Blog
Alles Over Droomkruiden
4 min

Alles Over Droomkruiden

4 min

Wil je je nachtelijke avonturen bewuster meemaken? Dromen kunnen bijzondere ervaringen zijn. En droomkruiden kunnen de kracht en helderheid van je dromen versterken. Lees verder om erachter te komen wat deze magische kruiden zijn, en hoe je ze het best kunt gebruiken.

Dromen kunnen een behoorlijk bijzondere ervaring zijn. Maar sommige mensen gaan zelfs een stapje verder en proberen om lucide te dromen. Op deze manier hopen ze controle over hun dromen te krijgen en achter de geheimen van hun onderbewustzijn te komen.

Hoewel je deze manier van dromen kunt oefenen, kun je het ook ondersteunen met zogenaamde ‘droomkruiden’. Een aantal van deze kruiden wordt in verschillende culturen zelfs exact voor dat doel gebruikt, soms al eeuwenlang!

In dit artikel ontdekken we wat droomkruiden zijn en hoe je ze kunt gebruiken.

Wat zijn droomkruiden?

Wat Zijn Droomkruiden?

Droomkruiden zijn kruiden die je kunt gebruiken om lucide te dromen. Ze zorgen er niet meteen voor dat je lucide droomt, maar ze intensiveren wel de levendigheid van je droom. Hierdoor neemt de kans op luciditeit toe.

Er bestaan veel soorten droomkruiden. En zoals we al zeiden, wordt een aantal al heel lang in verschillende culturen over de hele wereld gebruikt.

Een aantal voorbeelden van droomkruiden:

 • Mexicaans droomkruid (Calea zacatechichi)
 • Bijvoet (Artemisia vulgaris)
 • Sinicuichi (Heimia salicifolia)
 • Zwarte olieplant (Celastrus paniculatus)
 • Afrikaanse Droomwortel (Silene capensis)

Geschiedenis van droomkruiden

Geschiedenis Van Droomkruiden

Droomkruiden hebben geen eenduidige geschiedenis. Ze komen namelijk over de hele wereld voor en zijn door allerlei culturen voor een hele lange periode onafhankelijk van elkaar gebruikt. Dit maakt dat de geschiedenis van droomkruiden nogal complex is. Het enige wat ze door de jaren heen met elkaar gemeen hebben, is dat ze allemaal zijn gebruikt om dromen op een bepaalde manier te versterken.

Vanwege die complexiteit kijken we in dit artikel naar de geschiedenis van slechts een aantal droomkruiden. We gaan niet zozeer in op hun evolutionaire geschiedenis, die ongetwijfeld erg divers is, maar op het ritueel gebruik ervan. Laten we eens een aantal voorbeelden bekijken!

Ritueel gebruik

Ritueel Gebruik

Mexicaans droomkruid werd door de Chontal in het huidige Mexico gebruikt. Dit kruid kun je consumeren als theebrouwsel of door het te roken. Na inname val je vrij snel in slaap. Mexicaans droomkruid zorgt dat dromen levendiger worden, waardoor de kans op luciditeit toeneemt.

Sinicuichi werd en wordt nog steeds gebruikt om tijdens het dromen diepe herinneringen op te halen. Het kruid wordt bereid door er eerst op te kauwen, waarna men het 24 uur of langer in de zon laat gisten. Daarna kan het worden geconsumeerd.

De zwarte olieplant is een nootropicum dat van oorsprong in de Indiase traditie van de Ayurveda wordt gebruikt. Deze plant werd in de loop van de tijd voor meerdere doeleinden ingezet, zoals het aanscherpen van het intellect, maar ook het versterken van de helderheid van dromen. Dit laatste maakt dat het tevens een lucide droomervaring kan ondersteunen.

Tot slot Silene capensis. Deze wortel is voor een hele lange periode op het Afrikaanse continent gebruikt. Hiervan zette men thee die men voor het slapengaan dronk. Ook deze plant heeft het vermogen om dromen te intensiveren en wordt ter ondersteuning van lucide dromen en aanverwante praktijken gebruikt.

Gerelateerd artikel

Wat Is Afrikaanse Droom Wortel En Hoe Maak Je Het Klaar?

De wereld van oneirogenen

Oneirogenen zijn entheogenen (geestverruimende middelen) die specifiek de droomtoestand beïnvloeden, niet de waaktoestand. Het woord 'oneirogeen' stamt uit het Grieks; het Griekse ‘óneiros’ betekent ‘droom’, en ‘gen’ betekent ‘creëren’. Samen betekent dit dus zoiets als ‘dromen creëren’.

Alle stoffen die tot deze categorie behoren, zijn ingedeeld naar hun vermogen om de droomtoestand te versterken. Deze categorieën variëren van het opwekken van realistische dromen die lijken op een herinnering, tot buitenaardse en abstracte droomwerelden.

Effecten van droomkruiden

Elk droomkruid heeft een enigszins ander effect. Bovendien kunnen de effecten van persoon tot persoon verschillen. Ook kan hetzelfde kruid bij dezelfde persoon iedere keer tot verschillende ervaringen leiden. Desalniettemin versterken ze over het algemeen allemaal op de een of andere manier de droomervaring. Dit kan betekenen dat een droom helderder, sterker, levendiger of tastbaarder wordt.

Lucide dromen

Lucide Dromen

Doordat droomkruiden de kracht en helderheid van dromen kunnen verbeteren, vergroten ze de kans op luciditeit. Dit is vooral het geval als je de kruiden met bepaalde oefeningen combineert.

Hoewel een lucide droom soms ook zo voorkomt, kun je met veel oefenen en inzet ervoor zorgen dat je regelmatig en gecontroleerd lucide droomt. Droomkruiden kunnen je hierbij helpen. Desalniettemin moet je niet verwachten dat ze je onmiddellijk in een lucide toestand brengen. Zo werken ze gewoonweg niet.

Je kunt deze kruiden echter wel gebruiken in combinatie met oefeningen om de kans op een lucide droomervaring te vergroten.

Verbeteren van de herinnering van dromen

Verbeteren Van De Herinnering Van Dromen

Vaak is het moeilijk om na het wakker worden de details van een droom goed te herinneren. Daar zijn een paar redenen voor. Zo kan het zijn dat een droom nogal vaag is. Als je vervolgens wakker wordt, kun je je waarschijnlijk slechts nog een paar beelden of gebeurtenissen herinneren, of alleen een gevoel. De gehele droom zelf gaat in veel gevallen verloren.

Omdat droomkruiden dromen levendiger maken, wordt het herinneren van je droom op een later moment gemakkelijker. In plaats van een willekeurige verzameling van gebeurtenissen, beelden en gewaarwordingen, kan de droom plotseling veel samenhangender en chronologischer lijken. Hierdoor is het gemakkelijker om hem te onthouden zodra je wakker wordt.

Een belangrijke vaardigheid bij het leren lucide te dromen is ook het regelmatig proberen te herinneren van je dromen. Droomkruiden kunnen helpen dit herinneren te verbeteren, wat je later weer helpt om regelmatiger lucide te dromen.

Rust en bevorderen van de slaap

Rust En Bevorderen Van De Slaap

Sommige droomkruiden kunnen ervoor zorgen dat je gemakkelijker in slaap valt en doorslaapt. De meeste werken echter niet op deze manier. Verdiep je hier dus eerst goed in voordat je ze met dit doel voor ogen wilt gebruiken. Als je op zoek bent naar een slaapmiddel zijn droomkruiden niet het eerste om mee te beginnen!

Droomkruiden verbeteren in de meeste gevallen de levendigheid van dromen, en sommige verlengen de duur van de REM-slaap. Een langere REM-slaap betekent echter niet noodzakelijkerwijs een betere slaap.

Gerelateerd artikel

Waarom Slaap Essentieel Is Voor Je Hersenen

Verbeterde creativiteit

Verbeterde Creativiteit

Tijdens het dromen verkeren we in vreemde sferen. Als we ze levendiger maken - al dan niet lucide – kan dit leiden tot een reis naar diepe herinneringen en bepaalde gebieden van ons onderbewustzijn. En dit maakt het heel waarschijnlijk dat we overdag creatiever worden.

Het gebruik van droomkruiden kan dus een ideale manier zijn om je creativiteit te stimuleren en jezelf nieuwe inspiratie te geven!

Veiligheid

Het is onmogelijk om te zeggen of ‘droomkruiden’ al dan niet veilig zijn. Daarvoor is deze term te algemeen. Maar vaak zijn de stoffen die onder deze categorie vallen redelijk veilig.

We weten echter nog niet alles over droomkruiden; zo zijn sommige werkingsmechanismen nog onduidelijk. Daarom moet je ze niet combineren met andere legale of illegale middelen. Dit kan tot onbekende interacties leiden die mogelijk wel gevaarlijk kunnen zijn.

Het is ook onduidelijk of sommige kruiden effect op je hebben als je wakker bent. Op dit moment is dat mogelijk bij een aantal droomkruiden het geval. Wees je daar dus van bewust en overweeg goed hoe en wanneer je ze inneemt. Neem deze stoffen bijvoorbeeld niet als je nog van plan bent met de auto de weg op te gaan.

Andere droomkruiden kunnen ook bijwerkingen veroorzaken, zoals misselijkheid, vermoeidheid en maagklachten.

Hoe droomkruiden in te nemen

Hoe Droomkruiden In Te Nemen

Er zijn allerlei manieren om droomkruiden in te nemen. Misschien wel de gebruikelijkste (en meest traditionele) methode is door er thee van te zetten. Andere methoden zijn:

 • Roken
 • Kauwen
 • Aanbrengen als topicale olie of crème
 • Als wierook branden
 • Als vloeibaar extract innemen
 • In de vorm van capsules gebruiken
 • Toevoegen aan het water in bad

Droomkruiden: verlevendig je nachten

Droomkruiden bevatten een breed scala aan stoffen, die allemaal je droomervaring kunnen intensiveren. Daarbij kunnen ze je helpen om diepe herinneringen op te halen, dromen beter te onthouden, en de kans op lucide dromen te vergroten.

Als je graag lucide wilt dromen, dan kun je het gebruik van droomkruiden overwegen om je hierbij te helpen. Wil je dat niet per se, maar ben je wel nieuwsgierig geworden, probeer ze dan gerust eens en laat je verrassen!

Zamnesia
Zamnesia
Zamnesia is expert in alles omtrent wiet en psychedelica. Door specialistische kennis te combineren met diepgaand onderzoek, creëert Zamnesia continu hoogwaardige content. Zamnesia is daarmee dé deskundige op het gebied van geestverruimende middelen.
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken