Blog
Top 10 Planten Voor Vlinders
3 min

Top 10 Planten Voor Vlinders

3 min

Droom je ervan om meer vlinders in je tuin te zien? Maak die droom dan realiteit. In dit artikel behandelen we tien plantensoorten die je helpen om deze gevleugelde schoonheden aan te trekken. Deze planten lokken niet alleen vlinders, maar geven je tuin ook kleur. Daarnaast bieden ze talloze andere voordelen voor je tuin en omringende planten.

Vlinders, van de kleine vos tot de atalanta, zijn zeer kleurrijke verschijningen die je tuin enorm kunnen opfleuren. Maar is het gewoon een kwestie van geluk hebben als deze gevleugelde schoonheden je tuin bezoeken? Nee, niet helemaal. Er bestaan namelijk talloze soorten planten en bloemen die heel aantrekkelijk zijn voor vlinders. En naast het feit dat vlinders prachtig zijn, spelen ze een belangrijke rol in de bestuiving. Ook bieden ze natuurlijke ongediertebestrijding tegen kleinere insecten die je geliefde planten ernstig kunnen beschadigen. Met dat in gedachten stelden we een lijst samen met de top 10 planten die je moet overwegen als je meer vlinders in je tuin wilt verwelkomen.

1. Hyssop

Hyssop

De bescheiden hyssop (Hyssopus officinalis) is een fraaie paarse plant die tot de muntfamilie behoort. Hyssop groeit van oudsher in Zuid-Europa en het Midden-Oosten. Eenmaal in bloei, trekt de plant een hoop vlinders aan, maar niet alleen deze beestjes hebben interesse in hyssop. Het is namelijk bekend dat ook hommels en bijen deze plant erg aantrekkelijk vinden. Het beste van alles is dat je niet lang hoeft te wachten, want hyssop groeit erg snel. De ontwikkeling van de plant duurt slechts enkele maanden.

2. Korenbloem

Korenbloem

Met een overvloed aan paarse, blauwe, roze en witte kleuren is de korenbloem echt een aanwinst in je tuin. Deze bloemen groeien snel en zijn makkelijk te telen en verzorgen. Bovendien lokken ze niet alleen vlinders naar je tuin, maar ook andere nuttige insecten, waaronder bijen. Je kunt korenbloem direct in de grond of in potten telen, maar zorg wel dat de plant aan het einde van de lente en de vroege zomer voldoende zon ontvangt om geweldige resultaten te verzekeren.

3. Vlinderstruik

Vlinderstruik

De vlinderstruik (Buddleja davidii) heeft een heel toepasselijke naam! Deze struik zit boordevol nectar en is daarmee bijzonder populair bij volwassen vlinders. Als je een trefzekere manier zoekt om wat vlinders in je tuin te lokken, kun je waarschijnlijk het beste met deze plant beginnen! Zaai je zaden in het late voorjaar buiten in vochtige, goed doorlatende aarde, geef ze de daaropvolgende maanden wat liefde en verzorging en je beloning bestaat uit een gigantische struik. De vlinderstruik kan namelijk wel 4 meter hoog worden. Als ruimte echter een probleem is, kun je de afmetingen beperken door de plant op tijd te snoeien.

4. Lavendel

Lavendel

Lavendel (Lavandula angustifolia) is misschien wel een van de meest herkenbare kruiden ter wereld en staat bekend om de aangenaam zoete en bloemige geur. Bovendien zijn vlinders er dol op. Lavendel is een robuuste en veerkrachtige plant om je tuin mee te verrijken. Zelfs in handen van de meest onervaren tuinders groeit deze plant vrij moeiteloos. Kweek lavendel rond mei op en geniet aan het einde van de zomer van de fraaie vlinders die deze plant met regelmaat bezoeken om het pollen te verzamelen.

5. Coreopsis tinctoria

Coreopsis Tinctoria

Coreopsis tinctoria, ook bekend als Coreopsis Red, is een kleurrijke bloem die geschikt is voor hobbykwekers en ervaren telers. De taaie, robuuste plant is niet alleen een lust voor het oog, maar is ook bijzonder ongecompliceerd en groeit makkelijk. Het telen van Coreopsis tinctoria is een goede manier om de hoeveelheid vlinders en bijen in je tuin te verhogen. Start de zaden rond maart op en aanschouw hoe deze meerjarige plant de komende maanden je tuin van kleur voorziet.

6. Spoorbloem

Spoorbloem

De volgende op de lijst is de spoorbloem: een snelgroeiende, overblijvende plant die bestand is tegen de droogste omstandigheden, waaronder ook een droge, kalkrijke bodem. Woon je in een warm, droog klimaat en wil je je tuin aantrekkelijker maken voor vlinders? Dan is de spoorbloem waarschijnlijk een goede keuze. Deze sterke plant kun je in de herfst of lente planten, vraagt nauwelijks onderhoud en over het algemeen hoef je ook niet te snoeien.

7. Klimplanten

Klimplanten

Begint je tuin al aardig vol te raken en heb je geen ruimte meer in je borders? Geen zorgen, want voor deze klimplanten is er altijd wel plek. Dit zaadmengsel is perfect om rondom een trellis zaaien of om een tuinhek met een heuse kleurenpracht te versieren. Deze planten moet je eerst in potjes opstarten. Wanneer ze dan de hoogte inschieten, plant je ze uit rondom een trellis of hek. Zoek een geschikte plaats voor deze aromatische en kleurrijke klimplanten en laat die vlinders maar komen!

8. Bloemenmix voor vlinders

Bloemenmix Voor Vlinders

We hebben al veel individuele planten genoemd die vlinders naar je tuin lokken, maar met deze zadenmix maak je het jezelf wel heel gemakkelijk. Deze speciaal samengestelde mix bevat zaden van verschillende levendige bloemensoorten die kleur toevoegen aan je terras en vlinders aantrekken. De bloemen gedijen in de volle zon en groeien in allerlei omgevingen. Kiem de zaden in het voorjaar binnen en zet de planten in de zomer buiten, direct in de tuin of in vrolijke hangpotten.

9. Vergeet-mij-nietje

Vergeet-Mij-Nietje

Deze onvergetelijke bloem, bekend onder de Latijnse naam Myosotis alpestris, heeft een prachtige blauwe kleur die elke tuin van kleur voorziet. Verwen deze plant met vochtige, maar goed doorlatende aarde en een schaduwrijke plek en ze zal je met een kleurrijke bloemenpracht belonen. Je kunt de zaden in juli direct in de aarde stoppen, waarna de bloemen de rest van het jaar groeien. En niet alleen jij geniet ervan, maar ook de vlinders!

10. Wilde bloemenmix

Wilde Bloemenmix

Deze wilde bloemen zadenmix bevat meerjarige en eenjarige planten om aan de wensen van alle tuinders te voldoen. Verspreid deze zaden in de lente en laat ze de rest van de zomer in de volle zon bloeien. Uiteindelijk ben je getuige van een heuse kleurexplosie, enkele van de lekkerste aroma's en een hoop vlinders in je tuin. Wat wil je nog meer? Deze zadenmix verandert elke tuin in een bijna magische omgeving. Als je slechts een pack zaden op deze lijst kiest, moet je deze wilde bloemen zeker in overweging nemen.

Ervaar het vlindereffect

Nee, we hebben het niet over de chaostheorie! Wat we wel bedoelen, is dat je de hoeveelheid vlinders in je tuin gemakkelijk kunt verhogen door de bovenstaande bloemen, kruiden en struiken in je tuin te planten. Zodra je het zware werk gedaan hebt en je planten er netjes en verzorgd bij staan, is het tijd om achterover te leunen en te genieten van al het leven in je tuin. We beloven je dat al je bloed, zweet en tranen worden beloond. Wil je vandaag nog beginnen? Haast je dan naar de Zamnesia Plantshop en maak je keuze uit deze, maar ook vele andere, geweldige zaden!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Plantshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken