Blog
Cannabis Tinctuur
6 min

Hoe Maak Je Cannabistinctuur? Stap-Voor-Stap Handleiding

6 min

In een wereld van BHO en superkritische CO₂-extractie staan cannabistincturen een beetje aan de zijlijn. Maar met deze oude extractiemethode maak je thuis hele krachtige formules. Kies voor alcohol met een hoog percentage of plantaardige glycerine om waardevolle cannabinoïden en terpenen uit je wiet te onttrekken.

Het maken van een cannabistinctuur is goedkoop en je kunt het eenvoudig thuis doen. Zeker vergeleken met bijvoorbeeld CO₂-extractie is het een simpel bereidingsproces. Toch kun je er hoogwaardige en krachtige producten mee maken. Voor een tinctuur condenseer je cannabinoïden en terpenen in een krachtige, goedkope en simpele formule, of je nu THC-rijke of CBD-rijke wiet gebruikt.

Wat is een cannabistinctuur?

Wat is een cannabistinctuur?

Het gebruik van tincturen gaat al duizenden jaren terug. Deze brouwsels benut men zelfs al sinds de uitvinding van gedestilleerde alcohol. Hele beschavingen, zoals de oude Egyptenaren, gebruikten alcohol om hun medicinale kruiden in te weken en de gewenste stoffen eruit te onttrekken. Ook Europese culturen benutten deze methode al honderden jaren om effectievere medicijnen te maken.

Ook tegenwoordig gebruikt men nog steeds tincturen om gewilde fytochemicaliën uit planten te onttrekken. Dit resulteert in geconcentreerde formules die meer voordelen bieden dan het rauwe plantenmateriaal op zich. In wezen zijn tincturen erg simpel. Het draait namelijk simpelweg om het weken van plantenmateriaal in alcohol, vaak gedurende enkele weken.

Alcohol werkt verrassend goed als oplosmiddel en kan alcohol-oplosbare fytochemicaliën uit plantenmateriaal halen. De resulterende oplossing is rijk aan moleculen. In het geval van cannabisplanten, zijn de meeste interessante chemicaliën in de harsrijke toppen ook in alcohol oplosbaar. Denk aan cannabinoïden, terpenen, wassen, flavonoïden en chlorofyl.

Wat zijn de voordelen van een cannabistinctuur?

Wat zijn de voordelen van een cannabistinctuur?

Waar zullen we beginnen? Cannabistincturen bieden een groot aantal indrukwekkende voordelen, waarmee ze voor thuiskwekers extreem nuttig kunnen zijn. Lees hieronder meer over de belangrijkste voordelen ervan.

2 advantage

Cannabistincturen zijn discreet

Met een tinctuur heb je een heel discrete manier om overdag cannabinoïden in te nemen. Je hoeft geen joint op te steken op de parkeerplaats in de lunchpauze of op het toilet te vapen. Blijf gewoon rustig achter je bureau zitten en druppel wat van je tinctuur onder de tong. Geen geur. Geen gedoe. Geen vreemde blikken.

Wil je nog heimelijker te werk gaan? Voeg dan wat druppels tinctuur toe aan je thermoskan met koffie of aan een flesje vruchtensap voor je het huis verlaat. Zo hoef je ook niet uit te leggen wat er in dat druppelflesje zit.

2 advantage

Cannabistincturen bieden snelle effecten

Je kunt een tinctuur oraal gebruiken of onder de tong druppelen. Als je de druppels direct inslikt, kies je voor de orale route. Het effect komt hierbij trager op, maar houdt wel langer aan. Door de druppels echter onder de tong te druppelen en daar in te laten werken, komen de cannabinoïden direct in de bloedbaan terecht. Dit noemen we ook wel sublinguale toediening. Het effect komt daarbij bijna onmiddellijk op.

Gerelateerd artikel

Waarom Een Sublinguale Cannabis-Tinctuur Geweldig Is

 

2 advantage

Cannabistincturen zijn gemakkelijk te doseren

In tegenstelling tot roken of het eten van edibles, weet je precies hoeveel tinctuur je per keer binnenkrijgt. Als je weet met hoeveel cannabis je begonnen bent en gebruikmaakt van de millimetermarkering op je pipetje, kun je vrij accuraat berekenen hoeveel THC of CBD je binnenkrijgt.

Gerelateerd artikel

Waarom Het Eten Van Wiet Sterker Is Dan Roken

 

2 advantage

Het maken van cannabistincturen is super gemakkelijk

Bovenop de genoemde voordelen, kun je zelf thuis heel gemakkelijk een tinctuur maken. Vul simpelweg een weckpot met cannabistoppen, bedek ze met een oplosmiddel en wacht enkele weken.

Kiezen tussen alcohol met een hoog percentage en glycerine

Kiezen tussen alcohol met een hoog percentage en glycerine

Als je een tinctuur maakt, kun je kiezen uit twee oplosmiddelen: alcohol en glycerine. Aan beide middelen kleven voor- en nadelen.

Sterke alcohol

Alcohol is het effectiefste oplosmiddel voor het maken van tincturen. Dit middel bindt zich doeltreffend aan cannabinoïden, terpenen en andere fytochemicaliën. Als je alcohol met een hoog percentage gebruikt, kun je de meeste gunstige moleculen uit je kostbare cannabistoppen halen.

Toch zijn er ook nadelen te noemen. Sommige gebruikers houden bijvoorbeeld niet van de smaak van alcohol in het eindproduct. Daarnaast is dit soort alcohol soms moeilijk te verkrijgen. Dit is afhankelijk van waar je woont. In sommige landen is de verkoop ervan beperkt.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Een Alcoholvrije Cannabis Tinctuur?

Glycerine

Plantaardige glycerine biedt een goed alternatief als je geen alcohol kunt vinden of het liever niet gebruikt. Deze heldere vloeistof wordt vaak gemaakt van soja-, kokos- of palmolie. Het is daarbij geurloos en smaakt zoet, wat de smaak van de tinctuur verbetert. Maar glycerine bindt zich niet zo effectief aan de fytochemicaliën in cannabis.

Er is echter ook een gulden middenweg: maak een tinctuur met zowel alcohol als glycerine om de absorptie te verbeteren. In dit geval laat je uiteindelijk de meeste alcohol verdampen, waardoor de tinctuur meer glycerine bevat.

Hoe maak je een cannabistinctuur?

Het is vast prettig te horen dat het maken van je eigen cannabistinctuur heel makkelijk is. Verzamel simpelweg onderstaande ingrediënten, volg de aanwijzingen en geniet van je cannabinoïde-rijke creatie!

Ingrediënten

 • 30g uitgeharde cannabistoppen
 • 480ml sterke alcohol of plantaardige glycerine

Benodigdheden

 • Wietgrinder
 • Bakpapier
 • Bakplaat
 • 2 weckpotten
 • Druppelflesjes
 • 2 koffiefilters
 • Kaasdoek
 • Maatbeker
 • Elastiekje
 • Kleine trechter

Werkwijze

Hoe Maak Je Cannabistinctuur: Werkwijze

Nu je alle ingrediënten en andere benodigdheden verzameld hebt, kun je aan de slag en je eigen tinctuur maken!

 1. Voordat je echter iets met cannabis bereidt, moet je eerst je wiet decarboxyleren. Dit chique woord beschrijft simpelweg het proces van het activeren van je wiet. Door je toppen op een bepaalde temperatuur te verwarmen, verander je het niet-psychotrope cannabinoïde-zuur THCA in het psychotrope THC (of CBDA in CBD, als je toppen met veel cannabidiol gebruikt).

  Voor het decarboxyleren van je wiet, vermaal je het eerst tot een grof poeder. Vervolgens verwarm je de oven voor op 110°C. Bedek de bakplaat met bakpapier en verdeel je gemalen wiet erover. Zet de plaat 30-45 minuten in de oven om de cannabistoppen te decarboxyleren. Als die tijd verstreken is, haal je de bakplaat weer uit de oven en laat je de wiet afkoelen.

 2. Doe de afgekoelde, gedecarboxyleerde wiet nu over in een weckpot. Voeg genoeg glycerine of alcohol toe, zodat alle gemalen wiet is ondergedompeld; dit komt vaak neer op 480ml. Sluit de pot af en zet deze 6-8 weken op een koele, donkere plaats. Hoe langer je het laat staan, hoe krachtiger het eindproduct wordt (tot op een bepaalde hoogte). Schud de pot elke dag gedurende een minuut. Dit helpt om de trichomen van het plantenmateriaal te scheiden.

 3. Na 6-8 weken kun je de tinctuur filteren en gebruiken. Span met het elastiekje een dubbele laag kaasdoek over de andere weckpot. Giet de tinctuur door het kaasdoek en verwijder zo het plantmateriaal.

  Maak nu de weckpot schoon die je hebt gebruikt voor het maken van de tinctuur. Leg twee koffiefilters over de opening van de schone pot en bevestig deze met het elastiekje. Giet de tinctuur door de filters. Deze tweede filtering verwijdert kleinere deeltjes plantenmateriaal, waardoor je een zuiverder eindproduct overhoudt.

 4. Bereid je druppelflesjes voor en vul ze met behulp van de kleine trechter. Bewaar ze tot gebruik op een koele, donkere plaats.

Hoe kun je je tinctuur met percolatie sterker maken?

Hoe kun je je tinctuur met percolatie sterker maken?

Heb je inmiddels wat ervaring met het maken van traditionele tincturen en wil je het bereidingsproces naar een hoger niveau tillen? Overweeg dan te kiezen voor percolatie. Met deze methode kun je de bereidingstijd aanzienlijk verkorten. Zeg maar gedag tegen een wachttijd van zes weken en hallo tegen een tinctuur binnen 48 uur!

Hoe voer je percolatie uit?

Deze methode is iets gecompliceerder dan de traditionele methode. Toch is het vrij simpel om tincturen te maken met percolatie in vergelijking met andere extractietechnieken. Als je genoeg ruimte hebt in de keuken, de juiste ingrediënten en het juiste glaswerk, kun je dit gemakkelijk thuis doen.

Ingrediënten

De ingrediënten voor het maken van tincturen met percolatie zijn hetzelfde als bij de traditionele manier. Je kunt met deze techniek echter geen glycerine gebruiken.

 • 30g uitgeharde cannabistoppen
 • 150ml alcohol met een hoog percentage

Benodigdheden

De volgende hulpmiddelen heb je nodig om het proces te versimpelen:

 • Laboratoriumstandaard met klem
 • Weckpot
 • Roestvrijstalen ventiel
 • Glazen kolom (of lege wijnfles van 1,5 liter)
 • Kom
 • Glazen druppelflesjes

Werkwijze

Wiet Decarboxyleren

Met betrekking tot de glazen kolom heb je twee keuzes. Je kunt er eentje kopen bij een laboratorium leverancier (wat behoorlijk duur kan zijn), maar je kunt ook een doorzichtige wijnfles van 1,5 liter gebruiken. Zaag de bodem af met een watergekoelde tegelzaag, bevestig het ventiel aan de flesopening en je hebt een functionele glazen kolom.

 1. Allereerst moet je je wiet natuurlijk vermalen en decarboxyleren. Volg hetzelfde proces als hierboven.

 2. Doe je wiet over in een schone kom. Voeg genoeg sterke alcohol toe om het te bevochtigen en opnieuw te hydrateren. Zet de kom 24 uur opzij en laat het plantenmateriaal uitzetten.

 3. Maak je glazen kolom of fles vast met de klem, met de hals naar beneden. Zet een weckpot onder het ventiel en sluit het ventiel af. Doe je wiet over in de kolom en voeg de rest van de alcohol toe.

  Je hebt nu twee opties. Heb je haast? Laat de tinctuur dan in de weckpot druppelen. Heb je genoeg tijd? Laat de tinctuur dan nogmaals 24 uur staan om het extract te versterken.

 4. Na het weken, open je het ventiel. Laat de tinctuur druppel voor druppel in de weckpot lopen. Dit proces duurt enkele uren. Als de pot vol is, kun je je glazen druppelflesjes met je zelfgemaakte tinctuur vullen. Houd een middag vrij om je tinctuur te testen en voor het eerst van het effect te genieten.

Tips en trucs voor het maken van cannabistinctuur

Gebruik druppelflesjes van miron-glas

De volgende tips helpen je om het effect van je tinctuur te verbeteren, de houdbaarheid te verlengen en het product zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

Gerelateerd artikel

Hoe Je Thuis Je Eigen Kruidentincturen Maakt

Idea%20(1)

Voeg je cannabistinctuur aan je favoriete drankjes toe

Hoewel sublinguale toediening sneller werkt, heb je meer flexibiliteit met de orale manier. Voeg druppels tinctuur toe aan soep, koffie, thee, sap of smoothies om de smaak iets prettiger te maken.

 

Idea%20(1)

Gebruik druppelflesjes van miron-glas

Druppelflesjes van miron-glas zijn blauw gekleurd. Dit glas helpt cannabinoïden en andere fytochemicaliën tegen het afbrekende effect van natuurlijk licht te beschermen. We raden altijd aan je tinctuur op een koele en donkere plaats te bewaren, maar deze flesjes helpen de inhoud te beschermen als je ze van die plek vandaan haalt.

 

Idea%20(1)

Ontdek jouw ideale dosering

We raden je aan met één druppel tinctuur onder de tong te beginnen. Neem daarna elke tien minuten nogmaals een druppeltje, totdat je het gewenste effect voelt. Zodra je een punt bereikt waarop je prettige sensaties ervaart, zonder overweldiging, dan heb je je ideale dosering gevonden. Schrijf deze hoeveelheid op en gebruik het als basis voor toekomstig gebruik.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken