Blog
Tabak: Vriend Of Vijand?
2 min

Tabak: Vriend Of Vijand?

2 min

Het roken van tabak is slecht voor je gezondheid, geen discussie over mogelijk. Maar hoe wordt het beschouwd door spiritueel gebruikers? En hoe benutten zij het aanbod van tabak?

Als het gaat om tabak in Europa, beschouwen we het vaak als de duivel die we aanbidden: We weten dat het slecht is, maar toch vinden velen soelaas en comfort in haar omhelzing. Ongeacht of je geniet van het roken van tabak, wordt het grotendeels als ongewenste gewoonte beschouwd. Deze mening wordt echter niet wereldwijd gedeeld en zeker niet in delen van de wereld waar tabak een inheemse, spiritueel belangrijke plant is die in hoog aanzien staat bij de lokale bevolking.

DE SLECHTE KANT VAN TABAK

We hoeven hier waarschijnlijk niet echt in details te treden. Bijna iedereen is zich wel bewust van de gezondheidsrisico's die kleven aan het gebruik van tabak. Maar mocht dit niet zo zijn, noemen we hier wat serieuze bezwaren als het gaat om regelmatig gebruik van tabak.

Allereerst maakt de nicotine de tabak extreem verslavend, dus zeg maar gedag tegen een aanzienlijke hoeveelheid geld die aan deze verslaving wordt besteed. Bij de verbranding van tabak komen er veel gifstoffen, teer en carcinogenen vrij die leiden tot kanker, longziekten, cardiovasculaire ziekte, nierschade, impotentie, onvruchtbaarheid bij vrouwen, verhoogd risico op infectie en een verhoogd stressniveau, ondanks dat het roken zelf door de gebruiker wordt gezien als manier om stress te verlichten.

In ruil hiervoor krijg je een bevredigende sensatie van alertheid, scherpheid en ontspanning, opgewekt door de chemicaliën.

DE BEZIELING

Het is duidelijk dat het roken van tabak slecht voor je is; iets wat veel tabaksrokers kunnen beamen. Maar hoe zit het met de goede kant van tabak; de kant die haar oorsprong vindt bij de stammen van het regenwoud die het gebruiken voor genezing en leiding?

Gedacht wordt dat de vele variaties van tabak afkomstig zijn uit Amerika, waar het al duizenden jaren werd gebruikt, nog voor de komst van Europese kolonisten. De genezende kracht werd op diverse manieren benut: Het werd gerookt, gekauwd, gesnoven, gegeten, tot sap en oogdruppels verwerkt en het werd zelfs gebruikt voor klysma's, afhankelijk van de locatie en de cultuur.

De mensen in de Amazone gebruikten tabak voor recreatieve, medische en spirituele doeleinden. Tabak is in feite een van de drie belangrijkste planten in hun inheemse cultuur; de geest van tabak biedt bescherming, de geest van Ayahuasca biedt kennis en de geest van Toé biedt kracht. Daarom werd de rook van tabak vaak over velden geblazen voor er gewassen werden geplant, of in het gezicht van mannen voor de strijd en zelfs over vrouwen voor seks. Er wordt aangenomen dat de rook zuivert en zegent. Het werd ook gebruikt om ziekten te diagnosticeren en te ondersteunen bij de behandeling.

De tabak (Mapacho, Nicotiana rustica), die door sjamanen wordt gebruikt, is meestal niet uitgehard. Deze tabak is extreem krachtig en zelfs giftig in kleine doseringen. Deze kracht zorgt ervoor dat de tabak bijna visionair werkt, waarbij de sjamaan op het randje van de dood balanceert. Voor sommige sjamanen is dit een overgangsritueel; om zo dicht bij de dood te komen en jezelf een weg terug te vechten, toont aan dat je het in je hebt om anderen te genezen. Diegenen die falen, zullen sterven. Het klinkt hard, maar deze kracht en visionaire zoektochten hebben bepaalde gemeenschappen eeuwenlang geleid. Voor de ontdekking van Ayahuasca, was op tabak gebaseerd sjamanisme de voornaamste praktijk. Er wordt zelfs gedacht dat het de geest van de tabak was die sjamanen inspireerden om Ayahuasca te maken. De tabak liet hen weten welke planten nodig waren om het hallucinogene brouwsel te maken. De zuiverende kracht van tabak wordt nu gebruikt in samenwerking met Ayahuasca, waarbij het energieveld van een persoon wordt gebalanceerd en verzegeld voor ze een Ayahuasca trip ervaren.

Tabak is een diepe en spirituele plant, waar veel geschiedenis aan kleeft. Het bevat duizenden, individuele, biologische stoffen en de wetenschap heeft hier een groot aantal goede toepassingen voor gevonden, zelfs al wordt tabak overschaduwd door de gezondheidsaspecten die komen kijken bij de verbranding. Natuurlijk is tabak slecht, maar voor de spirituelen, is er misschien ook een sprankje van het goede in verborgen.

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken