Blog
Gebruik Van N₂O
2 min

Lachgas: Het Verantwoordelijk Gebruik van N₂O

2 min

In dit artikel onderzoeken we distikstofmonoxide, of lachgas, en hoe je dit veilig en verantwoordelijk gebruikt.

Lachgas bestaat uit distikstofmonoxide, een natuurlijke, chemische verbinding. Op kamertemperatuur is dit een onbrandbaar, kleurloos gas met een zoete, bijna metaalachtige smaak.

Naast het feit dat distikstofmonoxide in veel producten zit, van slagroomspuitbussen tot raceauto's, wordt het ook vaak gebruikt als recreatieve stof. En het is eenvoudig te begrijpen waarom dit zo is: het is legaal, goedkoop en veroorzaakt een betrouwbaar, euforisch effect.

Maar hoe ga je te werk als je lachgas (of stikstof) wilt gebruiken? Lees snel door voor simpele instructies over het verantwoordelijk gebruik van stikstof.

GEBRUIK BALLONNEN ALS METHODE

Gebruik Ballonnen

Er zijn meerdere manieren om van lachgas te genieten. Je kunt het inhaleren uit een slagroomspuit of kookspray, maar wij raden een ballon aan in combinatie met een busje (of N₂O cracker) en een slagroompatroon.

Als je de ballon overslaat en direct inhaleert uit het patroon, kan dit je mond en luchtwegen bevriezen, wat kan leiden tot verwondingen. Bij het inhaleren van gas uit een patroon, is het ook lastig de snelheid te bepalen, wat betekent dat je wellicht een "overdosis" krijgt en flauwvalt. Dat moet je natuurlijk niet willen. Voor veilige en betrouwbare resultaten, gebruik je dus altijd een ballon.

Gerelateerd artikel

9 (Legale) Drugs Die Een Psychedelische Trip Veroorzaken

Blaas simpelweg wat lucht in de ballon, verbind de ballon aan je stikstofpatroon en vul de ballon met het gas. Zorg ervoor dat je de ballon zo afbindt dat er geen gas kan ontsnappen.

Adem in, plaats het uiteinde van de ballon in je mond, laat de inhoud geleidelijk vrij en inhaleer. Houd het gas een paar seconden in je longen, blaas uit op dezelfde manier als je met een joint zou doen en herhaal alles nog eens.

Ga niet te ver! Hoewel lachgas een apart gevoel van euforie opwekt, kunnen sommige mensen ook duizelig of misselijk worden.

WEES JE BEWUST VAN DE GEZONDHEIDSRISICO'S

WEES JE BEWUST VAN DE GEZONDHEIDSRISICO'S

Helaas leven we in een wereld waarin de meeste producten die een goed gevoel opwekken, ook een aantal gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Lachgas is hierop geen uitzondering. Het wordt echter wel beschouwd als een risicoarme stof, wat betekent dat het niet zo schadelijk is als andere stoffen.

Zoals reeds vermeld, kan stikstof bij sommige mensen ook leiden tot duizeligheid, misselijkheid en zelfs overgeven. 

Hier zijn een aantal andere gezondheidsrisico's van het recreatief gebruik van distikstofmonoxide:

 • Het gebruik direct uit het patroon kan je mond en luchtwegen bevriezen. Hierdoor kunnen ernstige verwondingen van bevriezing ontstaan in de mond, op de lippen en de stembanden.

 • Als je te veel stikstof inhaleert, kun je flauwvallen en het bewustzijn verliezen.

 • Het combineren van distikstofmonoxide met andere drugs verhoogt het risico op een bad trip.

 • Het gebruik van distikstofmonoxide als je verkouden bent, kan je slijmvliezen beschadigen. Dit kan oorpijn veroorzaken of, in ernstige gevallen, permanent gehoorverlies.

 • Regelmatig gebruik van stikstof kan een vitamine B12 tekort veroorzaken. Een gebrek aan B12 kan leiden tot neurologische problemen.

 • Het gebruik van stikstof dat niet goedgekeurd is als voedsel, of niet gemaakt is voor menselijke consumptie, kan extra risico's met zich meebrengen, hoewel dit niet 100% zeker is.

 • Door het inhaleren van stikstof kunnen er kleine metaaldeeltjes in je longen terechtkomen.

VOLG DEZE TIPS VOOR EXTRA VEILIGHEID

Tips Voor Extra Veiligheid

Deze basistips zijn speciaal ontworpen om de gezondheidsrisico's te minimaliseren die verbonden zijn aan het gebruik van lachgas:

 • Gebruik schoon gas, goedgekeurd voor levensmiddelen (zoals dat in slagroompatronen of crackers).

 • Gebruik stikstof altijd met de hierboven uitgelegde ballon methode. Consumeer stikstof nooit rechtstreeks uit een spuitbus of patroon.

 • Inhaleer nooit de gehele ballon. Consumeer de stikstof in kleine doseringen.

 • Adem eerst lucht in voordat je het gas inhaleert om te voorkomen dat je lichaam te weinig zuurstof binnenkrijgt.

 • Bewaar stikstof op een koele, donkere plaats. Stel de patronen nooit bloot aan extreme hitte of open vuur omdat ze kunnen en zullen exploderen, waarbij je mogelijk ernstige verwondingen oploopt.

 • Ga altijd zitten bij het gebruik van lachgas.

 • Mix stikstof nooit met andere stoffen, zoals alcohol of andere recreatieve drugs.

 • Gebruik geen lachgas als je zwanger bent.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken