Blog
Kan Je High Worden Van Binaural Beats?
2 min

Kan Je High Worden Van Binaural Beats?

2 min

We hebben binaural beats getest om te beoordelen of ze de hype waarmaken. Er zit zeker iets bijzonders in, maar hoe ver gaat het?

Binaural Beats worden door sommigen ook wel "digitale drugs" genoemd, zeker door de meer conservatieven in onze maatschappij die niet dol zijn op wat ze niet begrijpen. Maar zijn deze trippy tonen echt in staat een high op te wekken, zoals de verkopers en de tegenstanders ons graag willen laten geloven?

Een binaural beat is een met de computer gegenereerde audio track, waarover wordt beweerd dat het je hersengolven synchroniseert, waardoor allerlei verschillende effecten worden opgewekt, afhankelijk van het doel van de track. Deze tracks muziek noemen is wat vergezocht. In feite wordt er een verschillende toon gespeeld in elk oor, waarbij elke toon een iets andere frequentie heeft. Dit verschil in frequentie veroorzaakt een interferentiepatroon, waardoor de illusie van een beat wordt opgewekt. Dit werkt alleen als je via een koptelefoon luistert. Als je simpelweg "binaural beats" intikt op Google en hiernaar luistert door je speakers zal het niet werken en klinken als vervormd geluid.

Het klinkt allemaal technisch, maar deze beats zouden dus variërende effecten moeten opwekken in de hersenen, zoals psychedelische ervaringen, ontspanning en zelfs aanpassingen in stemming en gedrag.

WERKEN BINAURAL BEATS?

Het idee dat audio tracks kunnen worden gebruikt om ons bewustzijn te veranderen is zeker interessant. Stel je eens voor dat je in staat bent om high te worden, door simpelweg naar "muziek" te luisteren! Hoewel we echter enthousiast zijn over de ontwikkelingen in de kunst van het high worden, zijn we echter ook geïnteresseerd in de wetenschap ervan. Het is dus logisch dat we deze nieuwe onthulling met een gezonde dosis scepsis bekijken.

Anekdotische verslagen van het gebruik klinken veelbelovend; de meesten voelen zeker wel effect van de beats. Sommigen beweren dat ze zich voelden alsof hun geest werd geleegd, waardoor ze helemaal konden ontspannen; anderen beweren dat bepaalde tracks hen meevoerden op een weg van zelfrealisatie, waardoor ze delen van hun leven en genomen beslissingen konden beoordelen die eerder werden genegeerd. Het had echter zeker niet de diepe, ziel ontdekkende, geestverruimende aard van een psychedelische trip.

Er is niet veel onderzoek gedaan naar binaural beats, maar er zijn ook geen positieve resultaten behaald in het onderzoek wat wel is gedaan. In een onderzoek werden binaural beats vergeleken met het geluid en van een kabbelend beekje. Een groep deelnemers kreeg de beats te horen, de andere groep het beekje. Helaas werd er geen verschil gevonden in de manier waarop de tracks elke groep beïnvloedde.

Een tweede onderzoek maakte gebruik van beeldvorming van de hersenen tijdens het luisteren naar de beats. Er werd ontdekt dat er variabiliteit was, maar ook dat dit waarschijnlijk werd veroorzaakt door een bewuste auditieve reactie, in plaats van de frequentie van de beats.

Dit komt overeen met onze eigen gedachten en ervaringen met binaural beats. Het komt op ons over als een zelfvervullende voorspelling, die ook met gewone muziek kan worden ervaren. Als je het wil, kan muziek je de energie leveren voor een work-out, het kan ervoor zorgen dat je ziel zich opent en het kan gevoelens van geluk opwekken. Hiermee willen we niet beweren dat binaural beats niet werken, maar niet in die mate als sommigen je willen laten geloven en ze zijn zeker niet vergelijkbaar met meer conventionele drugs. Het lijkt te gaan om je eigen geest, het verlangen om effect te voelen en mogelijk zelfs het betreden van een meditatieve toestand.

Als je dus graag wil ontspannen, mediteren en in het algemeen met je geest wil experimenteren, kan het geen kwaad binaural beats te proberen. Binaural beats doen zeker wel iets, maar wat ze precies doen, hangt waarschijnlijk helemaal van jou af.

BINAURAL BEATS EN DRUGS

Hoewel binaural beats dus niet echt "digitale drugs" zijn, kunnen ze je zeker helpen in het aanpassen van je gemoedstoestand. Als zodanig, zijn ze waarschijnlijk het perfecte gezelschap voor bepaalde trips. Een mooi voorbeeld hiervan is ayahuasca. De intense hallucinaties en leidende cerebrale hand van een binaurale beat zal voortreffelijk samengaan, waardoor de hele ervaring veel meer uitgesproken wordt.

Dit kan ook het geval zijn met andere hallucinogenen, zoals LSD en magische paddestoelen. Er zit zeker veel potentie in.

CONCLUSIE

Je hoeft er dus niet op te rekenen dat binuaral beats een trip opwekken, maar ze hebben wel het vermogen je geestestoestand aan te passen, als je daarvoor openstaat. Het kan resulteren in een aantal zeer interessante ervaringen, zeker wanneer gebruikt met meditatie of daadwerkelijke hallucinogenen. We hebben behoorlijk veel pret gehad met het testen ervan en we zijn eigenlijk wel benieuwd naar jouw ervaringen. Het feit dat het audio tracks zijn, die absoluut niet kunnen schaden en ook niet illegaal zijn, maakt ze het proberen waard. Laat ons weten wat jij denkt!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kunst Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken