet gestopt hun eigen versies te ontwikkelen, dus er zijn gelijksoortige technieken ontstaan onder de noemers van "wedergeboorte" en "transformationeel ademen".

In de kern, komt het erop neer dat Holotropic Breathwork en dergelijke technieken gebaseerd zijn op een diepere en snellere ademhaling dan normaal, gedurende een langere periode, met gesloten ogen, in een veilige en meditatieve omgeving. Na ongeveer 10 minuten, vindt het lichaam zijn eigen, natuurlijke ritme en betreedt het een veranderde toestand van bewustzijn, bijna als een levendige droom. Ontdekt is dat het bewust door je mond ademhalen het proces makkelijker maakt, omdat hiermee verzekerd wordt dat je nooit je adem inhoudt of lege longen hebt. Als je het wil proberen, raden we aan dat je contact opneemt met een trainer die gecertificeerd is om een sessie te leiden, voordat je zelf met zo'n techniek experimenteert.

DUS, WERKT HET?

Absoluut. Veel mensen geven aan dat ze de ervaring als extreem nuttig hebben ervaren. Sterker nog, MAPS, een organisatie die toegewijd is aan het wetenschappelijk onderzoeken van op psychedelica gebaseerde therapie, noemt het een veelbelovend drugsvrij alternatief voor de psychedelische, therapeutische ervaring. Ze hebben meer dan twaalf jaar onderzoek gedaan, waarbij 11.000 psychiatrische patiënten, opgenomen voor verschillende aandoeningen, hebben deelgenomen aan de sessies. Ontdekt werd dat 82% de ervaringen bestempelde als transpersoonlijk en nuttig en er waren geen negatieve gevolgen na de sessie.

De ademhaling gebruiken om het bewustzijn te veranderen is niet nieuw. In feite kan veilig worden aangenomen dat het een van de oudste spirituele praktijken van de mens is, die waarschijnlijk al werd beoefend voor men plantaardige entheogenen ging gebruiken. Veel van de oude yoga-praktijken zijn gebaseerd op de beheersing van de ademhaling en na verloop van tijd heeft deze aanpak geleid tot de leer van Pranayama - de "controle van de adem".

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken