Blog
Top 10 Toepassingen voor Hennep: Een revolutionaire plant | Deel 1
10 min

Top 10 Toepassingen voor Hennep: Een revolutionaire plant | Deel 1

10 min
Facts News

Hennep is een eenvoudig te kweken en hernieuwbare bron die gewoon wacht te worden benut. De plant heeft werkelijk revolutionaire mogelijkheden, waarmee eenvoudig een groot aantal huidige, niet duurzame, industriële praktijken en producten kunnen worden ve

Hennep wordt vaak Gods cadeautje aan de mensheid genoemd en de voordelen van deze fantastische plant zijn gemakkelijk te zien. Hennep heeft brede, praktische toepassingen als een duurzame en hernieuwbare bron die invloed heeft op bijna elke grote industrie. Echter, dankzij tientallen jaren propaganda en onjuiste informatie, krijgt hennep nog steeds niet de verdiende aandacht.

Gerelateerd verhaal

Top 10 Toepassingen voor Hennep: Een revolutionaire plant | Deel 2

 

Hennep, cannabis en marihuana, wat is het verschil?

In feite zijn hennep en cannabis exact dezelfde plant. Het enige verschil is dat hennep werd gekweekt om de laagst mogelijke hoeveelheid cannabinoïden te bevatten, terwijl cannabis werd gekweekt om de hoogst mogelijke hoeveelheid cannabinoïden te bevatten. Zowel hennep als cannabis zijn onderdeel van hetzelfde Cannabis Sativa geslacht van de Cannabaceae familie. Hoewel ze vaak als twee verschillende planten worden beschouwd, zijn ze in feite slechts verschillende rassen van dezelfde plant.

Bij de kweek, kan de energie van de plant worden gericht op ofwel het produceren van een overvloed aan vezels voor industriële toepassing, of het produceren van grote toppen voor medicinaal en recreatief gebruik. Maar de plant kan niet allebei produceren met dezelfde opbrengst. Als een resultaat hiervan, zelfs vanuit een kweek oogpunt, is het logisch om soorten te ontwikkelen met verschillende eindproducten in gedachte. Maar hennep en cannabis zijn beiden verschillende entiteiten geworden, vanwege de psychoactieve aard van haar geliefde bloemen.

Hoewel velen geloven dat de toepassingen en kweek van hennep heeft geleden door het verbod op cannabis, geloven anderen dat het precies andersom was. De waarde van hennep als een superieur rauw materiaal werd al vroeg herkend en heeft inderdaad vele toepassingen gevonden in de industrie. In feite was de plant te mooi om waar te zijn; het werd in die tijd een serieuze concurrent in de nog steeds groeiende chemische industrie. Ook maakte de olie industrie zich grote zorgen over de winst, toen ze te maken kregen met de superieure vezels van de hennepplant. Om de dominantie van synthetische vezels en op benzine gebaseerde brandstof en plastic te waarborgen, moest de plant worden verbannen. De psychoactieve effecten kwamen goed van pas, maar deze waren wellicht niet de voornaamste reden voor het cannabis verbod.

Hedendaagse juridische status

De juridische status van hennep varieert van land tot land en daarnaast worden de wetten constant veranderd. Onlangs werd een nieuwe wet aangenomen in de VS, die de kweek van hennep voor onderzoeksdoeleinden toestaat en sommige staten staan zelfs hennepteelt toe voor industriële toepassingen. Maar in de VS is het op federaal niveau nog steeds niet legaal om hennep vrij te kweken.
Aan de andere kant zijn Europa en China veel meer liberaal als het om hennep gaat. China is de grootste producent van hennep ter wereld, maar kleinere plantages bestaan ook in heel Europa, waar Frankrijk op dit moment de grootste hoeveelheid industriële hennep produceert.

10.000 toepassingen die wachten te worden benut

Juist nu, in een tijd waarin het milieu wereldwijd wordt aangetast en vernietigd, is het onvergeeflijk dat men zich niet richt op hennep. Verblind door hebzucht en onwetendheid, stellen politici nog steeds geen juridisch kader vast, waarin de toepassingen van hennep volledig kunnen worden benut. Als beleidsmakers zich daadwerkelijk eens zouden verdiepen in de voordelen van de plant, zouden ze ontdekken dat veel van onze problemen met hulpbronnen met hennep kunnen worden opgelost. Nu het wereldwijde klimaat rond marihuana verandert, maakt hennep gelukkig ook een opleving mee. We kunnen alleen maar hopen dat de grote verschuiving naar een op hennep gebaseerde economie snel komt, omdat het tijd wordt dat we volledig gaan waarderen wat hennep biedt. Hier zijn de 10 meest interessante toepassingen voor hennep:

1. Voedsel en drank

Hemp

Hennep werd vroeger gebruikt als bron van levensonderhoud (en in delen van Rusland en Azië gebeurt dit nog steeds). Het voedsel dat van de zaden kan worden gemaakt is perfect uitgebalanceerd voor menselijke consumptie.

