Blog
Paddovasten 10-Daagse: Een Reis Naar De Ziel
3 min

Paddovasten 10-Daagse: Een Reis Naar De Ziel

3 min

Het is net zo avontuurlijk als het klinkt: 10 dagen achter elkaar uitsluitend paddestoelen eten is niet voor de zwakkeren onder ons. Maar toch heeft een man dat juist wel gedaan, op zoek naar spiritueel inzicht.

Zelfs voor een doorgewinterde psychonaut is het een indrukwekkende onderneming: tien dagen achtereen alleen maar paddestoelen eten en niets anders drinken dan thee en citroenwater. Maar een anonieme blogger van crackediphoneglass.wordpress.com heeft exact dit gedaan. "Waarom?" Dit is vast je eerste reactie, maar dat was ook de onze.

Waarom vasten op paddestoelen?

De blogger beweert dat hij deze actie onderneemt om twee doelen te ontdekken. Allereerst: Het laatste jaar heeft hij met paddestoelen gewerkt en zijn ervaringen waren "met geen woorden te beschrijven". Dit overtuigde hem dat de menselijke evolutie wordt gedreven door bewust te werken met planten bondgenoten zoals de paddestoelen. Door het vasten wilde hij uitvinden hoe paddestoelen hem kunnen helpen persoonlijk te evolueren. Ten tweede: Hij was de zogenaamde "experts", die beweren dat psychedelische drugs schadelijk zijn, helemaal zat. Daarom wilde hij zelf een proefkonijn zijn om het tegendeel te bewijzen.

Hmm, is dat nu niet precies het roekeloze gedrag waarmee de negatieve waarneming van onverantwoordelijk druggebruik nog eens wordt bevestigd? We snappen dit argument wel en in het huidige klimaat, waarin psychedelische stoffen niet begrepen worden, is het belangrijk de kat niet op het spek te binden. Maar onderzoek heeft echter aangetoond dat paddestoelen weinig schade aanrichten. Dit project, zorgvuldig en bewust uitgevoerd in een veilige omgeving, is op zichzelf geen misbruik.

Psychedelisch vasten

Het vasten voordat een entheogen wordt gebruikt is normaal in de meeste inheemse culturen die planten gebruiken. Vasten gebeurt meestal voor en na Ayahuasca rituelen, peyote ceremonies en paddestoel bijeenkomsten. Het is niet ongewoon dat er een tot een paar dagen na de ervaring nog gevast wordt, omdat dit zou helpen de inzichten te verwerken. Veel Ayahuasca resorts bijvoorbeeld, bieden sapvasten kuren aan, die gemakkelijker vol te houden zijn voor stedelingen tijdens een entheogene trip. Maar licht voedsel en vasten in combinatie met psychedelische stoffen is iets wat al eeuwen wordt gedaan.

Tijdens zijn ervaring, beschrijft de blogger zijn spirituele ervaringen die zijn ontstaan uit de combinatie van het vasten en consumptie van paddestoelen; het eten van de paddestoelen zonder te vasten had deze visioenen niet opgewekt. Op de tweede dag beschrijft hij een ontmoeting met de paddestoelen geest die hem vertelt dat hij veel wijsheid zal vergaren, vanwege zijn keuze om te vasten.

Vasten met als doel de diepte van de ervaring te vergroten zal dat zeker doen, maar voordat je zelf aan de slag gaat, moet je zeker weten dat je goed begrijpt wat vasten is. Het is verstandig om eerst alleen te vasten van voedsel om erachter te komen wat de effecten zijn en jezelf bekend te maken met de sensatie. De auteur van crackediphoneglass blog heeft ervaring met vasten en ook met het gebruik van paddestoelen.

Vasten kan een behoorlijke uitdaging zijn, zeker als je het 10 dagen wil doen. Het omgaan met hongergevoelens is een van de eerste dingen waar je aan moet denken. Maar uit de verslagen van de auteur leren we dat de auteur zelf niet veel last had van hongergevoelens.

Een 10 daagse paddestoelen reis

Al vanaf de eerste dag, beschrijft de auteur de effecten al als meer diepgaand dan alles wat hij ooit eerder heeft ervaren. Hij begrijpt dat de ervaring een lange reis zal zijn van leren, in plaats van het uitspreiden van aparte sessies.

Gevoelens van diepe kosmische verbinding nemen toe en ontwikkelen zich in de eerste paar dagen. De auteur merkt op dat de effecten van de paddestoelen wegebben na het eerste gebruik en dat de opbouw van tolerantie het moeilijker maakt te trippen. Zijn doel was dan ook niet om zo hard mogelijk te trippen: Zijn doel was te vertrekken op een spirituele reis van leren en groei, zoals een student leert van een meester, hij accepteert alles wat op hem af komt.

Op de vierde dag van het vasten, gebruikt de auteur helemaal geen paddestoelen. Maar de paddestoelen van de dagen ervoor werken nog in hem door. Het bereiken van consistent lange trips was ook niet het doel, maar het vloeien naar een meditatieve en vloeiende stemming. Deze toestand stelt hem in staat na te denken over zichzelf en zijn plek binnen het Christendom. Hij beschrijft hoe hij zichzelf als een Christen beschouwt, omdat hij veel van de morele overtuigingen waardeert en erin gelooft. Tegelijkertijd omhelst hij alle religies en hij beschouwt zichzelf zelfs als tegen-religie vanwege het opdringen van het geloof op anderen.

Tegen het einde van de vastenperiode, consumeerde de blogger een zeer grote hoeveelheid paddestoelen om de dieptes van zijn ziel te doorboren. Na de 10 dagen, noemt hij de ervaring als een van de grootste prestaties in zijn leven en dat hij er al zijn spaargeld voor over had gehad om te leren wat hij van paddestoelen had geleerd: Inzicht, wijsheid en begrip.

Hij heeft een sterke boodschap geleerd, die dichtbij komt bij wat religieuze en spirituele leraren onderwijzen: Vertrouw op jezelf, heb je naasten lief en leer en groei van de uitdagingen die het leven je biedt. En ook al zouden geestelijken deze beweringen sterk afwijzen, moet je niet verrast zijn als vele religieuze leerstellingen zijn gebaseerd op de ervaringen van psychedelische stoffen; van profeten die het wild introkken om van goed te leren en zijn lessen vonden, belichaamd in de power planten. Er is geen goed of fout antwoord hier, de ervaring van ieder individu is en zal anders zijn, net als de reis uniek is, naar jouw eigen gevoel en begrip van de wereld om je heen en wat dit voor je betekent.

Zeker is wel dat een onderneming als deze van enorme betekenis is en dit had ook een diepgaand effect op het leven van de auteur.

Je kan meer lezen over deze reis op het blog
crackediphoneglass.wordpress.com

Verdere gedachten

Bij Zamnesia leggen we de nadruk op veilig en verantwoordelijk gebruik van psychedelische stoffen. Hoewel we nooit zullen adviseren dagelijks entheogenen te consumeren, erkennen we de ingrijpende, positieve aard van de inspanning van deze blogger. Mocht je overwegen een gelijksoortige reis te maken, voel je niet verplicht dit 10 dagen te doen en neem alle benodigde voorzorgsmaatregelen om veilig en verantwoordelijk te blijven. Vasten kan zowel een kortere als langere worden gedaan, of helemaal niet. Wat je ook beslist, zorg dat je veilig te werk gaat. De ervaring van een ander proberen te imiteren is helemaal niet nodig.

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Onderzoek Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken