Blog
Hoe Bewaar Je Pepers?
4 min

Hoe Bewaar Je Pepers? (Korte En Lange Termijn)

4 min

Peperplanten kweken geeft ontzettend veel voldoening, met de oogst als kers op de taart. Een voorraadje heerlijk smakende pittige pepers tot je beschikking hebben is een luxe waar iedereen van begint te watertanden, toch? Maar hoe bewaar je ze eigenlijk? Lees snel verder en ontdek alles over het bewaren van chilipepers.

Na maanden voor je chiliplanten te hebben gezorgd, is het eindelijk tijd om te oogsten! Op dit punt kun je echter wel voor een klein dilemma komen te staan: want hoe bewaar je je hete pepers? Wees gerust, wij leggen het je hieronder haarfijn uit. Van de korte tot de lange termijn, wij bespreken de verschillende manieren waarop je je pepers kunt bewaren. Dus of je ze vanavond nog wilt gebruiken of pas over een paar maanden, lees snel verder!

Wanneer oogst je pepers?

Wanneer oogst je pepers?

Maar allereerst, wanneer oogst je je chilipepertjes precies? Hoe weet je of ze gebruiksklaar zijn? Hoewel dit per soort verschilt, is er een aantal signalen waar je op kunt letten om de rijpheid in te schatten.

De kleur van je pepers in de gaten houden is bijvoorbeeld een behoorlijk trefzekere manier. Sommige pepers worden geel of oranje, maar de meeste verkleuren van groen naar rood, wat aangeeft dat ze klaar zijn. De grootte is ook een indicator van de rijpheid van je pepers.

Gerelateerd artikel

Wanneer En Hoe Oogst Je Hete Pepers?

Gelukkig kun je online ook veel informatie vinden over wanneer te oogsten, of check de verpakking van je peperzaadjes.

Bij sommige hete pepersoorten kun je ook wat 'krasjes' op de schil zien. Dit staat ook wel bekend als 'kurken', en geeft aan dat de peper rijp en oogstklaar is. Soms zijn de signalen nog duidelijker. Pepers die klaar zijn om te worden geplukt, komen bijvoorbeeld ook vaak moeiteloos en gemakkelijk van de stengel los. Dus als je plant het einde van haar groeicyclus nadert, draai een pepertje dan lichtjes tegen zijn groeirichting in. Dit vertelt je alles wat je moet weten!

Hoelang zijn verse pepers houdbaar?

Hoelang zijn verse pepers houdbaar?

Vers geplukte pepers zijn ongekoeld tussen de één en twee weken houdbaar. Dit varieert echter, waarbij dikvlezige pepers vaak veel langer meegaan dan chilipepers met een dunne schil. Als je je hete pepers vrij snel wilt gebruiken, kun je ze vaak prima op kamertemperatuur bewaren. Voor de langere termijn zijn er echter tal van andere opties.

Als je ze een paar dagen wilt bewaren, stop ze dan in kleine papieren of plastic zakjes en bewaar ze op een koele en droge plek, zoals een keukenkastje.

Hoe bewaar je pepers op korte termijn

Hoe bewaar je pepers op korte termijn

Soms is het handig om pepers op kamertemperatuur te bewaren, maar er zijn ook tal van andere goedkope en effectieve methoden om ze op korte termijn te bewaren. Als je je chilipepers niet langer dan een maand wilt bewaren, lees dan vooral het volgende stukje even.

In de koelkast: één tot twee weken

Net als de kamertemperatuuroptie, kun je je pepers ook prima in de koelkast bewaren. Afhankelijk van je eetlust nemen ze waarschijnlijk niet veel ruimte in beslag. Stop je pepers simpelweg in een hersluitbare diepvrieszak of luchtdicht Tupperware bakje en bewaar ze in de koelkast totdat je ze wilt gebruiken. Dit is misschien wel de gemakkelijkste manier om chilipepers op de korte termijn te bewaren.

Bewaren in olie: twee tot drie weken

Om hun pepers iets langer goed te houden, bewaren veel telers hun chilipepers ook wel in olie. Alle chilipepers kun je in olie doen om hun levensduur te verlengen, van zoete pepers tot Carolina Reapers en alles daartussenin!

Als eerste moet je de pepers wassen om ze bewaarklaar te maken. Reinig vervolgens de bakjes die je gaat gebruiken en alle andere dingen die met je pepers in contact komen.

Bepaal nu of je je pepers kookt, in de grillpan legt of roostert, zodat je ze direct kunt serveren wanneer je ze wilt gebruiken. Sommige mensen doen hun pepers ongekookt in olie, maar hiermee loop je een groter risico op botulisme, een levensbedreigende aandoening die wordt veroorzaakt door bacteriën, dus dit raden we af!

Soms helpt het om je pepers in reepjes te snijden als ze wat groot zijn. Als je ze eenmaal hebt voorbereid, doe je de verse pepers gewoon in een lege pot. Zorg dat deze zo vol mogelijk zit. Voeg vervolgens ofwel canolaolie of olijfolie toe. Draai het deksel daarna stevig vast, het moet luchtdicht zijn, en bewaar de pot op een droge en koele plek zonder zonlicht.

Hoe bewaar je pepers op lange termijn

Hoe bewaar je pepers op lange termijn

Een goede oogst betekent een hele berg lekkere pepers, maar wat als je ze niet allemaal meteen gaat gebruiken? Moet je ze dan weggooien? Nee joh! Er zijn verschillende manieren om pepers voor een langere periode te bewaren.

Inleggen in zuur: twee tot drie maanden

Je hebt ze vast weleens gezien in de supermarkt: potten met ingelegde jalapeños. Dit kun je in principe ook gewoon thuis doen. Het enige wat je nodig hebt, is een pot van de juiste grootte en een aantal goede pepers. Maar wat gebruik je om ze in te leggen? Simpel: door witte of ciderazijn te mengen met water in een verhouding van 2:1, kun je je eigen perfecte pekel maken.

Was je pepers eerst. Snijd ze vervolgens in stukken of laat ze heel. Dit ligt een beetje aan de grootte van je pepers. Als je besluit ze heel te laten, prik er dan met een vork een paar gaatjes in. Dit voorkomt dat ze gaan drijven, en zorgt ervoor dat ze de pekel goed absorberen. Na het snijden of prikken, stop je ze in een pot en bedek je ze met de pekel. Let op: er zijn speciale kruidenmixen verkrijgbaar, maar je kunt ook je eigen mix maken! Zorg er tevens voor dat de pekel heet is. Dit zorgt namelijk dat het deksel luchtdicht sluit. Doe de pot dicht en bewaar je gepekelde pepers in de koelkast. Heerlijk voor op nacho’s tijdens een avondje chillen.

Gerelateerd artikel

Hoe Leg Je Hete Pepers In?

Drogen: ruim zes maanden

Een andere manier om je pepers te bewaren, is door ze uit te drogen. Hoewel dit hun algehele textuur wel beïnvloedt, is het een prima optie als je je chilipepers lang goed wilt houden. Je kunt je pepers op verschillende manieren uitdrogen. Woon je in een warm klimaat? Hang ze dan overdag gewoon buiten in de zon aan een touwtje. In een paar dagen of weken zijn ze droog.

Je kunt echter ook een voedseldroger gebruiken, of ze gewoon een paar uur op een bakplaat in de oven bij een temperatuur van ongeveer 65°C bakken. Stop ze vervolgens in een pot en klaar is kees. Je gedroogde pepers kun je ruim zes maanden bewaren. Om te voorkomen dat ze vocht opnemen, kun je wat zakjes silicagel in de pot doen.

Gerelateerd artikel

Hoe Droog Je Pepers?

Kun je pepers invriezen?

Kun je pepers invriezen?

Jazeker! Invriezen is misschien wel de beste methode om pepers lang te bewaren. In de vriezer gaan ze ongeveer een jaar mee. Er is een aantal manieren waarop je dit kunt doen. Eén manier is vergelijkbaar met hoe je ze in de koelkast bewaart: stop je pepers gewoon in een diepvrieszakje of plastic bakje en doe ze in de vriezer. Een kind kan de was doen.

Je kunt je pepers ook in stukjes snijden, in ijsblokjesvormen stoppen en met een beetje water bedekken. Het resultaat is een chiliblokje dat bijvoorbeeld perfect voor saus is! De mogelijkheden zijn eindeloos.

Gerelateerd artikel

Kun Je Pepers Invriezen?

Wat is de beste methode om pepers te bewaren?

Wat is de beste methode om pepers te bewaren?

Nu we de basis van zowel bewaren op de korte als op de lange termijn hebben doorgenomen, is de vraag: wat is nu de beste bewaarmethode? Uiteindelijk is de 'beste' manier de methode die het best bij jouw voorkeuren past. Houd gewoon rekening met bovenstaande factoren en je zit gebeiteld. Dus of je nu vandaag, volgende week of pas met Kerst wilt genieten van je pepers, er is voor iedereen wat wils wat betreft het bewaren van chilipepers. Succes!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
How To Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken