Blog
Wat Is 'Cannabis Juicing'?
3 min

Wat Is 'Cannabis Juicing'?

3 min

Probeer de volgende keer dat je een 'green juice' maakt eens wat cannabisbladeren toe te voegen aan de mix. Dit geeft je drankje niet alleen een aardse smaak, maar maakt het ook rijk aan cannabinoïdezuren (waaronder THCA en CBDA), terpenen en flavonoïden. Zonde om op je composthoop te gooien! Probeer ons smakelijke recept!

Wiet roken, wiet vapen en wiet(edibles) eten, je hebt het waarschijnlijk allemaal weleens geprobeerd. Maar heb je weleens een slokje rauw cannabissap gedronken? Dit drankje zal je niet stoned maken, maar met de cannabinoïdezuren die erin zitten, houdt het je wel gehydrateerd en verfrist. Ontdek hieronder de wonderen van cannabissap en probeer ons heerlijke recept!

Wat is rauw cannabissap?

Wat Is Rauw Cannabissap?

De kans is groot dat je weleens 'green juice' hebt gedronken. Sommigen kiezen er bijvoorbeeld voor om een sapje te bereiden als gezond ontbijt, terwijl anderen tijdens hun lunchpauze of na een sportschoolsessie bij een sapbar hun lichaam van belangrijke voedingsstoffen voorzien. Bladgroenten als boerenkool, spinazie en snijbiet zijn een paar veelvoorkomende groenten die aan deze gezonde mixen worden toegevoegd.

Cannabisgebruikers verwerken nu echter ook rauwe wietbladeren in hun sapjes om een geheel nieuwe dimensie toe te voegen. Waarom? Omdat de bladeren vol zitten met interessante fytochemicaliën, namelijk cannabinoïden, terpenen en flavonoïden, waarvan momenteel wordt onderzocht of ze ontstekingsremmende en antioxiderende effecten hebben. Bovendien bevatten cannabisbladeren nuttige voedingsstoffen, zoals vezels, magnesium en calcium, waarmee ze een goede aanvulling op een gebalanceerd dieet zijn.

Verschil tussen neutrale cannabinoïden en cannabinoïdezuren

Verschil Tussen Neutrale Cannabinoïden En Cannabinoïdezuren

Een familie van chemicaliën die bekendstaat als 'cannabinoïden' staat aan de basis van de primaire effecten van het kruid. THC is de belangrijkste psychoactieve cannabinoïde. CBD, CBG, CBC en andere cannabinoïden richten zich ook op het endocannabinoïdesysteem (ECS) - de universele regulator van het menselijk lichaam - maar dan zonder een high te veroorzaken.

Maar deze chemicaliën, die bekendstaan als 'neutrale cannabinoïden', zitten niet in grote hoeveelheden in rauwe cannabis; ze zijn het gevolg van afbraak door hitte en/of langdurige blootstelling aan weersinvloeden. Ze zijn in plaats daarvan aanwezig in de vorm van voorlopermoleculen, ook wel 'cannabinoïdezuren' genoemd. Deze moleculen hebben een extra structurele component die bekendstaat als een 'carboxylgroep': een bundel koolstof-, waterstof- en zuurstofatomen. Bij blootstelling aan de hoge temperatuur van een aansteker of bong bowl wordt deze groep verwijderd via 'decarboxylering', waardoor een neutraal cannabinoïdemolecuul achterblijft.

Rauwe cannabis juice is een bron van cannabinoïdezuren, waaronder THCA, CBDA, CBGA en CBCA. Omdat deze chemicaliën een andere structuur hebben dan hun gedecarboxyleerde tegenhangers, hebben ze ook een andere invloed op het endocannabinoïdesysteem.

Gerelateerd artikel

Alles Over Rauwe Versus Gedecarboxyleerde Wiet

Opties met rauwe cannabis

Opties Met Rauwe Cannabis

Steeds meer mensen verwerken rauwe cannabis in hun sapjes, naast andere gezonde ingrediënten. Het onderzoek hiernaar staat echter nog in de kinderschoenen; er zijn geen onderzoeken gedaan die het drinken van rauw cannabissap onder de loep hebben genomen. Dat gezegd hebbende, bekijken wetenschappers momenteel wel de volgende stofjes die in cannabis juice zitten:

 • THCA: in lopend onderzoek kijken onderzoekers of deze niet psychotrope voorloper van THC neuroprotectief potentieel heeft (Nadal et al., 2017).

 • CBDA: onderzoekers onderzoeken de effecten van dit cannabinoïde-zuur in relatie tot epileptische aanvallen (Goerl et al., 2021).

 • Bèta-caryofylleen: in ander lopend onderzoek wordt gekeken naar de mogelijke impact van deze sesquiterpeen (die ook in veel voedingsmiddelen zit) op ontstekingen (Gertsch et al., 2008).

 • Pineen: er zijn pogingen gedaan om de effecten van pineen op de stemming en het kortetermijngeheugen te onderzoeken (Salehi et al., 2019).

 • Cannaflavines: componenten die specifiek voorkomen in cannabis. Wetenschappers testen of deze flavonoïden eigenschappen hebben die verband houden met ontstekingen (Erridge et al., 2020).

Is het veilig om rauwe wiet te consumeren?

Is Het Veilig Om Rauwe Wiet Te Consumeren?

Hoewel de meeste mensen die rauw cannabissap consumeren geen problemen ondervinden, zijn er wel bepaalde factoren waarmee je rekening moet houden. Allereerst moet je gebruikmaken van hoogwaardig plantmateriaal. Rauwe cannabis kan gevaarlijke ziekteverwekkers bevatten, zoals E. coli en salmonella, evenals residuen van bestrijdingsmiddelen. Om deze reden moet je ofwel je eigen wiet kweken met veilige, biologische methoden (geen mest) of plantmateriaal van een betrouwbare teler verkrijgen. En spoel het voor de zekerheid ook goed af met water voordat je het gebruikt.

Ten tweede bevat cannabis, net als andere groene planten, de biologische stof oxaalzuur, een zuur dat zich aan andere stoffen in het lichaam bindt. Dit leidt tot de vorming van calciumoxalaat in de nieren en andere delen van de urinewegen. Hoewel de meeste mensen geen moeite hebben om deze chemische stof te verdrijven, kan het bij sommigen het risico op nierstenen verhogen, vooral als het gedurende een langere periode en veel wordt geconsumeerd. Als je je zorgen maakt over nierstenen, raadpleeg dan je huisarts voordat je rauwe cannabis aan je voedingspatroon toevoegt.

Hoe maak je cannabis juice?

Hoe Maak Je Cannabis Juice?

Om verse cannabis juice te maken, hoef je geen 5-sterren kok te zijn. Je hebt eigenlijk maar twee dingen nodig: een sapcentrifuge en wat cannabisbladeren. En met een paar extra ingrediënten, maak je van een groene shot die naar gras smaakt, een lekkere, smaakvolle drank:

 • 5 handjes spinazie
 • stukje gember van 5cm
 • 10 grote cannabisbladeren
 • ½ komkommer
 • ½ citroen of limoen
 • 2 muntblaadjes
 • 1 appel

Gerelateerd artikel

Top 10 Cannabisrecepten

Rauwe cannabis 'juice': wiet met een nieuwe twist

Rauwe Cannabis 'Juice': Wiet Met Een Nieuwe Twist

Het 'juicen' van rauwe cannabis zorgt er niet voor dat je stoned wordt. Het biedt echter wel een geheel nieuwe manier van wiet ervaren, met een heldere geest. Bovendien krijg je bij elke slok cannabinoïdezuren, terpenen en flavonoïden binnen. Met het recept hierboven maak je in een handomdraai een verfrissend en gezond drankje, maar we dagen je ook uit om zelf eens te experimenteren, om zo jouw favoriete drankje te ontdekken!

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Bronnen
 • Erridge, S., Mangal, N., Salazar, O., Pacchetti, B., & Sodergren, M. (2020/10/01). Cannflavins – From plant to patient: A scoping review. Fitoterapia, 146, 104712. - https://www.sciencedirect.com
 • Gertsch, J., Leonti, M., Raduner, S., Racz, I., Chen, J., & Xie, X. et al. (2008). Beta-caryophyllene is a dietary cannabinoid. Proceedings Of The National Academy Of Sciences, 105(26), 9099-9104. - https://www.pnas.org
 • Goerl, B., Watkins, S., Metcalf, C., Smith, M., & Beenhakker, M. (2021/01/01). Cannabidiolic acid exhibits entourage-like improvements of anticonvulsant activity in an acute rat model of seizures - https://www.sciencedirect.com
 • Nadal, X., del Río, C., Casano, S., Palomares, B., Ferreiro-Vera, C., & Navarrete, C. et al. (2017). Tetrahydrocannabinolic acid is a potent PPARγ agonist with neuroprotective activity. British Journal Of Pharmacology, 174(23), 4263-4276. - https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com
 • Salehi, Bahare, Upadhyay, Shashi, Erdogan Orhan, Ilkay, Kumar Jugran, Arun, L.D. Jayaweera, Sumali, A. Dias, Daniel, Sharopov, Farukh, Taheri, Yasaman, Martins, Natália, Baghalpour, Navid, C. Cho, William, Sharifi-Rad, & Javad. (2019, November). Therapeutic Potential of α- and β-Pinene: A Miracle Gift of Nature - https://www.mdpi.com
Headshop Recepten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken