Blog
Alles Wat Je Moet Weten Over Cistanche Tubulosa
3 min

Alles Wat Je Moet Weten Over Cistanche Tubulosa

3 min

Cistanche tubulosa is een plant waar de meeste mensen, althans in Europa, nog nooit van hebben gehoord. In China wordt het echter al generaties lang gebruikt in traditionele gezondheidspraktijken. Hier kijken we of en hoe het voor je gezondheid kan worden gebruikt.

Cistanche tubulosa wordt soms ook wel eens ‘ginseng van de woestijn’ genoemd. Deze fascinerende plant heeft een rijke geschiedenis en een breed scala aan potentiële voordelen. Dit sappige kruid wordt al eeuwenlang gebruikt in traditionele holistische praktijken in Oost-Azië. Dankzij ontdekkingen in de moderne wetenschap weten we nu dat dit gebruik zeker niet ongegrond was.

In dit artikel gaan we dieper in op wat Cistanche Tubulosa precies is, welke invloed het op het lichaam kan hebben en hoe je er je voordeel mee kan doen.

Wat is Cistanche tubulosa?

Wat Is Cistanche Tubulosa?

De Cistanche tubulosa plant is afkomstig uit de Taklamakan-woestijn in het noordwesten van China. Het behoort tot de Orobanchaceae-familie en is een parasitaire of heterotrofe plant. Dit wil zeggen dat de plant voedingsstoffen uit de wortels van een gastheerplant haalt, omdat hij zelf niet in staat is zijn eigen voedingsstoffen te produceren. De plant staat bekend om zijn knalgele bloemen die in een rechtopstaande kegelvorm naar boven groeien. Cistanche tubulosa is dol op barre, droge omgevingen waar maar weinig andere planten kunnen overleven.

Traditioneel wordt Cistanche tubulosa in Chinese gezondheidspraktijken gebruikt vanwege de veronderstelde eigenschappen op het gebied van anti-veroudering, vitaliteitsbevordering en lustopwekking. De plant wordt vaak gedroogd en tot een poeder vermalen, dat vervolgens in verschillende vormen kan worden gebruikt.

Gerelateerd artikel

Top 15 Natuurlijke Kruiden Voor Energie & Vitaliteit

Wat doet Cistanche tubulosa met je lichaam?

Wat Doet Cistanche Tubulosa Met Je Lichaam?

Het blijft onduidelijk wat Cistanche tubulosa precies met je doet. Traditioneel gebruik en modern onderzoek kunnen ons enkele aanwijzingen geven over wat de potentiële effecten ervan kunnen zijn.

1. Antioxidante eigenschappen

Een farmacologisch onderzoek uit 2023 suggereert dat Cistanche tubulosa mogelijk als antioxidant kan werken (Zhou et al.). De wetenschappers merkten op dat het kruid gezonde cellulaire functies kon bevorderen, vooral in de mitochondriën. Dit deed het door de natuurlijke productie van antioxidanten zoals glutathion in het lichaam te stimuleren.

Antioxidanten zijn moleculen die de oxidatie van andere moleculen voorkomen. Dit proces kan verschillende gezondheidsvoordelen hebben.

2. Ondersteuning van het immuunsysteem en ontstekingsremmend potentieel

Vanwege de potentiële antioxiderende eigenschappen wordt gedacht dat Cistanche tubulosa mogelijk ook de immuunfunctie versterkt. Antioxidanten helpen bij het verwijderen van vrije radicalen uit het lichaam. Vrije radicalen zijn moleculen die cellulaire schade veroorzaken. Door te helpen hun niveaus te verlagen, wordt vermoed dat Cistanche tubulosa de weerstand kan ondersteunen.

Cistanche tubulosa wordt ook onderzocht op de potentie om ontstekingen te verminderen. Ook hier wijzen onderzoekers naar het hoge gehalte aan antioxidanten van Cistanche tubulosa. Deze moleculen zijn over het algemeen zeer effectief in het bestrijden van ontstekingen.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Moet Weten Over Superfoods

3. Anti-verouderingseigenschappen

3. Anti-Verouderingseigenschappen

Er wordt aangenomen dat de glycosiden in Cistanche tubulosa eigenschappen hebben die tekenen van veroudering kunnen vertragen. Daarnaast kunnen deze glycosiden de cognitieve gezondheid ondersteunen door hun antioxiderende werking en potentieel om de bloedstroom te verbeteren (Wang et al., 2017). Ondanks dit moeten we wel met twee benen op de grond blijven staan, want uiteindelijk worden we allemaal ouder, daar is niets tegen te doen.

Cistanche tubulosa kan eventueel ook de hersenen helpen door het niveau van de van de hersenen afgeleide neurotrofe factor (BDNF) te bevorderen. BDNF is een eiwit dat de gezondheid en communicatie van zenuwcellen ondersteunt. Deze zijn cruciaal voor het leren en het geheugen, en zouden dus kunnen bijdragen aan een gezonde cognitieve functie.

4. Energie- en stemmingsverbetering

Sommige gebruikers zweren erbij dat Cistanche tubulosa de hele dag door energie geeft. Bijkomend voordeel is dat deze energie geen 'kriebels' produceert zoals we die kennen van cafeïne. Dit maakt het voor sommige gebruikers prettiger dan een kopje koffie. Het kan helpen de alertheid, focus en algehele vitaliteit te verbeteren, wat bijdraag aan een beter algemeen humeur. Bovendien merken sommigen dat ze dankzij Cistanche tubulosa een groter uithoudingsvermogen hebben tijdens het sporten. Ook hier geldt echter weer: er is geen wetenschappelijk bewijs voor.

5. Seksuele gezondheid en libido

Cistanche tubulosa wordt traditioneel gebruikt als afrodisiacum, met als doel de seksuele gezondheid en prestaties tussen de lakens te bevorderen. Het is echter onduidelijk of het effect heeft. Sommige onderzoeken geven aan dat het kan helpen het libido te verbeteren en de reproductieve gezondheid bij zowel mannen als vrouwen te ondersteunen. De belangrijkste componenten echinacoside en acteoside, zouden hierbij een rol kunnen spelen door het bevorderen van gezonde hormoonspiegels (Kong et al. 2018). Er is echter meer onderzoek nodig om vast te stellen of en hoe men dit effect kan benutten.

Gerelateerd artikel

Hoe Damiana Je Libido Verhoogt En Je Orgasmes Verbetert

Hoe gebruik je Cistanche tubulosa?

Hoe Gebruik Je Cistanche Tubulosa?

Cistanche tubulosa wordt tegenwoordig meestal als supplement ingenomen in de vorm van capsules, poeders of een extract. Traditioneel werd dit kruid echter gedroogd en vermalen tot een fijn poeder, waar thee van werd gezet. Mocht je gedroogde Cistanche tubulosa kunnen bemachtigen, kun je dus een lekker kopje thee maken.

Cistanche tubulosa versus Tongkat Ali

Cistanche Tubulosa Versus Tongkat Ali

Cistanche tubulosa en Tongkat Ali lijken op elkaar en kunnen voor soortgelijke doeleinden worden gebruikt. Er zijn echter ook duidelijke verschillen tussen de twee. Hier is een kort overzicht om te kijken welke het beste bij jou past.

Overeenkomsten:

  • Het is bekend dat beide kruiden de hormoonspiegels bij zowel mannen als vrouwen beïnvloeden.
  • Er wordt aangenomen dat zowel Tongkat Ali als Cistanche tubulosa de gezondheid van de hersenen beïnvloeden.

Verschillen:

  • Tongkat Ali is bijzonder effectief bij stemmingsveranderingen en de geestelijke gezondheid. Dit geldt zeker bij mensen die met stress en angst worstelen. Cistanche tubulosa staat bekend om het behoud van de hersenfunctie op de lange termijn.
  • Tongkat Ali heeft een stimulerend effect wat vrij snel merkbaar is. Het verbetert de fysieke prestaties en het energieniveau. Cistanche tubulosa werkt wat langzamer en bevordert het energieherstel en het lichamelijk evenwicht zonder acute stimulatie.

Hoe effectief is Cistanche tubulosa?

Hoe Effectief Is Cistanche Tubulosa?

De effectiviteit van Cistanche tubulosa is bij iedereen anders. Houd hier dus rekening mee wanneer je het zelf eens wilt proberen. Veel gebruikers melden een verhoogd energieniveau, een verbeterd uithoudingsvermogen en een betere algehele gezondheid. Daar staat tegenover dat anderen helemaal niets voelen. Er is nog steeds wetenschappelijk onderzoek gaande. Hoewel de eerste resultaten veelbelovend zijn, is er meer onderzoek nodig om de voordelen en mogelijke bijwerkingen ervan volledig te begrijpen.

Bronnen
  • Kong, Zwe-Ling, Johnson, Athira, Ko, Fan-Chi, He, Jia-Ling, Cheng, & Shu-Chun. (2018, October). Effect of Cistanche Tubulosa Extracts on Male Reproductive Function in Streptozotocin–Nicotinamide-Induced Diabetic Rats - https://www.mdpi.com
  • Ningqun Wang, Shaozhen Ji, Hao Zhang, Shanshan Mei, Lumin Qiao, & Xianglan Jin. (2017, December). Herba Cistanches: Anti-aging - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  • Zhou, Shiqi, Feng, Duo, Zhou, Yaxi, Duan, Hao, Jiang, Yongjun, Yan, & Wenjie. (2023/03/03). Analysis of the active ingredients and health applications of cistanche - https://www.frontiersin.org
Healthshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken