Blog
Hoe Leg Je Hete Pepers In?
3 min

Hoe Leg Je Hete Pepers In?

3 min

Ontdek hier hoe je pepers kunt bewaren door ze in te maken. Met stap-voor-stap instructies en een aantal top tips, bespreken we alles wat je moet weten om je chilipepers in te leggen!

Als je net behoorlijk wat pikante pepers hebt geoogst, vraag je je misschien af wat je daar allemaal mee moet doen. Ze opeten, is op korte termijn onmogelijk, en ze allemaal drogen lijkt je wat saai. Dus, wat kun je dan doen?

Nou, het inmaken van hete pepers is een fantastische manier om ze voor langere tijd te bewaren en je voorraadkast met een heerlijk tussendoortje te vullen. Ontdek hieronder hoe je dit doet!

Waarom hete pepers inmaken?

Waarom Hete Pepers Inmaken?

Er zijn twee redenen om hete pepers in te maken: om ze te bewaren, en om er iets lekkers van te maken!

Inmaken is ontstaan als een methode om voedsel voor onbeperkte tijd te conserveren. Azijn, dat superzuur is, is een ongastvrije omgeving voor de meeste dingen die zich aan je geliefde hete pepers tegoed zouden willen doen. Mettertijd is dit van een eenvoudige conserveringsmethode uitgegroeid tot een culinair trucje.

Het inmaken van chilipepers doe je echter niet alleen om ze jarenlang te bewaren (je kunt ze tenslotte ook gewoon drogen): het is tevens een manier om een heerlijke, pittige en zure lekkernij te creëren.

Gerelateerd artikel

Kun Je Pepers Invriezen?

Hoe maak je hete pepers in?

Hoe Maak Je Hete Pepers In?

Het beste is nog wel dat het inmaken van hete pepers niet moeilijk hoeft te zijn. Misschien heb je alles zelfs al bij de hand. En als je dat niet hebt, hoef je alleen maar even een snel bezoekje aan de supermarkt te brengen.

De enige echte keuze die je moet maken, betreft de pepers zelf. Koop je ze in de winkel of kweek je ze zelf? De keuze is aan jou.

Benodigdheden

 • Potten: voor het bewaren van de ingemaakte pepers
 • Handschoenen: om brandwonden te voorkomen
 • Een grote pan: voor de bereiding van de inmaakoplossing
 • Tang
 • Mes

Ingrediënten

 • 1l witte gedistilleerde azijn of appelciderazijn
 • 800g hete pepers
 • 500ml water
 • 25g suiker
 • 25g zout
 • 2 el. mosterdzaad

Wat is de beste azijn om hete pepers in te leggen?

De azijn zal, naast de pepers zelf, voor een groot deel de smaak bepalen. Daarom is het belangrijk hier niet op te beknibbelen. Als het even kan, geef dan iets meer uit en ga voor gedistilleerde witte azijn of appelciderazijn van hoge kwaliteit.

Deze lichte azijnsoorten passen niet alleen het best bij je pepers qua smaak, maar zorgen ook dat de stralende kleur van je ingemaakte chilipepers het best behouden blijft. Dit is des te belangrijker als je de moeite hebt genomen om ze zelf te kweken!

Voeg inmaakkruiden naar keuze toe

Voeg Inmaakkruiden Naar Keuze Toe

Onze ingrediëntenlijst kan worden beschouwd als een algemene basis voor het inmaken van pepers, maar voel je er zeker niet door beperkt.

Allerlei kruiden en specerijen kunnen van je ingemaakte pepers een culinair genot maken. Je kunt er bijna alles bij doen om het wat pittiger te maken, maar dit zijn een paar ideeën:

 • Kardemompeulen
 • Kruidnagel
 • Kaneel
 • Knoflook
 • Gember
 • Mosterdzaad
 • Dillezaad
 • Peperkorrels

Voorzorgsmaatregelen bij het inmaken

Voorzorgsmaatregelen Bij Het Inmaken

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je pepers gaat inmaken.

Ten eerste is het verstandig om handschoenen te dragen bij het hanteren van grote hoeveelheden hete chilipepers. Het lijkt misschien overdreven, maar hete pepers kunnen je huid verbranden als je ze veel aanraakt. En als je je handschoenen nog aan hebt, raak je ogen dan niet aan!

Wat de keuze van je chilipepers betreft, hoe verser hoe beter. Gekneusde of rottende pepers tasten alles wat in de pot zit aan, en kunnen verder bederven. Verse, stevige chilipepers daarentegen behouden hun versheid en stevigheid en blijven onbeperkt lekker.

Je kunt in principe elke soort peper gebruiken, zoals de jalapeño, habanero, cayennepeper, enzovoort. Wat je ook kiest, was de pepers grondig en droog ze goed af. Het enige wat erin moet zitten, is het vlees van de pepers, geen overtollig water!

Hoe maak je de potten en deksels klaar?

Hygiëne is de sleutel! Was de potten en de deksels dus grondig, en zorg ervoor dat ze goed droog zijn voordat je er iets in doet.

Door de potten rechtstreeks aan kokend water bloot te stellen, kun je de verzegeling beschadigen, maar je kunt wel wat water aan de kook brengen, het een beetje laten afkoelen, en ze dan hierin wassen. Anders zou heet zeepwater voldoende moeten zijn.

Stappen

1. Snijd de pepers in de gewenste grootte of, als je ze heel wilt laten, prik er een paar keer in met een vork, zodat het azijnvocht ze kan doordringen. Doe ze vervolgens in schone potten.

Snijd De Pepers

2. Doe het water, de azijn, het zout, de suiker en het mosterdzaad in een grote pan en breng het kort aan de kook.

Doe Het Water, De Azijn, Het Zout, De Suiker En Het Mosterdzaad In Een Grote Pan

3. Giet dit brouwsel, terwijl het nog heet is, in de potten met de pepers, schroef het deksel erop en zet de potten ondersteboven. Zorg ervoor dat alle pepers volledig door het vocht bedekt zijn voordat je de potten afsluit. Alles wat uitsteekt, kan namelijk beginnen te rotten.

Giet Dit Brouwsel, Terwijl Het Nog Heet Is, In De Potten Met De Pepers

Het is moeilijk te zeggen hoelang je ingemaakte hete pepers houdbaar zijn. Maar als ze goed worden ingemaakt en bewaard, kunnen ze heel lang meegaan!

Het inmaken van hete pepers: makkelijker kan bijna niet

Nu heb je je eigen ingemaakte pepers.

En je kunt er van alles mee! Als ze niet te heet zijn, kun je ze zo opeten en van hun pit en stevigheid genieten. Je kunt ze echter ook toevoegen aan sandwiches, hamburgers, nacho's... de lijst gaat maar door!

Alles wat je maar kunt bedenken, is het waard om eens te proberen. Veel plezier!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
How To Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken