Blog
Top 10 Sierplanten Om Binnen Te Kweken
5 min

Top 10 Sierplanten Om Binnen Te Kweken

5 min

Met het uitgebreide aanbod van sierplanten voor binnen komt iedere kweker aan zijn trekken, hoeveel ervaring je ook hebt. Houd het zo simpel mogelijk of daag jezelf uit. Je wordt hoe dan ook beloond met waanzinnige planten die je trakteren op verleidelijke geuren, om nog maar te zwijgen over het plezier van het proces.

Als je zelf planten opkweekt, geeft dat veel voldoening. 's Morgens wakker worden en zien dat er een nieuw blad of nieuwe bloem bij is gekomen, bezorgt je een bijna magisch gevoel. Daarnaast is het ritueel van het verzorgen van planten heel prettig om te ontspannen. Elk moment is gewoon wonderlijk bij het tuinieren.

Gelukkig kan iedereen hiervan genieten, ongeacht je omgeving of ervaring. Hieronder bespreken we de beste tien sierplanten om thuis te kweken!

Waarom zou je planten binnen kweken?

Waarom Zou Je Planten Binnen Kweken?

Sierplanten zijn niet alleen ter decoratie; ze zijn ook goed voor je mentale en fysieke gezondheid.

Zelfs onderzoek suggereert dat het verzorgen van planten therapeutisch is. Zo kan het je helpen om stress en angst te verlichten, je stemming en productiviteit te bevorderen, je concentratie te verbeteren en je creativiteit te stimuleren. Bovendien werken planten als natuurlijke luchtfilters. Ze absorberen giftige stoffen, produceren zuurstof en verhogen de luchtvochtigheid in huis. Daarnaast kunnen ze privacy bieden, een anders steriele ruimte tot leven wekken en geluid dempen.

Misschien denk je dat het kweken van planten veel tijd en ruimte kost. Maar geen zorgen, want je kunt eigenlijk in elke omgeving wel een plant kweken. Bijvoorbeeld op je vensterbank, je balkon, de keukentafel en zelfs bovenop een kastje!

Ontdek hieronder onze top 10 om wat inspiratie op te doen. Geloof ons als we zeggen dat sierplanten in je huis de moeite meer dan waard zijn.

Gerelateerd artikel

Top 10 Bloemen Om Dit Voorjaar Te Zaaien

Top 10 sierplanten om binnen te kweken

Top 10 Sierplanten Om Binnen Te Kweken

Ben je al nieuwsgierig? Goed zo! We staan te popelen om je voor te stellen aan tien geweldige planten. Sommige maken indruk met hun bijzondere uiterlijk, terwijl andere een verleidelijke geur verspreiden.

Heb je bepaalde voorkeuren? Wil je bijvoorbeeld een gemakkelijk te kweken plant of ga je liever een uitdaging aan? Hoe dan ook vind je hieronder wat je zoekt. Maak je klaar voor een waanzinnig avontuur!

1. Kaaps viooltje

Kaaps Viooltje

Deze populaire kamerplant ontwikkelt mooie bloemen in verschillende kleuren, waaronder violet, blauw, mauve, roze, rood en wit. Het verbazingwekkende is dat dit plantje maandenlang onafgebroken bloeit, het hele jaar door! Perfect voor iedereen die wat kleur in huis wil halen.

Kaaps viooltje is een compacte plant die graag indirect zonlicht krijgt. De plant gedijt in een warme, vochtige omgeving, dus je kunt haar ook prima in de badkamer of keuken zetten. Geef regelmatig water en voeding en je Kaaps viooltje dankt je met een overvloed aan prachtige bloemen.

Kun je er geen genoeg van krijgen? Neem stekken van je plant om nieuwe planten op te kweken! Superleuk!

2. Peperomia (Dwergpeper)

Peperomia (Dwergpeper)

Als je op zoek bent naar iets extravagants om de boel wat op te fleuren, maar niet veel ruimte hebt, dan is de dwergpeper iets voor jou.

Deze sierpeper kun je van februari t/m oktober in een zaaibakje of bloempot kweken. De plant prefereert een temperatuur van rond de 20°C en moet bij een hoogte van ongeveer 8-10cm verpot worden.

De vruchten van deze planten zijn heel interessant. Ze verkleuren namelijk van lichtgeel naar paars en oranje, waarna ze hun klassieke rode kleur krijgen.

In theorie zijn de pepers eetbaar, maar ze hebben nauwelijks smaak en zijn daarmee niet echt geschikt voor consumptie. In plaats daarvan kun je beter gewoon van hun fraaie uiterlijk genieten.

3. Citroeneucalyptus

Citroeneucalyptus

Deze makkelijk te kweken plant is perfect voor beginners. Citroeneucalyptus verdraagt droogte en lichte vorst met gemak, maar heeft wel regelmatig water nodig.

Het kleine boompje heeft een toepasselijke naam en produceert sterk naar citroen geurende bladeren, waardoor je zintuigen heerlijk geprikkeld worden.

Citroeneucalyptus houdt van volle zon. Zorg dat de aarde matig vochtig blijft, vooral in het begin, en verrijk deze af en toe met natuurlijke meststoffen. De plant gedijt echter ook in arme aarde en is elegant, winterhard, aantrekkelijk en robuust. Al met al dus een zeer tolerante en heerlijk geurende kamerplant!

4. Chrysant

Chrysant

Deze plant is ook wel bekend onder de Latijnse naam chrysanthemum en verrijkt je huis met charmante, speelse vormen en kleuren. De bloemen kunnen variëren van veelbloemige 'pompons' tot open bloemen. Ook de kleur kan verschillen, van roze tot rood, oranje en paars, maar ook geel en klassiek wit zijn mogelijk.

Met hun prachtige uiterlijk vallen ze zeker in de smaak, en daarbij zijn ze ook nog eens makkelijk te verzorgen. Chrysanten houden van een warme, beschutte plek met veel zonlicht. Ook hebben ze het liefst vruchtbare aarde met een goede drainage. Zoek gewoon een geschikte plek, geef je planten regelmatig voeding en water, en bescherm ze tegen vorst. Supersimpel!

5. Christusdoorn

Christusdoorn

Christusdoorn (Euphorbia milii) kan het hele jaar door bloeien en produceert kleine groene bloemen, omringd door opvallende witte, rode, oranje, gele of roze schutbladeren.

Kijk wel uit met deze plant als je huisdieren of kinderen hebt, want deze mooie vetplant is giftig voor mensen en dieren. Bescherm je handen tijdens het verpotten tegen de stekels en het sap.

De Christusdoorn staat graag (gedeeltelijk) in de zon en groeit het beste in aarde met een goede drainage. De temperatuur in je woonkamer zal voor deze plant ideaal zijn. Als het op water aankomt, is de Christusdoorn erg vergevingsgezind, maar laat de plant niet in een plas water staan!

6. Sierasperge

Sierasperge

De sierasperge of 'asparagus' is geen varen, maar ziet er wel zo uit. De plant behoort tot de leliefamilie en komt oorspronkelijk uit de bossen van zuidelijk Afrika, en is ideaal als je wat weelderig groen in huis wilt halen. Bovendien zijn de tere bladeren heerlijk zacht.

De sierasperge is een sterke plant die nauwelijks aandacht vraagt. Zet de plant op een ietwat vochtige plek, uit de buurt van direct zonlicht en geef regelmatig water.

7. Roos

Roos

Rozen behoeven eigenlijk geen introductie.

We zijn dol op op deze zonminnende plant en met de juiste verzorging heb je er jaren plezier van.

Plant rozen in rijke aarde met goede drainage en houd deze voortdurend vochtig. Voor de beste resultaten moet je rozen elk jaar snoeien. Ook moet je uitgebloeide bloemen verwijderen om nieuwe bloei te stimuleren.

Rozen bloeien in de zomer, maar veel soorten produceren tot in de herfst nieuwe bloemen. Een bijzonder fraai gezicht, een beetje zoals een ontluikende liefdesrelatie!

8. Luciferplant

Luciferplant

De luciferplant kent veel synoniemen, zoals 'Mexicaanse sigarenplant' en 'Luciferfuchsia'. De botanische naam van deze kamerplant is echter 'Cuphea ignea'. Deze rijk bloeiende en gevoelige plant gedijt goed in een tropisch klimaat, want hij komt van oorsprong uit Mexico en Jamaica. Maar maak je geen zorgen, dit kun je thuis gemakkelijk nabootsen.

De felrode bloemen hebben witte en zwarte uiteinden die doen denken aan een brandende sigaar. Bovendien is 'ignea' het Latijnse woord voor vuur.

Zaai de zaden van januari t/m mei in een kiempotje. Zorg daarbij voor een temperatuur van ongeveer 20°C. Houd de aarde vochtig. Met een plantenspuit moet je regelmatig water gemengd met een bladvoeding toedienen. Bedek de pot na het sproeien met huishoudfolie. Dit voorkomt dat de aarde uitdroogt; het is tenslotte de bedoeling om een lekkere tropische omgeving te creëren.

Verwijder de huishoudfolie wanneer de eerste sprietjes verschijnen. Als de planten 8-10cm hoog zijn, kun je ze verpotten.

Zodra ze zijn gestopt met groeien, kunnen luciferplanten bijna het hele jaar door bloeien. En als je ze bij een open raam of op een balkon zet, trekken hun bloemen allerlei vlinders, bijen en andere leuke en nuttige bestuivers aan!

9. Jasmijn

Jasmijn

Dit is een beauty van een plant. En dan heb je de bloemen nog niet geroken!

Jasmijn kan in de zomer of de winter bloeien. Zodra ze bloeit, kun je een zoete, kenmerkende, maar bescheiden geur ruiken die je misschien wel kent van kruidenthee.

Jasmijn kan verschillende kleuren bloemen ontwikkelen, waaronder wit, geel of rood.

De plant staat het liefst op een zonnige, warme, beschutte plek in vochtige aarde met een goede drainage. Jasmijn is bovendien een klimplant, dus zorg voor wat ondersteuning met draad of een trellis. Als je een plekje voor deze plant kiest, bedenk dan eerst waar je het liefst van de aroma's wilt genieten.

10. Kruidje-roer-mij-niet

Kruidje-Roer-Mij-Niet

Mimosa pudica, beter bekend als 'Kruidje-roer-mij-niet', staat bekend om de intrigerende bewegingen van haar bladeren. De kleine haartjes op de blaadjes reageren namelijk op aanraking, temperatuur en beweging. Als ze geactiveerd worden, vouwen ze zich naar binnen. Dat doen ze 's nachts trouwens ook.

Als je een kamerplant zoekt om urenlang naar te kijken, is dit er echt een voor jou.

Ondanks de gevoelige bladeren is kruidje-roer-mij-niet een robuuste plant die nauwelijks onderhoud vraagt. Ze groeit eerst omhoog en vervolgens zijwaarts. Kweek je uit zaad? Kiem de zaden dan in de lente. Gebruik leemachtige, goed doorlatende aarde en kies een plaats met direct zonlicht of gedeeltelijke schaduw.

De paarse of roze bloemen van kruidje-roer-mij-niet bloeien in de zomer en gaan nooit vervelen.

Kies je favoriete planten vandaag nog

Ben je ook van mening dat het kweken van planten ontzettend leuk is? We zijn het helemaal met je eens. Daarom vind je in de Zamnesia Plantshop alles wat je nodig hebt om van start te gaan. Kies je favoriete plant(en) vandaag nog en begin met zaaien. Zo geniet je deze zomer en nog lang daarna van het geweldige visuele en aromatische spektakel dat sierplanten in huis bieden.

Zamnesia
Zamnesia
Zamnesia is expert in alles omtrent wiet en psychedelica. Door specialistische kennis te combineren met diepgaand onderzoek, creëert Zamnesia continu hoogwaardige content. Zamnesia is daarmee dé deskundige op het gebied van geestverruimende middelen.
Plantshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken