Blog
Was Mozes high op DMT?
2 min

Was Mozes high op DMT?

2 min

DMT heeft door de jaren heen veel culturen beïnvloed, maar nu wordt gesuggereerd dat het een religie heeft gevormd die veel dichter bij huis ligt.

Als je psychedelica hebt geprobeerd, weet je uit ervaring dat ze een spirituele verlichting kunnen schenken. Voor de religieus onderlegden kan dit revolutionair zijn, waardoor ze inzicht krijgen in niet eerder door hen onderzochte overtuigingen. Is het mogelijk dat deze trips zo uitgesproken zijn dat ze de kern van het moderne Westerse geloof hebben beïnvloed? Een psycholoog denkt van wel.

Volgens Benny Shanon, een Stanford-opgeleide psycholoog die momenteel les geeft aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, bestaat er een goede kans dat Mozes onder invloed was van DMT op belangrijke momenten in de geschiedenis. Het is nogal een theorie en je kunt je wellicht voorstellen dat deze theorie door velen wordt afgedaan als ongegrond en zelfs ketterij.

DMT: DE KERN VAN RELIGIE?

De theorie is het gevolg van Shanons eigen ervaringen met Ayahuasca, een DMT-rijk brouwsel uit de Amazone die wordt gebruikt voor geestverruimende praktijken. Het toeval wil dat de componenten die nodig zijn om dit krachtige brouwsel te maken, ook verkrijgbaar zijn in het Midden-Oosten, waarbij delen van de Acacia boom en de Peganum harmala struik samen een MAOI en DMT brouwsel maken, wat leidt tot een van de meest krachtige, hallucinogene ervaring die tot nu toe bekend is. De mix is technisch gezien geen Ayahuasca, maar de basismoleculen zijn hetzelfde.

Voor Shanon is het niet vergezocht om aan te nemen dat de krachtige, hallucinogene ervaring van deze planten, die met eerbied werden behandeld en zelfs als heilig werden beschouwd, door de oude heilige figuren werden gebruikt om dichterbij God te komen. Hoewel er geen direct bewijs is dat aantoont dat Mozes zulke brouwsels gebruikte, lijken de religieuze preparaten, zoals beschreven in Exodus, zeer sterk op de rituele voorloper op Ayahuasca.

Dus, wanneer was Mozes onder invloed van DMT? Nou, Shanon zegt dat dit waarschijnlijk zo was toen hij God zag als de brandende struik en toen hij de tien geboden ontving. Het zou veel verklaren. In een radio interview zei hij:

"Voor wat betreft Mozes op de berg Sinaï, was het ofwel een bovennatuurlijke kosmische gebeurtenis, wat ik niet geloof, of een legende, wat ik ook niet geloof, of tenslotte, en dit is zeer waarschijnlijk, een gebeurtenis die Mozes verbond met het volk van Israël onder invloed van narcotica."

Hij beschreef ook dat de ervaringen, waar Mozes mee te maken kreeg, zoals het zien van vuur, aangepaste waarneming van tijd, serpenten, entiteiten waarvan het gezicht niet zichtbaar is, geluiden en kleuren horen en zien en het tegenkomen van het Goddelijke, allemaal veelvoorkomende ervaringen zijn die zijn gedocumenteerd door Ayahuasca gebruikers. Ook wordt beweerd dat Ayahuasca gebruikers na gebruik een soort stralende schittering vertonen, wat de "straling" zou verklaren, die rondom Mozes gezien werd.

Is het waar? Tja, niemand kan het met zekerheid zeggen. Er zitten echter veel gaten in de theorie die nog moeten worden verklaard. Hoewel de twee eerder genoemde, als heilig beschouwde, planten in het hele Midden-Oosten kunnen worden gevonden, is er bijvoorbeeld geen bewijs dat ze ooit samen zijn gebruikt als hallucinogeen middel. Voor de theologisch sceptischen onder ons, is er ook nog de vraag of Mozes ooit bestaan heeft. Naast het feit dat hij genoemd is in de bijbel, is er geen andere referentie naar hem.

Ondanks deze gebreken, wekt het wel vragen op: Kan dit betekenen dat de fundering van een bepaalde religie gebaseerd is op een DMT trip? Het is een innovatief en interessant idee en een waar zeker wat verhitte debatten over zullen ontstaan in de toekomst.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Onderzoek Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken