Blog
Heirloom Cannabisplanten
3 min

Wat Zijn Heirloom Cannabisplanten?

3 min

Landrasplanten komen alleen voor in geïsoleerde geografische streken. "Heirloom" planten zijn echter inlandse exemplaren die uit hun habitat zijn verhuisd voor kweek elders ter wereld. Klik hier en lees meer over wat "heirloom" planten uniek maakt.

Het woord "heirloom" verwijst naar iets waardevols dat wordt doorgegeven uit een vorige generatie. Als we het over "heirloom" planten hebben, wil dat zeggen dat de betreffende plant de afgelopen decennia genetisch intact is gebleven. We roemen deze planten vaak om hun zuiverheid en bestaansgeschiedenis. Maar wat zijn heirloom planten precies?

WAT ZIJN HEIRLOOM CANNABIS PLANTEN?

In de cannabiswereld zijn "heirloom" planten bepaalde strains die al generaties lang bestaan. Mensen beschouwen ze als genetisch zuiver, omdat er nooit een kruisveredeling met een andere variëteit heeft plaatsgevonden. Deze variëteiten zijn ontstaan door spontane bestuiving, middels de wind, wilde dieren, maar ook mensen.

Net als bij andere plantensoorten, is de cannabisplant jarenlang genetisch gemanipuleerd om eigenschappen als de kleur, het THC-gehalte en de weerstand tegen pestbeestjes te verbeteren. In feite zijn "heirloom" planten de voorlopers van deze hedendaagse cannabisvariëteiten. Dat impliceert dat de planten vaak zuivere sativa's of indica's zijn.

"HEIRLOOM" CANNABISPLANTEN VERSUS LANDRASSEN: DE VERSCHILLEN

HEIRLOOM%20VS%20LANDRACE%20CANNABIS%20 %20THE%20FINER%20POINTS

Het verschil tussen "heirloom"- en landrasplanten is in de allereerste plaats een kwestie van logistiek. Landrassen duiken spontaan op in bepaalde streken. Net als bij "heirloom" planten, zijn ook de genen nooit gebruikt bij kruisingen met andere strains. De variëteiten zijn daarbij "endemisch" en komen alleen voor in een bepaald geografisch gebied.

Dit is in tegenstelling tot "heirloom" planten; die zijn vaak uit de streek gehaald waar ze van nature groeien. Ze zijn meegenomen en elders opgekweekt. Je zou kunnen zeggen dat "heirloom" planten tevens landrassen zijn, maar dan ergens anders gekweekt.

Er zijn vier geografische regio's op onze aarde die we beschouwen als de oorspronkelijke gebieden van landrassen. Dit zijn Zuid-Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Centraal-Azië.

Landrasplanten uit Zuid-Azië zijn inlandse cannabis strains uit Atjeh, Cambodja, Nepal en, uiteraard, Thailand. Thaise landrascannabis heeft Amerikaanse soldaten daarbij door de Vietnamoorlog gesleept. Bovendien hebben veredelaars dankbaar gebruikgemaakt van de inspirerende effecten van deze cannabis.

Gerelateerd artikel

Landrassen: De Oudste Soorten Cannabis Strains

Landrassen uit Afrika zijn berucht vanwege hun verpletterende sativa-effecten. Dit zijn onder meer: Durban Poison, Swazi Gold en Red Congolese. De eerste is een van de zuiverste sativa's van vandaag de dag.

Durban Poison (Dutch Passion) feminized

(19)
Ouders: Durban x Unknown Indica
Genetica: Sativa-dominant
Bloeitijd: 8-9 weken
THC: 14%
CBD: Onbekend
Bloei soort: Fotoperiode

Landrassen uit Centraal-Azië vinden hun oorsprong in het Hindu Kush-gebergte, dat grenst aan Afghanistan, Pakistan en China. Cannabisvariëteiten die uit deze regio komen, zijn bijvoorbeeld: Hindu Kush, Afghani Kush en onvermengde Afghan. Deze variëteiten blinken uit met overheerlijke indica-effecten en een goede overlevingsdrang in het wild. Bovendien is het mogelijk er heerlijk ouderwetse hasj of kief van te maken.

Afghan Kush (Zativo Seeds) feminized

(14)
Ouders: Afghani
Genetica: 90% Indica / 10% Sativa
Bloeitijd: 7-8 weken
THC: 17%
CBD: Laag
Bloei soort: Fotoperiode

Er zijn ook veel landrassen uit Zuid-Amerika. Sommige experts geloven echter dat dit eigenlijk 'heirloom' planten zijn die zijn meegenomen, gekweekt en de titel 'inheems' toebedeeld hebben gekregen. Deze cannabisvariëteiten staan bekend om hun torenhoge THC-gehalte en inspirerende effecten. Denk hierbij aan variëteiten als Acapulco Gold, Colombian Gold en Panama Red.

Acapulco Gold (Barney's Farm) feminized

(20)
Ouders: Central America
Genetica: 20% Indica / 80% Sativa
Bloeitijd: 9-10 weken
THC: 23%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

HOE ZIJN "HEIRLOOM" PLANTEN ONTSTAAN?

Hoe Zijn

We hebben je al verteld dat "heirloom" planten meegenomen zijn vanuit hun natuurlijke habitat voor kweek elders ter wereld. Dat gebeurde vooral in de jaren '60 en '70. Daarvoor kwam het echter ook wel voor dat landrassen van de ene streek naar de andere overgebracht werden.

Het verhaal gaat dat reizigers vanuit India naar Amerika en de Caraïben soms een zakje landraszaden meenamen. Ook zouden smokkel-slaven wietzaadjes en aanverwante pretartikelen voor hun Amerikaanse meesters meegenomen hebben. Het ontstaan van "heirloom" planten is echter een behoorlijk vaag verhaal. De meeste mensen geloven dat ze in andere delen van de wereld terecht zijn gekomen door de reizigers van de jaren '60 en '70.

De hippiebeweging kreeg stevig voet aan de grond in deze tijd en cannabis werd daarbij in het Westen jubelend ontvangen. Vanaf medio jaren '50 tot in de jaren '70, was er sprake van een populaire reisroute vanuit West-Europa naar Centraal-Azië. Deze route werd de "Hippie Trail" genoemd en liep hoofdzakelijk door Iran, Afghanistan, Pakistan, India en Nepal.

Het bedwingen van deze Hippieroute was razend populair, omdat het basic was en geen drol kostte. Veel hippies die de trektocht maakten, vonden het spannend om wietzaadjes uit de bezochte streken te verzamelen en mee te nemen. De route werd daarom ook wel de "Hasjroute" genoemd.

Gerelateerd artikel

Top 7 Originele Cannabis Soorten En Hun Breeders

Uiteindelijk kwamen veel van deze zaadjes terecht bij kwekers op Hawaï en in Noord-Californië. De vruchtbare bodem van het eiland en het aangename klimaat bleken uitstekend voor het kweken van equatoriale cannabisvariëteiten uit landen als Thailand, India en Vietnam. De ietwat koelere klimaatomstandigheden van Noord-Californië waren echter prima voor het telen van variëteiten afkomstig uit de Hindoekoesj.

DE VOORDELEN VAN "HEIRLOOM" CANNABIS?

De Voordelen Van

Het voornaamste voordeel van het kweken en oproken van "heirloom" cannabis is dat het genetisch materiaal onvervalst en niet verwaterd is. Wat het veredelen van cannabis betreft, zorgen de zuivere genen ervoor dat ze stabieler zijn voor kruisingen. Het kruisen van hedendaagse hybrides levert soms onvoorspelbare resultaten op. In plaats van een 50-50-kruising te verkrijgen van twee tegenpolen, is het hierbij waarschijnlijker dat je een kruising krijgt die indica- of sativa-dominant is. Zaden van "heirloom" planten leveren echter nageslacht op dat meer op de ouderplanten lijkt.

Bovendien vertonen "heirloom"- en landrasplanten een natuurlijkere verhouding cannabinoïden dan nieuwere variëteiten. Dat komt omdat veel hedendaagse strains genetisch dusdanig veredeld en gemanipuleerd zijn, dat het THC-gehalte door het plafond schiet. Dit impliceert tevens dat de concentratie van andere cannabinoïden, waaronder CBD, en terpenen behoorlijk geslonken is. Daarom zijn "heirloom"- en landrasplanten zuiverder en oorspronkelijker dan hedendaagse gekruiste cannabisvariëteiten.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Producten Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken