Blog
Hoe Kweek Je Binnen Hete Pepers?
6 min

Hoe Kweek Je Binnen Hete Pepers?

6 min

Het kweken van chilipepers lijkt misschien ingewikkeld, maar laat ons je vertellen dat dit niet het geval is. Ook als je buiten geen ruimte hebt, kun je ze alsnog kweken, namelijk binnen. In dit artikel bespreken we alles wat je weten moet om thuis met succes pepers te telen.

Het is geen geheim dat peperplanten licht en warmte nodig hebben om te groeien, net als andere planten. Als je in een warm land woont, is dat waarschijnlijk geen probleem en kun je zonder moeite buiten kweken. Maar hoe zit dat in Nederland? Is je kans op een succesvolle kweek hier verkeken? Niet helemaal. Het is hier zeker mogelijk om capsicum-planten te voorzien van alles wat ze nodig hebben, alleen dan gewoon in huis. Laat ons je vertellen wat je weten moet als je binnen pepertjes wilt kweken, zodat ook jij succes behaalt!

Waarom zou je binnen pepers kweken?

Waarom Zou Je Binnen Pepers Kweken?

We zeiden het al, maar als je niet op een warme en zonnige plek woont, kun je overwegen om chilipepers binnen te kweken. Maar ook in een gunstiger klimaat lukt het niet altijd om buiten te telen. Als je daarentegen binnen kweekt, ben je zelf de baas over de temperatuur en het licht. Superhandig als je buitenomstandigheden minder ideaal zijn. Daarnaast biedt het ook uitkomst als je een klein appartement zonder tuin hebt. Je hebt bovendien niet veel nodig om een ideale omgeving voor je planten te creëren. En omdat je ze in een indoor kweek beter in de gaten kunt houden, kun je soms zelfs de meest veeleisende chilipeper planten laten floreren.

Gerelateerd artikel

Pepers Kweken Voor Beginners In 10 Simpele Stappen

Welke pepers zijn het meest geschikt om binnen te kweken?

Welke Pepers Zijn Het Meest Geschikt Om Binnen Te Kweken?

Maar uiteraard moet je eerst besluiten welke pepers je binnen gaat kweken. Welke zijn het meest geschikt? Het simpele antwoord is dat je eigenlijk elke chilipeper kunt kiezen. Zoals vermeld, kun je je planten beter in de gaten houden als je binnen kweekt. Dus zelfs de meest veeleisende soorten, die veel aandacht vragen, kun je bijna moeiteloos in huis kweken.

Als je echter nog niet zo bekend bent met het kweken van hete pepers, kun je het beste kiezen voor een soort die wat sneller oogstrijp is. Zo kun je eerst wat ervaring opdoen. Een jalapeño heeft bijvoorbeeld 85 dagen nodig om te rijpen vanaf het moment dat de vruchten zich vormen. Andere soorten oogst je echter veel sneller. Kies dus een soort die het best bij je vaardigheden past. Als je zelfvertrouwen vervolgens groeit, kun je meer veeleisende soorten proberen.

Wat heb je nodig om binnen pepers te kweken?

Wat heb je nodig om binnen pepers te kweken?

Je hebt natuurlijk wel wat dingen nodig om binnen chilipepers te kweken. Maar vrees niet! De boodschappenlijst is niet heel lang en gelukkig kun je veel benodigdheden hergebruiken. En zodra je een kweekproject hebt afgerond, kun je hiermee snel aan de volgende beginnen. Je hebt het volgende nodig om binnen pepers te kweken:

Potten

Dit spreekt natuurlijk vanzelf, maar je hebt potten nodig om je planten in te zetten. Naarmate een plant groeit, moet je de groei-omgeving daarop aanpassen. Begin met kleine potten van zo'n 10 centimeter als je de zaden direct in de aarde laat kiemen. Je kunt de plantjes vervolgens verplanten in grotere potten, van zo'n 20-25cm.

Substraat

Er bestaan diverse substraten waar peperplanten goed in groeien, zowel met als zonder aarde. Duik hier dus zeker eens in. Er bestaat trouwens ook speciale aarde voor peperplanten. Deze bevat alle voedingsstoffen die de planten nodig hebben om goed te groeien.

Warmtemat

Het is ook belangrijk om de temperatuur van je planten te reguleren. Gelukkig kun je dit gemakkelijk met een warmtemat doen. Dit hulpmiddel kun je aansluiten op het stopcontact en je kunt zelf de temperatuur ervan instellen. Je peperplanten profiteren zo van een constante temperatuur, waardoor ze optimaal kunnen floreren, op dezelfde manier als in de buitenlucht.

Snoeischaar

Terwijl je planten groeien, moet je ook wat onderhoud verrichten. Denk bijvoorbeeld aan het snoeien van takken en bladeren om te verzekeren dat je peperplanten overal voldoende licht ontvangen. Een snoeischaar komt hierbij goed van pas.

Groeilamp

Kweeklampen kunnen prijzig zijn, maar zijn onmisbaar als je in huis wilt kweken. Sommige planten kun je ook op de vensterbank zetten, maar een groeilamp is veel consistenter en betrouwbaarder. Het aantal lampen hangt natuurlijk af van hoeveel planten je kweekt. De meeste zijn daarbij veelzijdig en niet al te groot, waardoor je ze ook in een kleine ruimte kunt hangen. Dit is fijn als je met ruimtegebrek kampt.

Voedingsstoffen

Soms kunnen je planten tijdens de groeicyclus wel wat extra hulp gebruiken. Het is dan ook verstandig wat plantenvoeding aan te schaffen om ze indien nodig van voedingsstoffen te voorzien. Zo zullen ze beter presteren.

Hoe kweek je binnen hete pepers?

Je weet nu wat je allemaal nodig hebt om indoor te kweken. Daarmee is het hoog tijd ons te richten op welke stappen je moet zetten om gezonde, florerende peperplanten te krijgen. Hieronder doorlopen we de verschillende fases, van het kiemen tot de oogst.

Kiemen

Kiemen

Een goed begin is het halve werk en dat geldt ook voor het kweken van peperplanten. Er zijn diverse manieren om de levenscyclus van je zaden op te starten, waarbij de slagingskans varieert. Het kiemen van zaadjes in nat keukenpapier op een warmtemat is bijvoorbeeld een populaire methode. Je moet het keukenpapier daarbij vochtig houden, maar niet doorweken. Na 5-7 dagen zie je de zaden kiemen, maar soms duurt het ook wel drie weken. Wees dus geduldig!

Zoek je een betrouwbaardere manier om je peperzaden te laten kiemen? Dan kun je altijd voor een set met kiempotjes kiezen. De Plagron Seedbox is hier een goed voorbeeld van. Zo'n kweekset bestaat uit allerlei vakjes, elk gevuld met voedzame aarde. In elk vakje stop je een zaadje. Bedek het daarbij met wat aarde en voeg wat water toe. De kiemtray zet je vervolgens op een warmtemat, waarbij je de temperatuur instelt op 25–30°C totdat je vooruitgang ziet. Het is echter ook mogelijk om je zaden direct in de door jou gekozen potten met aarde te laten kiemen. Hier gelden dezelfde regels: houd de aarde vochtig, maar niet doorweekt en houd je zaden warm totdat de zaailingen verschijnen.

Potgrond

Potgrond

Een kant-en-klare starter kit bevat dan misschien perfecte aarde voor je zaden, maar je moet ook alvast nadenken over de volgende stap, wanneer je eenmaal zaailingen hebt. Als je je potten vult met de meest geschikte aarde, weet je zeker dat je peperplanten voor de rest van hun groeicyclus in een goede omgeving staan. Voor wat betreft grond, presteren peperplanten het best in een licht medium, verrijkt met wat schors of mulch en/of wat perliet. Test de pH van je aarde ook en verzeker een waarde tussen de 5,9 en 6,5. Wees royaal bij het vullen van je potten, en zet vervolgens je zaailingen erin.

Verpotten

Verpotten

Naarmate je planten zich ontwikkelen, moet je ze op tijd verplanten, voordat ze uit hun kiempotjes barsten. Het beste moment is 3-4 weken na het ontkiemen. Een simpelere manier om het juiste moment te bepalen, is door te kijken of een plant al een derde set 'echte' bladeren heeft ontwikkeld.

Je kunt je waarschijnlijk wel indenken dat het verplanten een zorgvuldige hand vereist. Om de planten te verplanten, maak je eerst de aarde in de kiempot los. Knijp hiervoor voorzichtig in het potje en bedek de bovenkant met de palm van je hand. Houd daarbij het steeltje tussen je wijsvinger en middelvinger, of je middel- en ringvinger. Keer het potje ondersteboven en laat de peperplant er voorzichtig uit glijden.

Water en voedingsstoffen

Water En Voedingsstoffen

Dit is superbelangrijk en kan echt het verschil maken. Het is essentieel je planten regelmatig water te geven, maar overbewatering is schadelijk. Wees dus zorgvuldig en geef alleen water als je peperplanten het nodig hebben.

Voor wat betreft voedingsstoffen, dit is optioneel. Je kunt in de vegetatieve fase bijvoorbeeld plantenvoeding voor tomaten/paprika's gebruiken. Toch moet je ook hier niet overdrijven. Volg de instructies op het etiket en weet dat overbemesting problemen kan opleveren.

Gerelateerd artikel

Tips Om Nog Hetere Pepers Te Kweken

Lampen

Lampen

Licht is ongelooflijk belangrijk voor de groeicyclus van peperplanten en ze hebben er dan ook voldoende van nodig. Natuurlijk kun je de planten in de zomer op de vensterbank zetten, waar ze in het licht en de warmte kunnen vertoeven. Maar er zijn ook maanden waarin het licht beperkt is. Dan kun je de planten beter 14-16 uur per dag onder een led-kweeklamp zetten. Combineer dit met een warmtemat om een consistente temperatuur te bieden. En dit spreekt eigenlijk vanzelf, maar vanwege de warmte moet je de planten en de aarde ook goed in de gaten houden om uitdroging te voorkomen.

Bij het installeren van je lampen kun je ook een kleine kweekkast gebruiken om het licht zoveel mogelijk op je planten te richten. Dit helpt tevens om alles bij elkaar te houden. Ideaal als je niet wilt dat je kweekproject in de weg staat of het moet verplaatsen.

Oogst

Oogst

Het ideale oogstmoment varieert natuurlijk per chilipeper. Toch is er wel een aantal duidelijke signalen waar je op kunt letten voor wat betreft de oogst. Sommige chilipepers krijgen bijvoorbeeld een dieprode kleur; andere worden helder oranje of geel. Hiermee kun je goed bepalen wanneer je ze kunt plukken. Ook het formaat speelt mee, maar dit heeft meer te maken met de warmte en niet zozeer met de rijpheid. Daarnaast is het 'kurken' van je pepers soms iets waaraan je kunt zien of ze klaar zijn. Er verschijnen dan witachtige rimpels op de chilipepers, wat aangeeft dat ze volwassen zijn en klaar voor de oogst.

Maar hoe pluk je de pepers van de plant? Dat is vrij simpel: pak een peper met je vingers vast, in de buurt van de steel. Trek en draai hem vervolgens tegen de groeirichting in om hem van de plant te halen. Wees daarbij voorzichtig, draag handschoenen en doe een beetje rustig aan. Na de oogst, kun je zeggen dat je met succes pepers in je eigen huis hebt gekweekt. Gefeliciteerd!

Gerelateerd artikel

Wanneer En Hoe Oogst Je Hete Pepers?

Tips om binnen hete pepers te kweken

Tips Om Binnen Hete Pepers Te Kweken

Als je binnen hete pepers wilt kweken, kun je op diverse manieren een goede oogst behalen. Wij hebben echter drie toptips voor je verzameld om echt het allerbeste uit je planten te halen:

Het formaat van de pot is belangrijk

Dit lijkt misschien heel logisch, maar je moet het belang van de potmaat niet onderschatten. Misschien denk je ruimte te besparen door kleinere potten te gebruiken, maar het doet meer kwaad dan goed als je je planten in te kleine potten zet. Als de wortels zich niet kunnen uitbreiden, zullen ze om elkaar heen gaan draaien. De plant kan dan geen water en voedingsstoffen meer opnemen, waardoor ze meestal sterft. Speel dus op veilig en kies de juiste potten voor je peperplanten.

Gebruik staken voor je peperplanten

Het is geen geheim dat peperplanten zich graag uitstrekken als ze de kans krijgen. Zorg dus voor voldoende ondersteuning in de vorm van staken. Sommige planten hebben dit niet nodig en stoppen vanzelf met groeien, maar het is altijd beter het zekere voor het onzekere te nemen. Met stokken of andere ondersteuning kun je een verticale groei stimuleren en krijg je gezonde, gelukkige peperplanten.

Stimuleer bestuiving

Peperplanten bestuiven normaal gesproken zichzelf. Maar je kunt ze ook een handje helpen! Gebruik hiervoor een klein borsteltje of wattenstaafje en veeg het stuifmeel van de bloem. Als je dit gedaan hebt, kun je het voorzichtig op een stamper wrijven. Vervolgens kun je de natuur haar gang laten gaan. Dankzij wind en insecten gaat dit in de buitenlucht meestal vanzelf. Maar als je binnen kweekt, hebben planten soms wat hulp nodig!

Kweek het hele jaar door hete pepers

Kweek Het Hele Jaar Door Hete Pepers

Het mooie van binnen kweken is dat je het hele jaar door prachtige chilipepers kunt produceren. Ja, je leest het goed! Ongeacht het weer, of het nu regent of stormt, kun je weer een nieuwe lading chilipepers kweken als je de vorige hebt geoogst. Je hoeft hiervoor alleen maar voor de juiste omstandigheden te zorgen. Buitenkwekers moeten wachten tot het kweekseizoen aanbreekt, maar als je binnen kweekt, heb je wat dat betreft echt een voordeel.

Dus, waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met jouw kweekproject. We garanderen je dat je er geen spijt van zult krijgen. Uiteraard kun je bij Zamnesia terecht voor alles wat maar met chilipepers te maken heeft. Bezoek simpelweg de Peppershop en bekijk de uitgebreide selectie peperzaden en bijbehorende accessoires. Succes!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken