Blog
Hoe Bemest Je Peperplanten?
5 min

Hoe Bemest Je Peperplanten?

5 min

Het is nog best een kunst om je planten van de benodigde voeding te voorzien. Hier ontdek je het belang van meststoffen en hoe je ze benut om het potentieel van je peperplanten te maximaliseren. Je pepers zullen je dankbaar zijn en dubbel en dwars terugbetalen. De juiste voedingsstoffen op het juiste moment toedienen, kan echt het verschil maken!

Wanneer je thuis chilipepers kweekt, moet je aan alle behoeften van je planten voldoen. Alleen zo kunnen ze hun hele levenscyclus goed gedijen. Het is vaak niet voldoende om je planten van water, warmte en licht te voorzien. Peperplanten hebben vaak wat mest nodig om optimaal te presteren. Maar welke mest heb je precies nodig en hoeveel? Wees gerust, hier zetten we alles wat je moet weten over het voeden van peperplanten op een rijtje. Op deze manier geniet je in een mum van tijd van hete pepers van topkwaliteit.

Wat is de beste meststof voor peperplanten?

Wat is de beste meststof voor peperplanten?

Met zoveel keuze aan voedingsstoffen is het lastig om te bepalen welke nu het meest geschikt zijn voor jouw peperplanten. Je kunt producten met time-release kopen om je planten gedurende hun hele groeicyclus te voeden. Dit is echter niet voor alle planten een haalbare optie. Het is ook verstandig om eerst de voedingswaarde van je aarde testen voordat je aanvullende producten koopt. De voedingswaarde van organische compost zal immers heel anders zijn dan die van de aarde in je achtertuin. Meten is weten en met de juiste informatie kun je precies afstemmen hoeveel en welk soort mest je nodig hebt, zonder dat je je planten beschadigt.

De meeste voedingsstoffen bevatten macronutriënten zoals stikstof, fosfor en kalium. Ze leveren bijna alles wat je plant nodig heeft om moeiteloos te bloeien. Op de verpakkingen van meststoffen zie je meestal drie cijfers, bijvoorbeeld 5-10-10. Deze vertegenwoordigen respectievelijk het percentage stikstof, fosfor en kalium per zak. De hoeveelheden kunnen per product verschillen, maar deze uniforme beschrijving is erg handig als je naar meststoffen zoekt.

Primaire en secundaire voedingsstoffen

We noemden ze al even, maar welke voedingstoffen hebben je peperplanten nodig om te overleven en goed te groeien? En wat voor functie hebben deze voedingsstoffen eigenlijk?

Door voedingsstoffen op te delen in primaire en secundaire categorieën (macronutriënten en micronutriënten), kunnen we tot in detail uitzoeken waar je planten behoefte aan hebben.

Primaire voedingsstoffen

Primaire voedingsstoffen

Laten we beginnen met de macronutriënten. Je planten hebben deze in grote hoeveelheden nodig.

Stikstof

Stikstof is onmisbaar voor het proces van fotosynthese. Het is een heel belangrijk element voor de productie van bladeren en het behoud van de algehele gezondheid van je planten. Vaak bevat aarde niet genoeg stikstof, dus het is essentieel om de niveaus goed te krijgen. Op deze manier beginnen je peperplanten meteen goed.

Fosfor

Fosfor zorgt ervoor dat je planten energie kunnen opnemen van de zon. Dit leidt tot een gezonde en veerkrachtige groeicyclus.

Kalium

Kalium reguleert de groei en zorgt voor het transport van water, voedingsstoffen en koolhydraten door de plant zelf. Een onjuiste hoeveelheid kalium heeft een negatieve invloed op de fotosynthese.

Secundaire voedingsstoffen

Secundaire voedingsstoffen

Hoewel ze als 'secundair' worden beschouwd, zijn deze voedingsstoffen net zo belangrijk als de primaire. Je planten hebben er slechts minder van nodig.

Calcium

Calcium bevordert robuuste ontwikkeling van peperplanten. Deze stof is onmisbaar voor de algehele gezondheid van je planten. Het komt zelden voor dat bodem van zichzelf weinig calcium heeft, maar je kunt het eventueel makkelijk aanvullen met wat beendermeel.

Magnesium

Magnesium is essentieel voor het kiemen en de productie van chlorofyl en vruchten. Om de gezondheid van je planten te bevorderen, moet je voorzichtig zijn met het doseren van magnesium. Een teveel kan onherstelbare schade veroorzaken, maar een tekort kan de groei ook belemmeren. Je hebt een gezonde balans nodig om de beste omstandigheden voor de plant te garanderen.

Een opmerking over bitterzout

Sommige mensen gebruiken bitterzout om planten van een flinke scheut magnesium te voorzien. Dit is echter een behoorlijk omstreden methode om voedingsstoffen aan planten te leveren. Voorstanders zijn ervan overtuigd dat het helpt om de productie van chilipepers te verbeteren en het risico op neusrot te verminderen. Tegenstanders suggereren dat de enorme dosis magnesium de plant beschadigt. Ze menen dat het allerlei problemen veroorzaakt, zoals bladverbranding en dat het bovendien de smaak van de pepers beïnvloedt.

Dat gezegd hebbende, raden we het gebruik niet aan.

Hoe vaak moet je peperplanten bemesten?

Hoe vaak moet je peperplanten bemesten?

Zoals wel vaker geldt, is timing erg belangrijk bij het bemesten van je peperplanten. Als je overdrijft, kan dit leiden tot beschadigde planten en pepers van slechte kwaliteit. Dus, wat is het beste voedingsregime?

Als vuistregel geldt dat je elke week of om de week voedingsstoffen toedient. Dit hangt meestal af van het type meststof dat je gebruikt. Je vindt gelukkig goede instructies op de verpakking van jouw product. Houd je aan deze instructies en volg een strikt schema. Dan komt het vast wel goed.

Wanneer moet je zaailingen voeden?

Als je planten voedt die nog geen tijd hebben gehad om zich te ontwikkelen, pakt dit ongetwijfeld rampzalig uit. Het is verstandig om na het kiemen ongeveer twee weken te wachten. Sommigen wachten tot de plant haar eerste set echte bladeren heeft geproduceerd. Dit is een duidelijke indicator dat de plant klaar is om krachtig te groeien.

Het spreekt natuurlijk voor zich dat kleinere planten niet veel voedingsstoffen nodig hebben. Houd hier dus rekening mee wanneer je met je schema begint. Pas je dosering aan naarmate je planten zich ontwikkelen. Begin met een lage dosering en verdun de meststof voor jonge planten. Verhoog de dosering wanneer ze beginnen te floreren.

Hoe moet je peperplanten voeden?

Hoe moet je peperplanten voeden?

Nu je de basis onder de knie hebt, kunnen we beginnen met het geven van praktisch advies over het bemesten van je peperplanten.

Vloeibare vs. korrelige mest

Als je pepers kweekt, kun je de voedingsstoffen aan de aarde toevoegen of op de bladeren sproeien. De manier waarop je je meststof toedient, hangt voornamelijk af van jouw gekozen product en de inhoud.

Vloeibare meststoffen zijn voor beide toepassingen geschikt. Je moet ze wel eerst verdunnen. Daarna kun je de grond water geven of de bladeren besproeien. Een simpele plantenspuit biedt hier uitkomst. Sommige telers besproeien hun peperplanten bijvoorbeeld graag met een fosforrijke oplossing om de groei te stimuleren. Spuit nooit meer dan nodig is, want dit zal meer kwaad dan goed doen.

Korrelmest moet je daarentegen toevoegen aan de aarde, zodat de wortels het kunnen opnemen. De afgifte van deze formules is vaak traag. Je kunt bijvoorbeeld merken dat één schepje voldoende is om je plant gedurende enkele weken te voeden. Geef regelmatig water en je zult florerende planten zien, zonder dat je jezelf hoeft in te spannen.

Moet je zaailingen van voeding voorzien?

Sommige telers geven voedingsstoffen aan zaailingen, andere laten ze eerst uit eigen beweging groeien en voegen in een later stadium pas voeding toe. Dit doen ze meestal na het verpotten naar een grotere pot. Als je ervoor kiest je jonge peperplanten te voeden, wees dan uiterst voorzichtig met de dosering. Halveer bijvoorbeeld de aanbevelingen op de verpakking.

Tips voor het voeden van hete pepers

We hebben al een aantal risico's aangestipt voor wat betreft het voeden van je peperplanten. Laten we hier wat dieper op ingaan. Hier volgen enkele veelvoorkomende problemen en oplossingen met betrekking tot het bemesten van peperplanten.

Nutrient burn

Nutrient burn

Een zogenaamde nutrient burn (verbranding van voedingsstoffen) treedt op wanneer peperplanten worden blootgesteld aan overtollige voedingsstoffen. Een nutrient burn herken je aan de kleur van de bladeren. Als je bruine vlekken ziet verschijnen, is dit een mogelijk teken dat je plant last heeft van deze aandoening. De bruine vlekken zelf zijn het gevolg van opgehoopte voedingsstoffen in de plant, waardoor verkleuring en verbranding ontstaat. Vlekken op de bladeren kunnen echter ook een indicatie zijn van ziekten of plagen, dus je moet zeker weten wat er aan de hand is voordat je ingrijpt.

Gerelateerd artikel

De Meestvoorkomende Plagen En Ziekten Bij Chilipepers

Als blijkt dat het inderdaad een nutrient burn is, kun je de hoeveelheid mest eenvoudig verminderen. Vaak is dit genoeg en herstelt de plant vanzelf. Zo niet, ga dan verder met het volgende punt.

Spoelen

Zoals vermeld, leidt overmatig gebruik van voedingsstoffen tot beschadiging van je planten. Je kunt dit verhelpen door de dosering te verminderen. Een meer grondige aanpak is spoelen. Dit doe je door je peperplanten uitsluitend water te geven zonder enige voedingsstoffen. Door het substraat te doordrenken totdat al het water uit de bodem van de pot begint te lopen, worden de resterende voedingsstoffen en zouten in het substraat 'uitgespoeld'. Dit zorgt ervoor dat de grond als het ware vanaf het nulpunt begint. Vervolgens kun je opnieuw voedingsstoffen toedienen.

Dit is de perfecte oplossing is voor telers die binnen of buiten in potten kweken. Als je direct in een tuinbed kweekt, kun je spoelen door enkele weken uitsluitend water te geven voordat je weer met voedingsstoffen begint.

Voedingsblokkade

Voedingsblokkade

Een ander probleem dat telers vaak tegenkomen, is een onjuiste pH-waarde. Peperplanten prefereren een pH-waarde tussen 5,8 en 6,8. Valt de pH-waarde buiten deze marges, dan kunnen planten moeite hebben om de geleverde voedingsstoffen op te nemen. Dit fenomeen heet een voedingsblokkade en is net zo schadelijk als wanneer je je planten helemaal geen voedingsstoffen geeft! Als de pH-waarde in de bodem niet correct is, zal zelfs het gebruik van de allerbeste voeding niets uithalen.

Controleer de pH van de bodem

Controleer dus allereerst, nog voor het kiemen van je peperzaden, de pH-waarde van je substraat. Zo ben je hard op weg naar een vliegende start. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig doen met behulp van een pH-meter. Als het tijd is om voedingsstoffen toe te dienen, zorg er dan ook voor dat je oplossing de ideale pH-waarde heeft. Meet na het voeden de aarde om te verzekeren dat je goed zit.

Houd een oogje op je peperplanten

Houd een oogje op je peperplanten

Om superieure chilipepertjes te produceren, is het heel belangrijk dat je een regelmatig onderhoudsschema aanhoudt. Zoals besproken, manifesteren veel symptomen van voedingsproblemen zich in de bladeren. Let dus goed op eventuele veranderingen in je planten. Oefening baart kunst en stapje voor stapje zul je dit proces beter in je groene vingers krijgen.

Maak je dus geen zorgen als je nog niet veel ervaring hebt met het kweken van peperplanten. Als je je planten te veel of te weinig voeding geeft, los het probleem dan zo goed mogelijk op en leer van je fouten. De volgende keer kweek je vast gezondere planten die nog beter presteren!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken