Blog
Top 10 Makkelijk Te Kweken Kruiden
4 min

Top 10 Makkelijk Te Kweken Kruiden

4 min

Wil je zelf kruiden kweken, maar denk je dat de taak te veeleisend is of dat je niet genoeg ruimte hebt? Maak je geen zorgen! Hier vind je 10 gemakkelijk te kweken kruiden die niet veel ruimte of intensief onderhoud nodig hebben om te presteren. Behaal fantastische resultaten met weinig inspanning.

Thuis kruiden kweken, is nu eenvoudiger dan ooit. Vroeger had je er een uitgebreide plantenkennis voor nodig, plus een heleboel accessoires en veel ruimte. Maar tegenwoordig heb je geen overvloed aan middelen of ervaring nodig om fantastische kruiden te kweken. Het maakt zelfs niet uit of je grootgrondbezitter bent of op je vensterbank kweekt. Hier vind je namelijk onze selectie met 10 gemakkelijk te kweken kruiden, waarmee je diverse gerechten van meer diepgang en heerlijke aroma's voorziet!

Waarom zou je kruiden kweken?

Waarom zou je zelf thuis kruiden te kweken als je ze simpelweg in je plaatselijke supermarkt kunt kopen? Dit is natuurlijk een optie, maar wat is daar leuk aan? Thuis je eigen kruiden kweken en stekken wanneer je maar wilt, is een luxe die iedereen verdient. Bovendien gaat er niets boven het plezier en de voldoening. Nu heb je niet alleen altijd verse kruiden bij de hand, maar kun je ze ook precies zo kweken als jij dat wilt.

Het is geen geheim dat sommige commerciële kwekers pesticiden of andere chemicaliën gebruiken om de levensduur van hun kruiden en groentes te verlengen. Door zelf te kweken, heb je van begin tot eind de volledige controle over je kruiden. Daarnaast is het kweken van kruiden ongelooflijk lonend en leuk om te doen! Maar geloof ons niet zomaar op ons woord. Pak wat zaadjes en probeer het zelf.

Plantshop

Van bloemen en kruiden tot groenten en fruit, je vindt de beste zaden en producten in onze Plantshop.

View category

Top 10 kruiden om in je tuin te kweken

Als je interesse gewekt is, vraag je jezelf wellicht af met welke kruiden je moet beginnen? Uiteraard speelt je persoonlijke smaak een rol bij welke soorten je kiest, maar de volgende 10 opties hebben kwekers van alle niveaus voldoende te bieden. Zoek dus snel een plekje om te kweken en duik in de wereld van heerlijke kruiden.

1. Salie

Salie

Salie wordt vaak gebruikt in vulling voor allerlei vleesgerechten en gevogelte, waaronder de bekende kalkoen op Thanksgiving. Het kruid heeft haar plaats in de keuken absoluut verdiend en is daarnaast gemakkelijk te kweken. Salie heeft een eigenzinnige, sterke, aardse smaak met lichte ondertonen van munt en muskus. Dit klinkt niet heel smakelijk, maar in combinatie met het juiste gevogelte is het echt verrukkelijk. Om salie te kweken, zaai je de zaden in het voorjaar en zorg dat je planten 6-8 uur per dag in de volle zon staan. Later in de zomer oogst je geweldige salie om je favoriete gerechten mee te verrijken.

2. Tijm

Tijm

Tijm is een beproefd kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt. Het past goed bij Mediterrane groentes, vis en varkensvlees. Tijm kun je ook heel makkelijk kweken en staat dus hoog op onze lijst. Zaai de zaden in het voorjaar in aarde met goede drainage en deze vaste plant zorgt in principe voor zichzelf. Zorg er wel voor dat je af en toe wat snoeit om de plant netjes te houden en geef wat water voor de hoognodige hydratatie.

3. Bieslook

Bieslook

Bieslook is een milder lid van de uienfamilie. De smaak is subtiel, waardoor het kruid de perfecte toevoeging is aan omeletten, aardappelsalades en soepen. De toepassingen zijn eindeloos en deze plant is ook nog eens moeiteloos te kweken. Bieslook heeft vochtige aarde met goede drainage nodig om te presteren, maar deze vaste plant zal jaar na jaar bloeien. Haal er dus het beste uit tijdens de zomermaanden en doe er je voordeel mee tijdens de barbecue en andere feestelijke maaltijden!

4. Dille

Dille

Als je graag groente inmaakt, zal dille zeker in de smaak vallen, maar het kruid is ook heerlijk in visgerechten. Daarnaast zal het kweken van dille geen hoofdpijn geven, ongeacht hoe je deze robuuste en veerkrachtige plant wilt gebruiken. Plant je zaden in de lente, op een diepte van 1cm, in doorlatende grond met een iets hogere zuurgraad. Binnen enkele maanden is je kruid klaar voor gebruik. Geniet van je dille wanneer je maar wilt!

5. Munt

Munt

Munt heeft talloze toepassingen in de keuken, of je er nu mojito's mee maakt of thee van zet. Zaai de zaden in vochtige, goed doorlatende grond en zet planten in de volle zon. Met munt kun je alle kanten op, want je kweekt het gemakkelijk op een vensterbank, balkon of gewoon in de volle grond. Dit meerjarige kruid komt elk jaar terug om je met de heerlijke, frisse smaken te zegenen. Zorg er wel voor dat je regelmatig snoeit, omdat het afknippen van de bladeren juist meer groei stimuleert.

6. Peterselie

Peterselie

Peterselie ligt al heel, heel lang op ons bord, is rijk aan vitamine C en ijzer, en wordt vaak gebruikt in sauzen, gehaktballen en stoofschotels. Dit is een veelzijdig kruid en het is ook nog goed voor je! Plant je zaden deels in de schaduw, in vochtige aarde met goede drainage. Zorg ervoor dat je je peterselieplanten veel water geeft en zelfs een beetje zeewiermest om hun bladeren te versterken.

7. Rozemarijn

Rozemarijn

Een ander veelgebruikt kruid voor soepen, stoofschotels en salades is rozemarijn. Daarnaast is het ook heerlijk op vlees en vis, waardoor je een heel veelzijdig kruid te pakken hebt. Maar hoe presteert rozemarijn in de tuin of op de vensterbank? Nou, heel goed! Geef rozemarijn veel zonlicht en wat goed doorlatende aarde en het meeste werk is in principe al gedaan. Het enige wat je nog kunt doen, is een beetje snoeien zodat de plant er netjes en verzorgd uitziet en natuurlijk van je oogsten genieten!

8. Basilicum

Basilicum

Basilicum staat synoniem aan de Italiaanse keuken. Het wordt veel gebruikt in gerechten met tomaten en pasta en is ook het hoofdingrediënt in pesto. Dit is een onderhoudsarme en makkelijke plant die perfect is voor zowel nieuwkomers als ervaren kwekers. Zaai de zaden in het voorjaar, geef de plant wat luchtige aarde en een schaduwrijk plekje zonder direct zonlicht. Tijdens de groei, knip je simpelweg de bladeren af die wilt gebruiken. Zo geniet je van verse basilicum wanneer je maar wilt. Buon appetito!

9. Koriander

Koriander

Dit aromatische kruid is ideaal voor geurige gerechten, zoals Mexicaans en Indiaas eten. Door er een beetje koriander over te strooien, verbeter je in een handomdraai de smaak en beleving van elk gerecht. Je kunt koriander binnen of buiten kweken, zolang je maar aarde met een goede drainage kiest. Zaai de zaden in de lente om in de zomer de bladeren te oogsten. Zolang de grond vochtig is maar nooit doorweekt, kan er eigenlijk niets misgaan!

10. Dragon

Dragon

Dragon is de laatste op onze lijst met makkelijk te kweken kruiden. Met dragon heb je een perfect kweekproject, ongeacht je omgeving. Dit kruid heeft een anijsachtige smaak en past perfect bij vis- en kipgerechten. Zet dragonplanten in aarde met goede drainage en kies een plekje waar ze volle zon of deels schaduw ontvangen. Indien nodig kun je je planten water geven, maar niet te veel. Zodra de zomer aanbreekt, heb je grote oogsten met dragon waarmee je talloze gerechten kunt verrijken.

Lastig te kweken kruiden

De hierboven genoemde kruiden zijn geschikt voor kwekers die naar een makkelijk project zoeken. Uiteraard bestaan er ook andere kruiden die vrijwel zeker zowel je vaardigheid als geduld op de proef zullen stellen. Enkele lastige kruiden om uit zaad te kweken, zijn laurier, witte salie en lavendel. Deze kruiden staan erom bekend dat ze het kwekers moeilijk maken vanwege hun kieskeurige karakter en/of specifieke teeltmethode. Omdat er weinig ruimte is voor fouten, zijn deze kruiden beter geschikt voor mensen met wat meer ervaring.

Koop nu kruiden die goed presteren

Koop Nu Kruiden Die Goed Presteren

Nu je weet wat de 10 makkelijkste kruiden zijn om te kweken, hoef je alleen nog maar wat zaadjes te bemachtigen! Gelukkig hoef je hiervoor niet ver te zoeken. Ga naar de Zamnesia Plantshop en maak je keuze uit de beste plantenzaden en accessoires die er zijn. Van groente tot fruit, pepers en nog veel meer; Zamnesia's Plantshop is de winkel voor alles wat met kweken te maken heeft.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Plantshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken