Blog
Alcoholvrije Cannabis Tinctuur
3 min

Het Maken Van Een Alcoholvrije Cannabis Tinctuur

3 min

Een cannabis tinctuur is discreet, krachtig en handig in gebruik. Met de volgende recepten is het maken van een tinctuur eenvoudig, zelfs als je alcohol wil vermijden.

Tijdens het maken van tincturen, wordt alcohol standaard als oplosmiddel gebruikt. Waarom? Omdat alcohol zeer efficiënt is in het onttrekken van cannabinoïden, waardoor het mogelijk is een zeer krachtig tinctuur te produceren. Daarnaast zal ethanol ervoor zorgen dat het sneller wordt opgenomen, waardoor de effecten bijna direct kunnen worden gevoeld. Maar alcohol in pure vorm is duur en niet iedereen wil echter alcohol consumeren. Als je gevoelig bent, kunnen zelfs een paar druppels sterke alcohol een effect hebben. Gelukkig bestaan er alternatieven voor alcohol. Het meest gebruikte, niet alcoholische, oplosmiddel is glycerine. Dit is een veelgebruikt voedsel ingrediënt en kan veilig worden geconsumeerd.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Cannabistinctuur? Stap-Voor-Stap Handleiding

Glycerine is afkomstig van dieren of planten, waarvan de laatste de voorkeur heeft. Het is verkrijgbaar in de meeste apotheken en wordt in pure vorm verkocht als zoetmiddel. De zoete smaak is een bonus, omdat het de tincturen lekker laat smaken, waardoor het een genot is om te drinken. Glycerine tincturen hebben echter een beperking en dat is de kracht. Ontdekt is dat glycerine slechts 1/3 van de cannabinoïden kan opnemen, vergeleken met alcohol, waardoor het noodzakelijk is wat meer te consumeren voor hetzelfde effect. Omdat het kookpunt van glycerine 290°C is, wordt het onmogelijk de vloeistof te reduceren om de concentratie te verhogen, zoals dat bij alcohol wel kan. De enige manier om glycerine tincturen sterker te maken is de geïnfuseerde vloeistof opnieuw te laten weken met vers materiaal, maar ook daar zitten grenzen aan. Hoewel het tinctuur dus nooit zo sterk wordt als de op alcohol gebaseerde tincturen, zal de sterkte meestal geen probleem opleveren als er een beetje meer wordt geconsumeerd.

Warme vs. koude extractie

De zoete smaak zorgt ervoor dat glycerine tincturen ideaal zijn om in gerechten te gebruiken, maar ook om gewoon te druppelen. Er zijn in feite twee methodes om glycerine tincturen te maken: Met hitte en zonder hitte. Het verwarmen heeft als voordeel het proces enorm te versnellen, maar heeft als nadeel dat er een aantal terpenen verloren gaan en ook een beetje van de smaak. Als je op zoek bent naar het meest heilzame product, dan is een koude aftrekking de beste manier. Als je je tinctuur snel nodig hebt, dan zal je hitte moeten gebruiken.

Het maken van de tincturen

Het maken van de tincturen

Omdat tincturen voornamelijk oraal worden gebruikt, moeten de cannabinoïden worden gedecarboxyleerd om oraal actief te worden. Zelfs als de hitte van een slow cooker wordt gebruikt, is dat wellicht niet genoeg om de wiet volledig te decarboxyleren. Daarom is het verstandig om het kruid gedurende 30 minuten te baken in een oven van 120°C voordat je met de extractie begint. Dit zal wat terpenen vernietigen en een ietwat gebakken smaak opwekken, maar het zal de cannabinoïden bijna volledig oraal actief maken. Als een alternatief kan je de cannabinoïden decarboxyleren zodra ze zijn geïnfuseerd in de glycerine, om de geroosterde smaak te vermijden.

Dit is wat je nodig hebt:

 • Glycerine van levensmiddelenkwaliteit

 • Droge toppen of knipresten (hoe beter het materiaal, hoe beter je tinctuur)

 • Koffiemolen

 • Een crock pot (slow cooker) en wat glazen potjes

 • Een fijne zeef of een kaasdoek

De Crock Pot methode - met hitte

De Crock Pot methode - met hitte

 1. Stel de crock pot in op de lage stand. De ideale temperatuur is 80°C. Als het mogelijk is, stel je de crock pot in op de stand met "warm houden". Sommige crock pots zullen namelijk je tinctuur op de laagste stand al verbranden, dus wees gewaarschuwd! Als je bezorgd bent dat dit zal gebeuren, probeer je de methode met de heldere potten (zie hieronder).

 2. Vermaal je cannabis zo fijn mogelijk met behulp van de koffiemolen of een blender.

 3. Plaats de wiet in een pot en vul deze met glycerine totdat het kruid volledig is bedekt. Plaats de pot in de crock pot. Laat dit 6-24 uur staan.

 4. Verwijder van de warmtebron en laat het een paar uur of een hele nacht afkoelen.

 5. Zeef met een kaasdoek (een papieren koffiefilter zal verstopt raken). Dit is een langdurig proces omdat de glycerine kleverig is en traag doorloopt. Dit is een goed moment om je geduld te bewaren.

 6. Giet over in een druppelflesje en geniet!

De koude methode

De koude methode

 1. Vermaal je cannabis zo fijn mogelijk met de koffiemolen of een blender.

 2. Plaats de glycerine en de cannabis in heldere, glazen potten. Een goed sluitende deksel is cruciaal.

 3. Zet vervolgens de potten op een koude, donkere plek en laat het daar minimaal 3 tot 5 weken staan. Als alternatief kun je de glycerine-cannabis mix op kamertemperatuur bewaren en het afschermen van (dag) licht. 

  Er is geen maximum aantal weken verboden aan het proces. Als je de tijd hebt, laat je het een half jaar weken. Schud het elke dag om de gewenste cannabinoïden te laten vrijkomen.

 4. Zeef met een kaasdoek of fijne zeef (een papieren koffiefilter zal hier wederom niet werken).

Hoewel de heldere glazen potten methode aanzienlijk langer duurt, zal het de terpenen meer efficiënt bewaren. Als het gaat om het bewaren van je cannabis tinctuur, kunnen we de koelkast aanraden. Hiermee wordt de houdbaarheid nog meer verlengd. Als je deze methode gebruikt zonder hitte, zal de tinctuur niet oraal actief zijn. Om het actief te maken, moet je het materiaal voor het weken decarboxyleren of de uiteindelijke vloeistof een half uur lang in een bad met hete olie plaatsen.

VP%20Weed%20Curing%20Jarbekijk Product

Dosering

Afhankelijk van de hoeveelheid gebruikte cannabis en glycerine, zal het tinctuur variëren in kracht. Experimenteer met de dosering tot je de juiste hoeveelheid hebt gevonden. Over het algemeen start je aan de lage kant. Als een druppel niet het gewenste effect levert, probeer je er twee en vervolgens drie. Een tinctuur is ideaal om te verwerken in voeding; voeg simpelweg de gewenste hoeveelheid toe aan een gerecht naar keuze. Ook is het mogelijk de glycerine tinctuur te gebruiken in een elektronische sigaret, al zullen de effecten niet heel sterk zijn.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken