Blog
Pepers Kweken Voor Beginners In 10 Simpele Stappen
6 min

Pepers Kweken Voor Beginners In 10 Simpele Stappen

6 min

Zelf pepers kweken, kan zeer lonend zijn. Het voelt goed om je eigen zorgvuldig gekweekte chilipepers te oogsten en in je keuken te gebruiken. Maar hoe pak je dat aan van zaad tot oogst? Volg onze 10 simpele stappen. Hiermee haal je het beste uit je peperplanten, ook als je net begint.

Veel mensen denken dat het kweken van pepers lastig is. Maar het is helemaal niet moeilijk. Je moet natuurlijk voor de plantjes zorgen, onderhoud doen en de boel bijhouden (maar dat geldt voor alle planten!). Het zal je echter verbazen hoe simpel het is. Het maakt het niet uit in welk klimaat je woont, wat de kweekomstandigheden zijn en of je liever binnen of buiten kweekt. Hier leggen we uit hoe je zelf probleemloos pepers kweekt in 10 simpele stappen.

1. Kies de juiste peperzaadjes

Pepers Kweken Voor Beginners: Kies peperzaadjes

Het kiezen van het meest geschikte zaad is waarschijnlijk de belangrijkste stap bij het kweken van je eigen pepertjes. Je moet een aantal factoren overwegen voordat je in het diepe springt en je zaadjes koopt. Allereerst moet je bepalen of je hete pepers wilt, waarvan de tranen in je ogen springen. Misschien wil je liever een mildere soort? Dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Een andere belangrijke factor is de omgeving waarin je woont. Voor mensen in warmere klimaten met veel zon is de keuze vrijwel onbeperkt. Net als de meeste planten reageren pepers goed op een consistente licht- en warmtecyclus.

Daarmee bedoelen we niet dat je pech hebt als je in een koelere omgeving woont. Integendeel! Als je binnen de juiste opstelling hebt en kiest voor een pragmatische aanpak, kun je probleemloos gezonde en smaakvolle pepers produceren. Maar het is wel zo dat veel pepers een warme omgeving in de buitenlucht prefereren.

Vaak kiezen beginners jalapeño pepers. Dit is niet alleen omdat deze soort heel goed verkrijgbaar is, maar ook omdat ze gemiddeld pittig zijn en de planten in vrijwel elke omgeving floreren. Jalapeño pepers vragen gemiddeld ongeveer 75 dagen om te rijpen. Dit maakt ze ideaal voor mensen met beperkte kweekervaring.

Gerelateerd artikel

Hete Pepers En De Scovilleschaal

2. Maak een kweekplan

Pepers Kweken Voor Beginners: Maak kweekplan

Je weet nu voor welke peperzaadjes jij moet kiezen. Smaak en pit zijn absoluut belangrijk. Maar hetzelfde geldt voor een goed kweekplan. Zoals besproken, zijn klimaat en opstelling belangrijke factoren bij het kweken van je zaadjes. Mensen die in een consistent, warm klimaat wonen, kiezen er waarschijnlijk voor om buiten te kweken.

Kwekers die binnen aan de slag willen, kunnen dit in de winter doen, evenals elk ander moment van het jaar. Je kunt ervoor kiezen om volledig binnen te kweken. Het is ook mogelijk je planten naar binnen te verplaatsen als de herfst aanbreekt. Het verplaatsen van je planten is niet schadelijk voor de groei. Je geeft ze alleen een warmere omgeving en daar zullen ze je dankbaar voor zijn.

Als je eenmaal hebt besloten waar jij je planten gaat kweken, moet je de beschikbare ruimte gereedmaken en je zaden voorbereiden voor ontkieming. Als je ergens woont waar de zon niet veel schijnt, kun je ook led-groeilampen aanschaffen. Met een groeilamp krijgen je planten op afroep licht. Je zult dan ook veel verschil merken tussen planten op een koude vensterbank en planten met een eigen lichtbron.

3. Ontkiem je peperzaadjes

Pepers Kweken Voor Beginners: Ontkiem peperzaadjes

Nu je zaadjes klaar zijn voor de start, is het tijd om ze te kiemen zodat hun groeicyclus kan beginnen. Je kunt ervoor kiezen om de zaadjes meteen in de grond te planten en hopen op het beste. Maar waarom zou je die gok wagen? Kiemen moet je eerste prioriteit zijn, ongeacht wat je kweekt. Het proces is niet ingewikkeld, maar wel noodzakelijk!

Je kunt je zaadjes op diverse manieren kiemen. Voorbeelden zijn een stukje vochtig keukenpapier of in een glas water. Elke methode heeft voor- en nadelen.

Wil je je slagingskans verbeteren? Dan is het een goed idee om een kant-en-klare kiemset te kopen, bijvoorbeeld de Plagron Seedbox. Deze speciale sets bevatten bakjes met aarde voor je peperzaadjes. Doe er wat water bij en het kiemen van je zaadjes is zo gepiept. Zodra ze zijn ontspruit tot zaailingen, kun je ze verplanten naar een pot of tuinbed om verder te groeien.

