Blog
Jalapeño Peper: Hoe Te Kweken En Gebruiken?
7 min

Jalapeño Peper: Hoe Te Kweken En Gebruiken?

7 min

Hoewel niet zo extreem heet als bijvoorbeeld de Ghost Pepper of habanero, is de jalapeño mateloos populair. Deze peper is vaak de eerste kennismaking van mensen met de wereld van de hete pepers, maar wist je dat hij ook boordevol heerlijke smaken zit en moeiteloos thuis te kweken is? Nee? Lees dan snel verder!

De jalapeño is misschien wel de populairste chilipeper aller tijden, en is te vinden in veel gerechten voor een beetje extra pit. Van hete sauzen uit de supermarkt tot nacho-toppings in de bioscoop, jalapeños zijn superveelzijdig!

Wat betreft pittig eten, vind je jalapeños echt overal. De bekende peper is daarbij een prima startpunt voor diegenen die willen testen hoever ze kunnen gaan qua pittig eten. Maar hoe zit het met het thuis kweken van jalapeños? Het komt misschien als een verrassing, maar dit is eigenlijk behoorlijk makkelijk, zoals je hieronder zult lezen. Lees snel verder en ontdek alles wat je over dit heerlijke pepertje moet weten.

Wat zijn jalapeños?

Wat Zijn Jalapeños?

De jalapeño peper werd oorspronkelijk gekweekt in de Mexicaanse staat Veracruz, en dankt zijn naam aan de hoofdstad Xalapa. De peper is ongeveer 5-9cm lang (soms wel 15cm), en wordt meestal geplukt en geserveerd als hij groen is.

De pepers kunnen echter ook doorrijpen, en krijgen dan een rode kleur. Vaak heeft de rode jalapeño een veel zoetere smaak dan zijn groene tegenhanger. Over het algemeen is het een mild pittige peper die gerechten een toegankelijk hitteniveau geeft (maar daarover later meer).

Hoewel de jalapeño nog vaak met de Mexicaanse keuken en cultuur geassocieerd wordt, heeft hij gaandeweg de hele wereld veroverd, en niet zonder reden!

Zijn groene pepers en jalapeños hetzelfde?

Zijn Groene Pepers En Jalapeños Hetzelfde?

Op het eerste gezicht lijkt het erop dat de term 'groene peper' synoniem is met de jalapeño. 'Groene peper' is echter een overkoepelend begrip voor verschillende soorten, waaronder Anaheim, cayennepeper en de jalapeño. Het is eerder een algemene categorie voor groengekleurde pepers dan een echte indicator van hun overeenkomsten. De échte chili-kenners refereren bij groene pepers echter ook vaak aan de Anaheim-peper. De Anaheim-chili is langer dan de jalapeño, tussen de 15 en 25cm, en heeft een veel zachtere en minder pittige smaak.

Hoe heet zijn jalapeños?

Hoe Heet Zijn Jalapeños?

Jalapeño pepers hebben een middelmatig hitteniveau. De peper is niet zo sterk als de Ghost Pepper of de habanero-peper, maar toch zeer smaakvol. Hij wordt dan ook vaak gebruikt om gerechten iets pittiger te maken. Het is, zoals aangestipt, een mild pittige peper, met een hitteniveau tussen de 3500 en 8000 Scoville Units (SHU) op de Scovilleschaal. Vergeleken met de Anaheim-peper, met 500-2500 SHU, en de Ghost Pepper, met 855.000-1.041.427 SHU, is hij vrij gemiddeld wat pittigheid betreft.

De Jalapeño is voor de meeste mensen de eerste kennismaking met de wereld van pittig eten. Het is dan ook een prima graadmeter om je hitte-tolerantie te beoordelen.

Gerelateerd artikel

Hete Pepers En De Scovilleschaal

Hoelang hebben jalapeñoplanten nodig om te groeien?

Hoelang Hebben Jalapeñoplanten Nodig Om Te Groeien?

Zoals je hebt kunnen lezen, heeft de jalapeño veel te bieden. Maar hoe zit het met het kweken? Chili- en peperzaden hebben allemaal verschillende groeitijden, en bij de jalapeño is dit niet anders. Met een gemiddelde groeicyclus van zo'n 75 dagen hebben deze pepers niet lang nodig. De peper vereist alleen in het begin wel wat voorbereiding om goed te kunnen gedijen.

Omdat pepers van oorsprong groeien in warmere klimaten, moet je als kweker voor zoveel mogelijk licht en warmte zorgen. Timing is ook belangrijk bij het kweken van jalapeños. Over het algemeen is het handig om 6-8 weken voor de laatste kans op vorst of koud weer binnen met de kweek te beginnen. Hierdoor kunnen de pepers alvast wennen aan de warmte van de zon, mocht je ze later naar buiten verplaatsen.

Hoe kweek je jalapeños?

Of je nu een beginner bent of een ervaren tuinier met 'groene vingers', maak je geen zorgen! Volg onze eenvoudige en heldere handleiding en in een mum van tijd kun je je zelfgekweekte pittige cadeautjes plukken. Je zult versteld staan van hoe gemakkelijk het is om jalapeños te kweken. Het klopt inderdaad dat pepers vooral goed groeien in warmere omgevingen, dus wellicht denk je: ik woon niet in een warm land, kan het dan wel? Maar wees gerust, ook jij kunt nog steeds jalapeños kweken. Hieronder ontdek je hoe:

Jalapeños kweken: benodigdheden

Jalapeños Kweken: Benodigdheden

 • Jalapeño-zaden van hoge kwaliteit
 • Kiemkit of kleine kiempotjes
 • Biologische compost
 • Grotere potten voor het verplanten
 • Voeding voor tomaten/pepers
 • Warmtemat/propagator (optioneel)

Het mooie van het thuis kweken van jalapeñoplanten is dat ze over het algemeen niet veeleisend zijn. Bovendien heb je het meeste van de benodigde spullen vaak al thuis liggen. Benodigdheden als plantenpotten en compost zijn meestal al voldoende om de bal aan het rollen te krijgen.

Maar voordat je kweek echt kan beginnen, moeten je jalapeño-zaden eerst in kleinere potten ontkiemen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Een populaire methode is bijvoorbeeld het gebruik van een kiemkit, zoals Zamnesia's eigen Smart Start. Deze kleine voorgevulde starterpotten bieden de perfecte hoeveelheid voedingsrijke compost met de exacte pH-waarde die je zaden nodig hebben om zich te ontwikkelen.

Je kunt ook een met aarde gevulde tray in combinatie met een warmtemat of verwarmde propagator gebruiken. Op die manier kun je constant voor de juiste warmte zorgen. Bovendien kunnen de plantjes zo vast wennen aan de omstandigheden waarmee ze worden geconfronteerd als ze straks buiten of op een vensterbank staan. Het is ook slim om de grond steeds vochtig te houden en soms een beetje voeding voor tomaten/pepers te geven. Dit zorgt voor gezonde planten gedurende de hele groeicyclus.

Maar hoe je je ook voorbereidt op je kweek, alle bovengenoemde punten hebben pas zin als je peperzaden van hoge kwaliteit zijn. Dit zal heel bepalend zijn voor het uiteindelijke succes van je project. In Zamnesia's Peppershop vind je de beste chili- en peperzaden die er zijn, waaronder jalapeño-zaden.

Jalapeños kweken: stap-voor-stap

Jalapeños Kweken: Stap-Voor-Stap

 1. Zoals gezegd, is het ontkiemen de eerste stap om de groeicyclus van je planten op gang te brengen. Stop in elk compartiment van je kiemtray een zaadje. Heb je onze Smart Start gekocht? Begraaf elk zaadje dan ongeveer 1cm in de vochtige grond. Het is essentieel dat de aarde tijdens de kiemfase vochtig blijft (maar ook weer niet te nat). Zet de potjes op een warme, zonnige plek, maar zorg dat ze niet uitdrogen. Het duurt ongeveer 2-3 weken voordat je vooruitgang ziet, dus wees geduldig.

 2. Na ongeveer 20-25 dagen zul je zien dat je zaden zaailingen zijn geworden. Dit is een cruciale fase, waarin je moet beginnen met het verpotten. Hierdoor krijgen je planten de mogelijkheid om pas echt goed te groeien. Smart Start-potjes hebben geen extra groeiruimte, dus het is enorm belangrijk om te verpotten als je zaailingen ziet verschijnen.

  Als je je zaailingen in hun nieuwe potten hebt gezet, moet je ze op een plek zetten waar ze veel zon en warmte ontvangen, zoals op een vensterbank. Of je kunt, als je volledig binnen kweekt, kweeklampen gebruiken. Voor zaailingen geldt hetzelfde als voor ontkiemende zaden: zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, zodat ze niet uitdrogen.

  Omdat jalapeñoplanten de neiging hebben om vrij hoog te worden (ongeveer 60 tot 100cm), kan het zijn dat je tijdens de groeicyclus nog een paar keer moet verplanten.

 3. Als de jalapeñoplanten hun derde set bladeren hebben ontwikkeld, is het weer tijd voor verpotten. Hiervoor heb je een pot nodig van ongeveer 20cm diep en 30cm breed. Dit biedt voldoende ruimte voor je planten om zich echt uit te strekken en volop te groeien. Normaal gesproken is het nu lente/zomer (als je je kweek optimaal hebt gepland), en is er buiten sprake van voldoende zonlicht en warmte.

  Je kunt de planten ook buiten in een bloembed zetten. Zoek in ieder geval altijd een zonnige plek uit.

 4. Maak de grond rondom eerst los voordat je een plant uit haar pot haalt. Zorg er ook voor dat je handschoenen draagt. Het verwijderen van een plant kan al lastig zijn, en je wilt het niet nog lastiger maken door met ongewassen handen een besmetting te veroorzaken. Als de grond is losgemaakt, draai de plant dan voorzichtig om en verwijder haar uit de pot. Wees wel voorzichtig, want ze is fragiel. Als je te hardhandig te werk gaat, kun je de plant beschadigen, en eindigt je kweek in een domper. Dus neem de tijd en wees geduldig.

 5. Nu je planten in hun nieuwe, grotere potten staan, hoef je ze alleen nog maar te verzorgen. Net als bij de vorige stadia, moet je de grond vochtig houden. Geef ze dus regelmatig water (vooral als je in een mediterraan klimaat leeft). Je kunt eventueel ook wat voeding voor tomaten/pepers gebruiken om je planten een boost te geven. Dit zit boordevol voedingsstoffen, dus gebruik het wel met mate. Omdat jalapeñoplanten behoorlijk groot kunnen worden, kan het ook handig zijn om plantenstokken te gebruiken om te voorkomen dat ze buigen of breken.

 6. Als je tot nu toe alles stap-voor-stap hebt gevolgd, ben je er in principe al. Best simpel toch? Zorg er gewoon voor dat je de planten tijdens de hele groeicyclus genoeg zorg en aandacht geeft, dan zwem je voor je het weet in de pepers!

Gerelateerd artikel

Pepers Kweken Voor Beginners In 10 Simpele Stappen

Hoe en wanneer pluk je jalapeños?

Hoe En Wanneer Pluk Je Jalapeños?

Als je planten vol beginnen te zitten met pepers, naderen ze de oogsttijd. Jalapeños zijn klaar om geplukt te worden zodra ze 5-9cm lang zijn en een mooie groene kleur hebben. Je kunt natuurlijk ook nog even wachten tot ze rood kleuren. Er is niet echt een 'slecht' moment om ze te plukken, maar het is voor de smaak wel beter om te wachten tot ze een beetje gerijpt zijn.

Om een jalapeño te verwijderen, pak je deze vast, voer je wat druk uit, en haal je hem met een draaibeweging van de tak. Herhaal dit bij elke peper en voor je het weet heb je een hele mand vol heerlijke pepertjes!

Hoe bewaar je jalapeños?

Je kunt je jalapeños op verschillende manieren bewaren. Daarbij moet je beslissen of je ze op de korte of de lange termijn wilt gebruiken. Als je je jalapeños binnen afzienbare tijd wilt gebruiken, kun je ze in de koelkast of voorraadkast leggen. Voor de lange termijn kun je de pepers echter beter invriezen, drogen, pekelen, fermenteren of in blik bewaren. De mogelijkheden zijn in principe eindeloos.

Hoe kun je jalapeños gebruiken?

Hoe Kun Je Jalapeños Gebruiken?

Nu je eindelijk je eigen jalapeños hebt, is het tijd om ermee aan de slag te gaan. Maar wat kun je er precies mee doen? Veel! Liefhebbers van koken zullen in de wolken zijn, want deze pepers kunnen lekker wat pit toevoegen aan allerlei soorten maaltijden, van chili tot curries. Daarnaast zijn jalapeños ook heerlijk voor op nacho's, hamburgers en pizza’s. De mogelijkheden zijn ook hier eindeloos!

Hoewel jalapeños niet zo pittig zijn als sommige andere soorten chilipepers, moet je toch voorzichtig blijven. Draag dus handschoenen tijdens het snijden en was direct je handen als je klaar bent. Het is ook belangrijk om rekening te houden met ieders hitte-tolerantie. Jij vind de peper misschien niet zo pittig, maar iemand anders kan dat juist wel vinden. Wees dus voorzichtig wanneer je je pepers door vrienden of familie laat proeven.

Jalapeño Poppers maken

Jalapeño Poppers Maken

Natuurlijk kunnen we dit artikel niet eindigen zonder de beruchte jalapeño-popper te noemen. Dit is een enorm populaire snack, regelmatig te vinden in bars en restaurants, en fingerfood op zijn best. En met je zelfgekweekte jalapeños kun je nu ook zelf poppers maken! Vul de pepers met roomkaas, paneer ze, en frituren maar. Een eenvoudige, mediterraanse snack die supersnel klaar is. En geloof ons; zodra je ze een keer hebt gemaakt, krijg je er geen genoeg meer van (en je vrienden ook niet).

Begin vandaag nog met je peperkweek – je eigen jalapeño-paradijs

Begin Vandaag Nog Met Je Peperkweek – Je Eigen Jalapeño-paradijs

De jalapeño peper is veelzijdig, smaakvol en vooral heel gemakkelijk thuis te kweken. Ideaal voor hobby-koks die graag een beetje pit willen toevoegen aan maaltijden, zonder dat het écht te heet wordt. Dus, waar wacht je nog op!?

Hoewel de plaatselijke supermarkt misschien ook wel jalapeño pepers heeft, zijn deze vaak duur en mogelijk in minder ideale omstandigheden gekweekt. Weet waar je pepers vandaan komen en bestel vandaag nog je chili- en peperzaden bij de Zamnesia Peppershop!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
How To Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken