Blog
De Beste Gezelschapsplanten Voor Je Chilipeper Planten
4 min

De Beste Gezelschapsplanten Voor Je Chilipeper Planten

4 min

Kweek je graag hete pepers, maar wil je meer uit je buitenkweek halen? Dan zijn gezelschapsplanten een uitstekende manier om je tuin te diversifiëren en de kwaliteit van je peperoogst te verbeteren. Lees snel verder en ontdek welke kruiden, groenten en bloemen hiervoor ideaal zijn.

Gezelschapsplanten, ook wel 'combinatieplanten' genoemd, zijn vaak ondergewaardeerde en onderbenutte hulpmiddelen bij het kweken van chilipeperplanten. Ze beschermen je buitenplanten niet alleen tegen ongedierte, maar trekken ook bestuivers aan. Dit leidt tot grotere, betere oogsten en geweldige pepervariaties (hierover later meer).

Wat zijn de voordelen van gezelschapsplanten voor chilipepers?

Wat Zijn De Voordelen Van Gezelschapsplanten Voor Chilipepers?

Voordat je gaat kijken welke gezelschapsplanten je aan je buitenkweek (of binnenkweek) gaat toevoegen, is het logisch om te beginnen met de vraag: waarom zou je eigenlijk? Waarom zou je andere soorten kweken als de primaire focus op chilipepers ligt? Ga er maar eens goed voor zitten, want de voordelen van gezelschapsplanten zijn onder andere:

  • Verjaagt ongedierte: met de juiste planten verklein je het risico op verschillende veelvoorkomende plagen bij chilipeperplanten.

  • Stimuleert bestuiving: hoewel chilipeperplanten in de eerste plaats zelfbestuivers zijn, hebben ze voor het beste resultaat toch een fysieke motivatie nodig. Omring ze met nuttige planten en laat de insecten het werk doen!

  • Creëert een bloeiend ecosysteem: veel gezelschapsplanten trekken nuttige insecten en organismen aan, waardoor de bodemgezondheid verbetert en onkruid wordt ingedamd.

  • Verbetert de smaak: sommige gezelschapsplanten kunnen de smaak van je pepers verbeteren.

Kortom, het kiezen van de juiste partner voor je chilipeperplanten maakt je kweek een stuk beter. Je moet echter wel even uitzoeken welke planten het beste werken. Hieronder vind je een aantal prima kandidaten die graag naast je hete pepers groeien!

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Natuurlijke Bestrijdingsmiddelen Voor Peperplanten?

3 gezelschapsplanten voor chilipepers: kruiden

3 Gezelschapsplanten Voor Chilipepers: Kruiden

We beginnen onze lijst met drie populaire kruiden. Ze zorgen allemaal net voor dat beetje extra. Kies gewoon het kruid dat jij het lekkerst vindt.

Dille

Dille wordt wereldwijd aan talloze recepten toegevoegd. Het is echter niet haar smaak, maar haar vermogen om ongedierte af te schrikken wat het de ideale gezelschapsplant maakt. Dille houdt bijvoorbeeld bladluizen en spintmijten uit de buurt van peperplanten, die beide gemakkelijk een hele oogst kunnen verpesten. Het is echter niet alleen een afschrikmiddel. Veel kwekers gebruiken dille ook om nuttige bestuivers aan te trekken. Het kruid ziet er bovendien prachtig uit. Kortom, een plant die een lust is voor het oog, terwijl ze lokale insecten onder controle houdt - een echte win-winsituatie.

Basilicum

Sommige kwekers zweren bij het productiviteitsverhogende effect van basilicum. Toch staat de plant vooral bekend om haar ongediertebestrijdingstechnieken. Basilicumplanten kunnen helpen spintmijten, vliegen en zelfs muggen op afstand te houden, zeker in een warm en vochtig klimaat. Een groot deel van de kracht van basilicum ligt in een bepaalde chemische stof die het kruid afgeeft, waardoor het voor insecten moeilijker wordt om hun doelwit te vinden.

Rozemarijn

Een uniek voordeel van rozemarijn als gezelschapsplant is de dekking die het kruid biedt. Rozemarijn kan helpen om de omringende grond of houtsnippers rondom je chilipepers koel te houden. Sterker nog, veel van de planten die in dit artikel worden genoemd profiteren hiervan. Dit maakt rozemarijn een zeer waardevolle toevoeging aan je tuin. Als je dus van plan bent om diverse planten buiten te kweken, komen een paar rozemarijnplanten goed van pas.

3 gezelschapsplanten voor chilipepers: groenten

3 Gezelschapsplanten Voor Chilipepers: Groenten

De meeste groentes zijn prima gezelschap voor chiliplanten. Ze vragen vaak weinig en bieden toch verschillende voordelen.

Wortelen

Veel chilikwekers zweren bij wortels om twee belangrijke redenen: onkruidbestrijding en schaduw. De truc is echter voorkomen dat je de wortelen te dicht bij je chilipepers plant. Je wilt de grond en houtsnippers rond je peperplanten koel houden, maar de planten zelf hebben zoveel mogelijk licht nodig om optimaal te kunnen groeien. Zolang je ze op de juiste manier plant, zijn wortels een prima gezelschapsplant en gaan ze goed samen met chiliplanten en tientallen andere groenten.

Aubergine

Aubergines hebben meer gemeen met chilipepers dan je op het eerste gezicht zou denken. Ze komen niet alleen uit dezelfde familie (Solanaceae, ook wel 'nachtschadefamilie' genoemd), maar ze zijn meestal ook in dezelfde tijd van het jaar klaar voor de oogst. Aubergine naast je chilipepers kweken kan je dus kostbare tijd besparen. Tegelijkertijd houden aubergineplanten ongedierte op afstand. Als je aubergines gaat kweken, zorg er dan wel voor dat je gewasrotatie toepast om de bodemkwaliteit te behouden.

Paprika's

Als je paprika als gezelschapsplant wilt gebruiken, houd er dan rekening mee dat soms enige ervaring of kennis vereist is. Door namelijk meerdere Capsicumplanten te kweken, waaronder zowel paprika's als pepers, kunnen er geweldige kruisingen ontstaan. Wil je bijvoorbeeld een chilipeper kweken die lijkt op de niet-pittige habanada, dan is kruisen wat je moet doen. De vuistregel is dat je het bij planten van dezelfde soort moet houden. Paprika's als gezelschapsplanten geven al met al heel wat flair aan je buitenkweek, en de mogelijkheden ervan zijn eindeloos!

Gerelateerd artikel

Top 15 Heetste Pepers Ter Wereld (Editie 2024)

3 gezelschapsplanten voor chilipepers: bloemen

3 Gezelschapsplanten Voor Chilipepers: Bloemen

Bloemen zijn ook ideale buren voor je chilipepertjes. Ze geven wat kleur aan je tuin en houden een heleboel vervelende insecten op afstand!

Oost-Indische kers

Oost-Indische kers (ook wel bekend als 'klimkers') is een unieke gezelschapsplant vanwege de eetbare bloemen en het vermogen om ongedierte te bestrijden. Je kunt het niet alleen voor je favoriete salade gebruiken, maar het helpt ook plagen als bladluis en witte vlieg tegen te gaan. De truc is om Oost-Indische kers ongeveer 30 tot 60cm van je peperplanten te planten. Door ze dichtbij (maar niet té dichtbij) te planten, wordt ongedierte afgeleid, en kunnen insecten niet gemakkelijk van plant naar plant springen. Oost-Indische kers kan ook nuttige roofinsecten aantrekken om ervoor te zorgen dat je oogst niet wordt aangetast.

Geraniums

Voor geraniums geldt dezelfde afstand als hierboven beschreven voor Oost-Indische kers. En het is absoluut de moeite waard om je tuin met een paar geraniumplanten uit te breiden. Ze zijn namelijk een uitstekende val voor Japanse kevers, waarbij de bladeren de beestjes kunnen verlammen. Hierdoor is het gemakkelijk om de kevers handmatig te verwijderen voordat ze je chiliplanten bereiken. Bovendien voegt de geranium een prachtige kleur toe aan je kweekproject, wat het allemaal nog toffer maakt!

Franse goudsbloemen

Het planten van Franse goudsbloemen doet wonderen voor het afweren van ongedierte, zoals bodemnematoden. Sommige telers beweren ook dat goudsbloemen de groei van peperplanten kunnen stimuleren, hoewel hier geen wetenschappelijk bewijs voor bestaat. Franse goudsbloemen zijn daarbij makkelijk te kweken, dus het kan geen kwaad om het eens te proberen. Plant ze naast de andere bloemen op dit lijstje en creëer de ultieme verdediging tegen ongedierte.

Kun je tomaten en chilipepers samen kweken?

Kun Je Tomaten En Chilipepers Samen Kweken?

Dat kan zeker, maar let wel: zorg voor genoeg ruimte tussen beide. Je kunt de meeste hete pepersoorten bij elkaar in de buurt laten groeien, omdat ze allemaal van een warm en vochtig klimaat houden. Aan de andere kant strekken tomaten zich graag uit en hebben ze voldoende luchtstroom nodig. Wanneer je tomaten als gezelschapsplant voor chilipepers wilt gebruiken, raden we aan ze in hetzelfde tuinbed te kweken, alleen niet te dicht op elkaar.

Kweek je op jaarbasis, pas dan gewasrotatie toe. Dit verkleint het risico op plagen en ziektes, en geeft je planten de beste kans om te floreren.

Welke planten moet je vermijden?

Welke Planten Moet Je Vermijden?

Gelukkig zijn er maar een paar planten die je beter niet als gezelschapsplanten voor chilipeperplanten kunt gebruiken. Dit zijn ze:

  • Venkel: liefhebbers van venkel moeten hun venkelplantjes apart van hun chilipepers kweken. Venkel geeft namelijk een chemische stof af die de groei van nabijgelegen groentes kan remmen, ook die van je geliefde pepertjes!

  • Aardappelen: aardappelen kunnen ziekten en plagen verspreiden. Ze komen ook uit de nachtschadefamilie, wat betekent dat ze om dezelfde voedingsstoffen concurreren.

  • Aardbeien: aardbeien zijn vatbaar voor verschillende schimmels, waaronder verticillium. Deze schimmels kunnen zich gemakkelijk verspreiden.

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er diverse planten die niet alleen je peperplanten ten goede komen, maar ook je tuin op meerdere manieren kleur en variatie kunnen geven. Al met een beetje planning kun je naast je favoriete chilipepers eenvoudig meerdere kruiden, groenten en bloemen kweken. Veel van de hierboven genoemde planten zijn bovendien op zichzelf ook al heel lekker, en gaan goed samen met je chilipepertjes, niet alleen qua bescherming, maar ook in de keuken!

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Kweken Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken