Blog
Top 10 Toepassingen voor Hennep: Een revolutionaire plant | Deel 2
6 min

Top 10 Toepassingen voor Hennep: Een revolutionaire plant | Deel 2

6 min
Facts News

Er zijn zoveel toepassingen voor hennep dat het niet in een artikel past. Dit is het vervolg van de meest veelbelovende toepassingen voor hennep, van brandstof tot papier.

Voedsel, medicijnen, kleding, cosmetica, bouwproducten… de lijst is al indrukwekkend, maar het wordt nog beter. Hennep is de sleutel naar een duurzame en groene economie, maar politici en brandstof industrieën houden de plant gegijzeld. We zijn getuige van een grote golf van wereldwijde hervormingen en hopelijk verandert deze golf in een groene tsunami, die ons naar een, op hennep gebaseerde, industriële revolutie spoelt.

We gaan door met onze Top 10 toepassingen voor hennep:

6. Kunststof

Hemp_plastic_2

Het meeste plastic wat we tegenwoordig gebruiken is gemaakt van cellulose, verkregen uit petroleum. Petroleum wordt gemaakt van olie en is niet alleen zeer giftig voor het milieu, maar de voorraad raakt ook op. Het is mogelijk om plastic te maken van plantencellulose en dit is sterker dan conventioneel plastic en ook 100% biologisch afbreekbaar. Welke plant bevat de hoogste hoeveelheid cellulose? Hennep!

Hennepstengels bestaan voor 85% uit cellulose en dit maakt ze een ideale bron voor de plastic industrie. En dat niet alleen: De snelheid en het gemak waarmee hennep kan worden gekweekt en het feit dat het overal gekweekt kan worden, zorgen ervoor dat het een uitbundige en hernieuwbare bron is. Verder kan hennep tot compost worden verwerkt en ligt dus niet honderden jaren op een afvalberg de grond te vervuilen.

Henry Ford, de beroemde producent van auto's en stichter van Ford, heeft eens een auto gemaakt van hennep kunststof. Ontdekt werd dat de auto 10 keer sterker was dan haar stalen tegenhanger, goedkoper en veiliger te fabriceren en in Henry's woorden: "Een auto gekweekt op onze eigen aarde."

Het verbod op hennep heeft het gebruik van hennep voor plastic financieel onaantrekkelijk gemaakt, omdat het niet kan concurreren met de prijs van, op brandstof gebaseerde, kunststoffen. Maar nu diverse industrieën op zoek zijn naar meer duurzame grondstoffen en de beperkingen op hennep afnemen, begint het gebruik van hennep kunststoffen ook toe te nemen. De vooruitgang in de technologie betekent dat bijna alles wat kan worden gemaakt uit petroleum kunststof ook kan worden gemaakt van hennep kunststof.

Een mooi voorbeeld van een industrie die hennep kunststoffen omarmt is de auto-industrie. Net zoals Henry Ford, zijn er velen in de industrie die de voordelen zien van een lichtere, sterkere schonere en meer milieuvriendelijke hulpbron. BMW, Chrysler, GM, Ford, Saturn en Honda gebruiken nu allemaal hennep kunststoffen in hun deurpanelen, kofferbakdeksels, lood voeringen, bumpers, etc. Het is een goed begin en een trend die doorzet.

Hennep kunststof biedt eindeloze mogelijkheden. Het is veiliger, groener en eenvoudiger te produceren. Het trekt de macht uit handen van olieboeren, nu diverse industrieën hun afhankelijkheid van olie willen doorbreken.

7. Brandstof

Hemp_Biofuel

Een andere, revolutionaire toepassing van hennep is het om te zetten naar biobrandstof. Je leest het goed: Hennep kan worden gebruikt als een duurzame en groene brandstof die direct werkt in de meeste dieselmotoren, tot het punt waar het een rendabel alternatief is voor, op petroleum gebaseerde, diesel. Waarom zien we niet meer biodiesel op basis van hennep? Omdat grote olieboeren niet willen dat jij dit weet en ze hebben genoeg macht om de informatie te onderdrukken.

Het is geen bekend feit, maar Henry Ford, van de Ford Motor Company, en Rudolf Diesel, de bedenker van de dieselmotor, hadden nooit voorzien dat auto's zouden rijden op de huidige, op petroleum gebaseerde, brandstoffen. Ze hebben hun motoronderdelen ontworpen te werken op biobrandstof en namen aan dat hennep de brandstof van de toekomst zou zijn. Een van de allereerste dieselmotoren van Rudolf Diesel liep daadwerkelijk op arachide-olie.

Henry Ford was zo overtuigd dat hennep en gefermenteerde groenten de toekomst van brandstof zouden zijn, dat hij verslaggevers van de New York Times vertelde: "Er zit brandstof in elk beetje plantenmaterie, die kan worden gefermenteerd. Er zit genoeg alcohol in de jaaropbrengst van een halve hectare aardappels om de machines, nodig om de velden te verbouwen, honderd jaar te kunnen aandrijven." Velen geloven dat dit soort visies zorgden voor het verbod op hennep en cannabis, vanwege politici met geld in olie die campagne voerden tegen hennep, zoals Andrew Mellon, de Amerikaanse Minister van Financiën en oprichter van Gulf Oil.

Er kunnen vele voordelen worden behaald van een grote overstap op hennep brandstof. Hieronder noemen we er een paar:

Zelfredzaamheid

Hennep is eenvoudig te kweken en extreem veerkrachtig, waardoor het bijna overal kan worden gekweekt. Dit betekent dat landen over de hele wereld hun eigen voorraad kunnen kweken voor raffinage, zonder te hoeven vertrouwen op internationale, grote oliebedrijven, iets wat een enorme impact kan hebben op de wereldeconomie.

Je kan het thuis maken

Hoewel het een ietwat gecompliceerd proces is, kan iedereen die vastberaden genoeg is thuis biodiesel, op basis van hennep, produceren zonder scheikunde gestudeerd te hebben of dure laboratorium apparatuur te bezitten.

Geen tekorten

Dit valt een beetje samen met de zelfredzaamheid, maar het kweekgemak van hennep en het omzetten in brandstof kan ervoor zorgen dat geen land ter wereld zich ooit nog zorgen hoeft te maken over brandstoftekorten.

Niet-giftig

In tegenstelling tot fossiele, op brandstof gebaseerde diesel, is hennep biodiesel niet giftig (al raden we aan het niet te drinken!). Ook produceert de verbranding van op hennep gebaseerde biodiesel geen zwaveldioxide en koolwaterstoffen die wel bij de verbranding van gewone brandstof worden geproduceerd. Daarnaast wordt een aanzienlijk kleinere hoeveelheid koolmonoxide geproduceerd.

Minimale impact op het milieu

De grootschalige productie van, op hennep gebaseerde, biodiesel heeft een aanzienlijk kleinere impact op het milieu dan het produceren van op olie gebaseerde brandstoffen. Hennep heeft de mogelijkheid een klimaat neutrale brandstof te worden, of daar zo dicht mogelijk bij te komen. Dit komt omdat de plant CO2 uit de atmosfeer opneemt tijdens de groei en diezelfde hoeveelheid CO2 wordt weer vrijgegeven wanneer de brandstof wordt verbrand.

Biologisch afbreekbaar

Biodiesel op basis van hennep is biologisch afbreekbaar, wat inhoudt dat ongelukken en olierampen niet dezelfde milieuschade aanrichten als olie nu doet.

Verlengt de levensduur van machinerie

Hier werd de dieselmotor oorspronkelijk voor ontworpen! Het gebruik van een, op hennep gebaseerde, biobrandstof kan het leven van een motor dramatisch verlengen. De meeste dieselmotoren kunnen tegenwoordig met weinig inspanning draaien op biobrandstof. Als vuistregel geldt dat dieselmotoren, gemaakt tussen 1990 en 2004 zonder grote omschakeling prima werken. Er is alleen een vervanging van filters nodig voor gebruik.

Opgemerkt moet worden dat, hoewel dit toepasbaar is op de meerderheid van dieselmotoren, dit niet voor alle motoren geldt. En of dit werkt in meer moderne auto's moet per geval worden beoordeeld. Voordat je je tank vult met eigen gemaakte hennep brandstof, moet je de hulp inschakelen van een professional en wat onderzoek doen voor je de overstap maakt, ongeacht wanneer je motor was gemaakt (we zijn geen professionele wetenschappers, chemici of ingenieurs en we kunnen ook geen verantwoordelijkheid nemen als jij besluit de overstap te maken en erachter komt dat het niet werkt).

8. Biologische sanering (het opruimen van de troep van de mens)

Hemp_Bioremediation

Er is onlangs onderzoek gedaan naar het nut van hennep als een manier om verontreinigde grond op te ruimen. Hennep is een zeer veerkrachtige plant, zelfs op de meest hardvochtige plaatsen, zelfs daar waar al het leven is verdwenen door ons toedoen.

Dit proces staat bekend als fytoremediatie en gaat over het gebruik van planten om een beschadigd milieu te herstellen. Planten verzamelen bepaalde zware metalen en verontreinigende stoffen in hun biomassa, ze halen ze uit de aarde en maken deze aarde weer levensvatbaar en veilig. Hoewel hennep niet beschouwd wordt als hyperaccumulator (een plant die verontreinigende stoffen opslaat in haar massa), neemt hennep wel een aanzienlijke hoeveelheid verontreinigde stoffen op, die vervolgens worden opgeslagen in de wortels. Dit biedt een zeker voordel over hyperaccumulators omdat het gebrek aan opgeslagen zware metalen in het lichaam van de plant het mogelijk maakt de plant te oogsten voor andere industriële toepassingen, zoals het maken van papier of biobrandstof; terwijl de besmette wortels veilig worden vernietigd.

9. Papier

Hemp_paper

Hennep is een rendabel alternatief voor op hout gebaseerd papier. Aangenomen wordt dat tot 1883, tot wel 90% van het papier op de wereld gemaakt werd van hennep! Vanwege het verbod zien we niet veel henneppapier in onze huidige maatschappij en sommigen geloven zelfs dat dit gebruik, in samenwerking met de dreiging van hennep voor grote oliebedrijven, leidde tot het verbod. DuPont, een grote speler in de houtsector in de tijd van het verbod, stond vooraan om het gevecht tegen cannabis en hennep te financieren. Dit deed hij in samenwerking met Andrew Mellon, de oprichter van Gulf Oil, vanwege de dreiging die hennep vormde voor zijn bedrijfstak.

Uit analyse blijkt dat henneppapier vanwege de samenstelling superieur is aan op hout gebaseerd papier. Henneppapier is rijk aan cellulose en bevat maar 4-10% lignine. Houtpulp bevat daarentegen 18-30% lignine, die chemisch moet worden verwijderd bij de fabricage van papier. Het feit dat hennep minder chemische behandelingen nodig heeft, vermindert vervuiling van het afvalwater en vanwege de natuurlijke crème kleur van hennep papier hoeft er minder te worden gebleekt. Beide aspecten zijn veel beter voor het milieu.

Hennep papier is ook veel sterker dan papier dat op hout is gebaseerd en gaat veel langer mee, soms wel honderden jaren (1500 jaar oud hennep papier is intact gevonden). Verder kan henneppapier vaker worden gerecycled dan haar op hout gebaseerde tegenhanger.

Er zijn argumenten dat er een enorme ontbossing moet plaatsvinden om ruimte te maken voor hennep, zodat aan de papierbehoeften van de wereld kan worden voldaan. Dit argument wordt enigszins bestreden vanwege het feit dat een halve hectare hennep net zoveel papier kan produceren als 2-5 hectares bosland in een cyclus van 20 jaar (opgemerkt moet worden dat hennepstengels 4 maanden nodig hebben om volwassen te worden, terwijl bomen 20-80 jaar vereisen).

Hennep is wat meer belastend voor de bodem, omdat het een eenjarige plant is. Dit betekent dat voedingsstoffen extern moeten worden toegediend, maar dit kan in harmonie worden gedaan met een cyclisch compost systeem en uitgebreide wisselbouw.

10. Dierenvoer

Hemp_animal_food

De hoge voedingswaarde van hennep is niet alleen nuttig voor mensen, maar kan ook van grote waarde zijn voor vee en andere dieren.

Hennepzaad wordt vaak gebruikt in zadenmixen voor wilde vogels. Vele soorten zijn er dol op vanwege de energie opwekkende eigenschapen en rijke oliën, die ze helpt de winter door te komen en gezonde veren te behouden. Als een vogel hennepzaad toevoegt aan zijn dieet, leeft hij 10-20% langer, heeft meer nakomelingen en kan langer vliegen vanwege de uitmuntende kwaliteit van zijn veren.

Voor het verbod, werd er meer dan 4 miljoen hectare hennep gekweekt in de VS en deze met zaad beladen planten stonden op het menu van miljoenen vogels. De verbanning van hennep deelde een verwoestende klap uit aan vogelpopulaties en dit had effect op de voedselketen. Vogels die zich normaal zouden voeden met hennep, eten nu bovendien de met pesticiden beladen genetische gemanipuleerde gewassen, waardoor giftige stoffen worden geïntroduceerd die de voedselketen en het milieu nog verder schaden. Deze fundamentele verandering, hoewel dit al enkele jaren aan de gang is, laat een geleidelijke afname zien in vogelpopulaties.

Als het gaat over het voeren van vee en huisdieren, was er vroeger niets beters dan hennepzaadcake. Hennepzaadcake is het bijproduct van het persen van hennepzaden voor olie. Het is enorm voedzaam en het was tot de laatste eeuw het voornaamste dierenvoer op vele plaatsen ter wereld. Hennepzaadcake bevat de complete voedingsbehoeften voor bijna alle dieren, waaronder katten, honden, paarden, boerderijdieren en gevogelte. Het zorgt ook voor maximale gewichtstoename en kost minder dan het huidige voer. Uit een recent onderzoek in Kentucky bleek dat vee, gevoerd met hennepzaadcake, minder voeding nodig had en veel effectiever verteerde.

Dat waren ze alle 10. Voor wat betreft toepassingen van hennep, was dit slechts het topje van de ijsberg. Maar het wordt nu wel pijnlijk duidelijk hoe enorm belachelijk het verbod op cannabis is. Het is gewoon te gek voor woorden dat we deze bron niet gebruiken. Er is echter een spreekwoordelijk licht aan het einde van de tunnel. Hennep staat centraal in het oplossen van de bronnenschaarste van onze planeet en met de veranderingen in het drugsbeleid, kunnen we zomaar getuige zijn van een wedergeboorte van industriële hennep. Als je meer wil lezen over de kracht van hennep en hoe het de wereld kan veranderen, raden we je aan het boek "The Emperor Wears No Clothes" te lezen, geschreven door Jack Herer, een toonbeeld en legende in de cannabis en hennep beweging.


Read more about
Facts News
Zoeken in categorieën
of
Zoeken