Blog
Hoe hennep en cannabis de economie kunnen redden
5 min

Hoe hennep en cannabis de economie kunnen redden

5 min
Facts News
De wereldeconomie doet het niet echt goed, maar hennep en cannabis hebben de sleutel voor een economische opleving in handen.

Hennep en cannabis hebben de mogelijkheid de economie te redden. En dit is niet zomaar een hippie luchtkasteel: Hennep heeft de sleutel in handen tot een duurzame en overvloedige economie. De plant kan industrie na industrie drastisch veranderen: Het kan worden gebruikt als brandstof, in de bouw, als cosmetica, voedsel, textiel, papier en plastic. Sommigen zeggen dat er meer dan 25.000 producten met hennep kunnen worden gemaakt, maar waarschijnlijk ligt dat aantal veel hoger.

Hennep is een economische schat, die erop wacht te worden gevonden

Hennep is een veerkrachtig en eenvoudig te kweken gewas, die nauw verwant is aan cannabis. Het verschil zit hem echter in het THC niveau. Net zoals de recreatieve en medicinale soorten zijn gekweekt om de THC, wordt hennep gekweekt voor een minimum aan THC en een maximum aan vezels. Botanisch gezien is hennep een lid van de Cannabis Sativa familie, net zoals recreatieve cannabis dat is. Ze kunnen worden beschouwd als verschillende soorten van dezelfde plant.

De mogelijkheden voor hennep, als veelzijdige en duurzame bron, zijn bijna eindeloos. Het kan in bijna elk niet extreem klimaat groeien, gedijt in bijna elke bodem, is van nature bestendig tegen ongedierte, kan onkruid verdringen en er wordt gedacht dat ze de bodemkwaliteit verbetert, door het verwijderen van gifstoffen (waaronder nucleaire gifstoffen). De hele plant, van zaad tot stengel, kan worden gebruikt voor industriële toepassingen en is veel milieuvriendelijker en duurzamer dan de huidige methoden die we gebruiken.

Geschat wordt dat de hennep industrie in 2012, in de detailhandel van enkel de VS, ongeveer $500 miljoen heeft opgebracht. Stel je de mogelijkheden voor die ze zou kunnen bieden in het creëren van banen en de groei in de industrie, als ze niet zou worden tegengehouden. Duizenden banen kunnen worden gecreëerd en nieuwe producten geproduceerd, die de manier waarop we leven veel duurzamer maken. Wij zien alleen maar voordelen voor de economie.

De belangrijkste plant voor een lokale economie

Omdat hennep zo eenvoudig te kweken is, en gigantische hoeveelheden bronnen opbrengt, is het de ideale plant om een gelokaliseerde economie mee te creëren. In plaats van het importeren van petroleum uit het Midden-Oosten, katoen uit India en papier uit China, kan hennep ervoor zorgen dat al deze producten kunnen worden gemaakt in een aanzienlijk minder arbeidsintensief proces. Omdat de biomassa per geproduceerde hectare elk jaar veel hoger is dan dat van katoen of bomen, heeft hennep veel minder ruimte nodig om dezelfde hoeveelheid vezels e produceren. Als hennep overal wordt gekweekt, zal de noodzaak om enorme hoeveelheden goederen te importeren uit andere landen, aanzienlijk afnemen. Er zijn vele manieren waarop we de kracht van hennep kunnen benutten. Sommige toepassingen, zoals hennepzaad als voedselbron of hennepvezels voor stoffen, worden al duizenden jaren gebruikt, terwijl anderen, zoals hennep plastic en brandstof, meer recente ontdekkingen zijn.

Hennep als bron voor voedsel is een van de snelstgroeiende toepassingen

Om je een idee te geven over de kracht van hennep: R. Lee Hamilton, een beroemde biochemicus, beschreef hennep als een mogelijke oplossing voor honger op de wereld en dat "het krankzinnige verbod (in de VS)" een aanfluiting is voor de mensheid en de meest waardevolle plant ter wereld. Dit lijkt het verhaal te zijn voor alle toepassingen van hennep; ze wordt compleet onderschat. Ze is een extreem rendabel alternatief voor petroleum, kan worden gebruikt om ecologische en koolstof negatieve huizen te bouwen, produceert sterk, duurzaam, biologisch afbreekbaar plastic, hoogwaardig en duurzaam textiel en heeft zelfs toepassingen in de medische en cosmetische industrie. Het lijkt erop dat er maar weinig aspecten in het leven zijn die niet kunnen worden verbeterd met het gebruik.

Een prachtig voorbeeld hiervan is de auto-industrie. Vastgelegd is dat Henry Ford, oprichter van Ford, een auto heeft gemaakt, waarvan de carrosserie volledig uit hennep plastic bestond. Ontdekt werd dat de auto 10 keer sterker was dan de stalen tegenhanger en ook veiliger en goedkoper kon worden geproduceerd. Gelukkig wordt dit nu weer opgepakt en bijna alle grote autofabrikanten beginnen nu, op hennep gebaseerde, samentellingen op te nemen in hun nieuwste automodellen.

Om meer te weten te komen over de vele, praktische toepassingen van hennep, kan je ook het volgende artikel lezen: De top 10 toepassingen voor hennep.

De ecologische impact van hennep

Niet alleen kan hennep helpen de economie te redden, het kan onze ecologische impact op de planeet aanzienlijk veranderen. Het is niet alleen een praktisch gewas, maar ook nog eens milieuvriendelijk. Hennep haalt gigantische hoeveelheden kooldioxide (C02) uit de atmosfeer tijdens de groei, waardoor ze niet alleen klimaatneutraal is, maar koolstof negatief. Wanneer je dit combineert met het feit dat ze groeit in slechts vier maanden en een van de hoogste biomassa producerende gewassen op de planeet is, kom je tot de conclusie dat veel koolstof kan worden opgenomen om te worden omgezet in zuurstof. Zelfs bij het verwerken van de vezels naar een product, zoals een huis gebouwd met hempcrete, blijft de koolstof erin opgesloten.

Hennep biedt ook voordelen voor het milieu op de manier waarop boeren het kweken. Dankzij de mogelijkheid onkruid te verdelgen en ongedierte van nature te weerstaan, kunnen boeren hennep zonder veel moeite biologisch kweken. Hennep heeft geen pesticiden of herbiciden nodig om goed te groeien. En dan is er nog het feit dat het voedingsstoffen in de bodem kan balanceren en herstellen, terwijl gifstoffen en chemicaliën worden verwijderd, wat haar een ideaal gewas maakt om in rotatie met anderen te gebruiken, zodat de bodem elke keer opnieuw hersteld wordt.

Dus… waarom struikelen we nog niet over de hennep?

Hoewel hennep legaal kan worden gekweekt in bijna heel Europa, is het een gewas die maar een klein deel uitmaakt van de agrarische markt, zeker wanneer je dit vergelijkt met de geschiedenis. Rond het tijdstip van de Nieuwe Wereld begon de hennepkweek echt populair te worden en in veel plaatsen in Amerika werden boeren verplicht het te kweken. Het is nu verboden in de VS, maar voor het verbod was het overal geaccepteerd dat auto's hennepbrandstof gebruikten en de papiervoorraad van de wereld werd ermee gemaakt.

Je vraagt je wellicht af waarom er niet meer geproduceerd wordt in Europa, omdat het toch legaal is? Het is belachelijk, maar een reden is de waarneming. Hennep wordt beschouwd als te verwant aan marihuana en veel mensen kunnen het verschil niet zien. Het ademt een sfeer van criminaliteit en terughoudendheid onder personen die er niet veel vanaf weten. Dit maakt politici niet bereid om hun naam eronder te zetten, of veranderingen door te voeren die de teelt, en de industrie eromheen, zouden aanmoedigen.

Dit brengt ons op het tweede punt: Hennep wordt nauwelijks gesubsidieerd, terwijl andere gewassen dat wel worden. Het gevolg: De prijs is hoger, te hoog om economisch rendabel te zijn in vergelijking met andere bronnen. In het traditionele subsidie model, krijgen boeren subsidies aangeboden door overheden om bepaalde gewassen te kweken. Voor de boer is dit een simpele beslissing: Een gewas die de overheid wil hebben, aanmoedigt en voor betaalt, of hennep, waar maar moeilijk een goede prijs voor te vangen is. Hennep verliest bijna elke keer.

Dit gezegd hebbende, neemt de vraag naar hennep wel degelijk toe. En als de vraag toeneemt, zal het aanbod dit ook doen. Hennep wordt meer en meer gebruikt als duurzame en veilige bron in de grotere industrieën, maar wordt ook gebruikt om een divers aanbod producten te maken in de groeiende detailhandel. In de EU wordt op dit moment 17.000 hectare hennep gekweekt en dat is de grootste hoeveelheid in de laatste 10 jaar. Dit geeft aan hoe de vraag toeneemt, zeker op de voedsel-, vezels, olie- en farmaceutische markt. Wanneer je dit combineert met het feit dat Europese hennepvezels de eerste, natuurlijke vezels lijken te worden met een wereldwijd duurzaam certificaat, kan de toekomst van hennep er alleen maar zonnig uitzien.

Waarom hennep illegaal is in de VS

Er was eens een tijd dat elke boer in Amerika hennep kweekte op zijn velden. Maar alles veranderde toen de op olie gebaseerde industrie haar lelijke kop op stak. Er kon, en kan, heel veel geld worden verdiend met, op olie gebaseerde, synthetische vezels en medicijnen, maar alleen als er geen goedkoop en natuurlijk alternatief verkrijgbaar is. Kort gezegd: Om de winst te beschermen hebben een aantal industrieën samengespannen om hennep illegaal te maken. Als je hierover meer wil weten, kan je terecht op ons artikel: "Weet wie je vijanden zijn: De tegenstanders van legalisatie."

Hennep is een enorme bedreiging voor de petroleum-, hout-, synthetische vezel-, farmaceutische- en gevangenis industrie, omdat er veel producten, waaronder brandstoffen, plastic en papier mee gefabriceerd kunnen worden. Toen cannabis illegaal werd in de VS, werd hennep dat ook en het is geen toeval dat de twee grootste voorstanders van het cannabis verbod, en geldschieters van de campagne, twee personen zijn met grote belangen in de olie- en houtindustrie. Door cannabis de zondebok te maken, en de misdaden van etnische minderheden toe te schrijven aan het gebruik, kregen ze het voor elkaar cannabis en hennep in een klap te verbieden.

Het feit is echter dat marihuana en hennep twee compleet verschillende zaken zijn. Ze behoren dan tot dezelfde familie, maar hennep bevat slechts resten van de psychoactieve stoffen die in medicinale cannabis wordt gevonden. In feite wordt industriële hennep gedefinieerd door het gebrek aan THC en mag legaal niet meer dan 0,2 - 0,3% bevatten.

Hoe de economie profiteert van cannabis

Hennep heeft enorme potenties om duurzame bronnen te produceren, maar hoe zit het met cannabis? door legalisering, regulering en het heffen van belasting op medicinale en recreatieve marihuana, worden enorme geldbedragen in de legale economie gepompt. We zijn op dit moment getuige van een voorbeeld van deze economische groei in de staat Colorado, waar de recreatieve verkoop en gebruik van marihuana is gelegaliseerd. Dit levert een enorme hoeveelheid banen op, van degenen die direct betrokken zijn bij de productie en verkoop van de marihuana, tot aan het administratieve werk, ondersteunende industrieën, manuele arbeid en zelfs het transport binnen de staat.

Hopelijk zal Colorado het lichtende voorbeeld blijven en aantonen dat cannabis niet alleen nuttig is voor medicinale en recreatieve gebruikers, maar de economie en maatschappij in zijn geheel. Het is een zegen voor economische groei en we zouden stom zijn dit niet volledig te ondersteunen.


Read more about
Facts News
Zoeken in categorieën
of
Zoeken