Blog
Psytrance Muziekartiesten
7 min

10 Beste Psytrance Muziekartiesten: Verleden, Heden, Toekomst

7 min

We nemen een kijkje naar de 10 beste Psytrance acts die elementen van het oude en het nieuwe combineren om meeslepende, 21e-eeuwse psychedelia te produceren voor het grote publiek.

Om te zeggen dat Psytrance hoogtijdagen viert, is een understatement dat bijna net zo groot is als de power van de volgende artiesten. Met de komst van sociale media en een toename van elektronische muziekfestivals en –fans, heeft Psychedelische trance ondanks haar regionale begin de massa’s bereikt.

Afkomstig uit de popularisering van psychedelische rockmuziek door westerse hippies uit de jaren ’70 – Goa, India, is uitgegroeid tot de geboorteplaats van psytrance zoals we het vandaag de dag kennen. Psytrance, met haar wortels in de vroege jaren ’90, bereikte halverwege jaren ’90 tot begin van het nieuwe millennium wereldwijd publiek.

Gerelateerd artikel

Beste Psytrance Festivals Van 2024 In Europa

Met een thematische focus op hallucinogene drugs, het universum en de verbreding van bewustzijn heeft psytrance zich als genre klankmatig gezien geëvolueerd nu steeds meer artiesten hun creatieve input in de mix verwerken. Hieronder nemen we een kijkje naar sommige van de grandiooste groepen van dit moment, en behandelen we de 10 beste psytrance artiesten die het verleden, het heden en de toekomst van het genre symboliseren.

INFECTED MUSHROOM

Infected Mushroom, in 1996 gevormd door Israelische psytrance megasterren Erez Eisen en Amit Duvdevani, is een van de herkenbaarste en meest legendarisch acts van dit genre geworden. Infected Mushroom is door DJ Magazine tot twee keer toe uitgeroepen als een van de “10 Beste DJ’s” en heeft de weg vrijgemaakt voor vele succesvolle psytrance muziekartiesten van vandaag de dag.

In januari 2017 werd het 11e studioalbum van Eisen en Duvdevani, Return to the Sauce – inderdaad een energetische terugkeer naar de vorm. Infected Mushroom, pionier van veel trends binnen het psytrance genre, heeft geëxperimenteerd met een divers scala aan muzikale stijlen en texturen, waardoor het duo gevestigd is als een van de interessantste en meest dynamische artiesten die vandaag de dag spelen.

Of het nu om de nieuwe mix gaat of om tracks van de recente lp, Infected Mushroom brouwt fantastische ritmes, waarbij explosies van progressieve house en dubstep verweven worden tot kosmische dans- en feestvibes voor het hof van een alienkoningin.

Het werk van Infected Mushroom, een duo dat nooit bang is geweest om nieuwe dingen te proberen, bevat popmelodieën tussen uitbarstingen van frisse, verweven basritmes en accelererende tempo’s door. Een van Return to Sauce’s singles, “Nutmeg”, biedt een slachtpartij van steeds opbouwende riffs bovenop een donkere dance-beat die veel van hun oude werk bevatte.

Infected Mushroom biedt het publiek zowel klankmatig als visueel gezien een meeslepende ervaring. Infected Mushroom toert vaak en verschijnt op prominente festivals zoals Amerika’s Burning Man Festival en Braziliës Ipanema Beach

ASTRIX

Nog zo’n hoofdfiguur die heeft bijgedragen aan het opbouwen van Israëls elektronische muziekscene, is Astrix. Met diepe wortels in de underground scene heeft Astrix’ Avi Shmailov vier studioalbums geproduceerd met zijn kenmerkende opbeurende geluid. Tussen het toeren over de wereld door produceert Astrix precieze, euforische tracks met sterke melodieën en leidende baslijnen die een klassieke, volledige sound combineren met nieuwe twists.

Met de release van “He.art” in 2016 zet Astrix zijn nalatenschap van perfectionisme voort, terwijl hij verschijnt in nachtclubs en grootse muziekfestivals over de hele wereld. Astrix dubbele rol als dj en producer geeft hem de kans om emotionele tracks te creëren die voortbestaan als psytrance-volksliederen.

Een van Astrix’ recente mixes, “Psy-fi Book of Changes Mix” genaamd, bevat enkele van de bevredigendste transities van alle psytrance artiesten van dit moment. In elke reeks is zijn zelfvertrouwen duidelijk, net als zijn toewijding aan de traditionele en nieuwe esthetiek van het genre.

BLISS

Yonatan Marcows BLiSS biedt het soort onverschrokken psytrance dat nieuwelingen bekeert. Met consistent freakende ritmes is BLiSS niet bang voor drops die luisteraars tot voorbij de Melkweg lanceren. BLiSS’ intensiteit is als een soort waterketel, die schreeuwt en fluit en dan explodeert in geluid.

Marcow heeft in zijn carrière twee soloalbums vrijgegeven: “The Rhythmus Gene” uit 2005, die hem in een klap bekend maakte, en “The Looney Bin” uit 2008. BLiSS toert vooral en draagt tracks bij aan verzamelalbums, inclusief twee via zijn nevenproject A-TEAM met Painkiller.

BLiSS begon in 2004 en werd algauw een hit binnen de Tel Aviv psytrance scene. Net als Infected Mushroom haalt BLiSS inspiratie uit veel verschillende bronnen, inclusief heavy metal, wat bijdraagt aan de agressieve, volle sound. Alhoewel BLiSS een van de verschillende populaire dj’s en producers is die het laatste decennium zijn opgekomen, heeft Marcows eigenzinnige mentaliteit voorkomen dat hij in de valkuilen van de eeuwige mainstream is gestapt.

1200 MICROGRAMS

1200 Micrograms heeft als groep een tumultueus verleden, maar heeft tussen 2002 en 2016 toch een indrukwekkende collectie albums en ep’s uitgebracht. Het Ibiza-gebaseerde project bestaat uit vier leden: Riktam en Bansi Quinteros, Raja Ram en Chicago. Alle leden zijn lid van andere muzikale acts geweest en betwisten sindsdien de creatieve werkdruk en elkaars betrouwbaarheid.

In 2016 ging 1200 Micrograms, die zeventien jaar eerder in 1999 gevormd werd, officieel uit elkaar, na de release van de ep Ritualism. Ritualism biedt niet per se een enorme shift in geluid of structuur, maar de groep is erin geslaagd om analoge gitaarriffs te mixen met de oplopende reeksen die klinken als munten die uit een hemelse gokautomaat barsten.

SHPONGLE

Het Engelse duo Shpongle bestaat uit Hallucinogen (Simon Posford) en Raja Ram van The Infinity Project en 1200 Micrograms. Shpongle staat bekend om het verwerken van ambient en wereldmuziek tot klassieke psytrance baslijnen.

Shpongle, enorm beïnvloed door psychedelische ervaringen, put uit verschillende geluidsinvloeden om gevoelens van een verbredend bewustzijn en hallucinatie op te wekken.

Met zes studioalbums (waarvan de nieuwste, CODEX 6, op een onbekende datum in 2017 uitgebracht zal worden) en drie ep’s is Shpongle zich aan het ontwikkelen zonder de origine van het genre uit het oog te verliezen.

De epische track “Divine Moments of Truth” van hun debuutalbum Are You Shpongled? Uit 1998 is typisch Shpongle – het combineert lagen van ambiente geluiden en zangerige melodiën die opbouwen – in dit geval bovenop een fragment van Terence McKenna die vertelt over zijn ervaring van het gebruiken van DMT. Wanneer zijn stem afdwaalt, worden luisteraars geworpen in een psychedelische reis van Alice in Wonderland-achtige proporties, inclusief onheilspellend tikkende klokgeluiden.

JUNO REACTOR

Juno Reactor werd in 1990 gevormd toen Ben Watkins besloot om een collaboratief, experimenteel muziekproject na te jagen. Met een focus op het creëren van artistiek (in plaats van commercieel) gedreven werk, scoorde Watkins and Co. verschillende visuele en performing kunstprojecten. 

Met de release van Juno Reactors eerste psytrance album, Transmissions, kwam de groep synoniem te staan voor genre-innovators, die traditionele Goa-trance mengen met hun eigen unieke muzikale perspectieven.

Juno Reactors invloed beslaat veel van het elektronische muziekgenre, inclusief psytrance. De groep, die de scheidslijnen tussen orkest- en elektronische muziek laat verdwijnen, is zich constant aan het ontwikkelen en aan het experimenteren met geluid.

Juno Reactor heeft vanaf het begin bestaan uit wisselende leden. Momenteel bestaat de lineup uit zes leden: Ben Watkins (Drum), Johann Bley (Drums), Taja Devi (Zang), Hamsika Iyer (Zang), Amir Haddad (Gitaar) en Sugizo (Gitaar).

Van hun acht studioalbums was 2013 de release van The Golden Sun of The Great East, een diverse mix van ontroerende trance en wereldmuziek. Het rijke scala aan geluiden van dit album roept krachtige emotionele beelden op, in lijn met Juno Reactors zelfverklaarde “cinematische visie”.

Great Easts hoofdtrack “Final Frontier” biedt een bewust aanhoudend ritme dat zich leent voor het potentieel van het album als live crowd-pleaser.

Juno Reactor tourt veel op podia en festivals, inclusief Engelands eigen Glastonbury Festival en Fuji Rock.

ASTRAL PROJECTION

Bij de meeste tracks van Astral Projection begrijp je na de eerste paar seconden al hoe toepasselijk de naam van de groep is. Avi Nissim en Lior Perlmutter’s discografie als Astral Projection, vol spacende baslijnen en een sterk Goa-trance geraamte, heeft hen gevestigd als een van meest verdienstelijke populaire acts binnen de psytrance. 

Nissim en Perlmutter, die elkaar op de basisschool hebben leren kennen, raakten in de jaren ’80 allebei individueel betrokken bij de elektronische muziekscene van Tel Aviv. Later vormden ze een team om in 1990 “Monster Mania” te produceren, wat een enorme hit werd.

De release van “Monster Mania” gebeurde jaren voordat Astral Projection tussen de jaren 1993-1995 officieel werd ontwikkeld. Op dit punt, na het uitbrengen van compilaties van “Trust in Trance: Psychedelic Vibes”, kwam Astral Projections derde, baanbrekende soloalbum Dancing Galaxy in 1997 eindelijk uit.

Astral Projection ging een aantal jaar consistent verder met het uitbrengen van nieuwe muziek, maar hun laatste officiële lp “Ten” werd uitgebracht in 2004. De groep heeft de afgelopen jaren regelmatig singles uitgebracht, inclusief “Goa Classics Remixed” in 2014. Zoals beloofd, benadrukt de mix klassiek energieke Goa-trance-elementen. Volgens de website van het duo werkt het paar momenteel aan nieuwe muziek.

NEELIX

Neelix’ Henrik Twardzik is een Duitse producer van progressieve trance en progressieve house. Neelix, die begon als een dj, bracht zijn eerste solo-tracks uit in de lente van het jaar 2000, gevolgd door het debuut van zijn album Resident in 2003. 

Neelix’ voortstuwende sound is in al zijn muziek duidelijk hoorbaar. Alhoewel hij zijn tracks voorziet van een variatie van unieke melodieën en zachte breaks, bevat zijn werk altijd een duidelijke stroom, waardoor het fijn is om op te dansen en makkelijk om naar te luisteren. Neelix gebruikt ook vaak vocals en hij treedt op met live-performances en remixes van zijn werk. In de jaren die hij Neelix, wisselt Twardziks huidige stijl tussen een interdisciplinaire mix van genres.

Neelix’ recentste studioalbum Face-Lift / RMX verscheen in 2012, gevolgd door 2015’s LP Remixed en 2016’s single “You Can Change the World”. Nest als de beste psytrance bands van vandaag tourt Neelix veel en houdt hij ervan om indruwekkende shows te creëren die zijn steeds groeiende fanbase doet snakken naar meer.

EARTHLING

Gerangschikt als de live psytrance act van de Renaissance-man van de elektronische muziek, DJ Celli, toont Earthling het beste van zijn uitgebrachte en niet uitgebrachte materiaal in de vorm van ”Psychedelische blast-off muziek om helemaal op door te draaien.”

Celli woont in het VK en is een belangrijke dj op psychedelische festivals. Ook is hij betrokken bij een aantal verschillende solo- en collaboratieve projecnten, zoals SOUNDAHOLIX, THIRD EAR AUDIO en EVERBLAST.

Als jongvolwassene in de vroege jaren ’90 was Celli altijd aanwezig bij de Ibiza psytrance scene, waar hij werkte als organisator van undergroundfeestjes.

Earthlings recentste album INTERSTELLAR MOONSHINE kwam in 2016 uit met twaalf tracks. Highlights zijn onder andere de eerste track, “Hippy Daze, die de weg vrijmaakt voor latere knallers zoals de zesde track, “Houdini” featuring Ajja – een donkere, repetitieve baslijn die zich ontwikkeld tot een achtervolgingsscene van verstrikte laswerwapen-ritmes.

Op dit moment heeft DJ Cellie in totaal acht studioalbums en 145 tracks uitgebracht, naast een indrukwekkende lijst van samenwerkingen binnen en buiten het psytrance genre.

PSYSHARK

PsyShark is een van de drie muzikale projecten die bedacht en ontworpen zijn door de Israëlische artiest Valentino Jorro. Naast zijn twee andere kernmerkende acts, Valentino Jorno (melodische trance) en VJorno (melodische psytrance, downtempo), is PsyShark echt Psytrance. Jorno bezit twee platenlabels: PsyShark Records en Jorno Records, waar hij zijn eigen muziek produceert. 

Alle drie de studio albums van Psyshark zijn uitgebracht onder PsyShark Records. PsyShark- Return of PsyShark, uitgebracht in 2013, werd voorafgegaan door PsyShark- Acid Rules in 2008 en het debuut PsyShark - God vs Satan in 2007

Op Return to PsyShark neemt de producer zijn luisteraars mee op een intense achtbaanrit – hij sleurt je mee naar de maan en laat je dan opeens vallen in relatieve stilte. Zoals bewezen door de breedte van de elektronische projecten waar Jorno zich aan waagt, is de stijl van het album divers, met vleugjes hiphop en progressieve house.

Jorno toert af en aan als PsyShark. Hij heeft recentelijk een sabbatical genomen, waarvoor hij persoonlijke omstandigheden opgeeft, inclusief twee tijdrovende studies: een bachelor in Rechten en een MBA in Business Management.

De 10 hierboven genoemde psytrance artiesten bieden een gevarieerde kijk op het genre, en bevatten zowel oud als nieuw. Ze hebben geweldig werk geleverd maar het zijn slechts een paar van de eclectische en levendige artiesten binnen de scene. Dus als je dol bent op psytrance, wees dan niet bang om deze artiesten als beginpunt te nemen om nog veel meer artiesten te ontdekken! Geniet ervan!

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Festivals Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken