Blog
Hoe Kweek Je Cayenne Long Slim Pepers?
4 min

Hoe Kweek Je Cayenne Long Slim Pepers?

4 min

Ontdek hier hoe je Cayenne Long Slim pepers moet kweken, hoe je ze daarbij het beste kunt verzorgen en gezond houdt, en wat je er na de oogst allemaal mee kunt doen!

Pepers telen is verrassend eenvoudig. Het is bovendien een leuke bezigheid, en niets voelt beter dan je eigen hete pepertjes oogsten!

Hieronder gaan we dieper in op de Cayenne Long Slim peper. Zo bekijken we de kenmerken ervan, en hoe je deze pepers moet kweken en verzorgen. Ten slotte bespreken we ook een paar (heerlijke!) bewaarmethoden.

Wat is de Cayenne Long Slim peper?

Wat Is De Cayenne Long Slim Peper?

Cayenne Long Slim pepers zijn redelijk pittig en vrij eenvoudig te kweken. Als je een beginner bent en hete pepers wilt telen, dan zijn deze pepertjes ideaal om mee te beginnen. Ze zijn zeker heet, maar tevens veelzijdig, en daarmee geschikt voor alle soorten culinair gebruik. Met deze exotische knallers maak je dan ook zeker indruk op je vrienden!

Bovendien zijn Cayenne Long Slim pepers niet alleen lekker, maar zitten ze ook nog eens boordevol voedingsstoffen: de flinke hoeveelheid provitamine A en vitamine C vormt een gezonde aanvulling op je maaltijden. Daarnaast bevatten ze ook capsaïcine en flavonoïden, stoffen die volgens onderzoek goed voor je zijn. Je kunt dus van deze pepertjes genieten in de wetenschap dat je ook nog eens gezond bezig bent!

Hoe heet is de Cayenne Long Slim?

De hitte van chilipepers wordt gemeten met behulp van de Scovilleschaal, en daarbij wordt op het aantal Scoville-eenheden (SHU) gelet. Deze methode is oorspronkelijk uitgevonden door Wilbur Scoville, en heeft zich in de loop van de tijd verder ontwikkeld.

Met zogenaamde 'high-performance vloeistofchromatografie' wordt hierbij de concentratie van capsaïcinoïden bepaald. Hierdoor kan men de hitte vastleggen en er vervolgens een SHU-waarde aan toekennen.

De Cayenne Long Slim scoort ongeveer 30.000 tot 50.000 SHU op de Scoville-schaal. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien veel, maar dat valt relatief gezien reuze mee. De hoogste waarde ooit gemeten, is namelijk maar liefst 2,2 miljoen SHU, en behoort tot de beruchte Carolina Reaper.

Hoe kweek je Cayenne Long Slim?

Hoe Kweek Je Cayenne Long Slim?

Nu je wat meer weet over de Cayenne Long Slim, is het tijd om uit te zoeken hoe je deze pepers moet telen. Gelukkig is het kweken van hete pepers vrij simpel en vereist het geen professionele apparatuur of kennis. Dit artikel en een bezoekje aan je lokale tuincentrum zijn genoeg om aan de slag te kunnen gaan!

Cayenne Long Slim kweken: benodigdheden

Hier bij Zamnesia verkopen we in principe alles wat je nodig hebt. Mocht je toch nog iets niet kunnen vinden, bezoek dan een winkel met tuinbenodigdheden bij jou in de buurt. Als je alle benodigdheden hebt ingeslagen, kan het kweken beginnen!

Je hebt nodig:

 • Cayenne Long Slim zaden
 • Biologische compost
 • Grote potten: ca. 10 liter
 • Plantenvoeding
 • Bladspray met calcium

Cayenne Long Slim kweken: stap voor stap

Cayenne Long Slim Kweken: Stap Voor Stap

Als je alles in huis hebt, is het tijd om je zaden te planten.

 • Stap 1: kieming

Je kunt je Cayenne Long Slim zaden in ontkiemtrays laten ontkiemen en de planten pas later in hun uiteindelijke pot zetten, maar dit hoeft niet per se. Wij raden aan om ze meteen in hun uiteindelijke potten te planten.

Maak hiervoor een klein gaatje in de grond, ongeveer een vingerkootje diep, en stop er een zaadje in. Bedek het losjes met aarde en geef vervolgens wat water. Om een hoge luchtvochtigheid te garanderen, doe je wat huishoudfolie over de pot heen en prik je er voor de luchttoevoer een paar gaatjes in. Zet de pot in een redelijk warme omgeving. Rond de 25 tot 28°C is perfect. Vervolgens is het afwachten geblazen.

 • Stap 2: liefde en geduld

Het kan tussen de drie dagen en een paar weken duren voordat de peperzaadjes ontkiemen, dus geduld is een schone zaak. Eenmaal ontkiemd, moet je de huishoudfolie verwijderen en wat water geven als de grond droog aanvoelt. In het geval dat je voeding voor tomatenplanten gebruikt, volg de instructies van de fabrikant en wees altijd voorzichtig. Ondervoeding is altijd beter dan overvoeding!

Hete pepers houden ook van calcium. In plantenvoeding zit echter nauwelijks calcium, dus overweeg daarom om tijdens de cruciale vruchtvorming-fase met bladspray wat extra calcium toe te dienen.

Gerelateerd artikel

Pepers Kweken Voor Beginners In 10 Simpele Stappen

Hoe oogst je de Cayenne Long Slim?

Hoe Oogst Je De Cayenne Long Slim?

De Cayenne Long Slim kun je na ongeveer 85 dagen oogsten. Dit is echter maar een ruwe schatting: de pepers geven zelf aan wanneer ze er klaar voor zijn. En dat is als ze helemaal rood zijn. Een paar dagen extra wachten kan echter ook geen kwaad.

Nog een teken dat ze klaar zijn, is als ze gemakkelijk van de plant af komen. Trek er zachtjes tegen de groeirichting in aan en je voelt vanzelf of ze makkelijk loskomen. Als ze weerstand bieden, laat ze dan nog een paar dagen hangen. Wanneer ze gemakkelijk loskomen, zijn ze er klaar voor!

De potmaat en voedingsstoffen bepalen de uiteindelijke grootte van de plant, maar denk aan zo’n 75cm hoog, met vruchten van ongeveer 12cm. Houd echter niet te veel aan deze cijfers vast. Ga op je gevoel af en nog belangrijker: let op de signalen die je planten afgeven!

Hoe met hete pepers om te gaan

Het is geen geheim dat pepers heet zijn, dat is natuurlijk ook een beetje de bedoeling. En hoewel je prima een of twee chilipepers met blote handen kunt vastpakken, kun je je huid lelijk verbranden als je er veel aan wordt blootgesteld. Draag dus altijd handschoenen. Zorg er ook voor dat je deze weer uitdoet voordat je je ogen aanraakt!

Ongedierte en ziekten

Ondanks hun pittigheid zijn chilipepers net als wij mensen vatbaar voor diverse ziekten en plagen.

Waar je vooral op moet letten:

 • Bacteriële infecties
 • Bacteriële zachte rot
 • Verticillium verwelkingsziekte
 • Tabaksmozaïekvirussen
 • Sterfte van zaailingen door schimmels
 • Anthracnose
 • Meeldauw
 • Phytophthora infestans
 • Spintmijten
 • Peperkever
 • Peperwormen

Het is de moeite waard om je goed in te lezen in bovenstaande plagen, zodat je weet wat je in die gevallen moet doen. Over het algemeen kun je echter met een paar eenvoudige preventieve stappen veel van deze problemen voorkomen.

De meeste plagen en ziekteverwekkers houden van natte omstandigheden. Hoewel je planten ook graag gehydrateerd willen blijven, kunnen ze af en toe best wat uitdroging aan. Als je de grond voortdurend doorweekt houdt, creëer je de ideale omstandigheden voor ongewenste plagen en ziekten.

Probeer ook je planten op een gezonde afstand van elkaar te houden. Hoe dichter ze bij elkaar staan, hoe gemakkelijker het is voor ongedierte of ziekteverwekkers om van de ene naar de andere te gaan.

Gerelateerd artikel

De Meestvoorkomende Plagen En Ziekten Bij Chilipepers

Hoe bewaar je Cayenne Long Slim?

Hoe Bewaar Je Cayenne Long Slim?

Als je eenmaal je pepers hebt geoogst, ben je niet de enige die ervan wil smullen. Verse chilipepers zijn namelijk ook in trek bij veel soorten schimmels en bacteriën, en blijven maar beperkt houdbaar in de koelkast. Maar je hebt ook andere opties!

Door namelijk je hete pepers te drogen of te roken, kun je ze voor onbepaalde tijd bewaren en jarenlang aan maaltijden toevoegen. Je kunt ze daarbij op verschillende manieren dehydrateren. De makkelijkste methode is echter met een voedseldroger. Daarnaast kun je ze ook roken om ze een verkoolde, houtachtige smaak te geven.

Je pepers inleggen is ook een optie. Dit is niet alleen een goede bewaaroptie, maar hiermee heb je ook iets lekkers om je hamburgers, sandwiches en nacho's mee te garneren! Inleggen kan variëren van het eenvoudig bewaren in gewone azijn, tot een rijkere oplossing boordevol overheerlijke ingrediënten, waarbij vele smaken met elkaar vermengd raken.

Als laatste kun je ook een hot sauce van je pepers maken. Online vind je talloze recepten, en ook op onze site kun je hiervoor terecht. Met je zelfgemaakte hete pepersaus kun je vervolgens allerlei maaltijden, sauzen en salsa's op smaak brengen!

Cayenne Long Slim kweken: is het de moeite waard?

Cayenne Long Slim Kweken: Is Het De Moeite Waard?

Absoluut!

Deze heerlijke pepers zijn gemakkelijk te kweken en ook het eindproduct is het meer dan waard. Al met weinig benodigdheden en een beetje liefde en aandacht, kun je in een handomdraai een pittige draai aan je leven geven. Bovendien doe je hiermee ook nog tuinbouwkundige en culinaire vaardigheden op!

Conclusie: vanwege hun gemiddelde hitte en veelzijdigheid, zijn Cayenne Long Slim pepers de perfecte chilipepers om mee beginnen!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Kweken Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken