Blog
Top 10 Historische Potheads
3 min

Top 10 Historische Potheads

3 min

Cannabis wordt al gebruikt sinds het begin van de beschaving. De plant werd door vele beroemdheden door de jaren heen bewonderd en gewaardeerd als een recreatieve drug, medicijn en waardevol hulpmiddel.

Cannabis wordt al gebruikt sinds het begin van de beschaving. De plant werd door vele beroemdheden door de jaren heen bewonderd en gewaardeerd als een recreatieve drug, medicijn en waardevol hulpmiddel.

Veel machtige en invloedrijke personen hebben cannabis gebruikt. Voor het verbod, werd marihuana niet gezien als onkruid van de duivel en het werd zeker niet onderdrukt zoals tegenwoordig. Het tegenovergestelde was eerder waar: De hennepplant stond zo hoog in aanzien, dat tijdens bepaalde periodes elke boer verplicht was het te kweken. Drogisten hadden gewoonlijk een breed aanbod van cannabis preparaten als behandeling voor diverse aandoeningen. Inderdaad, de vele historische figuren die we vandaag de dag bewonderen, gebruikten regelmatig cannabis; een feit waar vaak overheen gekeken wordt door zowel historici en politici.

Onze Top 10 Historische Potheads:

1. George Washington

George Washington is een monumentaal figuur in de Noord-Amerikaanse geschiedenis. Hij was een van de grondleggers, de eerste president van de Verenigde Staten, en hielp bij het leiden van de rebellie en de oorlog voor onafhankelijkheid tegen het Britse Koninkrijk. En hij kweekte wiet op grote schaal; was hij een paar eeuwen later geboren, had Washington wellicht geen president geworden en zijn tijd vermoedelijk doorgebracht in de gevangenis.

Cannabis was het voornaamste gewas dat werd gekweekt op George Washingtons Mount Vernon boerderij. Niet alleen kweekte en gebruikte hij, maar hij was ook extreem geïnteresseerd in de eigenschappen en de mogelijkheden als medicijn. Hoewel hij zich niet precies bewust was van de volledige medicinale mogelijkheden van cannabis, tonen vermeldingen in zijn dagboeken aan dat hij toen al hennepsoorten kweekte met maximale kracht. Wij vinden George lief.

2. William Shakespeare

William Shakespeare is een van de meest beroemde schrijvers aller tijden. Tijdens de 17de eeuw woonde hij in Engeland, waar hij de beroemde stukken Hamlet en Romeo en Julia schreef, theaterproducties die tot de dag van vandaag worden opgevoerd.

In wat ooit zijn tuin was, is er, tijdens een archeologische opgraving, bewijs gevonden. Pijpen van klei zijn gevonden, die resten van cannabis bevatten. Hij maakte in een van zijn sonnetten ook de verwijzing naar een "beroemd kruid". Kan je je voorstellen dat een aantal van de grootste drama's aller tijden mogelijk geschreven zijn onder de invloed van cannabis? Goed om te weten voor iedereen die graag van een beetje wiet geniet om die creatieve sappen te laten stromen!

3. Queen Victoria van Engeland

Queen Victoria is een van de meest iconische Britse vorsten ooit en mogelijk de laatste. Ze heerste over het Britse Koninkrijk met een ijzeren vuist en leidde Engeland, als eerste land ter wereld, door de industriële revolutie.

Waarom gebruikte Queen Victoria cannabis? Het werd haar voorgeschreven door haar hoogste koninklijke arts om haar te helpen omgaan met zware menstruele krampen. Ze gebruikte een cannabis tinctuur als onderdeel van een tonic, zoals in die dagen in Groot-Brittannië gebruikelijk was. Haar koninklijke arts, Sir Russell Reynolds, omschreef cannabis als "een van de meest waardevolle medicijnen die we bezitten."

4. Queen Elizabeth I van Engeland

De Britten zijn dol op wiet, dit is altijd zo geweest. En met een vorst die de weg wees, hoe konden ze het weerstaan? Queen Elizabeth maakte een wet die elke landeigenaar met meer dan 24 hectares verplichtte hennep te kweken, of een boete betalen van £5, wat toentertijd een heleboel geld was! De gemiddelde ambachtsman in de middenklasse verdiende slechts £10 per jaar!

5. William O'Shaughnessy

William O'Shaughnessy was een Ierse arts die naar India verhuisde om te werken voor de British East India Company. Gezegd wordt dat hij de eerste westerling was die de medicinale eigenschappen van cannabis Indica ontdekte en het aan de westerse wereld introduceerde als medicijn.

Voordat hij cannabis Indica mee terugbracht naar het Verenigd Koninkrijk, gebruikte hij de soorten die hij had ontdekt om misselijkheid, spierspasmen en diarree te behandelen. Hij werd zo succesvol dat andere artsen zijn methodes overnamen. De volgende 50 jaar van zijn leven heeft hij besteed aan onderzoek en documentatie over hoe cannabis medisch kon worden toegepast.

6. Thomas Jefferson

En nog een grondlegger van de VS die dol was op cannabis vanwege de vele toepassingen. Hij meende dat het gewas beter was dan tabak, wat hij beschreef als een gewas dat de aarde uitputte, teveel zorg nodig had bij het kweken en geen nut had voor vee.

In zijn tijd als gouverneur, stond hij toe dat cannabis werd gebruikt als een soort betaalmiddel toen het overheidsgeld op raakte. Hij zei ook dat cannabis "een eerste noodzaak was voor de handel en de scheepvaart, met andere woorden voor de rijkdom en bescherming van het land." We weten niet of hij het rookte, maar hij begreep absoluut hoe de natie ervan kon profiteren.

7. Hua Tuo

Hua Tuo was een oude Chinese geleerde en dokter die in zijn tijd enorm werd gerespecteerd. Gesuggereerd wordt, dat Hua Tuo in 200 n.C. de eerste persoon was die een verdoving uitvond voor operaties. Vastgelegd is dat hij cannabis poeder en wijn gebruikte om het brouwsel te maken, hoewel het exacte recept mettertijd verloren is gegaan.

8. De Egyptische Farao's

Archeologische vondsten suggereren dat cannabis werd gebruikt door de oude Egyptenaren en hun leiders. Sporen van hennep werden gevonden op de mummie van Ramesses II en oude verslagen beschrijven hoe marihuana werd gebruikt voor de behandeling van vele ziekten, zoals glaucoom, zoals dit vandaag de dag nog steeds gebeurt.

9. Christopher Columbus

Christopher Columbus was een beroemde Italiaanse ontdekkingsreiziger die de eer kreeg voor het ontdekken van delen van het Amerikaanse continent. Gemeld is dat zijn schip wietzaden aan boord had als een gewas om te kweken, zodra zij land vonden; de reden hiervoor was dat het eenvoudig te kweken was en gebruikt kon worden voor zowel voorraad als voedsel. Velen geloven dat dit de reden is van de introductie van cannabis in het wild in Amerika, maar hierover wordt gediscussieerd en er is weinig bewijs. Er zijn vele manieren waarop cannabis haar weg heeft gevonden naar het Amerikaanse continent.

10. Keizer Shennong van China

Keizer Shennong was een Chinese keizer die ongeveer 4700 jaar geleden leefde. Verslagen wekken de suggestie dat hij een van de eerste personen was die het begrip van kweek en landbouw bij de Chinese bevolking introduceerde. Hij speelde ook een grote rol in traditionele Chinese geneeskunde en gebruikte cannabis om aandoeningen te behandelen als acute artritis, malaria en verstopping.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken