Blog
Wanneer En Hoe Oogst Je Hete Pepers?
5 min

Wanneer En Hoe Oogst Je Hete Pepers?

5 min

Je hebt hete pepers gekweekt en ze alles gegeven wat ze nodig hebben om te gedijen tijdens hun groeicyclus. Maar het meest kritieke moment nadert snel! Wanneer en hoe oogst je ze? We beantwoorden deze en andere vragen, dus lees verder voor alles wat je moet weten over het oogsten van pepertjes.

Als je pepertjes kweekt, is geduld een schone zaak. Zodra pepers zich ontwikkelen aan de plant, willen we ze instinctief zo snel mogelijk oogsten.

Hoewel je zeker pepers kunt oogsten zodra ze verschijnen, is het beter om ze volledig te laten rijpen. Zo geniet je van de beste smaken en pittigheid. Maar wanneer oogst je ze en hoe pak je dat precies aan? In dit artikel vertellen we je er alles over, zodat jij een aantal fantastische pepers tot je beschikking kunt hebben.

In welke tijd van het jaar oogst je pepers?

In welke tijd van het jaar oogst je pepers?

Veel kwekers op het noordelijk halfrond kiemen hun zaadjes aan het begin van het jaar, soms al in januari of februari. Zo halen ze het meeste uit het licht en de warmte die in de latere maanden beschikbaar is. Maar elke plant groeit op haar eigen tempo. Sommige plantensoorten vereisen 100 dagen of langer om de pepers te rijpen. Hiermee moet je dus rekening houden bij het plannen van je kweek. Dit betekent dat projecten tot laat in de zomer en in sommige gevallen tot ver in de herfst kunnen duren.

Gerelateerd artikel

Pepers Kweken Voor Beginners In 10 Simpele Stappen

Wanneer pluk je pepers?

Wanneer zijn pepers rijp genoeg om van te genieten? Omdat de groeitijd per soort verschilt, kan het in eerste instantie een beetje lastig zijn om het juiste moment voor de oogst te bepalen. Hieronder bekijken we op welke tekenen je moet letten om vast te stellen of je pepers volgroeid zijn en klaar om geplukt te worden. We splitsen de informatie op voor elke soort, zodat je een redelijke indicatie hebt van hoelang het duurt.

Cayenne

Cayenne

Cayennepepers hebben ongeveer 85 dagen nodig om volledig te rijpen. Ze zijn gemiddeld heet en overheerlijk. Maar hoe weet je wanneer ze klaar zijn? Als je cayenne kweekt, bereiken de planten een hoogte van ongeveer 75cm voordat de pepertjes zich beginnen te vormen. Deze pepers zijn eerst groen, waarna ze helderrood kleuren. Wacht tot ze ongeveer 12cm lang zijn voordat je ze van de plant haalt. Nu heb je een fatsoenlijke voorraad, klaar voor gebruik.

Paprika's

Deze zoete pepers zijn ongelooflijk populair vanwege hun veelzijdigheid en felle kleuren. Het rijpen van paprika's duurt tussen de 60 en 80 dagen, maar je kunt ze op vrijwel elk moment oogsten. Je kunt ze plukken als ze groen zijn, of je kunt wachten tot ze rood, oranje en in sommige gevallen geel kleuren. Zolang ze een gezond formaat hebben en een beetje glanzen, kun je ze prima gebruiken. Het is algemeen bekend dat gele en oranje paprika's een zoetere smaak hebben. Je kunt dus zelf kiezen wanneer je ze oogst, afhankelijk van je voorkeur.

Gerelateerd artikel

Top 15 Heetste Pepers Ter Wereld (Editie 2024)

Habanero

Habanero

De habanero komt uit Havana. Er bestaan ongeveer 100 verschillende types in diverse kleuren. Deze chilipeper is dol op direct zonlicht en warmte. Het rijpen duurt iets langer, vergeleken met de andere pepers die we tot dusver hebben genoemd. Habanero chilipepers hebben ongeveer 100 dagen nodig om volwassen te worden. Op dit punt is de plant ongeveer 80cm hoog. Volledig rijpe chilipepers zijn ongeveer 5cm lang. De uiteindelijke kleur is afhankelijk van jouw gekozen variant. De pepers van de Habanero Orange kleuren bijvoorbeeld oranje. De rode habanero en chocolade habanero worden daarentegen rood en diepbruin/rood als ze klaar zijn. Houd er dus een oogje op.

Serrano

De serranopeper overbrugt de kloof tussen de paprika en jalapeño qua smaak. Deze mild pittige chilipeper is ideaal voor salsa's, sauzen en toevoeging aan allerlei gerechten. Als je in de best mogelijke omgeving kweekt, heeft deze peper ongeveer 100 dagen nodig om volledig te rijpen. De peper laat je eigenlijk vanzelf weten wanneer je kunt oogsten.

Een volledig rijpe serrano chilipeper is ongeveer 7 tot 10cm lang en is donkergroen van kleur, maar staat op het punt rood te kleuren. Dit is het geschikte moment om ze te plukken. Komt de peper met weinig weerstand van de plant, dan kun je oogsten. Als het nog moeite kost, laat de peper dan nog enkele dagen rijpen voordat je het opnieuw probeert.

Jalapeño

Jalapeño

De jalapeño is een chili met veel toepassingen en misschien wel de meest populaire hete peper aller tijden. Je kunt ze inmaken, over je nacho's strooien of omtoveren in jalapeño-poppers. Met een goede voorraad jalapeños kun je alle kanten op.

Maar wanneer zijn jalapeñopepers rijp? Je hoeft slechts zo'n 85 dagen te wachten voordat deze schoonheden klaar zijn voor de oogst. Net als andere pepers zijn jalapeños eerst groen voordat ze langzaam rood worden. Wanneer je ze plukt, hangt wederom af van je voorkeuren. Veel mensen wachten tot de peper sterk donkergroen is voordat ze plukken. Als je ze groen eet, zijn deze chilipepers pittig maar niet overweldigend. Naarmate ze rood kleuren, stijgt de pittigheid. Als ze klaar zijn, moet je deze pepers gemakkelijk van de plant kunnen plukken. Lukt dat niet, laat ze dan nog eventjes rijpen voordat je het een tweede keer probeert.

Gerelateerd artikel

Jalapeño Peper: Hoe Te Kweken En Gebruiken?

Ghost pepper

De ghost pepper staat ook wel bekend als bhut jolokia en is een van de pittigste pepers die er bestaan. Dit was voorheen de heetste peper ter wereld, waardoor veel respect vereist is bij het hanteren. De levenscyclus is lang; ghost peppers vragen wel 150 dagen om het oogstmoment te bereiken. Een rijpe ghost pepper wordt ongeveer 5cm lang en heeft een intense rode kleur. Als de chilipeper ook nog een licht verschrompeld uiterlijk heeft, weet je genoeg. Met een geleidelijk tikje valt de peper probleemloos in je handen. Zorg er wel voor dat je er voorzichtig mee omgaat als je ze eenmaal hebt verzameld!

Carolina Reaper

Carolina Reaper

Met 2,2 miljoen eenheden op de schaal van Scoville springen de tranen in je ogen. Carolina Reaper is niet voor niets 's werelds heetste chilipeper. Maar als je deze zelf wilt proeven, op welke tekenen moet je dan letten om het juiste moment voor de oogst te bepalen? Nou, in ongeveer 100 tot 120 dagen na ontkieming bereikt de plant een hoogte van zo'n 120cm. De chilipepers lijken topzwaar te zijn en lopen taps toe in een punt. Je kunt ze plukken als ze ongeveer 6-7cm lang en ongeveer 5cm breed zijn en een kenmerkend rood, glimmend uiterlijk hebben. De chilipeper moet ook hier gemakkelijk loskomen van de plant.

Kun je pepers vroeger oogsten?

Je kunt je pepers oogsten zodra ze verschijnen. Door ze echter iets langer te laten rijpen, doe je jezelf een groot plezier. De pepers krijgen hierdoor niet alleen meer smaak en kracht, maar ook een betere vorm. Het is dus ongetwijfeld de moeite waard om ze een tijdje te laten hangen. Maar, zoals wel vaker het geval is, komt het oogsten van pepers neer op je eigen voorkeuren. Dus als je je pepers 'vroeg' wilt plukken en er op die manier van wilt genieten, ga dan vooral je gang.

Hoe oogst je pepers op de juiste manier?

Hoe oogst je pepers op de juiste manier?

Je weet nu op welke tekenen je moet letten voordat je chilipepers kunt oogsten, maar hoe verwijder je ze eigenlijk van de plant? Volg de eenvoudige stappen hieronder om je pepers probleemloos te plukken.

  • Zorg ervoor dat je bij het oogsten van je planten handschoenen draagt. Dit helpt je te beschermen tegen brandplekken als je daarna je gezicht of andere lichaamsdelen aanraakt.
  • Er zijn een aantal manieren om een peper te plukken. Je kunt een snoeischaar of een mes gebruiken. Je kunt heel goed de stengel van de peper van de plant afsnijden.
  • Een andere methode is om de pepers simpelweg met de hand te plukken. Je kunt hiermee echter de delicate takken van de plant beschadigen, dus wees heel voorzichtig. Houd de tak met één hand vast, til de peper op met je andere hand en trek er voorzichtig aan, zodat deze van de stengel loskomt. Als de peper voldoende rijp is, zou hij er zonder problemen vanaf moeten komen. Dit is de voorkeursmethode voor veel liefhebbers van chilipepers, omdat de beschadiging aan de plant dan minimaal is.

Tips voor het plukken van hete pepers

Tips voor het plukken van hete pepers

Zoals vermeld, is er veel zorg en geduld nodig bij het oogsten van chilipepers. Maar hier zijn gelukkig nog enkele tips om een succesvolle oogst te verzekeren.

Je pepers bewaren

Zodra je je pepers hebt verzameld, moet je ze goed bewaren. Er zijn veel manieren om je chilipepers veilig en langdurig op te slaan. Als je ze wilt plukken om direct te gebruiken, kun je dit gedeelte natuurlijk overslaan.

Als je ze echter wilt bewaren, overweeg dan om je pepers in luchtdichte bakjes of zakken te doen. Je kunt ze tot 3 weken in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook, tot wel een jaar. Je kunt zelfs overwegen om je pepers te drogen of in te maken als je ze op verschillende manieren wilt gebruiken en hun levensduur wilt verlengen.

Corking

Als je je planten inspecteert om te bepalen of je je chilipepers kunt oogsten, let dan op markeringen op de schil die lijken op snijwondjes. Dit wordt ook wel 'corking' genoemd. Deze inkervingen lijken negatief, maar biedt een extra aanwijzing dat ze klaar zijn om te worden geplukt.

Draag handschoenen

We merkten al op dat je handschoenen moet dragen als je hete pepertjes oogst. Maar ze zijn ook van onschatbare waarde bij het hanteren ervan. Chilipepers kunnen een branderig gevoel op je huid veroorzaken, of je ze nu vasthoudt, snijdt of ermee kookt. Met een beetje pech komt het sap in je ogen of op andere gevoelige delen van je lichaam terecht. Zorg dus dat je een paar handschoenen bij de hand hebt; je hebt ze nodig.

Met deze gids en onze tips ben je goed voorbereid om chilipepers te oogsten. Neem vooral de tijd en wees geduldig. Ben je nog niet begonnen met het kweken van peperplanten? Waar wacht je op? Probeer het eens; je zult er geen spijt van krijgen.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
How To Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken