Blog
Cannabinoïden: Kunnen Ze COVID-19 Helpen Voorkomen?
2 min

Cannabinoïden: Kunnen Ze COVID-19 Helpen Voorkomen?

2 min

In een wereld waarin wiet bij verschillende aandoeningen wordt getest, lijkt het misschien nog wat vergezocht dat het ook bij COVID-19 kan helpen. Toch laat recent onderzoek zien dat bepaalde cannabinoïden uit wietplanten mogelijk helpen voorkomen dat COVID-19 gastheercellen binnendringt. Duik met ons in het onderzoek en ontdek meer!

Het is geen nieuws meer dat COVID-19 wereldwijd problemen veroorzaakt en het vaccinatieprogramma deze niet volledig heeft beperkt.

Op het moment van schrijven heeft COVID-19 ongeveer 5,5 miljoen levens gekost en 351,5 miljoen infecties veroorzaakt, en misschien nog wel meer. Dit zijn verbijsterende getallen. En dan hebben we het nog niet eens over de ontwrichting van het leven van vrijwel iedereen ter wereld gehad.

Vanwege de snelheid waarmee COVID-19 zich ontwikkelt, is meer dan alleen een vaccin nodig om zowel de verspreiding als de ernst van de ziekte te beperken. Een recent onderzoek van de University of Oregon suggereert dat bepaalde cannabinoïden mogelijk een rol kunnen spelen bij het beschermen van cellen tegen COVID-19 (Breemen et al., 2022)[1].

Hoe infecteert het coronavirus cellen?

Hoe Infecteert Het Coronavirus Cellen?

Een virus vermenigvuldigt zich door te binden aan cellen van een gastheer en deze over te nemen. SARS-CoV-2 (COVID) bindt zich hoofdzakelijk aan cellen met de ACE 2-receptor (angiotensine-converterend enzym-2, voor wie geleerd wil overkomen). Cellen met ACE 2-receptoren zitten voornamelijk in de longen, slagaders, het hart, de nieren en darmen. COVID kan het makkelijkst haar weg naar de longen vinden. Vandaar dat we het ook met de luchtwegen associëren.

Het spike-eiwit op het oppervlak van het coronavirus bindt zich aan cellen met ACE 2-receptoren. Zo kan het deze cellen binnendringen en hier meer virussen produceren - waarna de cellen barsten en de virussen zich zo verder verspreiden.

In hoeverre kan wiet een corona-besmetting beïnvloeden?

In Hoeverre Kan Wiet Een Corona-Besmetting Beïnvloeden?

De wetenschappers gebruikten geïsoleerde cannabigerolzuur (CBGA) en cannabidiolzuur (CBDA) om te testen of deze cannabinoïden de binding aan onze cellen kunnen blokkeren. Ze voerden dit experiment in vitro uit. Dat wil zeggen in een laboratorium in plaats van met levende organismen.

De eerste resultaten waren positief. Hieruit is namelijk naar voren gekomen dat CBGA en CBDA zich aan de spike-eiwitten van COVID-19 binden. En zo kunnen deze zich niet aan onze cellen vasthechten, wat het virus blokkeert. Maar om effectief te zijn, moeten de concentraties van deze cannabinoïden waarschijnlijk wel erg hoog zijn. De wetenschappers stellen dat de "benodigde concentraties om een virale infectie met 50% tegen te gaan hoog is, maar potentieel wel klinisch haalbaar". Hun veronderstelling is ook dat het gebruik van CBGA en CBDA samen mogelijk effectiever is dan de stoffen afzonderlijk.

Gerelateerd artikel

CBD, THC & CBG – Het Ontdekken Van Cannabinoïden

Tegen welke coronavariant kan wiet mogelijk helpen?

Dit onderzoek werd redelijk vroeg in de pandemie uitgevoerd. Toch werd er al gekeken of cannabinoïden mogelijk van pas kunnen komen waar vaccins en natuurlijke weerstand bij nieuwe varianten tekortschieten.

Destijds werd op de alfa- en bètavariant getest. De wetenschappers ontdekten dat de cannabinoïden een robuuste verdediging tegen deze varianten boden.

Zonder verder onderzoek naar nieuwere varianten weten we echter niet welk potentieel wiet bij de delta- of omicronvariant heeft.

Hoe werd dit onderzoek uitgevoerd?

Hoe Werd Dit Onderzoek Uitgevoerd?

Zoals gezegd, werden deze testen in vitro uitgevoerd, dus in een laboratorium. Dan moet je denken aan petrischaaltjes, reageerbuizen en een zeer steriele omgeving. Dit betekent dat er geen proeven op dieren of mensen zijn gedaan en ook geen grootschalige onderzoeken zijn verricht. Het zijn dus de allereerste stappen van wetenschappelijk onderzoek.

Cellen werden in deze omstandigheden aan het levende virus of een pseudovirus met spike-eiwitten van COVID-19 blootgesteld. Vervolgens onderzocht men of CBGA en CBDA na 24 en 48 uur effect hadden op de infectie, en zo ja, in hoeverre.

Welke cannabinoïden waren het effectiefst tegen COVID-19?

CBGA, CBDA en THCA-A vertoonden de hoogste effectiviteit bij het blokkeren van de virale toegang tot de gastheercel. In dat opzicht hadden Δ9-tetrahydrocannabinol, Δ8-tetrahydrocannabinol, cannabichromeen, cannabigerol, cannabinol en cannabidiol nauwelijks tot geen effect.

Het is echter lastig dergelijk onderzoek op de praktijk toe te passen: de cannabinoïden die het effectiefst zijn gebleken, zijn niet in grote hoeveelheden aanwezig in wiet en bovendien lastig toe te dienen. Zo biedt het roken van een joint geen fatsoenlijke dosering CBGA, CBDA of THCA-A. Sterker nog, bij de verbranding van wiet veranderen CBDA en CBGA in CBD en CBG. Je krijgt er dan dus helemaal niets van binnen!

Kan wiet bij de strijd tegen COVID-19 helpen?

Kan Wiet Bij De Strijd Tegen COVID-19 Helpen?

Zoals het er nu voor staat, gaat wiet niet de redding bieden. Maar dat wil niet zeggen dat het in de toekomst geen rol kan spelen, of dat deze ontdekking niet tot meer ontdekkingen kan leiden.

Het ergste van de COVID-pandemie ligt mogelijk al achter ons voordat we CBDA en CBGA kunnen gebruiken. Maar als blijkt dat de mechanismen waarmee in dit onderzoek COVID werd afgeremd van toepassing kunnen zijn op andere virale infecties, legt dit misschien wel de basis voor een doorbraak in het voorkomen en behandelen van vergelijkbare virussen in de toekomst.

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Bronnen
  • (n.d.). van Breemen, R., Muchiri, R., Bates, T., Weinstein, J., Leier, H., Farley, S. and Tafesse, F., 2022. Cannabinoids Block Cellular Entry of SARS-CoV-2 and the Emerging Variants. Journal of Natural Products - https://doi.org
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken