Blog
Hoe Droog Je Pepers?
5 min

Hoe Droog Je Pepers?

5 min

Of je ze nu heel wilt gebruiken, als gemalen specerij of voor zelfgemaakte pittige chilivlokken, gedroogde pepers zijn een uitstekende aanvulling op je voorraadkast. En het mooiste is nog wel dat het drogen verrassend simpel is! Lees snel verder.

Als je van de zomerhitte gebruik hebt gemaakt om je eigen pepers te kweken, is het drogen ervan de beste manier om ze te bewaren. Wanneer je dit goed aanpakt, behoud je optimaal de smaak en de hitte van je pepertjes. Het is bovendien niet ingewikkeld, maar toch kunnen een paar eenvoudige tips wel helpen om ze goed te drogen en langer te bewaren.

Lees hieronder eenvoudige instructies en droog je pepers zelf!

Hoe droog je pepers?

Hoe Droog Je Pepers?

De meeste amateurtelers zijn dol op het telen van pepers, en niet zonder reden. Pepers zijn namelijk niet alleen superlekker, maar zitten ook boordevol voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Pepers telen is bovendien relatief eenvoudig in vergelijking met andere gewassen, en de meeste pepersoorten leveren uitstekende oogsten op. Een of twee planten zijn vaak al genoeg om weken of maanden van te eten. Zeker als je de pepers hebt gedroogd, zodat ze niet bederven!

Als je in de zomer je eigen pepers hebt gekweekt of pepers bij de supermarkt hebt gekocht, is drogen de beste manier om hun smaken, voedingsstoffen en kruiden te behouden. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om je pepers te drogen. Je kunt ze daarbij drogen in de oven, met een voedseldroger of door ze simpelweg aan een touwtje te hangen, of het nu om hete pepers of paprika’s gaat!

Gerelateerd artikel

Tips Om Nog Hetere Pepers Te Kweken

Voorzorgsmaatregelen voor het drogen van pepers

Voorzorgsmaatregelen Voor Het Drogen Van Pepers

Voordat je begint met het drogen van je pepers, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Waaronder:

Bescherm jezelf

Het beschermen van je ogen en huid is erg belangrijk bij het hanteren van hete pepers. Pepers bevatten namelijk capsaïcine, een olieachtige verbinding die op je handen en vingers komt als je ze aanraakt. Dit irriteert je huid, mond en ogen. Gebruik daarom altijd handschoenen en een veiligheidsbril bij het hanteren van hete pepers.

Bij het drogen van zoete pepers kun je de handschoenen en veiligheidsbril achterwege laten. Wel moet je altijd grondig je handen wassen en afdrogen voordat je aan de slag gaat.

De beste pepers selecteren

Bij het drogen van pepers is het essentieel dat je de juiste selecteert. Pepers die namelijk niet vers, gekneusd of verrot zijn, drogen niet goed en kunnen een voedingsbodem voor bacteriën en schimmels vormen.

Voordat je met het droogproces begint, moet je ervoor zorgen dat je alle pepers weglegt die:

  • zacht, smeuïg of rot zijn;
  • stinken;
  • overrijp of niet volledig volwassen lijken;
  • grijzige verkleuringen hebben of gekneusd zijn.

Je hoeft deze pepers echter niet weg te gooien. Oudere pepers kun je bijvoorbeeld boven het vuur roosteren en een paar dagen in olie bewaren. Bovendien kun je gekneusd of verrot vruchtvlees ook van een peper afsnijden en de rest voor een salade, saus of ander recept gebruiken.

Was je pepers grondig

Was Je Pepers Grondig

Als je eenmaal de perfecte pepers hebt uitgekozen om te drogen, is het essentieel om ze grondig te wassen. Wanneer je geen pesticiden, herbiciden of andere chemicaliën gebruikt hebt bij je kweek, hoef je ze alleen maar met wat koud water af te spoelen. Schrob ze daarbij goed schoon.

Heb je je pepers in de supermarkt gekocht, gebruik dan warm water om ze schoon te maken. Dit helpt namelijk bij het verwijderen van extra vuil en resterende pesticiden en/of herbiciden die op de schil zitten. Vaak worden dit soort chemicaliën gebruikt om ze verser te laten lijken dan ze daadwerkelijk zijn.

Hoe droog je pepers op de traditionele manier?

Hoe Droog Je Pepers Op De Traditionele Manier?

Een van de eenvoudigste en meest traditionele manieren voor het drogen van pepers is door ze op te hangen en in de lucht te laten drogen (binnen of buiten). Gebruik hiervoor een lang stuk touw en bind het om de stengels van je pepers. Zorg dat er minimaal 5cm tussen elke peper zit. De ruimte ertussen zorgt er namelijk voor dat je pepers gelijkmatig drogen. Op die manier ontstaat er bovendien geen vocht op de plekken waar ze elkaar zouden raken.

Pepers in de lucht drogen werkt het beste in warme, droge klimaten met gemiddelde dagtemperaturen van minimaal 20˚C. In een tropischer klimaat met warme temperaturen en een hoge luchtvochtigheid, is het verstandiger om ze in een oven of voedseldroger te drogen. Een hoge luchtvochtigheid kan het droogproces namelijk vertragen en er zelfs voor zorgen dat pepers gaan rotten in plaats van drogen. Daarnaast is het wijs om te kiezen voor pepersoorten met van nature dunner vruchtvlees, zoals Aji Rojo, Cayenne en Thaise pepers.

Een van de voordelen van pepers in de (buiten)lucht ophangen, is dat het trage proces de smaak beter behoudt. De tijd nemen en je pepers op deze manier drogen, kan ook bijdragen aan een Zen-gevoel. Wat geduld opbrengen in deze gekke, snelle wereld, kan soms geen kwaad!

Hoe droog je pepers in de oven?

Hoe Droog Je Pepers In De Oven?

Heb je daarentegen weinig tijd, of geduld, of is de omgeving te koud of te vochtig, wees dan gerust. Je kunt namelijk ook je oven gebruiken om je pepers te drogen en alsnog geweldige resultaten behalen. Het vergt echter wel wat meer werk dan je pepertjes aan een touwtje ophangen.

Was allereerst je pepers en droog ze voorzichtig af. Leg ze vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze enkele uren op ongeveer 50˚C. Als je grote pepers met een dikke schil (zoals paprika's) droogt, snijd ze dan doormidden om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig drogen. Kleine pepers met een dunne schil hoef je daarentegen in principe niet doormidden te snijden. Zorg daarbij dat de pepers elkaar niet raken en zet de ovendeur een beetje open, zodat het vocht kan ontsnappen.

De exacte tijd die nodig is om pepers in de oven te drogen, hangt sterk van de grootte en de soort af. Calculeer voor de zekerheid een paar uur in. Controleer ze daarbij regelmatig, zo om de 30 minuten, en draai ze elk uur om. De kans is groot dat sommige pepers eerder droog zijn dan andere, dus zorg dat je de droge verwijdert om te voorkomen dat ze té droog worden. Dit kan namelijk tot smaakverlies leiden. Je weet dat een peper droog is wanneer hij een harde, kreukelige textuur heeft.

Hoe droog je pepers in een voedseldroger?

Hoe Droog Je Pepers In Een Voedseldroger?

De snelste en handigste methode om pepers thuis te drogen, is met een voedseldroger. Stop ze gewoon in het apparaat en volg de gebruiksaanwijzing. Denk er wel aan grotere pepers in tweeën of meerdere stukken te snijden om het proces te versnellen en consistentere resultaten te krijgen. Zorg dat je je pepers gelijkmatig in de voedseldroger verdeelt, zodat het vocht goed kan ontsnappen, net als bij het drogen in de oven.

De exacte tijd die nodig is om pepers in een voedseldroger te drogen, hangt zowel van je voedseldroger als van de pepersoort af. Zorg dat je de gebruikershandleiding of de fabrikant raadpleegt voor meer informatie!

Wat doe je met gedroogde pepers?

Gedroogde pepers kun je zo bewaren of eenvoudig opnieuw in olie of water hydrateren, net als de gedroogde tomaatjes die je in natuurvoedingswinkels of supermarkten vindt. Als je extra aromatische of extra hete pepers hebt gedroogd, kun je ze ook met een koffiemolen, kruidenmolen of keukenmachine tot een gemalen specerij verwerken. Doe dit wel in een goed geventileerde ruimte en gebruik een gezichtsmasker en veiligheidsbril. Hiermee voorkom je dat je dit pittige poeder inademt of je ogen ermee irriteert. Je kunt ook een grovere maling gebruiken en je eigen chilivlokken maken.

Hoe bewaar je je gedroogde pepers?

Hoe Bewaar Je Je Gedroogde Pepers?

Gedroogde hele pepers kun je het beste in een glazen pot bewaren. Een plastic ziplock zakje of een andere luchtdichte verpakking werkt ook. Dit helpt de natuurlijke smaken en aroma's zo lang mogelijk te behouden, terwijl het vocht weg blijft. Gemalen pepers en chilivlokken kunnen ook het beste in een luchtdichte verpakking worden bewaard. Bewaar ze daarbij op een koele, droge plek om de aroma's en smaken zo lang mogelijk te behouden. Houd je pepers ook uit direct licht om hun smaak en pittigheid te behouden.

Hoewel goed gedroogde pepers in feite onbeperkt houdbaar zijn, is het beter om ze binnen drie maanden te consumeren. Op deze manier geniet je namelijk optimaal van hun smaken en aroma's. Zelfs als ze op de juiste manier worden bewaard, zullen gedroogde pepers na verloop van tijd hun smaak verliezen. Vaak verliezen chilivlokken hun smaak en aroma wat sneller, dus overweeg om je pepers heel te laten voor het beste resultaat.

Geniet van je eigen, perfect gedroogde pepers

Het drogen van pepers is een geweldige manier om hun smaak te behouden en hun houdbaarheid te verlengen. De bovenstaande technieken zijn ook perfect als je je zelfgekweekte pepers optimaal wilt benutten!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
How To Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken