Blog
De Amerikaanse Presidentsverkiezingen: Eén Kandidaat Wil De Oorlog Tegen Drugs Beëindigen
3 min

De Amerikaanse Presidentsverkiezingen: Eén Kandidaat Wil De Oorlog Tegen Drugs Beëindigen

3 min
Legislation News

Republikein of Democraat, er is nooit echt een Amerikaanse presidentskandidaat geweest die openbaar aangaf de Oorlog tegen Drugs te willen beëindigen, tot nu dan.

De komende Amerikaanse presidentsverkiezingen doen de cannabisgemeenschap nadenken over de toekomst van de cannabislegalisatie. Ongeacht de internationale opinie over de VS hebben deze verkiezingen een enorme invloed op het wereldwijde drugsbeleid en zijn ze waarschijnlijk het speerpunt in de Oorlog tegen Drugs. Mochten de VS besluiten om deze oorlog te staken, zal het grootste deel van de rest van de wereld dat ook doen. Er is één presidentskandidaat die dit hoopt te bereiken, hij heeft gezegd dat hij de wereldwijde kruistocht tegen de drugsgebruiker wil stoppen.

DE VS, EEN BELANGRIJK PUZZELSTUKJE

Als het op het wereldwijde drugsbeleid aankomt, zijn de VS om twee redenen belangrijk. Ten eerste zijn zij de belangrijkste partij in de Oorlog tegen Drugs. De VS zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de financiering en strategie in gezamenlijke operaties met andere landen en de politieke retoriek. Als zij besluiten om ermee op te houden en te stoppen met het gevecht, zal daarmee ook veel politieke en economische steun verloren gaan.

Dit brengt ons bij het tweede punt. Om drugs als cannabis wereldwijd te legaliseren, is het nodig dat een wereldmacht in het diepe springt en een voorbeeld stelt. Dit is een positie waar de VS momenteel tegenaan leunen, het enige wat ze nog nodig hebben is een progressieve president die voet bij stuk houdt en de natie over de streep trekt. Als het de VS lukken om wiet te legaliseren, zullen veel andere landen hetzelfde doen. Het VK is een mooi voorbeeld, dit is waarschijnlijk de trouwste bondgenoot van de VS in de EU en zelf ook een wereldmacht - dit land bezet een van de vijf permanente zetels in de VN Veiligheidsraad. De VS kunnen en zullen hopelijk een sneeuwbaleffect in werking stellen.

BERNIE SAUNDERS EN HET BEËINDIGEN VAN DE OORLOG TEGEN DRUGS

Bernie Sanders

Bernie Sanders

Bernie Saunders is momenteel de beste optie die de wereld heeft om de Oorlog tegen Drugs te kunnen beëindigen. Deze Democratische presidentskandidaat staat nu op aan de liberale kant van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, en onlangs heeft hij opgeroepen om de Oorlog tegen Drugs te beëindigen. Dat is zelfs een van de belangrijkste punten van zijn campagne, een punt dat bijzonder goed ontvangen wordt door het publiek, dat voor het grootste deel gedesillusioneerd aan het worden is door het huidige verbodsbeleid.

"Er zijn miljoenen levens vernietigd doordat mensen in de gevangenis zitten vanwege niet-geweldige misdaden. We zijn al decennia lang bezig de Oorlog tegen Drugs te verliezen met rasafhankelijke minimumstraffen waarmee we gekleurde mensen oneerlijk behandelen. Het is obsceen dat we zo veel jonge Amerikanen met een strafblad stigmatiseren vanwege het gebruik van marihuana, maar dat er geen één leidinggevende van Wall Street vervolgd is voor het bijna doen instorten van onze gehele economie."

Zou hij de sleutel tot de toekomst kunnen zijn, of neemt hij zijn woorden terug, zoals zo velen voor hem gedaan hebben? Alleen de tijd zal het leren.

Maar wat als Bernie Saunders niet de uiteindelijke kandidaat wordt? En wat als hij dat wel wordt maar de verkiezingen alsnog verliest?

AAN DE ANDERE KANT VAN DE HEG KIJKEN: ZAL EEN REPUBLIKEINSE KANDIDAAT DE TEUGELS LATEN VIEREN ALS HET OP DRUGS AANKOMT?

Dit ligt iets ingewikkelder. Er is nog geen Republikeinse kandidaat opgestaan die gezegd heeft dat de Oorlog tegen Drugs beëindigd moet worden. Er zijn verschillende visies op cannabis en een verbod op drugs. Rand Paul, een Republikeinse senator, ligt wat dat betreft het meest op één lijn met Bernie Saunders, hij gelooft namelijk erg in de kracht van marihuana. Hij is daar zelfs zo overtuigd van dat hij medeopsteller was van de recente CARERS-wet, waarmee hij het gebruik van medicinale marihuana op federaal niveau hoopte te revolutioneren. Hij ondersteunt ook de decriminalisering van cannabis voor persoonlijk gebruik, omdat het huidige model "belachelijk" is.

Beter gaat het niet worden met de Republikeinen, er is geen een kandidaat die echt ervoor uitkomt dat hij een volledige legalisatie steunt. Maar Rand Paul is wel progressief, en als hij aan de macht zou komen, zouden dingen zeker ten goede veranderen. Het is echt jammer dat hij niet de Republikeinse koploper is.

De man die momentaal aan kop staat bij de Republikeinen is Donald Trump, de komisch uitziende zakenman die de reputatie heeft live op radio en tv wilde, ongeremde uitspraken te doen. Als het op Trump en drugs aankomt, wordt de weg iets hobbeliger. In de jaren 90 deed Trump een beroemde uitspraak:

"We verliezen de Oorlog tegen Drugs, dat valt niet te ontkennen. We moeten drugs legaliseren om die oorlog te winnen. Je moet het winstaspect voor de drugstsaren wegnemen. […] Wat ik wil bereiken door dit punt aan te snijden is dat ik voldoende controverse veroorzaak om een dialoog over drugs te beginnen, zodat we gaan beseffen dat dit echt het enige antwoord is; er is geen ander antwoord."

Zijn kijk hierop is echter veranderd sinds hij zich in de politieke arena bevindt, nu zegt dat hij niet voor de federale legalisatie van drugs is - dit zegt niets goeds over zijn integriteit.

Maar er gloort hoop aan horizon. Trump zegt namelijk ook dat hij het gebruik van medicinale marihuana voor 100% ondersteunt en het recht van elke staat respecteert om te stemmen over legalisatie.

Al met al ziet het er dus best goed uit aan het Amerikaanse front. Het beste wat we kunnen bereiken is dat we het einde zien van de Oorlog tegen Drugs. Het slechtste is een president die er blij mee is dat ten minste enkele staten het recht behouden om eigen marihuanabeleid te blijven dicteren. Het is best grappig dat dezelfde mensen die de Oorlog tegen Drugs begonnen ook degenen kunnen zijn die nu vechten voor de legalisatie van cannabis en het einde van de Oorlog tegen Drugs. We kunnen de effecten nu zelfs al zien. Wereldwijd is de publieke opinie aan het veranderen, de meerderheid van de EU-inwoners zijn voor het gebruik van cannabis. Er zijn zelfs landen die denken over legalisatie. De toekomst is spannend en vol groene potentie. Laten we hopen dat de verbeteringen aan blijven houden en dat, zonder cynisch te zijn, de VS het in zich hebben om het tij te doen keren en goede veranderingen teweeg te brengen.


Read more about
Legislation News
Zoeken in categorieën
of
Zoeken