Blog
Tips Om Nog Hetere Pepers Te Kweken
4 min

Tips Om Nog Hetere Pepers Te Kweken

4 min

De hitte van je chilipepers heeft te maken met toeval, toch? Nou, verschillende factoren beïnvloeden de pittigheid van je pepers, en je kunt ook zelf een aantal dingen doen om er het beste uit te halen. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten om de hitte te verbeteren. Je zult er geen spijt van krijgen!

Elke kweker wil natuurlijk het beste uit zijn of haar planten halen, of je nu net begint met het kweken van chilipepers of al veel ervaring hebt. Maar hoe kun je de hitte van je pepers versterken? Zijn er methoden om je pepers meer capsaïcine te laten produceren of heeft dit meer met toeval te maken? Twijfel niet langer en lees hieronder onze beste tips om aanzienlijk pittigere pepers te kweken.

5 manieren om nog hetere chilipepers te kweken

Je kunt planten van het geslacht Capsicum simpelweg aan hun lot overlaten, zolang je ze verzorgt en af en toe wat water geeft. Maar waarom zou je niet proberen het maximale uit je peperplanten te halen? Hieronder geven we vijf handige tips om de pittigheid van je hete pepers te versterken, zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen!

Begin met de heetste chilipeper (SHU)

Begin Met De Heetste Chilipeper (SHU)

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste tip: zorg ervoor dat je met een ongelooflijk hete soort begint. Het is niet haalbaar om met een Anaheim-peper een vergelijkbare pittigheid te verkrijgen als met de Naga Jolokia of Carolina Reaper. Doe dus je huiswerk en kies een peperplant die voor jou het meest geschikt is. Dan kun je eigenlijk niet de fout ingaan.

Maar hoewel we hier tips delen voor het versterken van de hitte van je peperplanten, hoef je niet per se voor de heetste soorten te kiezen. Als je van mildere smaken houdt, maar toch de hitte iets wilt opvoeren, dan is dat ook mogelijk.

Maar hoe weet je dan welke chilipepers pittiger zijn dan andere? Je kunt daarvoor natuurlijk proberen er zoveel mogelijk te kweken om vervolgens je voorkeuren wat betreft smaak en hitte te bepalen.

Het is echter veel gemakkelijker als je de schaal van Scoville gebruikt. In dit handige systeem wordt de hitte van pepers gemeten in Scoville heat units, oftewel 'SHU'. Deze eenheden worden bepaald door hoeveel druppels water nodig zijn om de hitte te laten wegebben, tot het punt waarop je het niet meer proeft. De schaal loopt van de paprika (0 SHU) tot pittigere chilipepers, zoals de jalapeño (5000 SHU) en tot slot de Carolina Reaper (2,2 miljoen SHU). Verdiep je dus eens in deze schaal en kies de soort die het beste aan jouw behoeften voldoet.

Gerelateerd artikel

Hete Pepers En De Scovilleschaal

Wees zuinig met water

Wees Zuinig Met Water

Net als bij het kweken van wiet, moet je je peperplanten soms een beetje stress bezorgen om hun prestaties te verbeteren. Een unieke methode voor chilipepers is daarbij zuinig zijn met water. Laat het substraat volledig uitdrogen tussen de waterbeurten door. Veel kwekers wachten zelfs totdat de bladeren gaan hangen en er zwak uit gaan zien voordat ze weer water geven.

Vanwege deze stress zal de plant proberen het meeste uit het beschikbare vocht te halen. Ze steekt daarbij al haar energie in de productie van vruchten. We geven toe dat het verminderen van water of het niet consistent toedienen ervan het oogstgewicht wel iets kan verlagen. Toch bieden de geoogste hete pepers hiermee wel de maximale mate van pittigheid.

Sommige waaghalzen geven hun planten na een korte droogte ook wel een overvloed aan water om nog meer stress te veroorzaken. Dit moet je echter alleen proberen als je veel ervaring hebt en goed kunt inschatten wanneer een plant tot het uiterste is gedreven.

Houd het stikstofgehalte hoog

Houd Het Stikstofgehalte Hoog

Deze tip klinkt misschien wat ingewikkeld en vergezocht. Maar het beheersen van de hoeveelheid stikstof in de bodem kan echt van invloed zijn op de pittigheid van de uiteindelijke vruchten. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de Universiteit van Californië (Rosenberg, 2018). In deze paper wordt beweerd dat hogere stikstofniveaus tot hetere pepers leiden, zonder negatieve invloed op het oogstgewicht. De studie toonde ook aan dat een lager stikstofniveau nog steeds de pittigheid verbeterde, maar dat dit de opbrengst wel sterk verlaagde.

Deze studie is echter in een laboratorium uitgevoerd. Dus hoe kun je dit thuis imiteren? Daar zijn enkele manieren voor. Als je bijvoorbeeld wat mest toevoegt aan de bodem, voeg je automatisch extra stikstof toe om hopelijk pikantere pepers te krijgen. Je kunt ook compost met veel stikstof kopen. Daarnaast bestaat er zelfs speciale plantenvoeding om het stikstofgehalte in de bodem te verhogen.

Oogst op het juiste moment

Oogst Op Het Juiste Moment

Een goede planning is in veel gevallen superbelangrijk en dat geldt ook als je hete pepers oogst! Het is zeker zo dat je pepertjes van de plant kunt plukken zodra ze verschijnen, maar het is beter om op duidelijke signalen te wachten. Daarbij gaat ook het verhaal dat alleen volledig gerijpte pepers de meeste hitte en smaak bieden, maar deze vlieger gaat niet altijd op! In werkelijkheid is een chilipeper namelijk het pittigst als deze niet langer in formaat toeneemt. Wacht je langer, dan zal het capsaïcinegehalte eerst sterk dalen, wat zich vervolgens geleidelijk doorzet.

Zo zijn in onderzoek drie soorten chilipepers getest die veel in Mexico worden gebruikt. Men toonde daarbij aan dat het capsaïcinegehalte in de Habanero en de Arbol zijn piek bereikte op dag 45-50 na de vruchtvorming. Bij Pequin-pepers gebeurde dit na veertig dagen. Daarna daalde de hoeveelheid capsaïcine (Contreras-Padilla en Yahia, 1998).

Daarentegen bleek uit een test op de serranopeper dat het capsaïcinegehalte niet veranderde tijdens de transitie van het groene naar het gele en rode stadium (Rocha-Herrera, 1997).

Conclusie: wil je meer smaak en ook meer pittigheid? Gun je chilipepers dan iets meer tijd.

Gerelateerd artikel

Top 15 Heetste Pepers Ter Wereld (Editie 2024)

Houd je planten ook in de nacht warm

Houd Je Planten Ook In De Nacht Warm

Het is geen geheim dat chilipepers het best in een zonnige, warme omgeving floreren. En hoewel dit overdag vaak gemakkelijk te bewerkstelligen is, vergeten veel mensen de nachttemperaturen. Peperplanten vereisen echter een consistente temperatuur om goed te presteren, ongeacht je klimaat en of je binnen of buiten kweekt.

Zet je planten simpelweg overdag in de warmte van het zonlicht en help ze met een warmtemat de koudere nachten door. Je peperplanten groeien dan ook in de nacht en kunnen zo zelfs meer capsaïcine produceren! En dat leidt weer tot, je raadt het al, hetere chilipepers. Als je buiten kweekt, kun je er ook voor kiezen om een kleine kas of polytunnel neer te zetten.

Wat moet je vermijden als je hetere pepers wilt?

Wat Moet Je Vermijden Als Je Hetere Pepers Wilt?

Nu we alle beproefde tips hebben besproken om ongelooflijk hete chilipepers te kweken, is het tijd om wat mythes uit de weg te ruimen. Als je online zoekt naar informatie over het kweken van hete pepers, kom je vaak ook ongefundeerde, uit de lucht gegrepen beweringen tegen. Sommige mensen raden bijvoorbeeld aan bitterzout aan je planten te geven, ze te kruisen met paprika's, of zwavel toe te voegen. Maar hierdoor verliezen je pepers gegarandeerd hun pittigheid. Bovendien richten deze tactieken mogelijk zelfs schade aan.

Natuurlijk zijn er kwekers die succes hebben geboekt met dit soort methoden, maar echt bewijs hiervoor ontbreekt. Als je ze toch wilt proberen, dan is dat op eigen risico. Dat gezegd hebbende, kun je wel vol vertrouwen gloeiendhete chilipepers kweken door bovenstaande tips te volgen!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Bronnen
  • Margarita Contreras-Padilla, & and Elhadi M. Yahia. (1997). The Evolution of Capsaicinoids during Fruit Development of Three Varieties of Hot Peppers - https://www.researchgate.net
  • Rocha-Herrera, & A. R. (1997). Influence of solvent extraction, maturity stage, and thermal treatment on the determination of capsaicin in capsicums {Capsicum armuum spp.) and their products (UMI Number; 9737753). UMI. - https://dr.lib.iastate.edu
  • Rosenberg, & A. (2018, September 18). Spicy science: Producing hotter peppers. University of California. Retrieved January 11, 2022 - https://www.universityofcalifornia.edu
Kweken Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken