Blog
Hokkaido Japan Hemp (ACE Seeds) regular
3 min

Hokkaido Hennep: Een Zeldzaam Japans Landras

3 min

Het noordelijke eiland Hokkaido van Japan lijkt wellicht een onwaarschijnlijke plaats voor een landras, maar dat is precies waar Hokkaido hennep floreert.

Er bestaan ontelbaar veel cannabis strains. Deze zijn selectief veredeld voor specifieke kenmerken, om tegemoet te komen aan de wensen van telers. Sommige zitten boordevol smaak, andere zijn ontwikkeld om hun formaat en kracht. Elk van deze gedomesticeerde soorten is te herleiden naar wilde landrassen. Deze wilde exemplaren zijn gewild vanwege hun genetische stabiliteit en goede potentieel voor veredeling.

Veel telers zijn wel bekend met de oorsprong van de meest prestigieuze cultivars. Kush-genen stammen uit het Hindoekoesj-gebergte en de autoflowering genen van Cannabis ruderalis uit het strenge klimaat van Siberië en Kazachstan. Populaire sativa-genen zijn ontstaan in landen als Thailand en Jamaica. Wist je echter dat cannabis ook in het wild groeit in Japan?

MAAK KENNIS MET: HOKKAIDO HENNEP

MAAK KENNIS MET: HOKKAIDO HENNEP

Ja, serieus. In de Oost-Aziatische eilandnatie komt een productieve, wilde cannabisplant voor. Namelijk op het één na grootste eiland van Japan — Hokkaido — waar de natuur deze plant herbergt. Dit is echter niet zomaar een oud landras. Hokkaido hennep is zowel zeldzaam als bedreigd.

Dit landras is uniek in zijn genetische en chemische samenstelling. Dat maakt het interessant voor zowel veredelaars, onderzoekers als natuurbeschermers. Voor de laatste groep nog meer dan de eerste. Helaas proberen afdelingen van de Japanse overheid deze wilde hennepvelden te bestrijden.

In samenwerking met ACE Seeds hebben we deze fascinerende variëteit aan onze zadencatalogus toegevoegd. Dat bevordert de import van dit zeldzame landras naar de Westerse wereld, resulterend in nieuwe soorten en bescherming van de variëteit tegen autoritaire vernietiging.

Hokkaido HennepHokkaido Hennep Bekijken

Laten we Hokkaido hennep eens nader bekijken en ontdekken wat dit landras zo bijzonder en fascinerend maakt.

EEN LANGE EN FIERE AFKOMST: DE GESCHIEDENIS VAN HOKKAIDO HENNEP

GESCHIEDENIS VAN HOKKAIDO HENNEP

Japan heeft een zero-terolancebeleid voor cannabis. Burgers lopen het risico op 5 jaar celstraf voor bezit en 7 jaar achter de tralies voor teelt. Dit was echter niet altijd zo.

Het land heeft een relatie met cannabis die tot in de oudheid teruggaat. In de stad Obama, in Fukui, is bijvoorbeeld 10.000 jaar oud henneptouw gevonden en in Tateyama, in Chiba, zijn hennepzaden opgegraven.

Bewijs suggereert dat de inheemse bevolking van Hokkaido hennep teelde tot in de Jomonperiode, in de periode 14.000-300 v.C. Een vondst uit de meer recente geschiedenis onthult de eerste bekende beschrijving van Hokkaido hennep. Het manuscript uit 1717 behandelt de teeltmogelijkheden van hennep en andere gewassen op het eiland. De koele zomers en het gebrek aan vochtigheid vormden de ideale omstandigheden.

Gerelateerd artikel

Top 10 Populaire Toepassingen Van Hennep

Het Hokkaido landras behelst een zeldzaam genotype. Laboratoriumonderzoek bevestigt dat het niet van Europese of Russische oorsprong is. De soort is hoogstwaarschijnlijk gerelateerd aan Chinese en Koreaanse hennepvariëteiten. Daardoor is ze vooral aantrekkelijk voor veredelaars die deze genen willen vermengen met Westerse cultivars.

Behoud van deze genetica is ook van groot belang. De autoriteiten in Hokkaido voeren een constante strijd tegen deze “lastige” plant. Zo blijkt dat teams van bestrijders op één dag wel 8000 planten hebben verwijderd. Gelukkig lijken ze de strijd te verliezen. Hokkaido hennep blijft harder groeien dan dat het te bestrijden is. De export van deze genen blijft echter waardevol. Mocht de hennepbestrijding een kritiek punt bereiken, dan dienen deze unieke soorten bewaard te blijven.

LAGE GEHALTES CANNABINOÏDEN: DE EFFECTEN

CANNABINOÏDEN: DE EFFECTEN VAN HOKKAIDO HENNEP

Hokkaido hennep zal geen groot succes zijn in kringen van THC-fans. In elk geval niet tot deze gekruist is met soorten als Gorilla Glue. Een gebrek aan intensieve veredeling betekent dat de soort lage gehaltes cannabinoïden bevat. De toppen bevatten 0,086% THC en sporen van CBD, THCV, CBC en CBG.

Blowers krijgen dus niet snel rode ogen van deze soort. Het is echter niet uitgesloten dat er interessante samenstellingen van cannabinoïden kunnen ontstaan na veredelingsinspanningen. Het potentieel van dit landras is tot op heden desondanks onbenut gebleven. De toppen hebben daarnaast minieme hoeveelheden terpenen. Daarvan is pineen de meest voorkomende.

EEN MIX VAN INDICA EN SATIVA: HOKKAIDO HENNEP KWEKEN

MIX VAN INDICA EN SATIVA: HOKKAIDO HENNEP KWEKEN

Hokkaido hennep is een grote en robuuste soort. De plant heeft brede bladeren met forse vingers, zoals je vaak bij indica-variëteiten ziet. Het landras heeft ook een dikke, stevige steel, waardoor het bestand is tegen krachtige wind.

De soort heeft daarbij flinke laterale groei, dichte vertakkingen en grote afstanden tussen de nodes. Hokkaido hennep is echter met name ongebruikelijk vanwege de semi-autoflowering eigenschap. De soort begint kort na de zomerzonnewende met bloeien. Dit is veel eerder dan standaard fotoperiodieke cultivars. Deze zeldzame eigenschap is gewild onder veredelaars. Als deze kenmerken door te geven zijn, levert dat mogelijk een nieuwe categorie cannabis op.

De toppen van Hokkaido hennep ontwikkelen zich als kleine, stekelige hoofdtoppen. Ze hebben daarbij onregelmatige suikerblaadjes die breed, lang en donkergroen zijn. Het gebrek aan een substantiële topmassa is een teken van de wilde evolutie. Het ontbreken van hermafroditisme suggereert echter dat er op een bepaald moment menselijke interventie heeft plaatsgevonden.

DEZE SOORT HOORT THUIS IN JE COLLECTIE

Hokkaido Hennep Hoort Thuis In Je Collectie

Voor verzamelaars van zaden en cannabis-connaisseurs is het lastig om deze soort niet aan hun collectie toe te voegen. Of je haar nu wel of niet wilt kweken, het simpelweg bezitten van deze zaden is al een vorm van behoud. Aangezien er steeds meer Europese hennepvariëteiten terechtkomen in Japan, terwijl inheemse landrassen worden vernietigd, is het noodzakelijk dat we Hokkaido hennep veiligstellen.

Met de toenemende populariteit van de soort, zal deze bijdragen aan unieke en gewenste cultivars. De semi-autoflowering eigenschappen en genetische stabiliteit zijn absoluut interessant voor veredelaars die iets nieuws en opwindends zoeken.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Producten Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken