Top 10 Gemakkelijk Te Kweken Groenten
Heb je er weleens aan gedacht om zelf groente te kweken, maar twijfel je aan je vaardigheden of je omgeving? Bij Zamnesia denken we niet in beperkingen. Daarom hebben een prachtige lijst samengesteld met 10 soorten groente die je makkelijk kweekt en bijna overal presteren.
Zelf groente kweken lijkt misschien lastig. Wellicht denk je dat je veel land nodig hebt of veel ervaring met telen. Hoe kun je anders een succesvolle oogst behalen? Gelukkig kunnen wij je vertellen dat dit allemaal onnodig is. Je kunt ook gewoon in je eigen tuin of op je balkon geweldige groentes kweken. Om je met je moestuin op weg te helpen, hebben we een mooie lijst samengesteld met tien soorten groente voor beginnende kwekers. Zo ervaar jij ook heel snel dat bevredigende gevoel van het kweken van je eigen groentes!
Waar moet je groente planten?
Zoals vermeld, hoef je geen grootgrondbezitter te zijn om groente van goede kwaliteit te kweken. Je kunt het ook prima in een kleine tuin, een kas, of zelfs op je balkon of terras doen. Zolang je het juiste gereedschap hebt en aan wat basisvereisten voldoet, zul je merken dat het eigenlijk heel eenvoudig is.
Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden, of je je groente nu in potten of direct in de aarde kweekt. Je planten hebben allereerst aarde nodig met veel voedingsstoffen om goed te groeien. Daarnaast moet het medium een goede drainage hebben. Als de aarde voortdurend nat is, zal dit je geliefde planten geen goed doen, omdat de wortels dan snel gaan rotten.
Zorg er ook voor dat je de planten in een stabiele omgeving zet; een redelijk windstil plekje helpt om omvallen te voorkomen. Verder hebben ze vaak 6-8 uur direct zonlicht per dag nodig, dus probeer ook een zonnige locatie te vinden.
Top 10 groentes voor beginnende kwekers
Je hebt nu een beetje een idee van wat de beste plek is om je planten te kweken en wat ze nodig hebben om goed te groeien. Daarmee is het tijd om te bedenken wat je wilt telen. Met de volgende tien soorten groente is de kans klein dat je problemen ervaart. In plaats daarvan bieden ze een gemakkelijke kweek en een lonende oogst.
1. Sla
Met deze veelzijdige groente kun je alle kanten op; gebruik het als basis in een salade of gooi het bovenop je hamburger. Deze veelzijdigheid is ook van toepassing op het kweken ervan. Je kunt sla namelijk in zowel potten, tuinbedden als direct in de aarde telen. Ook in een omgeving met meer schaduw kun je succes behalen. Verzeker gewoon dat de grond vochtig blijft, dan zul je snel de eerste blaadjes oogsten!
2. Komkommer
Ook komkommers zijn veelzijdig! Je kunt ze vers eten, aan bovenstaande salade toevoegen, of inmaken. Weet wel dat ze iets meer ruimte nodig hebben als je ze direct in de grond plant. De komkommerplant is namelijk een grote klimplant. Maar als je ruimtegebrek hebt, kun je de plant ook in een pot met een klimrek kweken. Geef haar daarbij wat basisonderhoud en voldoende licht en ze zal in principe voor zichzelf zorgen.
3. Courgette
Je kunt courgettes ook relatief gemakkelijk kweken en ze zijn, net als komkommers, ideaal voor buiten. Zaai courgette direct in de aarde of in een pot. Als je wilt, kun je de zaden ook halverwege april binnen opstarten en in mei of juni naar buiten verplaatsen. Geef buitenshuis elke 10-14 dagen wat voeding, zoals tomatenvoeding, en je courgette zal moeiteloos groeien.
4. Ui
Uien zijn sterk en daarmee ideaal voor beginners. De planten vereisen veel zon en prefereren luchtige aarde met een goede drainage. Zo kan het water langs de wortels vloeien, maar raakt het medium niet doorweekt. Je kunt uien vanaf de winter tot halverwege de lente direct buiten planten, waarna ze nauwelijks aandacht of onderhoud vereisen. Na 90-100 dagen kun je ze oogsten.
5. Asperges
Idealiter kweek je asperges in de volle grond, niet in potten. Dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is om ze in een pot te kweken, maar het zou wel zonde zijn. Het zijn namelijk vaste planten: na de eerste oogst kunnen ze je nog vele jaren van asperges voorzien. Zaai de zaden tussen februari en mei en je zult ze in no time zien groeien. Buiten wat water, voeding en algemeen onderhoud, vragen ze verrassend weinig aandacht. Maar het is wel een geduldige klus. Je kunt de asperges namelijk pas enkele jaren na het planten oogsten. Voor dit witte goud heb je dus een lange adem nodig, maar geloof ons dat de heerlijke asperges het wachten waard zijn.
6. Radijs
Radijsjes smaken fris en pikant, waardoor ze heerlijk zijn in verschillende gerechten. En bestaat er iets beters dan ze zelf te kweken? De radijs is supergemakkelijk te telen en je kunt de zaden het hele jaar door planten voor een doorlopende oogst. Bovendien kun je er binnen dertig dagen al van proeven. Zorg er wel voor dat ze niet te warm staan en houd rekening met de hoeveelheid stikstof in de aarde, want een teveel kan in kleine radijsjes met een houtachtige smaak en textuur resulteren.
7. Tomaat
Tomaten vind je in alle vormen en maten en je moestuin is niet compleet zonder. Gelukkig staat de tomaat erom bekend dat ze gemakkelijk groeit. Ze vraagt alleen maar een goed plekje, in de volle grond of in een pot, veel zon (ongeveer acht uur per dag) en voldoende water. Als je daarvoor zorgt, kan er niet veel misgaan. De verschillende variëteiten verschillen wel in moeilijkheidsgraad. Veel beginners starten met cherrytomaatjes, omdat deze het gemakkelijkst te kweken zijn. Bovendien zijn deze tomaatjes verrukkelijk!
8. Sperziebonen
Ook sperziebonen zijn gemakkelijk te kweken, veelzijdig en sterk. De planten leveren bovendien een flinke oogst op terwijl ze nauwelijks ruimte innemen. Sperziebonen kunnen in verschillende omgevingen floreren: zaai de zaden in de volle grond of in een pot. De planten hebben graag 6-8 uur zonlicht per dag, dus ga op zoek naar een vrij zonnig plekje. Sperziebonen geven de voorkeur aan iets zuurdere grond met een pH van ongeveer 6. Controleer dus vooral de pH-waarde van je bodem en binnen 50-55 dagen beloont de plant je met een enorme oogst. Heerlijk!
9. Paprika
Dankzij de knapperige en zoete smaak is de paprika een enorm populaire groente die je in talloze gerechten kunt gebruiken. Bovendien is het kweken ervan vrij eenvoudig, ongeacht het klimaat. Veel kwekers starten hun paprikazaden in de winter binnen op om ze in het vroege voorjaar naar buiten te verplaatsen. Paprika's vragen iets meer aandacht dan de andere soorten groente op deze lijst, maar het onderhoud is gelukkig niet al te ingewikkeld. Geef ze wekelijks een flinke waterbeurt (een laagje water van ongeveer 2,5-5cm), en zet wat andere soorten groente in de buurt, zoals komkommer of wortels. Paprikaplanten houden namelijk van gezelschap.
10. Spinazie
Spinazie is een bladgroente die niet alleen in trek is bij matrozen uit stripverhaaltjes, maar ook bij beginnende tuinders. Net als sla, is spinazie onderhoudsarm. Je kunt het daarbij bijna het hele jaar door kweken, groeit snel en je kunt voor potten of de volle grond kiezen. Spinazie is niet bestand tegen enorme hitte en 6-8 uur zonlicht per dag is meer dan genoeg. Na het zaaien, kun je 6-10 weken later al oogsten. Je hoeft hiervoor alleen maar de rijpe bladeren af te knippen; spinazie maakt voortdurend nieuw blad aan.
Tips om plagen in je moestuin te voorkomen
We zeiden het al, maar met deze top 10 zul je nauwelijks problemen ervaren, zelfs niet als je nog nooit eerder groente hebt gekweekt. Maar hoe zit het met factoren waar je geen controle over hebt? We hebben het hier over plagen die zonder uitnodiging je tuin bezoeken en zich tegoed doen aan je planten. Hier zijn een aantal manieren waarop je er gemakkelijk korte metten mee maakt:
Allereerst zijn combinatieplanten geweldig om plagen in toom te houden. Vooral uien, knoflook en prei zijn goed in het op afstand houden van ongedierte. De intense, prikkelende geur van uien en soortgelijke groenten maakt ze echter niet geschikt voor alle soorten groente. Maar gelukkig kun je ook bloemen neerzetten die ongedierte afweren, zoals goudsbloemen.
Als je door ruimtegebrek geen combinatieplanten kwijt kunt, zijn er altijd nog andere opties. Denk hierbij aan netten en andere vormen van plantenbedekking. Ook hiermee kun je ongedierte tegenhouden terwijl je planten wel genoeg zonlicht krijgen.
Ons laatste punt is misschien vanzelfsprekend, maar wel superbelangrijk: houd je planten gezond. We hebben dit al eerder kort aangestipt, maar de juiste balans tussen water, gezonde aarde en zonlicht is essentieel om je planten tevreden te houden. Een gezonde plant betekent simpelweg een betere weerstand tegen plagen!
Haal alles uit je tuin
Waarschijnlijk heb je wel door dat er geen universele manier is voor het kweken van groente, maar dat is juist een goede zaak. Dat betekent namelijk dat iedereen het kan doen, ongeacht de omgeving!
Plantshop
Van bloemen en kruiden tot groenten en fruit, je vindt de beste zaden en producten in onze Plantshop.
Je weet nu meer over het kweken van groente, waar je op moet letten en welke tien zaden ideaal zijn om mee te beginnen. Dan rest er nog één vraag: wat ga je planten? Gelukkig hoef je niet ver te zoeken om de allerbeste groentezaadjes te vinden. Bezoek simpelweg de Zamnesia Plantshop en maak je keuze. Je vindt hier bovenstaande soorten groente, maar ook nog andere die je al met een beetje boerenverstand heel gemakkelijk kweekt. Veel succes!
- 5 min 5 September, 2022 Hoe Overwinter Je Peperplanten? Door je peperplanten te overwinteren, blijven ze nog een seizoen in leven. Hierdoor neemt de opbrengst en groeisnelheid in het volgende kweekseizoen toe. Overwintering is een boeiend proces met...
- 4 min 25 January, 2022 De Beste Gezelschapsplanten Voor Je Chilipeper Planten Kweek je graag hete pepers, maar wil je meer uit je buitenkweek halen? Dan zijn gezelschapsplanten een uitstekende manier om je tuin te diversifiëren en de kwaliteit van je peperoogst te...