Van alle eetbare planten op onze planeet (en dat zijn er meer dan 3 miljoen), kan er geen een voldoen aan de voedingswaarde van hennepzaden, met hun perfecte balans aan aminozuren, oliën en vetzuren. 65 Procent van de eiwitten in hennep bestaan uit de zogeheten Globuline estedin, die alle eiwitten leveren die ons lichaam nodig heeft. Eiwitten die worden gebruikt om anti-lichamen aan te maken en die helpen de opname van voedingsstoffen te maximaliseren, organen te onderhouden en zelfs spieren op te bouwen. Hennep is zo geschikt voor de behoeften van het menselijk lichaam dat vele gezondheidswerkers en persoonlijke trainers het beschouwen als een supplement die superieur is aan elk ander proteïne poeder.

Hennep bevat ook een groot deel gezonde vetzuren, die worden gebruikt om weefsel in onze bloedsomloop, zoals bloedvaten en slagaders, te onderhouden. Deze vetzuren houden trouwens ook onze ogen, haar en huid gezond. En dan hebben we het niet eens over de vitaminen, mineralen en fytosterolen die hennepzaad bevat.

Dat is de kracht van hennepzaad. Onderzoeker R. Lee Hamilton, een beroemde biochemicus, ziet hennep als het antwoord op de honger in de wereld en als een kans om een super gezondheid te bereiken. Hij zei: "Het idiote verbod op de meest waardevolle plant op aarde, cannabis hennep, moet wijken op verzoek van het volk."

De krachtige, voedzame en immuunsysteem ondersteunende eigenschappen hebben velen in de wetenschappelijke wereld overtuigd dat cannabis een grote slag kan slaan in het oplossen van de honger in de wereld. Geschat wordt dat 60 procent van de kinderen, die in derde wereld landen worden geboren, een hongerdood zullen sterven voordat zij vijf jaar oud zijn. Hennepzaad zou zomaar de oplossing kunnen zijn. Daarnaast is hennep en zeer veerkrachtige plant die in ruige omgevingen kan groeien, zoals in Afrika. Een interessant feit: De Australiërs in de 19de eeuw hebben twee extreem lange hongersnoden overleefd op uitsluitend hennepzaad.

2. Kleding en textiel

Hemp

Nog een toepassing van hennep die al duizenden jaren teruggaat, is de creatie van kleding en textiel van hennepvezels. Dit varieerde van sterk, duurzaam touw, tot comfortabele en zachte kledingstukken. Dankzij de druk van de katoen- en synthetische vezelindustrie is het in het vergeetboek geraakt. Er is geen reden om geen hennepkleding te maken. Wat je met katoen kan maken, wordt met hennep net zo mooi, maar met aanzienlijk minder impact op het milieu.

Er bevinden zich twee voornaamste typen vezels in een hennep plant, bekend als bastvezels (lang, gemaakt van de stelen) en de hurds (de korte, binnenste vezels van de steel). Het zijn de bastvezels die het meest geschikt zijn voor de productie van textiel en 20-30 procent van de steel van de hennepplant bestaat hieruit. De behoefte aan deze vezels voedde de hennepindustrie voordat het verboden werd.

De lange bastvezels kunnen verder worden onderverdeeld in twee groepen. Dit zijn de primaire en secondaire bastvezels.

Primare bastvezels zijn extreem lang, hoog in cellulose en laag in lignine, waardoor ze tot de sterkste plantenvezels ooit behoren. Ze zijn goed voor 70 procent van de bastvezels in een hennep steel en werden vroeger al het meest gewaardeerd.

Secondaire bastvezels werden minder gewaardeerd, hoewel ze wel nuttig zijn. Ze zijn veel korter dan de primaire bastvezels, maar hebben nog steeds een hoog cellulose en een laag lignine niveau. Ze komen veel voor in gewassen die verspreid staan, waardoor hennepplanten meer breed groeien omdat ze niet hoeven te concurreren voor de zon.

Beide vezelsoorten kunnen worden veranderd in zachte, comfortabele en duurzame kleding. Verder nog, volgens onderzoek uitgevoerd door het Stockholm Environment Institute, vereist hennep de helft van het land, minder chemische meststoffen en minder water dan katoen om textiel van dezelfde kwaliteit te produceren, waardoor het een veel meer harmonische keuze is voor het milieu. Kijken we terug in de geschiedenis, zien we dat hennep de voornaamste bron was voor textiel. Eeuwenlang werden 90% van de scheepszeilen en touwen gemaakt van hennep.

Katoen is een extreem vernietigend gewas, die maar liefst 50% van de voorraad pesticiden op de wereld nodig heeft om te groeien. Deze pesticiden zijn verantwoordelijk voor de bijensterfte en de verslechterende kwaliteit van de grond en het water. Ook zijn het krachtige carcinogenen, die zich vaak een weg banen in de voedselketen en uiteindelijk eindigen in de mens. Hennep daarentegen, kan biologisch worden gekweekt, zonder pesticiden, omdat het een zeer veerkrachtige plant is. Deze veerkracht zorgt er ook voor dat hennep onder bijna alle omstandigheden kan gedijen. Ook is ontdekt dat hennep de bodemkwaliteit verbetert, zeker wanneer het wordt gebruikt in een systeem waarin gewassen worden gewisseld. Katoen stelt veel eisen aan haar kweekomstandigheden en vereist ook veel water.

Een land die nog altijd hennep gebruikt voor kleding is China. China heeft niet dezelfde beperkingen op hennep als de rest van de wereld en kan daarom ook terug kijken op 6.000 jaar productie van veiligere, zachtere en meer comfortabele textielsoorten.

3. Medicijnen

CBD

De medicinale voordelen van cannabis met veel cannabinoïden zijn de laatste paar decennia wetenschappelijk goed onderzocht. THC, CBD en veel van de minder bekende cannabinoïden laten veelbelovende resultaten zien voor behandeling van diverse aandoeningen, zoals kanker, epilepsie, MS, PTSS, stemmingsstoornissen en nog veel meer. Hoewel hennep bijna geen THC bevat, kan het zo worden gekweekt dat het meer CBD bevat, waarvan ook is vastgesteld dat het therapeutisch nut heeft. CBD is een wonderlijk cannabinoïde die uitgesproken effecten op vele aandoeningen heeft laten zien, wat ook in onderzoek is bevestigd.

De meest voor de hand liggende keuze zou zijn het complete aanbod cannabinoïden voor behandeling te gebruiken. Deze optie is direct de meest lastige, vanwege de beperkende wetten. De psychoactieve aard van THC wordt vaak genoemd als reden waarom medicatie, gebaseerd op cannabis, onbruikbaar of zelfs gevaarlijk is. Hoewel er zeker toepassingen zijn waar een high moet worden vermeden, zoals bij kinderen, draagt de psychoactieve aard van cannabis vaak bij aan de algemene heilzame werking van het medicijn. Ook laat THC zelf krachtige anti-tumor en ontstekingsremmende eigenschappen zien. De ontdekking van CBD heeft echter veel van de genezende eigenschappen gescheiden van de high, wat een geweldige ontwikkeling is. Industriële hennep kan gemakkelijk zo worden gekweekt dat het een hoger CBD-niveau bevat en bijna geen THC. Nu al bevatten vele soorten een CBD-niveau van tot wel 5%.

Met deze CBD-rijke inhoud is het mogelijk om een serie extracten en medicijnen te maken, variërend van CBD-rijke olie, tot tincturen, tot vaste hulpstoffen. Verder betekent het gemak, en de snelheid waarmee hennep groeit, dat bijna iedereen zijn eigen medicijn in de achtertuin kan kweken.

Oorspronkelijk werd van CBD gedacht dat het werkte als een modulator en regulator van THC, wat betekent dat het door wetenschappers en kwekers vaak over het hoofd werd gezien. Hoewel het waar is dat CBD effect heeft op de manier waarop THC werkt op het lichaam, is nu aangetoond dat het op zichzelf nog meer doet.
CBD kan mogelijk worden gebruikt om aandoeningen als multiple sclerose (MS), de ziekte van Crohn, kanker, Alzheimer, epilepsie, PTSS, Parkinson, chronische pijn en slapeloosheid te behandelen, om er maar een paar te noemen. De lijst gaat door en elke maand vinden wetenschappers nieuwe toepassingen in hun onderzoeken.

Een paar voorbeelden van medisch onderzoek naar de effecten van CBD:

(Let op: veel van deze onderzoeken zijn experimenten op kleine schaal, in vitro, of uitgevoerd op dieren, zoals muizen, waarvan het biologisch systeem overeenkomt met mensen. Recentelijk zijn wetenschappers gestart met testen op mensen op grotere schaal, maar alle verslagen zijn tot nu toe hoopgevend).

Pathways mediating the effects of cannabidiol on the reduction of breast cancer cell proliferation, invasion, and metastasis (2010)

Dit onderzoek, gepubliceerd in de US National Library of Medicine, werd uitgevoerd om de effecten van CBD op borstkankercellen te onderzoeken. Ontdekt werd dat CBD de tumor massa aanzienlijk remde en verminderde. Dit houdt in dat CBD een rol kan spelen in het gevecht tegen kanker.

Non-THC cannabinoids inhibit prostate carcinoma growth in vitro and in vivo: pro-apoptotic effects and underlying mechanisms (2013)

Dit onderzoek, beschikbaar op de US National Library of Medicine, onderzocht de effecten van CBD op prostaatkanker, naar aanleiding van eerder onderzoek. Er werden aanzienlijke, positieve resultaten ontdekt, waarbij CBD de dood veroorzaakte van prostaatkanker cellen. Geconcludeerd werd dat klinische testen op mensen zouden moeten ondersteund.

Cannabidiol Displays Antieleptiform and Antiseizure Properties In Vitro and In Vivo (2010)

Dit onderzoek, gepubliceerd in de US National Library of Medicine, onderzocht de effecten van CBD op de stuipen die door epilepsie worden veroorzaakt. Ontdekt werd dat CBD de epileptische activiteiten remde, waarmee ook het voorkomen van aanvallen werd verminderd.

Dit zijn slechts een paar toepassingen van CBD. Er zijn nog veel meer onderzoeksverslagen verkrijgbaar waarin de effecten van CBD worden beschreven. Lees ook ons artikel Cannabis Onderzoek: Een selectie van de meest belangrijke, medische onderzoeken.

4. Cosmetica & Huidverzorging

Cosmetics

De olie die kan worden onttrokken uit hennepzaad is extreem rijk aan voedingsstoffen en mineralen die zeer heilzaam zijn voor huid en haar. Verder heeft nieuw onderzoek aangetoond dat vele cannabinoïden voordelen hebben voor de huid. Daarom wordt hennep al lange tijd gebruikt als hoofdingrediënt in cosmetica. Zelfs in landen waar het kweken van hennep illegaal, of gecontroleerd, is, mocht de cosmetica industrie hennepzaad gebruiken voor de productie van producten. Ondanks strenge controle hebben de VS, VK en Duitsland drie van de grootste cosmetische industrieën, waar hennep in de producten worden gebruikt.

Met de huidige cannabishervormingen die plaatsvinden, worden meer mensen zich daadwerkelijk bewust van de heilzame eigenschappen van cannabis en hennep. Er is dan ook een grote toestroom van bedrijven die niet alleen hennep in hun producten gebruiken, maar dit ook adverteren als hun hoofdingrediënt. Het is nu mogelijk om hennep balsems, crèmes en haarproducten te kopen die helpen bij het behouden van natuurlijke schoonheid.

Er zijn maar weinig mineralen en vitaminen in hennepzaad olie die niet op de een af andere manier nuttig zijn voor de huid. Maar het zijn omega-3 en omega-6, twee essentiële oliën, die op dit moment het meest worden geprezen door de industrie. Over de rol van cannabinoïden op de huid wordt langzaam meer duidelijk, maar het eerste onderzoek is veelbelovend.

Het essentiële vetzuurprofiel van hennep olie komt sterk overeen met onze huid. De hoeveelheid essentiële vetzuren die het bevat, zijn perfect voor het behouden van onze natuurlijke barrière tegen de elementen en tegen ziekten. Deze overeenkomst zorgt ervoor dat hennep olie zoveel vocht aanvult, wanneer het op de huid wordt aangebracht.

Een aantal van de praktische, cosmetische toepassingen van op hennep olie gebaseerde producten zijn:

Crèmes tegen huidveroudering

Naarmate we verouderen, worden de meervoudig onverzadigde vetzuren die ceramiden flexibel maken, vervangen door verzadigde vetzuren, waardoor we rimpels krijgen. De vetzuren binnen hennep olie werken ontstekingsremmend, maar compenseren ook het gebrek aan flexibiliteit in de ceramiden, waardoor huidveroudering wordt verminderd.

Acne

Acne is een veelvoorkomende huidaandoeningen, waar mensen van alle leeftijden mee te maken kunnen hebben, maar vooral tieners. De vetzuren in hennep olie hebben aangetoond de ontstekingen, veroorzaakt door acne, te verminderen, waardoor puistjes worden voorkomen en een therapeutisch effect wordt opgewekt.

