Blog
Huisgemaakte absint
3 min

Thuis Absint Maken Met De Starter Kit

3 min
Headshop Products

Het gebeurt niet veel dat een drankje zoveel stof doet opwaaien. Na een algeheel verbod van tientallen jaren, en in verband gebracht met meerdere sterfgevallen. Is absint werkelijk zo sinister als men beweerd?

De oorsprong van absint is gehuld in een groene mist van moord, geheimzinnigheid en geestverruimende fabeltjes. Daardoor wordt vaak gedacht dat het alleen een drankje is voor echte waaghalzen. Het simpele feit is dat het ondanks een roerige geschiedenis niet gevaarlijker is dan enig ander drankje wat heden ten dage alom verkrijgbaar is. Nu het algemeen verbod op absint is opgeheven, begint ook iets van het stigma rondom onze fee "Green Fairy" te verdwijnen. Met het verdwijnen van zo'n stigma is het nu de tijd om dit beruchte groene drankje eens te proberen.

Mocht je dankzij het louche verleden van absint aarzelen, sta ons dan toe enkele van deze mythes te ontkrachten. We onderzoeken de geschiedenis van absint, de effecten (hallucinatie niet meegerekend) en hoe je, gewoon thuis, van zo'n drankje kunt genieten.

KORTE GESCHIEDENIS VAN ABSINT

Absint is zijn opspraak-makende levensreis aan het eind van de achttiende eeuw begonnen, en werd uitgevonden door Pierre Ordinaire, een Franse arts. Zijn bedoelingen waren oprecht, hij gebruikte het extract van de alsem-plant om een geneeskrachtig drankje te produceren. Zoals zo veel goedbedoelde voornemens in het leven, kan het uiteindelijke resultaat wel eens tegenvallen.De commerciële productie begon in 1797 toen het van Mr. Orinaire werd overgenomen. Een man, genaamd Major Dubied en zijn schoonzoon begonnen het in Zwitserland te produceren. Het succes liet niet lang op zich wachten nadat Major Dubied het drankje naar Frankrijk begon uit te voeren. De productie werd aan het begin van de achttiende eeuw al flink opgeschroefd.

Absinthe history

Zo rond 1850 was onze groene fee doorgedrongen tot de mainstream elite. Overal vielen de aristocraten in katzwijm voor het verleidelijke felgroene drankje. Dichters, schrijvers, en kunstenaars in heel Frankrijk gebruikten vaak absint op jacht naar creatieve inspiratie. Het was slechts een kwestie van tijd voordat de grote massa zich er op stortte. Nu het als creatieve oppepper was aanvaard, werd het vervolgens beschouwd als een borrel die je gedurende de hele dag kan drinken. Nu terugkijkend, is het niet moeilijk te begrijpen dat een drankje met een alcoholpercentage tussen de 55%-75% (110 to 144 proof) voorbestemd was om voor gedonder te zorgen.

Aan het begin van de jaren 1900 lag er een algeheel verbod op de loer. De vrije en makkelijke verkrijgbaarheid van zo'n krachtig drankje werd in verband gebracht met een aantal doden en incidenten. Door de verhitte verhalen over hallucinaties na het drinken van absint, begon de overheid zich zorgen te maken over een epidemie. In Amerika en andere landen werd het drankje per direct verboden. De productie, het gebruik, en het in bezit hebben was nu illegaal.

Op dit punt dient opgemerkt te worden dat er een bijzonder vermaard incident, waarvan vaak gedacht wordt dat het de balans naar de kant van de beruchte ban heeft doen omslaan, er was een man genaamd Jean Lanfray bij betrokken. Mr. Lanfray had zijn hele familie uitgemoord terwijl hij, naar het schijnt aan het hallucineren was na het nuttigen van absint, later werd bekend dat hij niet alleen absint had gedronken, maar ook grote hoeveelheden andere sterke drank. Het was feitelijk gezien de grote hoeveelheid alcohol die hij genuttigd had die hem ertoe heeft aangezet zijn familie te vermoorden en niet, zoals destijds werd verondersteld, de hallucinogene uitwerking van absint. Technisch gezien was absint hier niet voor verantwoordelijk.

DE EFFECTEN VAN ABSINT

GABA Thujone

De kern van de zaak. Is het veilig om absint te drinken nu het verbod al enige tijd is opgeheven? En wat gebeurd er vervolgens met je? Bij de traditionele distillatie wordt gebruik gemaakt van anijs, venkel en alsem, waarbij de alsem tot boosdoener werd aangewezen als dader waardoor de natie in een rijk van hallucinaties veranderde. Om preciezer te zijn, het was de chemische verbinding thujone, een bestanddeel van de alsem, wat de hoofdschuldige was. Thujone veroorzaakt het blokkeren van GABA (Gamma-aminobuteric acid) GABA blokkeert receptoren in de hersenen, die stuiptrekkingen tot gevolg kunnen hebben, met de nadruk op kùnnen. Maar zelfs voordat het gedestilleerd wordt bevat alsem een minieme hoeveelheid thujone. Na het destilleren bevat het zelfs nog minder thujone. Voor mensen is dit ongevaarlijk. En zelfs voordat de thujone een risico zou kunnen vormen ben je al dood door alcoholvergiftiging. Dit toont aan dat je gewoon van absint, en haar unieke aroma, kunt blijven genieten.

ZELF ABSINT MAKEN

Video: Hoe Maak Je Je Eigen Absint?

Nu alle onbenullige twijfels over absint die je nog mocht hebben zijn weggenomen, is het tijd om zelf het heft in eigen hand te nemen. Hoe zouden we dat beter kunnen doen dan je een kit aan te bieden, waarmee je gewoon thuis absint kunt maken. Voor iedereen die graag eens absint zou willen proberen is deze kit een uitgelezen kans. Zonder het risico te lopen weer een drooglegging te veroorzaken!

DE KIT BEVAT:

  • Kruiden en specerijen die thujone bevatten, en voor de typische absint-smaak zorgen.
  • Absint cocktail- en long-drinkrecepten.
  • Een flink etiket voor je absintfles.
  • Een absintlepel om, net als op de traditionele wijze, de gesmolten suiker in het glas met absint te laten druppelen.
  • Recept voor absint.
  • Gebruiksaanwijzing voor absint-genot (belangrijk)
  • Een bewaardoos om de kruiden vers te houden

RECEPT

(1 kit is goed voor 1 liter absint)

1. Doe de geleverde absint-bladeren in een fles wodka met een hoog alcoholgehalte.

2. Verwijder de bladeren na 12-24 uur (hoe langer, hoe sterker de geur en de smaak).

3. Voeg de rest van de ingrediënten toe.

4. 5 tot 7 dagen laten rusten en filteren om de kruiden te verwijderen.

5. Plak de sticker op een fles naar keuze.

HOE JE HET BESTE VAN DE ABSINT GENIET

1. Plaats de speciaal daarvoor ontworpen lepel samen met een suikerklontje bovenop je favoriete absint-glas.

2. Laat 20-30ml absint over het suikerklontje in je glas druppelen.

3. Steek het suikerklontje aan; door de absint zal het eenvoudig flamberen.

4. Laat de suiker branden tot het is gekarameliseerd.

5. Voeg 2-3cl koud water toe.

Nu is het tijd om rustig achterover te leunen en je door de unieke smaak en aroma mee op reis te laten nemen. Een reis vol intrige, geheimzinnigheid en verdachte moorden. Een smoezelig verleden, uitsluitend veroorzaakt door speculatie en angst, een betoverende fee, "Green Fairy" of "de Groene Fee", voor jou en mij.

Absint glas met suikerklontjes

 

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammy, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Headshop Products
Zoeken in categorieën
of
Zoeken