4. Bemest zaailingen met verdunde meststof

Pepers Kweken Voor Beginners: Bemest zaailingen

Bij deze stap krijgen je zaailingen alle voedingsstoffen en vitamines die ze nodig hebben voor een goede start. Veel peperplantjes moet je na ongeveer 2 weken bemesten. Het is raadzaam om de voedingsstoffen in het begin te halveren. Als je een sterkere oplossing gebruikt, kan dat de kwetsbare wortels van de plant beschadigen.

Veel kwekers gebruiken voor dit doel meststof met een verhouding 10:10:10 NPK. Deze meststof bevat 10% stikstof, 10% fosfor en 10% kalium. Als je dit aan zaailingen geeft, versterkt deze mix de wortels. Dit stimuleert een gezonde ontwikkeling.

5. Maak de kweeklocatie klaar

Pepers Kweken Voor Beginners: Maak kweeklocatie klaar

Nu je zaailingen klaar zijn om te gaan groeien en bloeien, is het tijd om je kweeklocatie klaar te maken. Deze fase is waarschijnlijk het meest belangrijk. Met een slecht voorbereide kweekruimte doe je je zorgvuldig gecultiveerde zaailingen geen plezier.

Als je de pepers buiten wilt kweken, dan is het slim om ze op een warm en zonnig plekje in je tuin te zetten. De grond moet diep, rijk en leemachtig zijn, waardoor de wortels de ruimte hebben om zich te verspreiden. Als je merkt dat je grond niet geschikt is, kun je er altijd wat compost bij doen om eventuele tekorten in het substraat aan te vullen.

Datzelfde geldt eigenlijk ook voor je kweekruimte binnen. Vul de potten met wat losse aarde voordat je de planten erin zet. Zet de potten vervolgens op een plek waar ze minimaal 6–8 uur zonlicht per dag ontvangen.

6. Laat de zaailingen afharden

Pepers Kweken Voor Beginners: Laat zaailingen afharden

Terwijl je zaailingen nog in de kiempotjes zitten, moet je ze laten wennen aan de groeiomstandigheden waarmee ze te maken krijgen. Dat proces noemen we afharden. Door je zaailingen alvast bloot te stellen aan de omstandigheden in de buitenlucht, verminder je stress wanneer je ze verpot. Gestreste planten zijn lang niet zo productief als planten die langzaam aan de omstandigheden zijn gewend.

Voor het afharden van je zaailingen zet je ze overdag buiten in een beschutte ruimte. Doe dat enkele uren per dag, gedurende drie of vier dagen. Laat ze elke dag iets langer buiten staan voordat je ze weer binnenhaalt. Doe je dit goed, dan krijg je planten die er gezond uitzien en popelen om hun groei te voltooien.

7. Knijp vroege bloemen af

Pepers Kweken Voor Beginners: Knijp vroege bloemen af

Dit klinkt misschien wat contraproductief, maar zodra je planten gaan bloeien, moet je de vroege bloemen afknijpen. Dat heeft geen negatieve effecten en de planten steken hun energie vervolgens rechtstreeks in de groei. Deze techniek resulteert vaak in een veel grotere opbrengst.

8. Verpot de zaailingen en geef water

Pepers Kweken Voor Beginners: Verpot zaailingen en geef water

Als je zaailingen het proces van afharden en afknijpen hebben doorlopen, kun je ze verplanten naar hun eindelijke stekje. Het maakt hierbij niet uit of je binnen of buiten in potten kweekt, of een speciaal tuinbed hebt aangelegd.

Maar hoe weet je of je peperplanten klaar zijn om te worden verplant? Je kunt dat op meerdere manieren controleren. Wacht bijvoorbeeld tot de plant de derde set echte blaadjes heeft ontwikkeld. Dat is echter niet de meest accurate methode.

Een meer betrouwbare methode is je laat voorzichtig uit de pot halen. Controleer nu hoeveel wortels de plant heeft ontwikkeld. Als de zaailing nog kleine wortels heeft die niet de hele pot beslaan, is ze nog niet klaar voor verplanten. Als de wortels echter de basis van het potje vullen en beginnen te kronkelen, kun je gaan verpotten.

Houd je planten echter goed in de gaten als je nog even wacht met verplanten. Je loopt het risico op verstrikte wortels. Wortelgebonden planten ontstaan als de wortels te lang in een klein potje groeien. De wortels wikkelen zich dan om de plant en dat kan de groei remmen of de plant doden. Let dus goed op en controleer regelmatig of het al tijd is om de planten te verpotten.

Gerelateerd artikel

De Verrassende Voordelen Van De Combinatie Wiet En Hete Pepers

Als je de zaailingen eenmaal in hun nieuwe pot of op hun nieuwe stek hebt staan, begint het kweken echt. Tijdens de groeicyclus moet je erop letten dat je planten voldoende water krijgen. Het is best lastig om dat goed in de gaten te houden. Hanteer als vuistregel dat peperplanten minimaal 2,5cm water per week moeten krijgen. Daarmee krijgen je planten genoeg vocht en blijven ze er gezond uitzien.

