Blog
Niveau's Van High
4 min

Hoelang Duurt Een High En Hoe High Kun Je Worden?

4 min

Als je niet geregeld wiet rookt of het nog nooit hebt geprobeerd, zul je je misschien afvragen hoelang een high duurt en hoe heftig die kan zijn. Dat is echter moeilijk te voorspellen, want er spelen allerlei factoren mee. Ook de intensiteit en de duur kunnen uiteenlopen. Lees verder en ontdek meer, zodat je veilig high kunt worden.

Als je niet bekend bent met wiet, zou je kunnen denken dat high zijn voor iedereen hetzelfde is. Wanneer je echter naar al die mensen kijkt die de wonderplant gebruiken, zie je al snel dat dit niet het geval is. Net als mensen en wietplanten zijn er veel uiteenlopende soorten highs. Twee mensen kunnen dezelfde hoeveelheid wiet en dezelfde wietsoort roken, maar een totaal ander effect ervaren.

Maar hoe kun je nu bepalen hoe jij of iemand die je kent op wiet zal reageren? Hoe kun je de duur en intensiteit van de high inschatten? En hoe zullen de verschillende gradaties ervan aanvoelen? We gaan al deze vragen voor je beantwoorden, dus lees vooral verder.

DE VERSCHILLENDE GRADATIES VAN HIGH ZIJN

HOELANG DUURT DE HIGH VAN WIET?

HOELANG DUURT DE HIGH VAN WIET?

Eerlijk gezegd, valt daar geen klinkklaar antwoord op te geven. We zijn allemaal verschillend en leven allemaal een ander leven. Ieders lichaam en hersenen verwerken chemicaliën op een andere manier en krijgen gedurende de dag verschillende voedingsstoffen tot zich. Het gevolg: de high duurt bij de ene persoon langer dan bij de ander. Als je toch een algemene schatting wilt: wanneer je rookt, voel je je enkele uren "anders". Het effect van edibles houdt echter vaak tweemaal zo lang aan.

TOLERANTIEGRENS VAN DE CONSUMENT

De eerste en misschien wel belangrijkste factor betreft je tolerantiegrens. Is het de allereerste keer dat je blowt en heb je een paar trekken genomen van een gemiddeld sterke soort, dan valt te verwachten dat je high zo'n drie uur zal duren. Mensen die dagelijks blowen, ervaren deze impact niet. Zelfs wanneer ze meer roken dan jij, zal hun high niet langer dan enkele uren aanhouden. Ditzelfde gaat op voor edibles, waarbij het tijdsbestek ook nog verdubbelt.

GEHALTE THC

Een andere belangrijke factor is het THC-gehalte van wat je rookt of in edibles is verwerkt. Ook dit heeft een doorslaggevend effect op de duur van je high. Als je een gelegenheidsroker bent en bijvoorbeeld van Royal Dwarf (15% THC) geniet, houdt je high ongeveer twee uur aan. Mocht je echter voor Banana gaan, dan kun je drie tot vier uur onder de pannen zijn. Het gehalte THC van die soort tikt namelijk de 28% aan.

Gerelateerd artikel

Top 10 Sterkste En Meest Potentiële Cannabis Soorten

CONSUMPTIEMETHODE

CONSUMPTIEMETHODE

Je zou bijna denken dat we het hier over blowen versus eten hebben, maar de boel steekt wat ingewikkelder in elkaar. Zo kun je zelfs verschil voelen bij verschillende rookmethoden! Bij joints en blunts bijvoorbeeld hakt het effect er direct in en kan dit anderhalf tot twee uur aanhouden. Het grootste verschil is hier dat de effecten van een blunt krachtiger aanvoelen. Dat komt omdat blunts groter zijn en een sigaarhuls hebben. Behalve dat, merk je echter weinig verschil.

Gerelateerd artikel

Joints, Blunts, En Spliffs: Wat Is Het Verschil?

Als je joints en blunts gewend bent, zul je verrast zijn als je voor het eerst een bong rookt. In principe krijg je hierbij de rook binnen van meerdere trekken van een joint. De high komt dus hard binnen en duurt wel een uurtje of drie.

Dan is er nog de wereld van de vape-pennen en concentraten, die ook wel "dabs" heten. Naast de snelle werking ervan, hebben deze concentraten een concentratie van wel 65-85%. Je dabt dan wel kleine hoeveelheden, maar je gebruikt al snel teveel. Reken maar op een sterk effect dat wel drie tot zes uur merk- en voelbaar kan zijn.

De langst durende high ervaar je na het consumeren van edibles. Daarbij duurt het soms wel twee uur voordat ze beginnen te werken, maar als ze eenmaal effect hebben, ben je er wel even zoet mee. Als ze sterk genoeg zijn, trakteren ze zelfs doorgewinterde gebruikers op een high die meer dan zes uur kan duren. Gelegenheidsgebruikers verblijven soms wel twaalf uur in hogere sferen.

GEBRUIKTE HOEVEELHEID

GEBRUIKTE HOEVEELHEID

Dit kun je wel op je vingers natellen. Als je een minimale hoeveelheid gebruikt om een beetje high te worden, zal het effect logischerwijs ook een stuk korter aanhouden. Blow je zoveel dat je half in de bank verdwijnt, dan ben je er de rest van de dag wel zoet mee.

INTERACTIE MET VOEDSEL EN DRANKJES

Cannabinoïden zijn lipofiel (vetminnend). Dit is niet het belangrijkste punt dat meeweegt, maar toch speelt het wel een rol. Stel dat je vettig voedsel hebt gegeten, dan zal een deel van de THC geabsorbeerd worden en de high niet zo intens zijn. Je high zal op een lege maag echter langer duren. Gebruik je alcohol tijdens je rooksessie, dan kan het effect ook langer aanhouden. We raden je echter af om blowen met alcohol te combineren, helemaal als je bovenmatig drinkt en pas begint met roken.

DE VERSCHILLENDE GRADATIES VAN HIGH ZIJN

DE VERSCHILLENDE GRADATIES VAN HIGH ZIJN

Nu je weet hoelang een high kan aanhouden, is het belangrijk in te gaan op de mate van sereniteit en intensiteit. Onderstaande benamingen heb je vast wel eens met elkaar verwisseld. Volgens ons zitten er echter wel degelijk verschillen tussen, al denkt iedereen daar zo het zijne van.

BUZZED

Buzzed is een leenwoord en betekent "licht onder invloed", net zoals je van alcohol aangeschoten raakt. Je bent beslist niet meer nuchter en zou niet meer achter het stuur moeten stappen, maar hebt nog wel enige controle over de situatie. Muziek klinkt een stuk intenser, alles wat je in je mond stopt, smaakt iets lekkerder en door de zon lijkt alles helderder.

HIGH

HIGH Cannabis

Buzzed zijn is natuurlijk leuk, maar dit is het serieuzere werk. In dit stadium begin je om van alles te lachen, gaan je hersenen op de autopilot werken en dienen de munchies zich aan. Het is ook tijd om een glas water binnen handbereik te hebben: niets is zo vervelend als de gevreesde droge mond en je moet niet uitgedroogd raken. Voor "high zijn" bestaan meerdere termen, maar wij houden het graag simpel.

STONED

Stel je een verstokte stoner voor, languit op de bank (of een hippie op een muziekfestival) en we komen in de categorie "stoned" terecht. Indica's hebben de naam dat je er stoned van raakt, maar je kunt dit ook worden als de high toeneemt. De munchies slaan hierbij ongenadig toe en je begint een beetje onsamenhangend te wauwelen. Je zintuigen maken ook overuren. Muziek klinkt hemels en alles wat je in je mond stopt, lijkt uit een delicatessenwinkel te komen.

Stoners onderling zeggen ook wel dat ze "knetterstoned" of "zo stoned als een aap" zijn.

Gerelateerd artikel

5 Cannabis strains waar je ABSOLUUT de Munchies van krijgt

BAKED/TIJDELIJK VAN DE WERELD

BAKED/TIJDELIJK VAN DE WERELD Cannabis

Heb je wel eens met een vriend zitten kletsen, terwijl je je plotseling realiseerde dat alles helemaal langs je heen ging? Je knikte ja, maar in feite was je baked, een beetje van de wereld. Dit is het moment dat je van de zithouding in de lighouding terechtkomt. Je plundert daarbij werkelijk de hele koelkast. Op dit punt kun je dus beter even niets meer roken. Als je echter baked van de edibles bent, zit er niets anders op dan te wachten. Je zou ook kunnen zeggen dat iemand in deze situatie een beetje waus is.

BURNT/KATER

Dit stadium heeft minder met de high zelf te maken, maar meer met hoe je je erna voelt. Je bent waarschijnlijk al in slaap gevallen op dit punt, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. De echte ellende begint echter pas de dag erna. Als je werkelijk out bent gegaan tijdens een rooksessie heb je later waarschijnlijk last van een "wietkater". Je hebt hierbij soms hoofdpijn of moeite weer in slaap te vallen als je wakker wordt. Misselijkheid hoort er ook bij. Maar geen paniek! Na een paar uurtjes liggen en iets eten, gaat dit vanzelf weer over.

DE COMEDOWN NA EEN CANNABIS HIGH

DE COMEDOWN NA EEN CANNABIS HIGH

Na een dag van buzzed, high, stoned of baked zijn, zul je wel moe zijn en naar je bed verlangen. Je voelt je vast voldaan en tevreden en hebt misschien wel het gevoel dat je iets opgestoken hebt van al je avonturen. Hoe dan ook, eet nog iets gezonds en duik dan lekker je bed in. Welterusten!

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Effecten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken