Blog
Uruguay: Cannabiswalhalla In Chaos
4 min

Uruguay: Cannabiswalhalla In Chaos

4 min

Uruguay was het eerste land ter wereld dat cannabis “volledig” legaliseerde, met de belofte om inkomsten en macht van criminelen weg te nemen. Vijf jaar later heeft het land echter een systeem gebouwd dat de illegale drugshandel juist bevordert in plaats van verzwakt.

Welkom bij de editorials van Zamnesia! Steven, onze schrijver, deelt hier zijn mening over alle dingen die te maken hebben met cannabis, CBD en de smartshop industrie. Onthoud, de standpunten in deze artikelen zijn van de auteur en niet noodzakelijk die van Zamnesia als onderneming. Wil je jouw mening delen met onze auteur en ons team? Laat dan gerust een reactie achter.

Uruguay was in 2013 het eerste land ter wereld dat cannabis volledig legaliseerde. De Uruguayaanse overheid onder toenmalig president José "Pepe" Mujica beloofde de markt voor de productie en commercialisering van wiet voor recreatief gebruik te reguleren. Wat is er 5 jaar later terechtgekomen van de beloftes van de regering voor de cannabismarkt in Uruguay?

DE GROOTSTE PRESTATIE VAN URUGUAY: GEEN ARRESTATIES MEER VOOR BEZIT EN THUISTEELT

Geen Arrestaties Meer Voor Bezit En Thuisteelt van Cannabis in Uruguay

Voordat we al te kritisch worden, willen we de Uruguayaanse overheid om een ding prijzen. Namelijk voor het beëindigen van de criminalisering van de teelt en het gebruik van cannabis. Aan de andere kant van de rivier in Argentinië bestrijdt de politie de illegale drugshandel nog altijd volop. Daar worden mensen opgepakt voor het bezit van een paar gram wiet of een aantal planten.

Uruguay heeft persoonlijk bezit van drugs echter nooit gecriminaliseerd. Toch heeft de overheid altijd krachtig stelling genomen tegen teelt. Een beroemde zaak die mede tot de wetswijzigingen leidde, was die van Alicia Castilla. Deze schrijfster van 66 jaar werd opgepakt voor het kweken van 29 planten.

Vandaag de dag mogen Uruguayanen legaal tot 6 planten telen en overal vrijelijk cannabis consumeren. Voor iemand aan de andere kant van de rivier, waar eindgebruikers nog altijd als drugsbazen worden behandeld, is dat een grote droom. Daarvoor willen we Uruguay dus complimenteren.

HET SLECHTE: VRIJWEL AL HET OVERIGE

Het Slechte: Vrijwel Al Het Overige

Naast het voordeel dat je voor de teelt en consumptie van cannabis niet meer wordt gearresteerd, kleven er ook talloze nadelen aan het Uruguayaanse systeem. Om die te kunnen begrijpen, moet je weten dat er 3 manieren zijn om legaal wiet te bemachtigen in Uruguay:

  • Door het te kweken: In dit geval mag je legaal tot 6 planten en maximaal 480g aan gedroogde cannabistoppen bezitten.
  • Door lid te worden van een geregistreerde cannabisclub: Deze clubs mogen maximaal 45 leden hebben aan wie jaarlijks niet meer dan 480g cannabis verkocht mag worden.
  • Door het bij een apotheek te kopen: Hier mag je tot 40g per maand aanschaffen.

Alle drie deze mogelijkheden zijn alleen toegankelijk voor Uruguayaanse inwoners. Voor toeristen is het niet mogelijk legaal cannabis te bemachtigen. Ze mogen het alleen cadeau krijgen van een ander. Dat brengt ons bij het eerste probleem met het Uruguayaanse systeem:

ER IS EEN ENORME ZWARTE MARKT VOOR TOERISTEN

Er Is Een Enorme Cannabis Zwarte Markt Voor Toeristen

Veel toeristen die Uruguay bezoeken, staan te popelen om er een op te steken. En je mag aannemen dat waar vraag is, vanzelf aanbod ontstaat. Of het nu hartje Montevideo of aan de stranden van Punta del Este is, overal wordt volop cannabis verkocht aan toeristen. Sommige growshops en headshops richten zich ook op reizigers en verkopen het voor zo’n €13 per gram.

Toen Uruguay zijn plannen voor legalisatie aankondigde, werd benadrukt dat dit diende ter bestrijding van de illegale drugshandel. Zo moest het de winsten en de macht van criminelen afpakken. Dat klinkt in theorie allemaal fantastisch. Het systeem dat Uruguay opzette om de illegale drugshandel te bestrijden, heeft in werkelijkheid echter een florerende zwarte markt gecreëerd, specifiek gericht op toeristen.

ER IS GEEN CONTROLE OP MEDICINALE PRODUCTEN

Medicinale Producten Op De Uruguayaanse Cannabismarkt

Dit is een andere grote tekortkoming van de Uruguayaanse cannabismarkt.

De krant El Observador heeft in november bekendgemaakt dat er binnen een aantal maanden een nieuwe cannabisolie verkrijgbaar is bij apotheken . De olie wordt geproduceerd door ICC Labs, een Canadees bedrijf dat actief is in Uruguay.

Totdat deze nieuwe olie in de schappen ligt, heeft Uruguay te kampen met een serieus probleem rond vraag en aanbod van medicinale cannabisproducten. Volgens het Ministerio de Salud Publica  is er momenteel slechts één medicinaal cannabisproduct verkrijgbaar bij apotheken. En die olie heeft een verkoopprijs van omgerekend ongeveer €63.

Ondertussen verkopen headshops en growshops door het land allerlei soorten ambachtelijke “medicinale” cannabisproducten. Denk aan tincturen, crèmes en balsems. Deze producten zijn verre van gereguleerd. Ook zijn degenen die ze verkopen en informatie verstrekken over het gebruik ervan zeker geen artsen. Daarnaast zijn deze producten veel goedkoper dan de olie die momenteel bij apotheken te koop is.

Wil Uruguay echt een voorbeeld zijn voor een fatsoenlijke regulering van cannabis? Dan dient het een standpunt in te nemen rond deze ongereguleerde producten. Tegelijkertijd zou het een betrouwbaar systeem op moeten zetten voor de regulering van cannabisproducten voor medicinaal gebruik. Dit systeem moet Uruguayaanse patiënten toegang verschaffen tot strikt gereguleerde producten, in plaats van items die naast vloei en bongs liggen bij een headshop.

MINDER DAN 20 ERKENDE APOTHEKEN IN URUGUAY MOGEN CANNABIS VERKOPEN

Minder Dan 20 Erkende Apotheken In Uruguay Mogen Cannabis Verkopen

Uruguayanen die cannabis willen kopen bij een apotheek, lopen soms tegen een groot probleem aan. Namelijk het vinden van een apotheek in de regio met een vergunning om wiet te verstrekken. Momenteel heeft het Instituto de Regulación y Control del Cannabis aan slechts 17 apotheken in het land een licentie verstrekt. Hiervan zijn er 7 gevestigd in de hoofdstad.

Er zijn 9 departementen (regio’s) in Uruguay waar niet zo'n apotheek te vinden is. Uruguayanen in deze gebieden zijn feitelijk aangewezen op het telen van hun eigen cannabis. En als ze het geluk hebben om die in de buurt te hebben, zijn ze ook in staat het bij een club te kopen. Dat brengt ons echter bij het volgende probleem:

IN SLECHTS 11 DEPARTEMENTEN ZIJN ERKENDE CANNABISCLUBS TE VINDEN

In Uruguay zijn er momenteel 114 legale cannabisclubs. Dat lijkt misschien veel. Toch zijn er nog altijd 8 departementen waar geen geregistreerde club is. Sommige hiervan, zoals Durazno, Soriano en Florida, hebben ook geen vergunde apotheken. Dat leidt ons tot het volgende (en laatste) probleem met het Uruguayaanse cannabisbeleid:

ER BESTAAT NOG STEEDS EEN ZWARTE MARKT VOOR CANNABIS IN URUGUAY EN NIET ALLEEN VOOR TOERISTEN

Zwarte Markt Voor Cannabis In Uruguay Niet Alleen Voor Toeristen

Om legale wietsystemen te laten slagen, zouden ze aan de wensen van de consument moeten voldoen. Zolang dat niet gebeurt, neemt iemand anders deze plaats in om illegaal aan de vraag te voldoen. Dit is nu precies wat er in Uruguay is gebeurd. Hoewel de Uruguayaanse overheid graag gelooft dat ze het voortouw neemt in het reguleren van cannabis, is er nog een lange weg te gaan.

Wil Uruguay de illegale cannabismarkt daadwerkelijk elimineren? Dan dient het:

  • de zwarte markt gericht op toeristen tegen te gaan;
  • de markt voor medicinale producten te reguleren;
  • cannabis toegankelijk te maken met clubs en apotheken door het hele land.

Tot dit gebeurt, is Uruguay net als vele andere Latijns-Amerikaanse landen een thuisbasis voor een levendige en mogelijk brute zwarte markt voor drugs.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Bronnen
  • (n.d.). Uruguay, the first country where you can smoke marijuana wherever you like | Cannabis | The Guardian - https://www.theguardian.com
  • (n.d.). Nuevo aceite de cannabis medicinal estará en las farmacias en tres meses a menos de US$ 30 - https://www.elobservador.com.uy
  • (n.d.). Ministerio de Salud Pública habilitó venta de cannabis medicinal a empresa que cumplió con requisitos | Ministerio de Salud Pública - https://www.gub.uy
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken