Blog
Hoe Overwinter Je Peperplanten?
5 min

Hoe Overwinter Je Peperplanten?

5 min

Door je peperplanten te overwinteren, blijven ze nog een seizoen in leven. Hierdoor neemt de opbrengst en groeisnelheid in het volgende kweekseizoen toe. Overwintering is een boeiend proces met mooie resultaten. Leer hier hoe je je chilipeperplanten overwintert!

Overwinterende planten gaan in een soort van winterslaap, zodat ze de winter overleven. Veel chili-telers beginnen elk seizoen met nieuwe zaadjes, maar dit hoeft niet per se. Buiten sterven peperplanten vaak af zodra het koud begint te worden. Maar door je planten te overwinteren, kun je ze van eenjarige planten in meerjarige exemplaren veranderen. Naarmate de jaren verstrijken, ga je zo nóg meer van ze houden!

Waarom zou je peperplanten overwinteren?

Waarom zou je peperplanten overwinteren?

Er zijn verschillende redenen om chilipeper planten te overwinteren. Een plant die is overwinterd, heeft allereerst al een goede basis ontwikkeld. Denk aan een volwassen wortelstelsel, sterke stengel en knopen. Zodra de lente weer begint en de plant wordt blootgesteld aan de juiste warmte en daglichturen, kan hieruit nieuwe groei ontstaan.

Dit betekent dat je in plaats van elk voorjaar opnieuw te beginnen, planten hebt die al in de startblokken staan. Een groot voordeel hiervan is dat je meer kunt oogsten. Bovendien kun je de planten die je niet kwijt wilt, in leven houden. Na veel energie te hebben gestoken in het opkweken van je peperplanten, kun je door ze te overwinteren langer van de vruchten van je planten genieten.

Bovendien hoef je niet meer elk voorjaar het lastige proces van ontkieming te doorlopen. Integendeel, herstel je planten gewoon, en laat ze weer volop tot bloei komen!

Voordelen

  • Snellere groei: de plant heeft de eerste paar weken van de groei al achter de rug, wat betekent dat ze een flinke voorsprong heeft. In plaats van te ontkiemen en zich door de eerste levensfasen te worstelen, kan ze meteen bladeren en takken gaan ontwikkelen.
  • Grotere oogst: deze snelle groei kan uitmonden in een grotere oogst.
  • Het is niet nodig om zaden te ontkiemen: chili peper zaden ontkiemen kan enigszins lastig zijn. Een plant die met succes overwinterd is, staat te popelen om verder te groeien.
  • Chilipepers in de winter telen (optioneel): als je je planten zonder te snoeien naar binnen haalt, kunnen ze ook in de winter pepers opleveren. Je moet hiervoor wel voldoende warmte en goede groeilampen hebben. Het is echter het beste om binnen met zaad te beginnen en de planten die hieruit voortkomen permanent binnen te houden.
  • Behoud perfecte planten: bepaalde chiliplanten kunnen geweldige oogsten en lekker pittige pepertjes produceren. Door te overwinteren, kun je deze planten jarenlang in leven houden, in plaats van dat je al na één seizoen afscheid moet nemen.

Nadelen

  • Ongedierte: buitenhuis komt vaak het meeste ongedierte voor. Wanneer je je planten naar binnen verplaatst, haal je dus misschien ook beestjes in huis. We leggen later in dit artikel uit hoe je dit risico drastisch kunt verminderen.
  • Inspanning: het proces van overwinteren vergt ook wat inspanning. Maar als je serieus pepers wilt kweken, is het een inspanning die wat ons betreft zeker de moeite waard is!

Wat heb je nodig om peperplanten te overwinteren?

Wat heb je nodig om peperplanten te overwinteren?

Je hebt niet veel benodigdheden nodig om je planten te overwinteren. Bovendien, als je al peperplanten hebt opgekweekt, heb je waarschijnlijk al min of meer alles in huis.

Benodigdheden:

En natuurlijk heb je je chili-plantjes nodig!

Procedure voor het overwinteren van peperplanten

Procedure voor het overwinteren van peperplanten

Je moet aardig wat stappen doorlopen, maar gelukkig is het vrij simpel. Bovendien, als je een passie voor het kweken van planten hebt, kan het leren van dit levensreddende proces op zich al een plezier zijn. Daarnaast word je beloond met een geweldige oogst!

1. Bereid de nieuwe grond voor

Maak je mengkom schoon met warm zeepsop en droog de kom af. Voeg vervolgens verse potgrond toe en bevochtig het een beetje. Je wilt niet dat het te nat is, gewoon licht vochtig. Als je erin knijpt en er loopt water uit, dan heb je te veel water toegevoegd. Dus bewater voorzichtig en wees zuinig.

2. Snoei je plant

Dit is misschien wel het meest brute deel van het proces, en snoeien lijkt in eerste instantie niet iets wat je plant daadwerkelijk helpt. Toch is dat wel zo. Snoei je plant totdat je slechts een stengel en een paar stompe knopen overhoudt. Het ziet er wat droevig uit, maar het is voor een goed doel.

3. Verwijder alle bladeren

Verwijder nu alle resterende bladeren. Er zijn twee redenen om dit te doen: je verkleint het risico op ongedierte en je stopt de ontwikkeling. Veel beestjes leven van de bladeren, en je hebt ze liever niet in je huis. Daarnaast heeft een plant zonder blaadjes geen zin om te groeien. Binnenshuis wil je je peperplant in een soort slaapstand houden, dus strip haar goed.

4. Verwijder de plant en reinig de wortels

Verwijder de plant en reinig de wortels

Verwijder de plant vervolgens uit de pot of tuin. Kantel de pot op zijn kant en verwijder de plant voorzichtig. Ga voorzichtig te werk; trek de peperplant niet uit de aarde. Werk voorzichtig om de plant heen, totdat deze eruit valt. Reinig vervolgens de grond rondom de wortels met de tuinslang. Gebruik hierbij handschoenen. De bodem kan vol ongedierte zitten, dus hoe meer je verwijdert, hoe beter.

Afhankelijk van de grootte van de nieuwe pot, kan het zijn dat je de wortels wat moet trimmen.

5. Neemolie (optioneel)

Het onderdompelen van de wortels in een neemolie-oplossing kan extra bescherming bieden. Neemolie helpt bij het elimineren van ongedierte op de wortels. Als je de plant vervolgens in nieuwe, schone grond zet, gaat ze er dus schoon in.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Natuurlijke Bestrijdingsmiddelen Voor Peperplanten?

6. Verpotten

Op de bodem van de nieuwe pot moet ongeveer 5cm compacte grond liggen. De volgende stap vergt een beetje handigheid. Houd de plant bij de stengel vast, met de basis een paar centimeter lager dan de rand van de pot. De wortels moeten naar beneden bungelen. Voeg aarde toe, tot de wortels volledig bedekt zijn, en vul de pot bij totdat de plant stevig staat.

7. Geef water en verplaats

Geef water en verplaats

Nu ben je bijna klaar. Geef wat water, maar slechts een klein beetje. Je peperplant heeft tijdens het overwinteringsproces niet veel water nodig, omdat ze niet groeit. Dus gewoon een beetje bevochtigen en niet overdrijven!

Zet de plant op een plek waar ze indirect licht krijgt, en geen uren vol zonlicht. Dit zou in de winter niet zo'n probleem moeten zijn. Het moet ook redelijk koel zijn. Bij warmer weer zal de plant namelijk eerder haar best doen om te groeien. Een temperatuur van 13 tot 18°C is perfect. Koelere temperaturen kunnen funest zijn, dus let goed op.

8. Zorg voor de plant

Je hete peperplanten hebben heel weinig verzorging nodig als ze overwinteren, omdat ze in principe in winterslaap zijn. Geef ze om de twee weken wat water en zorg dat je alle nieuwe bladeren verwijdert. Als je ze nieuwe blaadjes laat groeien, zijn ze niet langer inactief!

Ten slotte is het niet nodig om je planten in de winter te bemesten. De grond zal voldoende voedingsstoffen bevatten. Wanneer je extra nutriënten toevoegt, moedig je de plant bovendien aan om opnieuw te groeien. Ze kan daarbij zelfs doodgaan. Beide scenario’s wil je voorkomen.

Hoe zit het met peperplanten in de volle grond?

Hoe zit het met peperplanten in de volle grond?

Peperplanten die je direct in de volle grond hebt gezaaid, vereisen dezelfde stappen als hierboven. Het enige verschil zit hem in het moment waarop je ze uit de aarde haalt. Het spreekt voor zich dat je de planten niet op hun kant kunt leggen om ze eruit te halen, dus je zult moeten graven. Graaf een cirkel rond de basis van elke plant, ongeveer 20-30cm diep. Til elke peperplant vervolgens langzaam uit de grond, en was en trim de wortels, zoals hierboven beschreven.

Top tips voor het overwinteren van chiliplanten

Top tips voor het overwinteren van chiliplanten

Je weet nu wat je moet doen om je peperplanten voor te bereiden op hun winterverblijf, maar er is nog veel meer dat je kunt doen.

Kwartszand

Sommige telers zweren bij het toevoegen van een laag zand of vermiculiet aan de bovenlaag van de grond. Dit zou helpen om ongedierte af te schrikken. Hoewel dit geen vereiste is, kan het wel als extra verdedigingslaag dienen.

Controleer regelmatig op ongedierte

Inspecteer regelmatig je planten op plagen. Het is echter lastig om de wortels van overwinterende planten te beoordelen. Daarom zijn de bladeren de beste plek om te controleren wat er gebeurt, en is het essentieel om schoon te werken.

Houd de temperatuur altijd laag (maar niet te laag)

Houd, zoals gezegd, de temperatuur tussen de 13 en 18°C. Op deze manier blijven je planten gelukkig en gaan ze niet onverwacht groeien. Binnenshuis kan het lastig zijn om een constante, ideale temperatuur aan te houden, maar probeer het gewoon zo stabiel mogelijk te houden.

Houd ze uit de buurt van zaailingen

Als je voor de lente nieuwe zaden ontkiemt, moet je een gezonde afstand tussen je overwinterende planten en je zaailingen houden. Dit vermindert namelijk het risico op ongedierte op je kleine plantjes.

Peperplanten overwinteren: is het het waard?

Peperplanten overwinteren: is het het waard?

Zoals je hebt kunnen lezen, vereist het overwinteringsproces wat werk. En hoe wreed het ook soms lijkt, het is beter dan je planten helemaal af te laten sterven.

In de meeste gevallen is overwinteren de moeite waard. Je bespaart jezelf immers de noodzaak om nieuwe zaden te ontkiemen. Bovendien resulteert overwintering in een betere oogst. Een win-winsituatie dus. Heb je echt groene vingers, dan is het onder de knie krijgen van overwintering misschien nog wel essentieel ook. Het zal in dat geval echt van pas komen bij toekomstige kweekprojecten. Hoe dan ook, zie het als een daad van liefde: je houdt je planten nog een jaar in leven!

FAQ

🕑 Wanneer begin je met het overwinteren van chilipeperplanten?
Zodra de nachttemperatuur buiten tot 7°C daalt, kun je met het overwinteringsproces beginnen.
🌶️ Kunnen alle chilipepers overwinteren
Ja, ondanks dat ze vaak als eenjarige plant op de markt worden gebracht, zijn chiliplanten eigenlijk meerjarig.
🏞️ Kan ik mijn chilipepers buiten overwinteren?
Ja, in de natuur gebeurt dit ook. Strenge vorst zal echter fataal zijn.
💩 Moet ik mijn overwinterende chilipeperplanten bemesten?
Nee, dit zal ongewenste groei aanmoedigen. Het kan ze ook doden.
💧 Hoeveel water moet ik mijn overwinterende chilipeperplanten geven?
Heel weinig. Elke twee weken bewateren zou voldoende moeten zijn.
🪴 Wat is de beste potmaat voor het overwinteren van chilipeperplanten?
Een kleinere pot werkt het beste. Tussen de 2 tot 4 liter is prima.
⛅ Hoeveel licht hebben overwinterende chilipeperplanten nodig?
Een beetje direct of indirect licht is voldoende, of twee tot drie uur licht per dag als je een kweeklamp gebruikt.
🌡️ Moet je overwinterende chilipeperplanten afharden?
We raden je aan je chilipeperplanten geleidelijk aan hun nieuwe omgeving te laten wennen.

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
How To Kweken Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken