Blog
Hoe En Wanneer Kun Je Het Beste Peperzaden Ontkiemen?
6 min

Hoe En Wanneer Kun Je Het Beste Peperzaden Ontkiemen?

6 min

Het is geen geheim dat het kweken van chilipepers erg lonend is. Je verbetert niet alleen je vaardigheden als kweker, maar geniet ook nog van een geweldige opbrengst. Maar waar begin je? Of, misschien nog belangrijker, wanneer en hoe? Het begint allemaal met het kiemen van zaden. Lees hier alles wat je weten moet.

Wil je chilipepers kweken? Weet dan dat zaden nauwelijks hulp nodig hebben, ongeacht de door jou gekozen soort. Je kunt de gok wagen, de zaden in aarde planten en geduldig afwachten. Maar als je je kweek een vliegende start wilt geven, begin dan met het correct kiemen van je zaden.

Maar hoe ga je te werk? Dat is een goede vraag! In dit artikel bespreken we alle belangrijke informatie om te verzekeren dat jouw planten de best mogelijke start krijgen. Als je de zaden zorgvuldig kiemt, kunnen je planten floreren. Als het oogstmoment dan eindelijk aanbreekt, geniet je van heerlijke hete pepers die ongelooflijk smaken. Klinkt goed, toch? Laten we beginnen!

Wat hebben peperzaden nodig om te kiemen?

Wat hebben peperzaden nodig om te kiemen?

Over het algemeen zijn peperzaden niet veeleisend. Dit betekent niet dat je nooit problemen ervaart! Toch kun je veel ellende vermijden als je je zaden in de juiste omgeving kweekt. Om te kiemen, vereisen peperzaden het volgende: warme temperaturen, hoge luchtvochtigheid en duisternis.

Temperatuur

Het is waarschijnlijk geen verrassing dat peperzaden een consistente, warme temperatuur vereisen om te kiemen. De aanbevelingen variëren, afhankelijk van de soort. Als vuistregel kun je aanhouden dat peperzaden het graag warm hebben. De ideale temperatuur schommelt tussen 26–32°C.

Als je in een kouder klimaat woont, hoef je je geen zorgen te maken. Er zijn voldoende opties om chilipepers te kweken onder minder gunstige omstandigheden. Veel kwekers plaatsen hun zaadjes in een kastje met voldoende luchtcirculatie of kiezen voor een warmtemat om de temperatuur te verhogen. Hier komen we later op terug.

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid gaat hand in hand met de temperatuur. Peperzaden hebben vocht nodig om te kiemen. Zaden zullen niet goed presteren in een droge omgeving. Het vochtig en warm houden van de omgeving is een beetje een evenwichtsoefening. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een kweekbak die je af kunt sluiten met een deksel om de luchtvochtigheid hoog te houden.

In combinatie met een constante temperatuur zal de binnenkant van de tray gemakkelijk een luchtvochtigheid van 100% bereiken en behouden. In deze omgeving komen peperzaden echt tot hun recht.

Duisternis

De laatste factor waar je bij het kiemen van peperzaden rekening mee moet houden, is hoeveel (of hoe weinig) licht je gebruikt. Het antwoord is: geen. Je leest het goed; peperplanten vereisen een vast schema van zon- of kunstlicht om te floreren. Maar zaden vereisen het tegenovergestelde. Zodra je de temperatuur en luchtvochtigheid geregeld hebt, laat je je zaden in het donker kiemen.

Wanneer begin je met het kiemen van peperzaden?

Wanneer begin je met het kiemen van peperzaden?

Als het gaat om het opstarten van het kweekproces van hete pepers, is het verstandig om vroeg in het jaar te beginnen. Als je op het noordelijk halfrond woont, moet je denken aan februari of maart. Zo kun je je planten de komende maanden maximaal blootstellen aan de natuurlijke warmte en het sterke zonlicht. Het is daarin verstandig je zaden vroeg te kiemen en de zaailingen voor te bereiden op de lente en de zomer.

Als je binnen chilipepers kweekt, maakt het niet echt uit in welke maand je de peperzaden kiemt, zolang je de ideale omgeving maar nabootst.

Hoelang duurt het voordat peperzaden kiemen?

Hoelang het duurt voordat peperzaden ontkiemen, hangt echt af van de variëteit die je hebt gekozen. Zaden kiemen op hun eigen tempo, ongeacht hoe goed de omgeving is. Sommige peperzaden kiemen in ongeveer 10 dagen; bij anderen zie je pas na 3 tot 4 weken vooruitgang.

Je vindt vast goede informatie op de verpakking van je peperzaden. Dat neemt heel wat giswerk weg. Maar al bij al moet je een beetje geduld hebben.

Hoe kiem je peperzaden?

Nu we alle ruis hebben weggewerkt, is het hoog tijd voor de volgende vraag: hoe kiem je nu eigenlijk zaden?

Er zijn een aantal verschillende methoden en we bespreken de drie meestgebruikte hieronder. Onthoud dat dit niet de enige manieren zijn om peperzaadjes te kiemen. Kwekers hebben behoorlijk wat unieke, inventieve manieren gevonden om planten op te starten. Het gaat erom dat je een oplossing vindt die voor jou werkt.

Peperzaden kiemen in keukenrol

Peperzaden kiemen in keukenrol

Als je je zaden binnen wilt kiemen, komt keukenrol prima van pas.

Begin met het natmaken van het keukenpapier met een spuitfles. Of maak het papier licht vochtig onder de kraan. Maak het voldoende nat en wring het uit. Hiermee verwijder je overtollig water, terwijl het papier licht vochtig blijft en daar draait het om. Je wilt het licht vochtig, maar niet doorweekt hebben.

Vouw het papier dubbel en plaats je zaden erop. Idealiter houd je 2cm ruimte tussen elk zaadje. Zo krijgt elk zaadje genoeg ruimte om te kiemen. Als je alle zaden hebt geplaatst, dek je ze toe met de rest van het keukenpapier.

Nu moet je de zaden ergens bewaren. Denk hierbij aan een plastic bakje of zakje. Toch moet je ervoor zorgen dat je de zaden niet luchtdicht afsluit. Bouw dus een opening in om de luchttoevoer te stimuleren.

Zoals vermeld, moet je nu je bakje of zakje op een warm, veilig en donker plekje bewaren. Vanaf dit moment kun je de peperzaden elke dag even controleren. Je zaden houden van warmte, maar uitdroging is niet gewenst. Spuit er af en toe wat water op als je denkt dat dit nodig is. Je zult zien dat er al snel penwortels verschijnen.

Peperzaden kiemen in water

Peperzaden kiemen in water

Deze methode is erg populair voor het kiemen van wietzaadjes, maar je kunt er ook peperzaden mee kiemen! Jawel, je kunt peperzaden in water kiemen, omdat je ze van een constante hoeveelheid vocht voorziet. Toch is deze methode uitsluitend ontworpen voor de korte termijn. Met andere methoden kun je wachten tot de zaden kiemen, maar als je water gebruikt, wacht je tot de zaden barsten voordat je ze in de aarde plant.

Begin met het vullen van een glas kraanwater. Wacht nu enkele uren totdat het water op kamertemperatuur is. Vervolgens laat je enkele zaden in het glas vallen. Werp elke dag een blik op het glas en houd een oogje op de temperatuur. Vul het glas bij als dat nodig is. Na 4-5 dagen zul je zien dat de zaadjes barsten. Nu kun je ze uit het water halen en in potgrond planten zodat ze kunnen kiemen.

Peperzaden kiemen in aarde

Peperzaden kiemen in aarde

De meest populaire methode om peperzaden te kiemen, is ongetwijfeld door ze direct in aarde te plaatsen. Je kunt kiezen voor kleine potjes, maar je kunt ook een specifieke starter kit kopen met kiempotjes, speciaal ontworpen voor dit doel. Door een kant-en-klare starter kit te kopen, heb je het meeste zware werk al gedaan. Veel kits worden geleverd met speciale potgrond om een goede start te verzekeren.

Als je je eigen potjes gebruikt, vul ze dan met vochtige potgrond. Als je kant-en-klare kiempotjes gebruikt, kun je aarde gebruiken als dit niet meegeleverd is of het bijgeleverde substraat bevochtigen. Nu je aarde goed is voorbereid, kun je met een pen of potlood een klein gaatje prikken. Zorg voor een diepte van ongeveer 2cm.

Plant een zaadje in elk gaatje en bedek dit zorgvuldig met aarde. Eenmaal bedekt, maak je de aarde licht vochtig. Plaats je potjes met de zaadjes op een warmtemat of een andere vochtige en warme omgeving, bijvoorbeeld bovenop je koelkast. Je kunt een deksel over de potjes plaatsen om te verzekeren dat de luchtvochtigheid hoog blijft.

Na 7-10 dagen zie je waarschijnlijk vooruitgang in de vorm van kiemplantjes. Houd een oogje op je zaailingen. Geef ze af en toe wat water als je denkt dat ze droog staan.

Tips voor het kiemen van hete peperzaden

Tips voor het kiemen van hete peperzaden

Wat kun je nog meer doen om de slagingskans van je peperzaden te verbeteren? Nou, het kiemen van je zaden valt of staat grotendeels met de door jou gecreëerde omgeving. Toch willen we je wat extra tips geven als je je planten de beste kans wilt geven om te floreren.

Overweeg een warmtemat

In dit artikel hebben we de warmtemat meerdere malen aangestipt. Toch moet je het belang van hitte voor het ontkiemen van de zaden van chilipepers niet onderschatten. Een warmtemat kun je vrij voordelig aanschaffen en zo'n hulpmiddel is ideaal als je in een koude omgeving woont of het idee hebt dat je de juiste omgeving voor het ontkiemen niet kunt verschaffen.

Je kunt een warmtemat gemakkelijk opbergen na gebruik. Tegelijkertijd geniet je van voldoende ruimte voor de meeste potjes. De juiste warmte kan echt verschil maken!

Maak de buitenkant van het zaadje zachter

Help je zaden een handje door de harde buitenkant zachter te maken. Dit doe je door ze in een vochtige handdoek, vochtige aarde of water te plaatsen. Veel kwekers weken hun zaadjes 24-48 uur lang in een kopje slappe kamillethee. De wortels kunnen zich hierdoor gemakkelijk losbreken en je doodt er mogelijk schadelijke bacteriën mee.

Houd een oogje op de pH van het water

Test vooral de pH-waarde van je water voordat je de aarde bevochtigt. Een te hoge of te lage waarde (lager dan 5,5 of boven de 7) verkleint de kans op ontkieming. Als het water niet de juiste waarde heeft, kun je gedestilleerd water, regenwater of zelfs kraanwater gebruiken. Laat laatstgenoemde 24 uur staan voordat je het benut.

Geef ze frisse lucht

Het doel is om kiemende peperzaadjes te voorzien van een warme, vochtige omgeving, maar met een beetje zuurstof kom je een heel eind. Als je een deksel over je potjes hebt geplaatst, kun je dit deksel openen om je zaden van frisse lucht te voorzien. Ververs de lucht iedere dag terwijl je je peperzaden controleert.

Wanneer kun je zaailingen van chilipepers verpotten?

Wanneer kun je zaailingen van chilipepers verpotten?

Als je een beetje je best hebt gedaan, duurt het vast niet lang voordat je zaden kiemen. Het is nu bijna tijd je zaailingen te verpotten naar grotere potten met aarde. Maar wat is nu het beste moment?

Het proces is simpel als je speciale kiempotjes hebt gebruikt. Als vuistregel geldt dat het verstandig is te wachten totdat je zaailingen hun derde set met bladeren hebben ontwikkeld. Dit gebeurt meestal 4-6 weken na het kiemen. Op dit moment kun je de zaailingen uit hun kiempotjes halen en naar grotere potten of een tuinbed verplanten.

Gerelateerd artikel

Hoe Verplant Je Peperplanten?

Timing is hier van groot belang! Probeer het verpotten te laten samenvallen met het begin van de warmere maanden. Zo haal je het meeste uit de beschikbare hitte en het zonlicht. Maar belangrijker nog is dat je geduldig bent. Verzorg je peperplanten met liefde en aandacht. Ze zullen je dan ongetwijfeld belonen met een grote oogst aan gloeiend hete chilipepers waar je nog lang van zult genieten.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken