Blog
Alles Over Werken In De Cannabisindustrie
5 min

Alles Over Werken In De Cannabisindustrie

5 min

De cannabisindustrie lijkt misschien een duistere en verboden wereld. Toch zijn er niet zoveel verschillen met andere industrieën. En dat betekent dat bijna iedereen er een leuke baan kan vinden zonder risico op vervolging. In dit artikel bespreken we de 7 meest voorkomende banen in de wietwereld.

De tijd van clandestiene kwekers die noodgedwongen in garages en kelders werkten, ligt ver achter ons. Tegenwoordig genereert de wereldwijde cannabisindustrie vele miljarden en er zijn steeds meer arbeidskrachten nodig om deze groei in stand te houden. Net als elke andere industrie biedt de cannabiswereld talloze banen waarvoor mensen met verschillende ervaringsniveaus en vaardigheden nodig zijn. Klinkt dat niet interessant?

Staat het idee van een baan in de wereld van de wiet je wel aan? Dan ontdek je in dit artikel alles wat je moet weten.

Is werken in de cannabisindustrie de moeite waard?

Is Werken In De Cannabisindustrie De Moeite Waard?

Waarom niet? Als je dol bent op wiet en er graag geld mee wilt verdienen, zijn er zeker voldoende opties. Er zijn verschillende banen beschikbaar die bij talloze vaardigheden passen, of je nu een starter of een professional op de arbeidsmarkt bent.

Velen maken er grapjes over en sommigen denken dat het een luchtkasteel is, maar de cannabusiness is allang niet meer de schimmige wereld van vroeger. Vandaag de dag hebben we het over een wereldwijde miljardenindustrie. Natuurlijk is er nog een lange weg te gaan, maar er liggen steeds meer kansen. Toch kleven er in sommige opzichten meer risico's aan een baan in de wietindustrie dan in een andere branche. Wat dat betreft, moet je de voor- en nadelen zorgvuldig tegen elkaar afwegen. Over het algemeen geldt echter dat de meeste functies volledig legaal en geaccepteerd zijn. Hieronder bespreken we een aantal plus- en minpunten:

Voordelen:

 • snelgroeiende industrie
 • veel vraag naar verschillende vaardigheden
 • kans op een hoog salaris
 • mogelijkheid om deel uit te maken van een opkomende branche

Nadelen:

 • onzekerheid over regelgeving
 • aan wiet kleeft nog steeds een stigma
 • beperkte toegang tot traditionele banken en financiële diensten
 • het juridische landschap verandert voortdurend

Ondanks de uitdagingen voelen veel mensen zich aangetrokken tot de cannabisindustrie. Dit heeft veel te maken met de mogelijkheden voor groei en innovatie, maar vaak komt het ook voort uit een grote passie voor de wietplant. Gelukkig zullen de maatschappelijke houding ten opzichte van wiet en de wetten rondom cannabis blijven evolueren en daarmee ontstaan er ook meer mogelijkheden voor iedereen die een carrière wil opbouwen in deze snelgroeiende branche.

Wat is de best betaalde baan in de cannabisbranche?

Wat Is De Best Betaalde Baan In De Cannabisbranche?

Over het algemeen verdienen eigenaren en exploitanten van verkooppunten het meeste geld in de cannabisindustrie. Eigenaren van coffeeshops en dispensaria hebben een gemiddeld jaarsalaris van € 250.000,- tot € 500.000,-. De op één na best betaalde banen zijn die van specialist in extractietechnieken en cannabisconsultant, die jaarlijks rond de € 100.000,- verdienen.

Producenten van wiet, dus de mensen die de plant kweken, kunnen ook veel geld verdienen. Dit hangt wel een beetje af van waar ze gevestigd zijn en de klantenkring. Dat maakt deze branche wat vaag, want de inkomsten zijn afhankelijk van waar je je bevindt en wie je connecties zijn.

Gerelateerd artikel

Top 5 Cannabis Iconen: Noemenswaardige Tokers Uit Het Heden En Het Verleden

7 banen in de cannabisindustrie

7 Banen In De Cannabisindustrie

Hieronder bespreken we de 7 meest voorkomende banen in de cannabisindustrie. Uiteraard is deze lijst niet volledig, maar deze functies zijn een goed startpunt als een carrière in de wietwereld jou wel wat lijkt!

1. E-commerce

De verkoop en marketing voor bedrijven of zadenbanken binnen de cannabisbranche (zoals ook dit artikel) is een goede opstap, aangezien deze branche nog vrij klein en persoonlijk is. Mond-tot-mondreclame is hier belangrijk. Er verschijnen steeds meer online platforms die wiet, zaden en cannabisgerelateerde producten aanbieden. Logischerwijs is er een groeiende vraag naar mensen met een goede kennis van digitale marketing, verkoop en klantenservice die hun weg in de ingewikkelde regelgeving rondom online verkoop kunnen vinden.

2. Budtender

Deze functie spreekt misschien wel het meest tot de verbeelding en geniet dan ook de meeste aandacht in de media. Toch komt er veel meer bij deze baan kijken dan je denkt. Budtenders voorzien klanten van informatie over verschillende cannabisproducten, helpen hen een keuze te maken en verzekeren een positieve ervaring voor de klant. Daarnaast is een goede budtender bekend met de industrie en heeft veel kennis over de verkochte producten. Je kunt ze als sommeliers beschouwen, maar dan voor wiet. Goede communicatieve vaardigheden en een passie voor wiet zijn onmisbaar om succes te hebben in dit werk.

3. Producent van edibles

3. Producent Van Edibles

Het gebruik van edibes is in opkomst. Als gevolg hiervan is er een groeiende vraag naar bekwame chef-koks en andere culinaire professionals die heerlijke en innovatieve recepten kunnen bereiden, van gebak tot verrukkelijke, gastronomische maaltijden. Daarbij krijg je de kans om je helemaal uit te leven met lekker eten en wiet!

Onthoud echter wel dat dit vakgebied erg competitief en redelijk verzadigd is. Je zult een marktsegment moeten veroveren en keihard je best moeten doen. Een cannabischef bestaat voor de helft uit marketing en persoonlijkheid en dat maakt een goede aanpak noodzakelijk.

4. Manager van een coffeeshop of dispensarium

Een baan als manager in een coffeeshop of dispensarium is een functie die verder gaat dan die van budtender. Een dergelijke positie is perfect voor mensen met eerdere managementervaring in een andere sector. Natuurlijk draait het in een coffeeshop ook om geld verdienen. Een manager speelt een belangrijke rol in het overzien van de dagelijkse activiteiten, net als managers van andere winkels of bedrijven. Denk hierbij aan voorraadbeheer, het begeleiden van personeel en klantondersteuning. Om succesvol te zijn in deze functie heb je sterke leiderschapskwaliteiten nodig en een goed begrip van de cannabiswetgeving.

Om voor een dergelijke functie in aanmerking te komen, heb je relevante ervaring nodig. Daarnaast helpt het als je veel inzicht hebt in de branche.

Gerelateerd artikel

Top 15 Coffeeshops In Amsterdam

5. Wietkweker

5. Wietkweker

Dit is ongetwijfeld de droombaan van de meeste stoners: als meesterkweker een grote kweekruimte runnen die miljoenen waard is. Wietkwekers zijn verantwoordelijk voor het telen van wietplanten van hoge kwaliteit voor medisch en recreatief gebruik. Deze medewerkers spelen een belangrijke rol in het waarborgen van de kwaliteit en consistentie van cannabisproducten, van het selecteren van de juiste soorten tot het beheren van teelttechnieken.

Tenzij je veel geld hebt en zelf iets kunt opzetten, zul je je waarschijnlijk omhoog moeten werken om deze baan te bemachtigen. Met een wetenschappelijke achtergrond of landbouwervaring maak je meer kans op dergelijke functies.

SeedfinderKlik hier

6. Beveiliging

Cannabis is en blijft een lucratieve business. Helaas hangt het samen met criminaliteit en dat trekt ongure types aan. Dat maakt beveiliging van locaties en materiaal noodzakelijk en met een baan als beveiliger heb je een goede manier om een voet tussen de deur te krijgen in deze branche. Als bewaker kun je bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van coffeeshops, dispensaria, kweekfaciliteiten en andere cannabisgerelateerde bedrijven tegen diefstal, vandalisme en andere dreigingen. Cannabisproducten zijn waardevol en er gaat veel geld om in deze branche. Om de veiligheid van bedrijven en hun werknemers te kunnen garanderen, is er een grote vraag naar beveiligingsprofessionals.

Afhankelijk van waar je werkt, kan dit een zeer opwindende functie zijn. Veel bedrijven opereren tenslotte in een juridisch grijs gebied en hebben met bendes te maken (denk aan Barcelona). Dit betekent ook dat deze bedrijven niet altijd de steun van de politie krijgen waar andere bedrijven wel op mogen rekenen.

7. Laboratoriumtechnicus

Het analyseren van het THC percentage, de concentratie terpenen of het maken van extracties; bij wiet komt heel wat wetenschappelijke kennis kijken. Voor alle strenge tests en analyses zijn laboratoriumtechnici onmisbaar. Ze waarborgen tenslotte de veiligheid, werking en kwaliteit van cannabisproducten. Laboranten lopen ook voorop als het gaat om innovatie in de cannabisindustrie, van het testen van monsters op sterkte en zuiverheid tot het doen van onderzoek naar en het ontwikkelen van nieuwe extractietechnieken. Als je in deze functie aan de slag wilt, heb je analytische vaardigheden en een achtergrond in scheikunde of biologie nodig.

Hoe kom je aan de slag in de cannabisindustrie?

Een eerste stap zetten in de cannabisindustrie lijkt intimiderend, maar is absoluut haalbaar met de juiste aanpak. Hier zijn wat algemene tips:

 • Doe je huiswerk: leer zo veel mogelijk over de branche, inclusief wetten, regels en trends. Je kunt jezelf ook inschrijven voor cursussen over wiet, of evenementen en conferenties bijwonen om je kennis te verbeteren.
 • Netwerken: bezoek sectorbijeenkomsten, word lid van online forums en leg contact met professionals in de industrie. Door relaties met insiders op te bouwen, hoor je eerder over mogelijke vacatures en krijg je waardevolle inzichten in de branche.
 • Doe ervaring op: zoek startersfuncties of stages om praktijkervaring op te doen. Of je nu als budtender, kweekassistent of laborant aan de slag gaat, je leert waardevolle vaardigheden waardoor je aantrekkelijker bent voor toekomstige werkgevers. De cannabisindustrie is nog een klein wereldje, waardoor je mettertijd vast met relevante mensen en bedrijven zult netwerken.
 • Blijf op de hoogte: volg het laatste nieuws en de ontwikkelingen in de cannabisindustrie nauwgezet. Abonneer je op nieuwsbrieven en andere publicaties, volg belangrijke influencers op social media en word lid van brancheverenigingen om up-to-date te blijven op het gebied van nieuwe trends en mogelijkheden.
 • Houd vol: de cannabisindustrie is bijzonder competitief en je moet je niet uit het veld laten slaan door tegenslagen. Je kunt je kans op succes vergroten door te blijven solliciteren, netwerken en je vaardigheden en kennis aan te scherpen.

Gerelateerd artikel

Volg Zamnesia Op Telegram

Is werken in de cannabisindustrie iets voor jou?

Is Werken In De Cannabisindustrie Iets Voor Jou?

Al met al biedt de cannabisindustrie een groot aantal banen die verder gaan dan de bekende stereotypen. Of je nu geïnteresseerd bent in verkoop, teelt, wetenschap of management, er is vast een functie die bij je vaardigheden en interesses past. Met de snelle groei van de industrie en het veranderende juridische landschap, is dit misschien wel het perfecte moment om een carrière in de cannabisindustrie te overwegen. Veel succes!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Nieuws Reizen
Zoeken in categorieën
of
Zoeken