Huidreinigers

Het gebruik van zeep op het gezicht wordt al lang door doktoren afgeraden. Om hierin tegemoet te komen, heeft de cosmetische industrie vochtinbrengende en reinigende crèmes gemaakt. De meest voorkomende soorten zijn huidzalf en op het oppervlak gebaseerde reinigingsmiddelen die hydrateren, reinigen en make-up verwijderen. Het hoge gehalte essentiële vetzuren in hennep olie kan worden gebruikt om de smeerbaarheid te verhogen en het ontvetten van de huid te verminderen.

Zonnebrand

Zonnebrandcrème wordt normaal gemaakt van diverse zeer zware oliën. Als gevolg hiervan, zijn ze vaak dik en vettig. Hennep olie kan worden gebruikt om dit tegen te gaan. Daarnaast verbetert hennep olie de hydraterende effecten en smeerbaarheid van een zonnebrandcrème.

Scheerproducten

Irritaties van het scheren worden veroorzaakt door de weerstand van het haar tegen het scheermes. Hennep olie zorgt dat scheerproducten meer smeerbaar worden en heeft hydraterende effecten waardoor de huid niet uitdroogt.

Make-up

Hennep olie kan worden gebruikt in diverse soorten make-up. In lipstick kan het gebruik van hennep olie een verbeterd gevoel veroorzaken omdat het opbrengen soepeler gaat, waardoor andere ingrediënten zoals broom zuurverf oplossingen geen uitdroging kunnen veroorzaken. Deze eigenschappen kunnen ook in andere make-up worden verwerkt, waardoor een vettig gevoel wordt verminderd, het product meer smeerbaar wordt en beter vocht vasthoudt.

Haarverzorging

Als een van de rijkste bronnen van essentiële vetzuren, assisteert hennep olie bij de aanmaak van sterke en gezonde keratine, de belangrijkste proteïne in het haar. Het vetgehalte van hennep olie verhoogt ook de elasticiteit, volume, glans en het gemak waarmee het haar kan worden gekamd. Om deze reden is het niet ongebruikelijk dat hennep olie wordt gebruikt in shampoo en styling producten.

5. Bouw

Hemp Construction

Hennep heeft de potentie om een revolutie te ontketenen in de bouwsector en te zorgen voor groenere huisvesting. Alle grote componenten van hennep (oliën en vezels) kunnen door de bouwers worden gebruikt. Deze veelzijdige componenten kunnen worden gevormd en gebruikt om het karakter van hout, beton, plastic, steen, isolatie en zelfs paneelwerk te imiteren.

Zoals zaken er nu voorstaan, kost het meestal meer om een huis te bouwen met hennepproducten. Dit komt vanwege de juridische status van hennep, waardoor de producten lastig te krijgen zijn. En zoals met alles in een kapitalistische markt van vraag en aanbod: Als het aanbod laag is, zal de prijs hoog zijn. Nu de hervormingen plaatsvinden en de productie van hennep wordt vergroot, moeten we een afname gaan zien in de prijs van bouwproducten op basis van hennep.

Bij de bouw van een huis kan bijna elk onderdeel worden gemaakt met hennepproducten. Hennep kan worden gevormd tot stenen, beton, muurpanelen en gips. Pijpen kunnen worden gemaakt van hennep plastic, tapijt en isolatie kunnen van hennep worden gemaakt en van hennepolie kan zelfs verf worden gemaakt. De veelzijdigheid die hennep biedt als groene bron is verbazend.

De ware parel onder de op hennep gebaseerde bouwproducten is "hempcrete", een betonrecept gemaakt van hennep. Hempcrete kan worden gebruikt voor muren en funderingen, is zeven keer sterker, half zo zwaar en drie keer soepeler dan standaard beton. Hempcrete ademt ook, waardoor vocht kan worden verplaatst naar buiten het gebouw, waarmee schimmels en vocht kunnen worden voorkomen. Als hempcrete wordt blootgesteld aan de elementen, zal het blijven verstenen, waarmee de hardheid wordt verhoogd. Dit betekent dat hempcrete muren mogelijk duizenden jaren meegaan. Dit staat in behoorlijk contrast met de honderd jaar die we nu bereiken met de "moderne" constructie. Verder zal het extreem hoge niveau cellulose in de hennep kooldioxide absorberen en insluiten. Als een huis dus wordt gebouwd van hempcrete, betekent dit dat het bijna 10.000 kilo koolstof kan insluiten, waardoor op de koolstof voetafdruk bij de constructie enorm wordt bespaard. Samenvattend; je krijgt een koolstof negatieve, lokale en hernieuwbare bron, die eenvoudig en niet-giftig is in het gebruik, terwijl je geniet van uitmuntende isolatie en kracht.


Read more about
Facts News
Zoeken in categorieën
of
Zoeken