Blog
Bierbrouwen Thuis
3 min

Bierbrouwen: Zo Ga Je Thuis Aan De Slag

3 min
Headshop Producten

Een van de meest beroemde dranken ter wereld kan thuis heel gemakkelijk worden gemaakt. Hier bespreken we stap voor stap het proces van het bierbrouwen. Er zijn veel verschillende stijlen en smaken, zodat je creatief aan de slag kan.

Bier behoort tot de meest populaire dranken op aarde. Het wordt overal ter wereld gedronken, dus waarom maak je het niet zelf? Er zijn ongelooflijk veel smaken en stijlen en het kan enorm lonend zijn als je weet hoe je moet brouwen. Je leert niet alleen een nieuw trucje, maar je weet ook wat er in je bier zit en je kan, afhankelijk van je voorliefde voor bier, veel geld besparen als je zelf brouwt. Laten we beginnen.

VERZAMEL INGREDIËNTEN EN APPARATUUR

Het eerste stap in het proces is natuurlijk verzekeren dat je alle apparatuur en andere benodigdheden bij de hand hebt:

 • Moutextract
 • Hop
 • Gist
 • Water
 • Brouwketel
 • Pollepel
 • Maatbeker
 • Blikopener
 • Zeef
 • Thermometer
 • Fermenter/Gistingsvat (met deksel)
 • Waterslot
 • Suiker
 • Water
 • Kleine pan
 • Bottel emmer
 • Hevel
 • Flessen vuller 
 • Flessen
 • Kroonkurken
 • Kroonkurk apparaat

REINIG JE APPARATUUR

Als je niet alles schoonmaakt, kan je bier bederven. Het is uiteraard logisch dat je ongeparfumeerde reinigers gebruikt en ervoor zorgt dat je alle apparatuur voor het brouwen zorgvuldig reinigt. Zorg ook voor een schone werkruimte. Stof, vuil, puin, etcetera kunnen micro-organismen bevatten. Dit kan op je apparatuur terechtkomen en je brouwsel verpesten. Houd dus alles schoon.

Om je apparatuur te reinigen, kan je het beste een oplossing gebruiken die speciaal gemaakt is voor brouw apparatuur. Voor meer informatie en de aanschaf kan je online terecht of bij brouw-speciaalzaken. Er zijn ook desinfecterende middelen voor thuisbrouwers om tijdens het proces te gebruiken. Zorg trouwens ook voor schone handen.

VERWARM HET WATER

De daadwerkelijke eerste stap is het aan de kook brengen van 3,8 liter water. Nu moet je droog of vloeibaar moutextract toevoegen. Zodra het water kookt, haal je de pan van de hittebron en voeg je langzaam het moutextract toe. Blijf het water roeren om te voorkomen dat je moutextract onderin de pan verzamelt.

Temperatuur bier brouwen

KOOK OPNIEUW

Zodra het moutextract volledig is opgelost, breng je de vloeistof weer aan de kook. Het water moet flink koken.

VOEG DE HOP TOE

Nu je vloeistof flink aan de kook hebt, kan je de hop toevoegen aan het kokende water.

Hop Bierbrouwen

ONTSMET DE APPARATUUR

Door te ontsmetten, verwijder je alle levende organismen van je apparatuur die het bier zouden kunnen besmetten, zoals wilde gist en bacteriën. Vanwege het gebruiksgemak, wordt een reiniger zonder spoeling aangeraden en dit kan worden gekocht bij je lokale brouw-speciaalzaak.

KOEL DE WORT

Na 30 minuten koken, heb je succesvol wort gecreëerd. Dit is de niet gefermenteerde vloeistof die in bier zal veranderen. Vul de schone en ontsmette fermenter voor de helft met koud water. Na 5 minuten kan je de hete wort toevoegen. Vul de fermenter met 18.9 liter koel water en wacht nu geduldig tot de temperatuur daalt naar 21-24°C.

VOEG DE GIST TOE

Wanneer de temperatuur van de wort gedaald is, ontsmet je het pakje gist en voeg het toe.

bier brouwen gist

VERZEGEL DE FERMENTER

Verzegel de fermenter met een goed ontsmet waterslot en rubberen dop. Als je een gistingsvat gebruikt, is zo'n stop meestal niet nodig. Het waterslot kan worden gevuld met ontsmettingsmiddel of alcohol met een hoog percentage.

EN NU... GEDULD

Na 1-2 weken zal de gist de vergistbare suikers uit het moutextract omzetten in CO₂ en alcohol; dit proces staat bekend als gisting. Houd een temperatuur aan die aangeraden wordt voor de door jou gebruikte gist. De wort moet niet worden verstoord door licht of andere verstoringen. Voor dit specifieke recept, houd je de fermenter tussen de 18-24°C.

Bierbrouwen Fermenter

HOUD HET GISTINGSPROCES IN DE GATEN

Tekenen van gisting moeten na 12-72 uur te zien zijn via een borrelend waterslot. Het borrelen wordt veroorzaakt door CO₂, een bijproduct van gisting. Als het borrelen vertraagt of stopt, betekent dit niet automatisch dat het gistingsproces is voltooid. Een ander zichtbaar teken van gisting, is de formatie van een schuimende substantie op de wort; dit heet kraeusen.

VOEG DE SUIKER TOE

Eenmaal kokend, voeg je 142g suiker (dextrose) toe en kook gedurende 10 minuten. Als je minder maakt dan 18,9l is het gebruik van 28g suiker op elke 3,8l een goede duimregel.

VUL DE EMMER

Na het verstrijken van de 10 minuten kooktijd, haal je het bier van de warmtebron en voeg je de suikeroplossing toe aan je reeds schone en ontsmette bottel emmer.

HEVEL HET BIER OVER

Met behulp van schone en ontsmette apparatuur, zoals een hevel of een sifon, hevel je het bier vanuit de fermenter over in de bottel emmer. Opmerking: Creëer een draaikolk in de bottel emmer om de suiker gelijkmatig te mixen zonder spatten. Zorg ervoor dat je de solide inhoud (trub of troep) onderin de fermenter niet overhevelt in de bottel emmer.

BEVESTIG DE FLESSEN VULLER

Bevestig de flessen vuller aan de tap met een klein stukje slang, geschikt voor levensmiddelen.

HET VULLEN VAN DE FLESSEN

Belangrijk: Vergeet niet al deze hulpmiddelen eerst te ontsmetten.
Vul de schone en ontsmette flessen tot de rand van de flessenhals. Wanneer je de flessen vuller verwijdert, moet de hoeveelheid bier perfect zijn. Dit is ongeveer 2,5cm van de bovenkant van de fles. Zorg dat dit consistent per fles wordt doorgevoerd.

BEVESTIG DE KROONKURKEN

Plaats nu voorzichtig de ontsmette kroonkurken op de flessen met behulp van een ontsmet kroonkurk apparaat. Plaats de flessen in een ruimte op kamertemperatuur, ongeveer 21°C, en wacht nu rustig af tot koolzuurvorming plaatsvindt.

Bottle Beer

GENIET

Na 2-3 weken, plop je een flesje open en pluk je de vruchten van je harde werk!
Proost!

VIDEO: Hoe Brouw Je Zelf Bier?

 

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken