Blog
De Oorlog tegen Bewustzijn
2 min

De Oorlog tegen Bewustzijn

2 min
Legislation News
Het is dan wellicht geen actief doel van de Oorlog tegen Drugs, maar het is ongetwijfeld een oorlog tegen bewustzijn en cognitieve vrijheid.

De Oorlog tegen Drugs heeft op vele manieren gefaald en heeft diverse aspecten van het leven beïnvloed. Gewoonlijk leggen argumenten tegen de Oorlog tegen Drugs de nadruk op de economie, gezondheidszorg en strafrechtelijke mislukkingen, maar nu willen we naar iets anders kijken: Het idee dat de Oorlog tegen Drugs een oorlog tegen het bewustzijn is.

Bewustzijn is een apart iets, waarmee we niet gewoonweg wakker zijn bedoelen. Het beïnvloedt alles, van simpel bewustzijn van de wereld om ons heen, tot hoe we reageren en voelen, tot de inzichten, alarmen en emoties die we zien in onszelf. Het is extreem complex en, op een bepaalde manier, is ons bewustzijn wie we zijn. Hoewel we allemaal weten dat we bewust zijn, weet de wetenschap er maar weinig over. Het gaat verder dan simpele signalen in de hersenen, waardoor het een van de grootste levensmysteries van het moment is.

Daarnaast zijn onze waarnemingen van het bewustzijn enorm beperkt tot onze eigen ervaring van het leven. Psychoactieve drugs hebben de mogelijkheid dit bewustzijn uit te breiden, verder dan wat we eerder mogelijk achtten, waardoor we de zaken kunnen zien op een manier die de normale, wakkere geest niet kan. We kunnen achterblijven, zelfs na een trip, met een nieuw inzicht op het leven en een uitgebreidere manier van denken.

Daarom is het niet onredelijk om drugswetgeving te beschouwen als beperkend en beheersend over wat we kunnen doen met onze geest. Hoe goedkoop het ook klinkt, de Oorlog tegen Drugs is een vorm van mind control; onze geesten blijven opgesloten in deze vooropgezette kooien die de maatschappij acceptabel vindt. Het is een aantasting van de cognitieve vrijheid, het idee dat we soevereine controle hebben over onze geesten en dit gaat verder dan simpele gedachtevrijheid.

Terrence Mc Kenna schreef al eens:

"We spelen met een half kaartspel, zolang we tolereren dat de kardinalen van de overheid en wetenschap moeten dicteren waar menselijke nieuwsgierigheid de aandacht op kan vestigen en waarop niet. Het is een belachelijke situatie. Het is in feite een zaak van mensenrechten, omdat we het hier hebben over een onderdrukking van een religieuze gevoeligheid. Feitelijk, niet EEN religieuze gevoeligheid, maar DE religieuze gevoeligheid."

Twijfel maar niet, het verbod van psychedelica, en de controle die het plaatst over de cognitieve vrijheid, dicteert absoluut waar de menselijke nieuwsgierigheid en creativiteit de aandacht op kan vestigen. Sommige van de meest revolutionaire technologieën, innovaties en ideeën van onze tijd hebben we te danken aan psychedelica. Zonder psychedelica zou onze maatschappij er heel anders uitzien.

Gelukkig voor ons zijn er meer geweldige geesten, die in staat zijn meer in detail te treden dan wij kunnen. Een daarvan is de auteur Graham Hancock. Een paar jaar geleden hield Hancock een TED talk over dit exacte onderwerp, waarin hij in detail vertelt hoe we bewustzijn in onze maatschappij zien en hoe dit wordt tegengehouden. We moedigen je enorm aan de video te bekijken!


Read more about
Legislation News
Zoeken in categorieën
of
Zoeken