Woon je in een warm klimaat, dan is het belangrijk dat je je planten regelmatig controleert in droge en hete periodes. Je zult begrijpen dat dergelijke omstandigheden schadelijk zijn voor je planten. Geef je planten dan iets meer water of zet ze een deel van de dag in de schaduw.

9. Voeg voedingsstoffen toe tijdens de bloei

Pepers Kweken Voor Beginners: Voeg voedingsstoffen toe

Als je het beste wilt halen uit je planten, hebben ze meer nodig dan alleen water en zonlicht. Om optimaal te profiteren van je peperplanten kun je ze tijdens de bloei extra voedingsstoffen geven. Stimuleer je planten met voeding, rijk aan kalium en fosfor. Een kant-en-klare meststof voor tomaten (5-10-10 NPK) is ook prima. Je kunt echter ook zelf voeding met smeerwortel maken.

Voeding met smeerwortel is gemaakt van de bladeren van de smeerwortel die je in een pot laat staan. Naarmate de bladeren verrotten, ontstaat een bruine vloeistof met veel kalium. Dit kun je verdunnen en gebruiken als biologische meststof om de groei van je peperplanten te bevorderen.

Je kunt tijdens de bloei voedingsstoffen geven aan je planten, maar je kunt de plant ook besproeien met wat lauwwarm water. Dit proces stimuleert mogelijk ook de opbrengst en productiviteit van een peperplant.

Je hoeft je planten niet elke dag voedingsstoffen te geven. Voor een optimale bloei hebben je planten om de 10–14 dagen extra voedingsstoffen nodig. Geef ze echter niet teveel voeding. Doe je dat goed, dan staan je peperplanten binnenkort in bloei.

10. Oogst je pepertjes!

Pepers Kweken Voor Beginners: Oogst

Nu is het tijd om je beloning binnen te halen, want het is tijd om je planten te oogsten. Als je de stappen correct hebt doorlopen, heb je nu een aantal prachtige peperplanten gekweekt.

Er zijn meerdere manieren om erachter te komen of je pepers rijp zijn om te plukken. Alle soorten pepertjes zijn anders, maar je kunt vaak wel zien of je plant klaar is. Vergelijk ze gewoon met de kleur en maat van het pepertje op de verpakking van je zaadjes. Meestal vereisen pepers ongeveer 60-90 dagen van zaad tot oogst, maar er zijn ook soorten die wel 150 dagen nodig hebben om te rijpen.

Het kan ook zijn dat je chilizaadjes hebt gekregen zonder verpakking. Gelukkig is er geen exact moment voor het oogsten van je pepertjes. Jalapeño pepers bijvoorbeeld, kun je plukken vanaf het moment dat ze aan je planten zitten. Ze zijn eerst groen, maar verkleuren vanzelf rood. Je kunt ze heel vroeg oogsten, maar dan smaken ze vaak wat bitter. Een volwassen pepertje smaakt wat zoeter. Doe dus wat onderzoek naar jouw gekozen pepertjes en houd je planten in de gaten als de oogsttijd nadert.

Als je denkt dat je te vroeg hebt geoogst, is er nog geen man overboord. Pepertjes blijven rijpen tot drie dagen na het plukken.

Bepalen wanneer je pepers oogstrijp zijn is één ding, maar hoe pluk je ze eigenlijk? Dit lijkt een simpele vraag, maar het is wel belangrijk om te weten om onnodige schade aan je planten te voorkomen. Wees voorzichtig bij het plukken van je planten en gebruik gerust een snoeischaar om schoner te werken. Het spreekt voor zich dat je handschoenen gebruikt bij de oogst of je handen meteen na het oogsten wast. Raak vooral je gezicht niet aan totdat je je handen hebt gewassen!

Wat doe je na de oogst met je peperplantjes?

Wat doen na oogst met peperplantjes

Eenmaal geoogst, kun je van je pepertjes gaan genieten. Hoe je dat doet, is aan jou. Je kunt er direct mee koken, maar je kunt ze ook invriezen of inmaken.

Je kunt je buitenplanten in de wintermaanden binnen zetten en ze voorzien van warmte en licht. Ze verliezen misschien wel wat bladeren, maar ze moeten verder prima gedijen tot het volgende kweekseizoen is aangebroken. Je kunt ze ook buiten laten staan, waarbij de koude temperatuur zorgt dat ze in een soort winterslaap gaan. Bescherm ze echter wel tegen vrieskou. Als je een kas hebt, dan kun je hier je peperplanten laten overwinteren.

Dat zijn onze 10 stappen voor het kweken van je eigen peperplantjes. Je hebt nu genoeg kennis om zelf aan de slag te gaan. Bezoek vooral de webshop van Zamnesia om ons assortiment chilipepers te bekijken. Veel plezier met kweken!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken