Blog
Top 10 Soorten Fruit Om Zelf Te Kweken
5 min

Top 10 Soorten Fruit Om Zelf Te Kweken

5 min

Waarom zou je fruit bij de groenteboer kopen, als je het ook zelf kunt kweken? Gelukkig zijn er veel soorten fruit die je vrijwel overal kunt kweken, zowel binnen als buiten. Het maakt dus niet uit of je in een appartement woont met een klein balkon of een grote lap grond bezit. Hier is onze top 10 met de beste soorten fruit om zelf te kweken.

Er gaat niets boven het kweken van je eigen fruit. Het is ongelooflijk lekker, veelzijdig en zit boordevol vitamines en mineralen. Je kunt er smoothies en salades van maken of ze direct eten; zo maak je wel heel gemakkelijk gezondere keuzes. Als je je fruit bij de groenteboer of supermarkt koopt, is het tijd voor verandering! Probeer zelf eens fruit van hoge kwaliteit te kweken.

Welke soorten fruit kun je het beste kweken?

Welke Soorten Fruit Kun Je Het Beste Kweken?

De vraag is nu, welke soorten fruit je het beste kunt kweken? Zoals bij alle planten het geval is, hangt het antwoord op deze vraag af van je eigen vaardigheden. Gelukkig zijn er zoveel verschillende soorten dat er genoeg te kiezen valt, al heb je nog zo weinig vaardigheden of middelen. Ook heb je geen grote lap grond of boomgaard nodig, want ook op een balkon of een zonnige vensterbank kun je fruit kweken. Fantaseer je over aardbeien, appels, meloenen of passievruchten? Waar wacht je nog op? Hieronder bespreken we tien soorten fruit die de moeite absoluut waard zijn.

Top 10 fruitzaden

Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Doe dan je voordeel met onze top 10 soorten fruit die je thuis kunt kweken. Met een beetje aandacht en verzorging, pluk je letterlijk de vruchten van je werk! Wat denk je van een mand vol bessen of armen vol meloenen? Met een beetje geduld en liefde kom je heel ver.

1. Aardbei

Aardbei

Deze vaste plant kun je perfect buiten neer zetten. Aardbeien presteren prima op een plekje in de volle zon of deels in de schaduw. Wat dat betreft, kun je er alle kanten mee uit. Als je in maart/april met zaaien begint, kun je er in de zomer de zoete vruchten van plukken. Met wat goed doorlatende aarde en een liefdevolle verzorging liggen de aardbeien letterlijk voor het oprapen. Na het oogsten, kun je ze direct eten, bijvoorbeeld met slagroom. Je kunt er ook je eigen jam of confituren mee maken. Kortom, het bescheiden zomerkoninkje is een veelzijdige, smakelijke traktatie.

2. Meloenpeer

Meloenpeer

Een rijpe meloenpeer is heel verfrissend. Deze zoete vrucht wordt ook wel 'Pepino Dulce' (Spaans voor zoete komkommer) genoemd. Meloenpeer heeft de smaak en structuur van een meloen; het doet een beetje aan honingdauw denken. Toch past de vrucht in je hand, wat ideaal is om er onderweg van te smullen. Als je meloenpeer wilt kweken, weet dan dat de plant graag in de volle zon staat en een rijke aarde met een neutrale pH prefereert. Voor de beste resultaten moet je de plant tijdens de groei onderhouden. Houd een oogje op de ontwikkeling van paarse strepen aan de zijkant van de meloenpeer; dit is een teken dat je kunt oogsten!

3. Passievrucht

Passievrucht

Deze heerlijke vrucht komt oorspronkelijk uit Brazilië, maar dat betekent niet dat je de passievrucht niet thuis kunt kweken! Deze vaste plant presteert het beste in aarde met een goede drainage en een temperatuur tussen 20–24°C. Kiem de zaden binnen, aan het begin van de lente, en zet ze buiten om van de zon te genieten. Passievrucht groeit als een soort rank en kan 4,5 tot 9 meter hoog worden. Zorg dus dat je voldoende ruimte hebt. Van de geoogste passievruchten kun je sap maken, maar je kunt ze ook in salades of yoghurt verwerken.

4. Kiwano meloen

Kiwano Meloen

Laat je door het uiterlijk van deze stekelige vrucht niet misleiden. Ze ziet er intimiderend uit, maar het is uiteindelijk de binnenkant die telt! Kiwano smaakt een beetje naar citroen met banaan en een vleugje citrus. Start je zaden in een kas op en zet de planten vervolgens buiten, zodat ze hun voordeel kunnen doen met de volle zon en de warmte. Kiwano is niet veeleisend, maar heeft wel regelmatig onderhoud nodig. Daarom is de plant waarschijnlijk minder geschikt voor beginners, maar onder een ervaren hand kun je prima resultaten behalen. Je kunt kiwano aan het eind van september of begin oktober oogsten.

5. Appel

Appel

Wat te zeggen van een appel? De appel is een van de populairste soorten fruit ter wereld en je weet vast wel hoe een appel smaakt. Bovendien zijn appels ongelooflijk veelzijdig: appelmoes, fruitsalade, appelsap, appelstroop, appeltaart... de lijst is eindeloos. Als je zelf appels wilt kweken, zijn er verschillende mogelijkheden. Heb je weinig ruimte, kweek de appel dan in een pot. Je kunt ook een zaadje in de volle aarde stoppen en die tot een enorme boom laten uitgroeien. Weet wel dat de boom voortdurend voeding en onderhoud nodig heeft. Door de takken regelmatig te snoeien, verbeter je de blootstelling aan licht, wat de productie van heerlijke appels bevordert. Over het algemeen kun je in september of oktober je appels plukken. Je weet dat de appel rijp is als deze gemakkelijk los komt.

6. Watermeloen

Watermeloen

De verfrissende smaak van watermeloen is ongeëvenaard! Het is heerlijk bij je ontbijt, maar ook in een salade of smoothie. Bovendien heb je er een leuk kweekproject aan. Vergeleken met de andere soorten fruit uit deze lijst, zal het kweken ervan je waarschijnlijk iets meer moeite kosten. Gelukkig kom je een heel eind met een goede voorbereiding. Bovendien kun je uit meerdere opties kiezen: houd de plant in een pot of laat haar uitbundig groeien in een tuinbed. De zaden kun je in maart of april onder glas zaaien, zodat de planten de hele zomer kunnen floreren. Van eind juli tot oktober oogst je een geweldige voorraad groene watermeloenen.

7. Bosbes

Bosbes

Bosbessen zijn heerlijke vruchten die aan een overblijvende struik groeien. De bosbes krijgt vaak de titel 'superfood' want ze barst van de antioxidanten en vitamines, waardoor je een voedzame en caloriearme traktatie hebt. Je kunt ze direct eten, in yoghurt verwerken of lekkere bosbessenpannenkoeken bakken. Deze blauwe besjes worden al snel je favoriet! Daarnaast is het kweken van bosbessen relatief gemakkelijk. Onthoud wel dat bosbessen een redelijk zure bodem vereisen. Zorg ervoor dat de pH-waarde van de aarde tussen 4,5 en 5,5 schommelt; verder hoef je niet meer te doen dan water geven. Kiem je zaden vroeg in het voorjaar en van juli tot september kun je flink wat bosbessen oogsten.

8. Lemon apple komkommer

Lemon Apple Komkommer

De lemon apple komkommer heeft een licht zoete, lekkere smaak. Breng eens wat variatie aan in je salades, maaltijden of eet het gewoon uit het vuistje. Het aantal toepassingen zal je verbazen. Om lemon apple komkommer te kweken, hoef je niet veel te doen. Start de zaden van april tot juni op onder glas en oogst aan het einde van de zomer een grote voorraad heerlijk fruit. Deze plant presteert het beste in de volle zon en houdt van lange, warme dagen met een hoge luchtvochtigheid. Vorst en kou zijn funest, dus stel je planning hierop af.

9. Pitaja

Pitaja

Pitaja is ook bekend als drakenvrucht, vanwege de vreemde geschubde leerachtige buitenkant. Daarmee is het absoluut een opvallend stukje fruit. Gelukkig is de smaak ook heerlijk; vergelijk het met een kruising tussen een peer en een kiwi. Bovendien is drakenvrucht heel veelzijdig. Je vindt het in smoothies, salades en zelfs in bepaalde soorten ijs. De plant is inheems in Mexico en Zuid-Amerika, dus het is niet verrassend dat ze de beste prestaties in een warm klimaat levert. Zorg voor een zonnige plek en rijke grond, en onderhoud de plant regelmatig. Het fruit ontwikkelt zich bijzonder snel: als de bloemen verschijnen, kun je een maand later al oogsten, al hangt dit wel af van de omstandigheden van de omgeving.

10. Charentais meloen

Charentais meloen

De Charentais meloen, ook wel 'Cucumis melo' genoemd, is de laatste soort fruit op onze lijst. Het is een frisse, zoete vrucht, die je heel goed als ontbijt kunt eten. Bovendien is het een heel makkelijke plant om te kweken! Begin binnen of in een kas met het kiemen van de zaden. Zet de plantjes daarna in grote bakken of direct in de volle grond, zodat ze in de zomerzon en de warmte volop kunnen bloeien. Geef ze voldoende water en onderhoud ze goed, want dan krijg je de allerbeste meloenen. De planten van de Charentais meloen vragen wel wat ruimte, dus houd ongeveer 30cm afstand tussen de planten. In de nazomer kun je de meloenen oogsten.

Pluk vandaag nog de vruchten van je werk

Dit waren ze dan, tien buitengewoon interessante soorten fruit die je prima thuis kunt kweken. Natuurlijk bestaan er nog veel meer vruchten, maar je hebt in elk geval een goed startpunt.

Vraag je je af hoe je moet beginnen? Dat is heel makkelijk! Bezoek de Zamnesia Plantshop en kies de beste groente- en fruitzaden die je direct kunt kweken. Bovendien kun je er ook alle andere kweekbenodigdheden aanschaffen. Waar wacht je nog op? Begin vandaag nog, zodat je binnenkort de vruchten van je arbeid plukt!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken