Blog
Cannabiscarriere  - Je 420 Droombaan Vinden
3 min

Cannabiscarriere - Je 420 Droombaan Vinden

3 min

Nu de cannabislegalisatie het omslagpunt bereikt, is het moment aangebroken om na te denken over een carrière in de industrie. Dat hoeft geen kweken of verkopen te zijn – er zijn ook veel andere mogelijkheden.

Hier in Europa lijden we nog steeds heel erg onder de gevolgen van een jammerlijk mislukt drugsbeleid. Hoewel op sommige plekken de cannabisindustrie in opkomst is, zoals in Nederland en Spanje, zijn de omvang van de markt en de mogelijkheden niet te vergelijken met Colorado of Washington. De verkoop van cannabis wordt getolereerd door de Nederlandse wet, maar bijna ieder ander cannabisgerelateerd product of dienst blijft illegaal – zelfs zulke onmisbare zaken als het kweken van wiet voor coffeeshops. Dit staat in schril contrast met Colorado, waar de industrie bevrijdt is van de boeien van de wet. Met name hetgeen nu in Colorado gebeurt is de verandering van een kleinschalig thuisproject in een grootschalige industrie.

Het is de droom van veel cannabisfanaten om op de een of andere manier met de plant te werken. Kweken of verkopen is dan meestal het eerste wat in je opkomt, maar er zijn letterlijk honderden nieuwe mogelijkheden om deel te nemen aan de cannabiseconomie.

Politiek activisme

Dit is waarschijnlijk niet je droombaan, maar het kan een geweldige manier zijn om de industrie te ontdekken en mensen te ontmoeten. Met name op plekken waar cannabis nog steeds illegaal is, blijft dit een van de weinige legale mogelijkheden om na te streven. Het werken bij non-profit organisaties, niet-gouvernementele organisaties en liefdadigheidsinstellingen kan een geweldige manier zijn voor een kennismaking. In de meeste gevallen begin je als vrijwilliger. Dat kun je vervolgens enkele jaren doen. Als je aangesloten zit bij een cannabisgerelateerde organisatie kunnen er deuren voor je opengaan en kunnen er contacten tot stand komen, en in het algemeen kun je zelf beslissen welke kant je in de cannabissector op wilt gaan.

Voor iedereen die serieus bezig is met marihuana en wil dat het volkomen legaal wordt, kan dit een zeer interessant pad zijn. Hoewel je niet daadwerkelijk met de plant werkt, ben je er nog steeds indirect mee bezig. Je kunt je op de volgende gebieden richten:

Journalistiek
Onderzoek
Openbaar werk (van campagne voeren tot aan onderwijs)
Op kantoor werken
Laboratoriumwerk

Voltijd vrijwilligerswerk is natuurlijk geen praktische optie voor iemand die brood op de plank moet krijgen. Hoewel je voor sommige baantjes in deze gebieden wel betaald krijgt - en soms zelfs nog goed ook – kan het solliciteren naar vrijwilligerswerk bij een niet-gouvernementele organisatie meer kansen bieden.

Werken met de plant

Iedereen die met cannabis gewerkt heeft, kent de vreugde die de plant kan geven. Maar als je niet bereid bent om de wet te overtreden, zul je helaas in een land moeten wonen waar medicinale of recreatieve cannabis legaal is.

Het werk in dit gebied van de marihuana-industrie omvat ook het gehele proces van marihuanaproductie, van laboratoriumwerk tot aan de kweekruimte, helemaal tot aan de eindverkoper. Als cannabis eenmaal gelegaliseerd is, zal het in feite een industrie als alle andere worden. Cannabisbedrijven hebben ook grafisch ontwerpers, een PR-afdeling, accountants etc. nodig. Maar er zijn een aantal grotere algemene gebieden, dit zijn:

Kweken:
Kwekers
Verzorgers
Mensen die de oogst binnenhalen
Snoeiers

De verwerking:
Inpakkers
Vervoerders
Opslagmanagement
Kwaliteitscontrole (mee laboratoriumwerk dan zelfs proeven, helaas)
Soortspecialisten

Verkoop:
Winkelmanagers
Juridische kant
PR
Accountants

Verdere verwerking:
Koks
Concentraatexperts
Adviseurs

Onderschat de populariteit van eetbare cannabisproducten niet. In Colorado is alles van kauwgom tot aan gummyberen nu verkrijgbaar. Concentraten vormen ook een gehele submarkt. Denk aan BHO, hasj, tincturen, oliën etc.

420 toerisme

Een interessante ontwikkeling op veel plekken is dat cannabis steeds meer toerisme aantrekt. Dat gebeurde in Nederland en het gebeurt nu in Colorado. Aangezien in het openbaar roken in Colorado niet legaal is, biedt een staatsbedrijf nu cannabistours per bus aan. Waarom niet? De zaken draaien immers goed.

Een ding is zeker: op plekken waar het recreatieve gebruik van cannabis toegestaan is en niet als crimineel wordt gezien, zal altijd toerisme zijn. Op plekken waar het recreatieve gebruik van cannabis volledig legaal is, zal het 420 toerisme toenemen.

Secundaire mogelijkheden

Secundaire cannabisindustrie zijn organisaties en bedrijven die niet direct bij de plant betrokken zijn, maar wel diensten aanbieden en/of producten die gebruikt worden voor de cannabiskweek – bijvoorbeeld bedrijven zich bezighouden met parafernalia, cannabistijdschriften, apps, festivals etc.

Zoals in de categorie over activisme al uiteen werd gezet, kan het werkaanbod heel divers zijn. En alle banen stellen je in staat om met het juiste bedrijf deel te nemen aan de cannabisindustrie.

Naarmate de cannabisindustrie groeit, groeien ook alle bijbehorende ondersteuningsdiensten. Dit zijn sociale media websites speciaal ontworpen voor cannabisgebruikers en thuiskwekers, evenals andere websites en forums die handige tools aanbieden.

Een mooi voorbeeld hiervan is de website weedmaps.com. die is opgezet door een slimme entrepreneur die een marktniche zag en deze gelijk opvulde. De dienst is in feite gewoon Google Maps, een wietbestand en een reviewsite in één. Hier kunnen gebruikers hun postcode invullen en uitzoeken waar alle lokale verkooppunten, coffeeshops en dokters zijn. Ook kunnen ze reviews hierover lezen. Het is een heel handige tool, met name in de VS, waar vooral veel medicinale marihuanapatiënten er gebruik van maken.

Er zijn natuurlijk nog veel andere mooie voorbeelden en verschillende manieren om een dienst of product aan te bieden – bijvoorbeeld vaporizers. Mensen stappen van roken over op eetbare cannabis en vaporizers. Technische bedrijven zijn hard bezig om vaporizers verder te ontwikkelen – hier liggen grote kansen.

Er zijn ook meer directe diensten, zoals cannabis social clubs. Die zijn in opkomst, en hoewel ze niet winstgericht zijn, hebben ze wel voltijd en tegen betaling werkend personeel. Een cannabis social club is in feite een groep gelijkgezinde mensen die samenkomen om te kweken en onderling wiet te verhandelen, vaak om medicinale redenen. Ze zijn slechts op enkele plekken legaal, maar ze zijn wel in opkomst en nemen actief deel aan de drugshervorming. Kom erachter hoe je er zelf een op moet zetten.

Zoals je kunt zien, zijn er talrijke en gevarieerde mogelijkheden in de alsmaar toenemende cannabismarkt. De cannabiseconomie is al op veel plekken opgedoken, en er komen nog veel meer plekken bij. Nu is het een goed moment om na te denken over de mogelijkheden die zich de komende jaren gaan voordoen en hoe je daar het best tegenover kunt staan. Wat zou jouw ideale cannabisbaan zijn? Heb jij er zelf al ervaring mee? Wil je weten waar je moet beginnen? Laat dan hieronder je commentaar achter en vertel het ons!

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Nieuws Reizen
Zoeken in categorieën
of
Zoeken