Blog
De Voordelen Van Terpinoleen
2 min

De Voordelen Van Terpinoleen

2 min
Nieuws Onderzoek

Terpinoleen komt voor in diverse planten, waaronder cannabis. Deze terpeen levert een smaakprofiel op met houtachtige, dennenachtige, bloemige en zelfs citrusachtige vleugjes en zit vaak in zeep, parfum en lotions. Volgens onderzoekers heeft terpinoleen daarbij ook therapeutische toepassingen.

Terpinoleen is een terpeen die voorkomt in de cannabisplant en produceert een dennenachtige en citrusachtige geur. Mogelijk heeft het zelfs therapeutische waarde. Verder zit terpinoleen ook in andere natuurlijke planten en commerciële producten. Lees verder om meer te ontdekken over deze unieke terpeen!

WAT ZIJN TERPENEN?

Terpenen zijn vluchtige secundaire plantaardige stoffen. Ze komen van nature voor in planten, dieren en zelfs mensen. In cannabis worden ze afgescheiden door dezelfde klier die ook verantwoordelijk is voor de productie van cannabinoïden, zoals THC en CBD. Terpenen en THC delen zelfs een precursor, genaamd geranylpyrofosfaat (ook wel bekend als geranyldifosfaat). Aangenomen wordt dat terpenen aanvankelijk zijn ontstaan als een manier om bestuivende insecten te lokken en bescherming te bieden tegen de roofzuchtige.

Terpenen zitten in bloemen, planten, groente, kruiden en specerijen. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) acht ze veilig voor consumptie. Tevens worden ze volop gebruikt in aromatherapie en parfum.

Naast terpenen zijn er ook terpenoïden. Deze moleculen zijn vrijwel identiek. Het belangrijkste verschil is dat terpenen zuivere koolwaterstoffen zijn, terwijl terpenoïden door oxidatie gedenatureerd zijn.

Terpenen, flavonoïden en cannabinoïden werken allemaal samen. Zo vormen ze een chemische synergie die we ook wel het “entourage-effect” noemen. Wanneer je ze gelijktijdig consumeert, versterken de effecten van de terpenen en cannabinoïden. Dit levert een beter resultaat op dan de stoffen afzonderlijk zouden.

Terpene Gluebekijk product

WAAROM ZIJN TERPENEN VAN BELANG?

Er bestaan meer dan 100 verschillende terpenen in de cannabisplant. Deze dragen bij aan een breed scala aan aroma’s en smaken. Onderzoek heeft echter aangetoond dat terpenen meer doen dan alleen smaak toevoegen. Zo blijkt dat sommige psychoactief zijn en bijdragen aan de algehele effecten die de plant opwekt. Daarbij hebben ze diverse uitwerkingen. Denk aan ontstekingsremmende, anxiolytische en sedatieve effecten.

WAT IS TERPINOLEEN?

Terpinoleen, ook wel bekend als δ-terpineen, is een aromatische terpeen die hoofdzakelijk in sativasoorten voorkomt. Denk dan aan soorten als Lemon Sour Diesel en Royal Jack, naast afstammelingen van Jack Herer. Terpinoleen is met name verantwoordelijk voor de dennenachtige, houtachtige vleugjes die bepaalde planten kenmerken. Vaak gaan deze gepaard met fruitige, citrusachtige en kruidige noten.

Terpinoleen heeft talloze toepassingen. Om te beginnen, draagt het bij aan de natuurlijke geuren van theeboom, sering, appel, rozemarijn en salie. Daarnaast zit het vaak als aromatische stof in zeep, parfum, lotion en zelfs insectenwerende middelen. Momenteel bestuderen onderzoekers ook de antibacteriële en antifungale eigenschappen ervan.

WAT ZIJN DE POTENTIËLE VOORDELEN VAN TERPINOLEEN?

Wat Zijn De Potentiële Voordelen Van Terpinoleen?

Onderzoekers hebben diverse potentiële toepassingen gevonden voor terpinoleen. Bij een studie uit 2013[1] zijn bijvoorbeeld de verdovende effecten ervan getest op laboratoriummuizen. De onderzoekers concluderen dat terpinoleen door de verdovende eigenschappen een mogelijke remedie is voor slapeloosheid en wellicht zelfs angst.

Uit een andere studie uit 2005[2] blijkt dat terpinoleen mogelijk antioxidante eigenschappen heeft. Daarbij zou het in staat zijn oxidatie van 'low-density'-lipoproteïnen (LDL) te voorkomen. Dit betekent dat terpinoleen wellicht bruikbaar is voor het tegengaan van slechte cholesterol en daarmee ook hartziekten. Bovendien laat een studie uit 2012[3] zien dat de terpeen celdeling bij bepaalde soorten kanker remt. Meer recent is onderzoek begonnen naar de antimicrobiële en[4] antibacteriële eigenschappen[5] van bepaalde planten met terpinoleen.

TERPINOLEEN GEBRUIKEN

Terpinoleen Gebruiken

Naast de hierboven genoemde toepassingen, wordt de terpeen ook gebruikt als smaakmiddel en aroma. Al met een kleine druppel geconcentreerde terpinoleen is het mogelijk het smaakprofiel van eten, vloeistoffen en rookbare kruiden te veranderen.

Wil je ook terpinoleen bemachtigen? Check dan de reeks Cali Terpenes van 100% zuivere terpenen, nu verkrijgbaar bij Zamnesia. Deze geconcentreerde oliën bevatten een mix van geëxtraheerde terpenen, waaronder terpinoleen. Elke olie is speciaal samengesteld om een geur gelijkend op die van een cannabissoort te bieden, waaronder Jamaican Dream (dennenachtig, citrusachtig, koffie-achtig), Gorilla Glue (zurig, dennenachtig, dieselachtig) en Furious Candy (zoetig, fruitig, aardachtig).

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers
Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.


Read more about
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken