Blog
Cannabis En De Amerikaanse Economie
4 min

Cannabis En De Amerikaanse Economie

4 min

Aan het begin van 2019, kijken we terug op een veelbewogen decennium voor cannabis. Veel Amerikaanse staten hebben miljarden geïnvesteerd in legale cannabis. Dat heeft de weg gebaand voor een lucratieve, wereldwijde wiet industrie.

Decennialang is cannabis internationaal onderdrukt. Maar nu zijn er landen opgestaan die een progressieve voorhoede hebben gevormd voor de hervorming van cannabis. Er is steeds meer informatie beschikbaar gekomen over de medische potentie van wiet. Hierdoor is medicinale cannabis in steeds meer regio's toegestaan. Dat heeft een bedrijfstak opgeleverd voor wietkweek, -distributie, -verkoop en -promotie. Ook heeft het gezorgd voor een verschuiving in de houding ten opzichte van cannabis in de afgelopen 10 jaar.

Te midden van alle opwindende ontwikkelingen over de hele wereld, hebben de Verenigde Staten een pioniersrol ingenomen in de legale detailhandel wat betreft cannabis. Als we Amerika van dichterbij bekijken, zien we hoeveel er in korte tijd kan veranderen. Een groene golf van cannabis hervormingen in de Verenigde Staten heeft al miljarden opgeleverd voor de legale wiet industrie. We gaan kijken naar de impact die marihuana momenteel op de economie heeft.

DE GROENE GOLF IN DE VERENIGDE STATEN

The Green Wave Of The United States

Het historische referendum dat in 2012 in Colorado werd gehouden, was eigenlijk waar het allemaal mee begon. De stemgerechtigden stemden in met de legale verkoop van cannabis in de staat vanaf 2014. Andere staten volgden dit met grote belangstelling. Nadat de sociale en economische voordelen duidelijk werden, wilden ook stemmers in andere staten deze nieuwe industrie implementeren. Colorado behield natuurlijk zijn pioniersvoordeel.

Op het moment van schrijven, is Michigan de laatste staat die heeft ingestemd met legale cannabis. Het is vooral bedoeld om de kwakkelende economie te helpen herstellen. Michigan treedt hiermee in de voetsporen van Massachusetts, Maine, Nevada, Washington, Oregon en het economisch welvarende Californië. Vermont en de hoofdstad Washington D.C. hebben alleen het gebruik van cannabis gelegaliseerd. De verkoop is daar nog niet legaal. Deze groene golf beperkt zich daarnaast niet tot de blauwe staten, want ook Alaska heeft ingestemd met de legalisering van de verkoop. Veel rode staten hebben bovendien programma’s voor medicinale cannabis toegestaan en daarmee een prille industrie gelegaliseerd. In feite zijn er nu 33 Amerikaanse staten waarin medicinale wiet is toegestaan.

Cannabis is in de Verenigde Staten nog niet op federaal niveau gelegaliseerd, maar de druk neemt steeds verder toe. De groene golf verspreidt zich steeds meer. Intussen werken ook New Hampshire en New Jersey aan de hervorming van het cannabisbeleid. Zelfs New York lijkt van plan om te legaliseren. Dat zou veel impact hebben. New York City onderscheidt zich namelijk als de stad waar mensen meer cannabis gebruiken dan waar ook ter wereld. In dit economische centrum wordt jaarlijks meer dan 77 ton geconsumeerd. Dit zou dan ook opnieuw een omslagpunt zijn voor de cannabis industrie.

Gerelateerd artikel

Waar Kun Je Legaal Cannabis Roken In Europa?

CANNABIS EN DE AMERIKAANSE ECONOMIE

Amerika deelt een uitgestrekte grens met Canada, waar cannabis op federaal niveau is gelegaliseerd. Als de Verenigde Staten zouden volgen, dan is er een enorme besparing mogelijk op handhavingskosten. Volgens de ACLU bedroegen de jaarlijkse kosten voor de handhaving van federale wetten tegen cannabis in 2013 naar schatting $3,6 miljard. Daarnaast is er al veel geïnvesteerd in de wiet industrie, ook zonder goedkeuring van de federale overheid en grote financiële instituten. De branche is volop actief. Hierbij vinden transacties voornamelijk plaats met contant geld, maar soms ook met speciale cryptovaluta.

Arcview voorspelt dat de cannabis verkoop in Noord-Amerika in 2021 en misschien nog wel eerder de $20 miljard passeert. Het grijze gebied van het federale verbod in de VS brengt de industrie echter in een onzekere positie. Toch is er vertrouwen in de voordelen die de branche te bieden heeft. Alleen al in 2015 haalde Colorado meer dan $135 miljoen op aan belastingen uit de cannabis industrie. De branche zelf zorgt voor een domino-effect en biedt daarbij duizenden banen. De waarde van de woningen van inwoners van Denver die in de buurt van een cannabis verkooppunt wonen, zijn met maar liefst $27.000 gestegen.

Arcview Market Research meldt dat de verkoop van cannabis in Noord-Amerika in 2016 maar liefst $6,7 miljard heeft opgeleverd. Dat was nog voor de opkomst van lucratieve markten in Nevada, Maine, Massachusetts en Californië. Met name de hervormingen in Californië zijn significant. Niet alleen omdat de staat bekendstaat om zijn cannabiscultuur, maar ook vanwege de omvang van de economie. Zo kan Californië concurreren met de economie van de meeste G20 landen. ICF International heeft onderzoek gedaan naar de Californische cannabismarkt. De omzet zou meer dan $15 miljard bedragen en de belastingopbrengst $3 miljard.

WERKEN IN DE CANNABIS INDUSTRIE

Working In The Cannabis Industry

Nu de industrie zo groeit, lijkt dit het perfecte moment om een baan in de cannabissector te zoeken. Californië is echter een geval apart. Kwekers hebben nu met meer wetgeving en belastingen te maken dan eerder. Wetten zijn er over het algemeen om klanten te beschermen en de kwaliteit van producten te verbeteren, maar telers in Californië verdienen tegenwoordig minder. Steve Schain van de Hoban Law Group heeft recent tegen The Guardian gezegd: "Momenteel wordt niemand die in de gelegaliseerde marihuana branche werkt rijk".

Gevestigde namen in de farmaceutische, landbouw- en alcoholindustrie financieren grote kwekerijen van duizenden hectares. Kleine kwekers moeten daarmee concurreren. Als dergelijke cannabis op de markt belandt, daalt de gemiddelde prijs na verloop van tijd. Sommige voorstanders van wiet vinden dat zorgelijk. Met name als de verzelfstandiging en gentrificatie van de industrie ambachtelijke kwekers wegconcurreren. Activisten in verschillende staten zoeken naar manieren om de toenemende monopolie van grote bedrijven tegen te gaan. De zakenwereld blijft echter doorduwen. Bedrijven van allerlei formaat bevinden zich hierbij op het overbevolkte toneel. Allemaal zoekende naar personeel.

"Budtender" is de term die we gebruiken voor mensen die cannabis verkopen in Amerikaanse dispensaria. Om klanten goed te adviseren op basis van hun specifieke behoefte is kunde nodig op het gebied van klantvriendelijkheid en verkoop. Maar iemand met een grondige kennis van strains springt er pas echt uit tijdens een sollicitatie. Er is vraag naar meer budtenders in de industrie. Forbes meldt dat Amerikaanse budtenders $12–16 per uur verdienen. Dat is niet slecht, zolang woonkosten en het minimumloon niet stijgen. Mike Adams van Forbes stelt dat een van de twee uiteindelijk echter toeneemt, waardoor de lonen een herziening vereisen.

DIVERSITEIT VAN DE CANNABIS INDUSTRIE

Cannabis And The American Economy

Maar budtender is slechts een van de banen. De bedrijfstak heeft bekwame arbeiders nodig in de wetenschap, landbouw, marketing, PR en nog veel meer. Forbes heeft achterhaald wat de loonschalen zijn in de cannabis industrie. Degenen die het meest verdienen, zijn de kweekdirecteuren (tot wel $250.000 per jaar). Ook de extractie directeur verdient goed (jaarlijks maximaal $191.000). En een outside sales representative krijgt ieder jaar tot $150.000. Kijken we naar de industrie als geheel, dan ligt het gemiddelde uurloon in Colorado volgens het Denver Business Journal rond de $23. Het Sacramento Business Journal concludeert dat dit in Californië eerder nabij de $25 ligt.

Als je bij wilt dragen aan de cannabis industrie, dan heb je vaardigheden nodig. De branche heeft met veel verschillende aspecten te maken. Er is dus altijd wel een baan die past bij jouw sterke punten. Kweek, productie, kwaliteitscontrole, financiële diensten, copywriting en veel andere gebieden hebben behoefte aan gepassioneerde medewerkers met focus en drive. Omdat legale cannabis zo nieuw is, zorgt dat voor veel aandacht. Dit maakt de industrie zeer concurrerend. Met name als Noord Amerika de eerste dominosteen is waarvandaan de legalisering zich over de hele wereld verspreidt. Mogelijk ontstaan zo kansen voor veel andere landen die waarschijnlijk in de loop van 2020 en de jaren daarna overgaan tot legalisatie. Wie weet waar we aan het eind van het volgende decennium op terugkijken!

Gerelateerd artikel

Top 10 Cannabis Strains Uit De VS

DE BESTE AMERIKAANSE STRAINS

We hebben het dus gehad over de invloed van cannabis op de Amerikaanse economie. Maar hoe heeft het de ontwikkeling van strains beïnvloed?

In het afgelopen decennium zijn er fantastische nieuwe cannabis soorten van Amerikaanse origine geïntroduceerd. Bijvoorbeeld de Bruce Banner, Gorilla Glue en de nieuwste aanwinst: de fantastische Monster Zkittlez. Daarnaast hebben de Verenigde Staten ons een aantal werkelijk iconische strains gebracht. We hebben een lijst gemaakt met de top 10 van klassieke cannabis soorten uit de VS. Neem dus snel een kijkje als je interesse hebt in Amerikaanse strains!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken