Blog
Nieuw onderzoek: Maak morfine van suiker en water
2 min

Nieuw onderzoek: Maak morfine van suiker en water

2 min

Ga er maar even goed voor zitten, want het lijkt erop dat suiker heeft wat we nodig hebben.

Als het gaat om krachtige, medicinale pijnstillers, staan opiaten als codeïne en morfine bovenaan de lijst. Beiden worden gemaakt door gecompliceerde papaver extractie, wat onzuiverheden kan opleveren, die vervelende bijwerkingen kunnen veroorzaken. Daarom zijn deze pijnstillers zowel duur als gevaarlijk. Een pionierende groep wetenschappers denkt echter dat ze een nieuwe, goedkope en veilige manier hebben gevonden om opiaten te produceren. Je vraagt je wellicht af hoe? Met suiker en gist.

Je leest het goed! In nieuw onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Chemical Biology, is men van mening dat ze een manier hebben gevonden om in korte tijd grote hoeveelheden, pure, opiaten te produceren met behulp van suiker en gist. Het is een mogelijk gat in de markt voor de medische wereld, omdat de productietijd van maanden naar dagen wordt teruggebracht. En dat niet alleen: Op suiker gebaseerde gistextractie lijkt in theorie een veel schoner product op te leveren. "Dit werk zal de productie van nieuwe (pijnstillende) analgetica mogelijk maken, die veiliger en minder verslavend zijn," zei Kenneth Oye, co-auteur van de toelichting van het onderzoek en politiek wetenschapper bij MIT.

HOE SUIKER MORFINE WORDT

Over het algemeen zal de combinatie van suiker en gist alcohol opleveren. Maar met wat zeer slim brouw werk, en een overvloed van verschillende enzymen, is het mogelijk om niet het meest favoriete, giftige drankje ter wereld te maken, maar in plaats daarvan mogelijk levensveranderende medicijnen te creëren. Om een goed idee te krijgen hoe dit allemaal werkt, moet je je een systeem voorstellen met 15 niveaus. Onderaan staat suiker en bovenaan staan de vele, verschillende vormen opiaten. Elk niveau introduceert een ander enzym aan de mix en, als suiker erdoorheen passeert, wordt het omgezet in een steeds complexere verbinding.

De wetenschap weet al een tijdje dat gist en suiker het vermogen bezitten om opiaten te maken, maar konden tot nu toe het juiste enzym niet vinden om dit te laten gebeuren. Dit ongrijpbare enzym staat bekend als L-dopa en wetenschappers zijn niet in staat geweest een versie te vinden in een plant, dier of bacterie die samenwerkt met gist… tot nu toe. In 2014 ontdekte William DeLoache, hoofdonderzoeker van dit huidige onderzoek, dat een proteïne in de plant Mirabalis jalapa L-dopa omzet in een zeer fluorescerend pigment. Door deze omzettende proteïne te onttrekken, waren ze in staat dit te gebruiken als een marker, om soorten gist te vinden die L-dopa bevatten, waarmee ze het ontbrekende puzzelstukje voor suiker/gist opiaten creatie hadden gevonden.

Opgemerkt moet wel worden dat dit slechts theorie is. Er is nog niemand aan de slag gegaan om het spul te synthetiseren met slechts suiker en gist, maar iedereen is enthousiast over de mogelijkheid.

HET DILEMMA: JE EIGEN HEROÏNE BROUWEN

Natuurlijk brengt deze vooruitgang ook weer kopzorgen met zich mee, waarvan de grootste zorg natuurlijk misbruik is. Als het gemakkelijker wordt om opiaten te maken, zal het ook gemakkelijker worden drugs te maken die kunnen worden misbruikt. Om dit te bestrijden, zijn er plannen om stille DNA markers in de DNA van het gist te plaatsen, zodat autoriteiten de productie kunnen traceren en alleen laboratoria en erkende wetenschappers ermee kunnen werken. Het delen van het gist zal waarschijnlijk illegaal worden.

Ondanks het potentieel voor misbruik, wegen de voordelen hier zwaarder dan de nadelen. Het is een geweldige vooruitgang en toont maar weer eens de kracht van scheikunde aan. Suiker in opiaten veranderen is geen kleine onderneming! Het kan een ware revolutie teweegbrengen op de markt van voorgeschreven pijnstillers, waardoor het het aantal sterfgevallen door medicatie, momenteel hoger dan illegale drugs, enorm kan worden teruggedrongen. Wie weet opent het de deur naar een hele nieuwe manier van medicijnproductie!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken