Blog
Ghost Pepper (Bhut Jolokia): Hoe Te Telen En Gebruiken
6 min

Ghost Pepper (Bhut Jolokia): Hoe Te Telen En Gebruiken

6 min

Wil je weten waar jouw pittigheidsgrens ligt? De Ghost Pepper staat voor enorme hitte, maar heeft ook heerlijke smaken. Heb je deze chilipepers altijd al eens thuis willen kweken, grijp dan nu je kans. Met onze eenvoudige, gemakkelijk te volgen gids heb je zo hete Ghost Pepper van topkwaliteit tot je beschikking!

Naast de jalapeño en habanero wordt de Ghost Pepper vaak beschouwd als een van de populairste hete pepers die tegenwoordig verkrijgbaar zijn. Het is echter geen toeval dat hij zo populair geworden is. Omdat hij uitzonderlijk pittig is, een rijke smaak heeft en gemakkelijk te kweken is, is het een geliefde peper om thuis te telen. Deze gids geeft je een gedetailleerd overzicht van het thuis kweken, bewaren en vooral het genieten van de Ghost Pepper. Of je nu een beginner bent of een echte Ghost Pepper-kenner, wij helpen je verder!

Wat is een Ghost Pepper?

Wat Is Een Ghost Pepper?

De Ghost Pepper, ook wel bekend als Bhut Jolokia red of Naga jolokia, is afkomstig uit de Indiase deelstaat Assam. Hij heeft inmiddels echter zijn weg gevonden naar landen over de hele wereld en verrast nog altijd veel chili-kenners. De naam is afkomstig van een verkeerde vertaling van het woord 'bhut', waarbij westerlingen geloofden dat het het Hindi woord 'bhoot' was, wat spook of geest betekent, vandaar 'Ghost Pepper'.

De Ghost Pepper is een kruising van de hete pepersoorten Capsicum chinense en Capsicum frutescens. Hij combineert daarbij de pittigheid en smaak van zijn ouders en heeft een uniek pittig profiel.

Bhut Jolokia werd van 2007 t/m 2011 uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld, totdat de Trinidad Moruga Scorpion hem van de troon stootte. Maar de Ghost Pepper is zeker geen lichtgewicht als het op pittigheid aankomt. Hij is nog altijd superscherp, maar daarover later meer.

Het uiterlijk van de Ghost Pepper kan sterk variëren. De vrucht heeft geen uniforme vorm en kan tijdens de groei verschillende vormen en kleuren aannemen. Gemiddeld wordt een volledig rijpe peper tussen de 5,95 en 8,54cm groot. De peper kan ook qua textuur heel verschillend aanvoelen. Sommige pepers zijn ruw, terwijl andere juist helemaal glad zijn. Afhankelijk van de rijpheid krijgt de Ghost Pepper uiteindelijk een rode, gele of oranje kleur.

Hoe heet is de Ghost Pepper?

Hoe Heet Is De Ghost Pepper?

Hoe Heet Is De Ghost Pepper?

Zoals gezegd, werd de Ghost Pepper van 2007 t/m 2011 door het Guinness Book of World Records uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld. Dit is zonder twijfel de hoogste onderscheiding die deze peper heeft ontvangen. Met een Scoville-waarde van meer dan 1 miljoen, is de Ghost Pepper naar schatting vierhonderd keer heter dan Tabascosaus en bijna driehonderd keer heter dan de jalapeño.

Nu denk je misschien: waarom is dit zo'n gewilde peper als hij zo heet is? Nou, de Ghost Pepper is niet alleen erg pittig, maar heeft ook geweldige smaken. Hij wordt vaak gebruikt om een heet, maar smaakvol element aan een grote verscheidenheid aan gerechten toe te voegen. Natuurlijk zijn er ook gewoon altijd mensen die op zoek zijn naar de heetste chili die ze kunnen krijgen. Ben jij zo iemand? Dan is dit een peper die je zeker op de proef zal stellen!

Gerelateerd artikel

Hete Pepers En De Scovilleschaal

Hoelang heeft de Ghost Pepper nodig om te groeien?

Hoelang Heeft De Ghost Pepper Nodig Om Te Groeien?

Bij het lezen over deze pittige Capsicum, loopt het water je misschien al in de mond. Maar hoelang moet je wachten voordat deze pepers geoogst kunnen worden? De Ghost Pepper heeft een relatief lange levenscyclus en het kan tot wel 150 dagen duren voordat de pepers volledig rijp zijn. Dit betekent dat er in het begin een beetje voorbereiding nodig is om te zorgen dat ze tijdens de kweek gezond blijven.

Je kunt het beste beginnen door acht tot tien weken voor de laatste kans op vorst of koud weer, binnen de zaden te zaaien. Zo kunnen ze een goede doorstart maken als je ze naar buiten verplaatst, waar ze zoveel mogelijk zon en warmte kunnen opnemen. Dit garandeert een soepele groei.

Hoe kweek je de Ghost Pepper?

Hoe Kweek Je De Ghost Pepper?

Maar hoe kweek je de Ghost Pepper nu thuis? Ook al lijkt het misschien ingewikkeld, het is makkelijker dan je zou verwachten. Net zoals in de Indiase staat Assam, presteren deze pepers het best in zonnige, warme en vochtige omstandigheden. Maak je echter geen zorgen als je in een milder klimaat woont. Je kunt nog steeds prima Bhut Jolokia kweken en een aantal succesvolle oogsten binnenhalen. Het helpt echter wel om een paar trucjes achter de hand te hebben. Als je onze eenvoudige gids volgt, moet het helemaal goedkomen!

Gerelateerd artikel

Pepers Kweken Voor Beginners In 10 Simpele Stappen

Bhut Jolokia kweken: benodigdheden

Bhut Jolokia Kweken: Benodigdheden

Het beste aan het thuis kweken van chili- en peperplanten is dat je zelden veel nodig hebt om te beginnen. Als je al ervaring hebt met het telen van planten, heb je het grootste deel van wat nodig is bovendien vaak al in huis.

De zaadjes laat je eerst kiemen in kleinere zaailing-potten, waarna ze uiteindelijk als zaailingen in grotere potten worden gezet. Als je echter voldoende ruimte hebt en er sprake is van de juiste omstandigheden, kun je de zaailingen ook direct in de grond planten wanneer het juiste moment is aangebroken. Je kunt het ontkiemen echter een stuk makkelijker maken door Zamnesia's Smart Start te gebruiken. Deze voorgevulde potjes bevatten voedingsrijke aarde met de ideale pH-waarde voor je zaden. Zo krijgen ze de beste start die je ze maar kunt bieden!

Om je zaailingen echt alle warmte te geven die ze nodig hebben, kun je ook een warmtemat of een propagator gebruiken. Zo kunnen ze alvast wennen aan het warme weer dat ze binnenkort zullen ervaren als je ze naar buiten brengt. Ook een constante toevoer van vochtige aarde en af en toe wat speciale tomaten/pepervoeding zal tijdens de hele groei van pas komen.

Een bepalend iets met betrekking tot de prestaties van de plant, is de kwaliteit van de zaden die je kiest. De Ghost Pepper-zaadjes van Zamnesia bieden premium en ongeëvenaarde kwaliteit.

Ghost Pepper kweken

Ghost Pepper Kweken

  1. Kiemen is de eerste stap. Of je nu begint met kleine zaailing-potten of Smart Start, begraaf je zaden ongeveer 5cm diep in de vochtige aarde in de potten. Vanaf dit punt kan het ongeveer 35 dagen duren voordat je iets ziet gebeuren. Let er op dat je de potten op een warme plaats houdt en zorg dat ze voldoende water krijgen om te voorkomen dat ze uitdrogen.

  2. Als de zaailingen zijn verschenen, moet je weer aan de slag. Wanneer je kleine potten hebt gebruikt om in te kiemen, hebben ze meestal voldoende ruimte om te groeien. Als je echter voor de Smart Start-potjes hebt gekozen, hebben ze hier geen ruimte voor. Dus als ze in de Smart Start-potjes zijn ontkiemd, is het cruciaal om ze in grotere potten te plaatsen om ze verder te laten groeien.

    Welke optie je ook kiest, zodra je zaailingen hebt, kun je de potten naar een zonnige plek bij het raam verplaatsen of ze onder kweeklampen zetten. Nogmaals, zorg ervoor dat je de aarde vochtig houdt door regelmatig water te geven. Pas echter op dat je het niet overdrijft. Houd de zaailingen daarbij goed in de gaten als ze beginnen te groeien. Als ze ongeveer tien tot vijftien centimeter hoog zijn, is het tijd om te verpotten.

  3. Je hebt volop mogelijkheden als het gaat om het verpotten. Als je in grotere potten verder wilt kweken, zorg dan dat je exemplaren kiest die ongeveer 20cm diep en 30cm breed zijn. Dit geeft je planten voldoende ruimte om zich te ontwikkelen. Als je echter een bloembed hebt waar ze tijdens de groei constant warmte en licht ontvangen, kun je ze ook daarin zetten.

  4. Voordat je een plant gaat verpotten, moet je de grond eromheen losmaken. Zorg dat je handschoenen draagt, want dit komt heel precies en je wilt je plant niet besmetten. Als de aarde los is, houd je de plant voorzichtig op de kop en verwijder je haar uit de pot. Doe dit rustig, want een te harde beweging zal de zaailing onherroepelijk beschadigen en kan je hele kweek verpesten. Dus neem je tijd.

  5. Als je peperplanten eenmaal in hun nieuwe potten of tuinbed staan, moet je ze goed onderhouden. Voor meer volwassen planten geldt hetzelfde als voor zaailingen: houd de aarde vochtig en gebruik gerust wat tomaten/pepervoeding om ze op de juiste momenten een boost van voedingsstoffen te geven. Je kunt ze ook ondersteunen met stokken, zodat ze in de goede richting blijven groeien. Dit is vooral aan te raden in omgevingen waar een beetje wind kan staan.

  6. Als je deze stappen tot nu toe hebt gevolgd, kan er weinig meer fout gaan. Je planten zullen blijven gedijen in de zon en warmte. Uiteindelijk zul je zien dat de pittige vruchten beginnen te verschijnen!

Hoe en wanneer oogst je de Ghost Pepper?

Naarmate je kweek vordert, zul je merken dat de kleur van de Ghost Pepper sterk verandert. De pepers zijn eerst groen, en worden daarna geel. Wanneer ze vervolgens rood en licht gerimpeld beginnen te worden, zijn ze klaar voor de oogst. Maak je echter geen zorgen: als je ze eerder wilt oogsten, kan dat ook. Dit doe je door ze tussen je vingers te houden, wat druk uit te oefenen en te draaien. Als het goed is, komen de pepers zo los. Als je ze eerder oogst, zullen ze alsnog erg pittig zijn. Maar om het echte effect van de Ghost Pepper te ervaren, moet je wachten tot de pepers rood en rimpelig zijn.

Hoe bewaar je de Ghost Pepper?

Hoe Bewaar Je De Ghost Pepper?

Je hebt nu je pepers geoogst en vast ook best wat! Dan is het nu tijd om na te denken over hoe je ze gaat bewaren. Je kunt ze voor de korte of lange termijn bewaren. In het eerste geval kun je de pepers bewaren in de koelkast of voorraadkast totdat je ze gaat gebruiken. Voor de langere termijn zijn er talloze mogelijkheden. Je kunt je pepers bijvoorbeeld invriezen, drogen, inmaken of ze inblikken of fermenteren. De keuze is echt aan jou.

Hoe gebruik je de Ghost Pepper?

Hoe Gebruik Je De Ghost Pepper?

Dit is waar het écht leuk wordt, want dit is natuurlijk de reden waarom je hebt besloten om de Ghost Pepper te kweken, toch? Er zijn superveel mogelijkheden: van het maken van je eigen hete sauzen tot het bereiden van een pittige curry. De toepassingen van de Ghost Pepper zijn echt eindeloos.

Deze pepers zijn echter extreem heet, dus wees wel voorzichtig wanneer je ze aan een gerecht toevoegt. Een beetje is vaak al meer dan genoeg. Het wordt ook vaak aangeraden om handschoenen te dragen bij het snijden van de Ghost Pepper. Vergeet daarbij niet om je handen te wassen zodra je klaar bent. Aangezien iedereen anders reageert op pittigheid, moet je ook voorzichtig zijn als je ze aan vrienden of familie aanbiedt.

Begin vandaag nog met het kweken van de Ghost Pepper

Begin Vandaag Nog Met Het Kweken Van De Ghost Pepper

Zoals je ziet, is de Ghost Pepper een geweldige plant om te kweken. De pepers bieden een pittige, maar smaakvolle ervaring die misschien niet voor iedereen is. Maar aangezien de peper gemakkelijk is te kweken, kan iedereen er toch iets speciaals uit halen.

Als je naar de lokale supermarkt gaat, zie je dit soort chilipepers misschien ook wel op de groenteafdeling liggen. Nadeel is dat ze over het algemeen erg duur zijn en je niet weet hoe ze zijn gekweekt. Een veel goedkopere manier om pepers van hoge kwaliteit te verkrijgen, is door de zaden bij Zamnesia te kopen!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Plantshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken